Prof. Susan Crawford: USA og EU sakker bagud på bredbånd. Profitbegær styrer.

Af Dorte Toft 3

“Det går galt, fordi politikere ser på fiber som en luksus. Ligesom de en gang gjorde med elektricitet.”

Teleselskaber ”sveder” kobber, udnytter kobberet til det yderste, fordi prioriteringen af profit til ejerne er tårnhøj. Af samme årsag nedprioriterer de den dyre nedgravning af fiber til højhastighedsbredbånd. De satser i stedet på det mobile bredbånd grundet udsigten til hurtigere profit, også fordi kunderne i modsætning til på fastnet ikke har frit dataforbrug. Imens lader politikerne stå til, for ”markedskræfterne” klarer jo opgaverne.


For nogle kan det lyde som beskrivelse af bredbåndsforhold i Danmark, men det handler om USA. Ifølge den amerikanske professor Susan Crawford, som i sidste uge besøgte Danmark, er prioriteringerne fra netudbydernes side årsag til, at USA ved at falde bag dansen, når der ses på udbredelse af bredbånd og hastigheder.

En tredjedel uden adgang

En tredjedel af de amerikanske husholdninger har ikke netadgang fra hjemmet – typisk de fattige og lavtuddannede. Kun omkring 10 procent af husholdningerne har ifølge Crawford direkte adgang til fiber, og prisen er typisk meget høj. Alt i alt betaler amerikanerne en del mere for deres bredbånd end danskerne.

”Uden et stort pres på politikerne fra borgernes side, vil trenden fortsætte. USA’s betydning for innovationen i verden mindskes og uligheden i befolkningen øges,” siger Susan Crawford. Hun er jurist, men har siden 90’er arbejdet i krydsfeltet mellem jura og teknologi med specielt fokus på internettet, og hun har været medlem af bestyrelsen for Icann – non-profit organisationen bag hele DNS-adressesystemet (domæner) på nettet.

Rådgiver for Obama og Bloomberg

Crawford er professor ved Benjamin N. Cardozo School of Law i New York. Hun har været rådgiver på tele- og it-området for præsident Obama og er det nu for New Yorks borgmester Michael Bloomberg, og hun peger bl.a. på New Yorks metro som en genvej til fiberudrulning. Crawford var i år på Time’s liste over ”The Most Influential Minds in Tech”.

Susan Crawford er ikke kun bekymret på USAs vegne, for hun mener, at også i EU halter det med fiberudrulning. I lande som Sydkorea, Kina og Japan satses derimod politisk benhårdt på den digitale infrastruktur baseret på fiber.

Politikere: Fiber er luksus

Blandt fibers fordele er robusthed, minimal forsinkelse af signal (latency), høj hastighed også i upload samt kæmpekapacitet. Ifølge Crawford er vedligeholdelse af fiberbaseret infrastruktur desuden billigere end af kobberets.

”Men politikere i Vesten ser desværre fiber som ”luksus”. Det mente man også en gang om elektricitet, som derfor ikke kom frem på landet, ej heller til fattige,” siger Crawford.

Også med elektricitet var politikerne overbeviste om, at markedskræfterne ville sikre dækning. Der hørtes tilmed udsagn om ”landskadelig virksomhed”, da den fremsynede præsident Franklin D. Roosevelt mistede tålmodigheden med de store elselskaber, fortæller Susan Crawford. Roosevelt fik i 1935 oprettet en føderal fond til støtte for udbredelse af elektricitet til landområder. På det tidspunkt stod 90 procent af landets landmænd uden el.

Bredbånd, elektricitet, rent vand

”Med tiden kommer folk nok til fornuft og ser internet på linje med elektricitet og rent vand,” siger Susan Crawford. Hun tror på, at der igen viser sig en leder med et fremsyn som Roosevelt, og tilføjer, at andre statsledere og borgmestre allerede har udvist format.

Professoren, som jeg interviewede i lørdags, talte både torsdag og fredag på konferencen An Open World, arrangeret af Københavns Universitet. Konferencen skulle ses i lyset af Niels Bohrs åbne brev til FN om nødvendigheden af en åben indbyrdes kommunikation om atomvåben.

Åbenhed truet

Crawford var blot en af mange videnskabsfolk på konferencen, der plæderede for, at med de store trusler, som verden står over for nu, er et åbent internet en vigtig forudsætning for sikkerheden. Det fremgår også, at det åbne brev som de sendte til FN i sidste uge.

Åbenheden er truet. I kølvandet på afsløringerne af NSAs omfattende overvågning verden over, begynder statsledere at tale om nationale internet, som jeg beskrev i et tidligere blogindlæg.

Desuden er flere store netudbydere, fra teleselskaber til kabeltv-selskaber, begyndt at spænde ben for konkurrenters trafik ved at blokere for den eller nedsætte farten. De har også længe ytret ønsker om ”vejtold” fra indholdsleverandører, der mod betaling vil få, hvad der kaldes en ”fast lane” på internettet, mens andre må nøjes med det resterende.

Netneutralitet som værn

Fortalere for netneutralitet ser lovgivning som værn mod benspænd, og det er sket allerede sket i Holland, Tyskland har som skrevet tidligere her på bloggen bebudet lovgivning, og EU-kommissionen har planer derom.

Jeg vender tilbage til Susan Crawfords syn på netneutralitet i et senere blogindlæg, men i USA håndhæves netneutralitet allerede i dag, under betegnelsen Open Internet af telemyndigheden FCC. Den er imidlertid er under hårdt angreb fra netudbydernes side.

Skydeskive

Angreb er heller ikke Susan Crawford fremmed, og fordi hun argumenterer både for fiber til døren og netneutralitet er det dobbelt op.

