Erhvervsliv: Gu’ er der ej ligestilling i Danmark

Af Dorte Toft 0

Flere af landets største virksomheder må ryste på hovedet, når de fleste politikere og medier gang på gang messer, at ”der er ligestilling i Danmark – kvinder har lige vilkår”. Nordea, IBM, Maersk Line, Lego og IBM er blandt dem, der ved, at det ikke er sandt og agerer på det.

På Christiansborg nægter man også at handle på undersøgelser, der beviser, at der er noget helt galt

Men på Christiansborg droppes ligestillingstiltag. På Christiansborg nægter man også at handle på undersøgelser, der dokumenterer, at der er noget helt galt, heriblandt en ret rystende rapport om misforhold i den danske forskningsverden.

Hetz mod budbringere

Medier kører hetz mod personer, der påpeger ligestillingsproblemer – kun på erhvervssiderne besinder man sig lidt.

Og medier forkæler dem bag ”vi-har-da-ligestilling-så-luk-sylten-moster”.

Og imens falder danske mediers egen brug af kvindelige kilder yderligere, så kvindeandelen i danske medier nu ligger under den i Pakistan.

Erkendelsen af ubevidste fordomme

Hos Nordea, Lego, Maersk Line, ISS og IBM ved man, at juridisk ligestilling ikke er nok til reel ligestilling.

Hos Nordea, Lego, Maersk Line, ISS og IBM ved man, at juridisk ligestilling ikke er nok til reel ligestilling

De har offentligt peget på, at de ubevidste fordomme spænder ben for kvinder og for andre. Alle de fordomme, der gør, at Mads, Marianne, Muhammed og Maisha ikke vurderes ens, selv når kvalifikationer er ens. Og det problem tager virksomhederne livtag med. Af hensyn til bundlinjen.

Der foreligger så mange undersøgelser, der viser, at diversitet også i ledelsen betaler sig, og de bedste erhvervsvirksomheder tænker rationelt.

Det blev der også talt om, da EU-Parlamentets danske informationskontor og CBS i formiddag (den 3.3.) holdt minikonferencen ”Alle talenter i spil – Mangfoldighed i forskning, IT og virksomhedsledelse”. (Jeg talte om IT).

Nordeas faktabaserede satsning