Der ses for eksempel pænt mange bundkarakterer (1 stjerne) på Amazon.com til hendes bog om USAs bredbåndsproblemer – en bog, hvor Crawford også kritiserer, at man fra politisk side har ladet tele- og kabeltv-giganterne vokse sig så mægtige, at konkurrencen blev hæmmet.

Bogen har titlen ”Captive Audience: The Telecom Industry and Monopoly Power in the New Gilded Age”, altså ”Tvangsindlagt publikum: Teleindustrien og monopolmagt i den nye gyldne tidsalder”. Bogen er udgivet af Yale University Press.

Eksempel på astroturfing

”Jeg er ikke længere bekymret over boganmeldelserne, for det står efterhånden klart, at der er kræfter, der gerne vil have min bog til at se skidt ud. Faktisk ser jeg det som en ære, at de kaster sig over mig”, siger Susan Crawford.

Trods de mange dårlige anmeldelser kan hun alligevel kan glæde sig over 4 ud af 5 stjerner på Amazon, og i medier kan man læse, at hendes bog har været mål for, hvad der kaldes astroturfing (efter falsk græs – astroturf). Modstandere med dybe lommer betaler andre for at placere dårlig omtale, og de “identificerer” sig som del af målgruppen.

I større medier ses både ros og ris til bogen, og i en vis grad synes det – i hvert fald udefra – at afspejle anmelderens egen holdning til markedskræfternes ageren.

Relativt fald i investeringer

Ifølge hende er teleoperatørerne i høst-humør. De store investeringer, som blev gennemført for mange år siden, skal der bare høstes profit af.

”Koncernerne vil hævde, at de investerer stort, men ser man på en af de allerstørste spillere, ligger forholdet mellem investeringer og omsætning nu på omkring de 14 procent, hvor det i opbygningsfasen lå på omkring 35 procent,” siger Susan Crawford og tilføjer, at profitten, som høstes, til gengæld er eksobitant høj.

Professoren giver heller ikke meget for udbydernes påstand om, at der er stor konkurrence på området, for revl og krat, inclusive satellitbårent net og småfisk i dammen, blandes sammen.

Oligopolets svaghed

Der er markedsmæssigt tale om noget i retning af et oligopol – relativt få, meget store spillere dominerer næsten det hele, og revirer er i vist omfang fordelt indbyrdes.

Teleselskaberne AT&T og Verizon satser begge stort på mobilt bredbånd, mens kabeltv-selskaberne Comcast og Time Warner Cable leverer fastnet, men slet på højde med fiberforbindelser, når det gælder upload. Desuden har Comcast og Verizon en aftale om krydssalg af hinandens produkter.

Lige som i Danmark ses eksempler på, at andre forsyningsvirksomheder og andelsforeninger bygger net i forsømte områder, men i 19 af staterne er det forbudt eller i hvert fald meget vanskeligt at få lov til, fortæller Crawford.

Google Fiber gav pres

Men de ”gamle” synes dog at kunne skrue gevaldigt op på tilbudene, hvis der synes at komme reel konkurrence. Det er f.eks. set i de få byer, hvor Google Fiber bebudes.

Søgejætten lover 1 Gigabyte fiberforbindelser til blot 70 dollar månedligt, og de ”gamle” har oppet sig, fortæller f.eks. MIT’s medie Technology Review.

Regeringers ansvar

Susan Crawford tror på markedskræfterne. Men hun tror også på, at det kan være nødvendigt med et kig over skulderen fra statslig side – og måske en hjælpende hånd.

”Ikke nødvendigvis med bevillinger, men med garantier for lån og ved at sætte standarder, der skal overholdes”, siger Susan Crawford.

Hun påpeger, at nogle steder, hvor regeringer eller kommuner er gået aktivt ind, ser man dem udbyde fibernettet til rimelige priser på engrosbasis til interesserede net- og indholdsleverandører. Hun nævner Sverige, Finland, Sydkorea, Japan og Kina, som lande, hvor ikke alt overlades til markedskræfterne.

Under Københavnsopholdet nåede Susan Crawford en smuttur til Lund, hvor hun mødte den serielle iværksætter Jonas Birgersson, hvis firma ViaEurope skal rulle fiber ud i Israel. Inden returrejsen til USA tager hun også omkring Stockholm for at orientere sig. Byen sikrer via selskabet Stokab etablering af “konkurrenceneutral” fiberinfrastruktur til udlejning. Formålet er at bidrage sikre Stockholm en topposition, hvad angår vækstmuligheder.

Københavns fiberdækning? Susan Crawford er ikke imponeret.

3 kommentarer RSS

 1. Af Lars Bjerregaard

  -

  Præcis analyse. De store er til at brække sig over. Sådan er det bare. Det kunne blive meget bedre, hvis nogen overhovedet *seriøst* interesserede sig for “Danmark som et IT land i første divions”, men jeg tror sgu ikke på det længere. Profitmagerner har magten, og de kunne ikke være mere ligeglade…

 2. Af Dorte Toft

  -

  Også Information har talt med professor Susan Crawford. Her lidt flere ord om København, plus faren i, hvis styringen af nettets infrastruktur flyttes væk fra USA og lægges i hænderne af FN, som ønsket af ikke demokratiske lande. http://www.information.dk/protokol/481980

 3. Af Netneutralitet: Dom i USA truer åbent internet. FCC’s egen skyld? | Bizzen - IT & Business

  -

  [...] 10.12.2013. Prof. Susan Crawford: USA og EU sakker bagud på bredbånd. Profitbegær styrer. [...]

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info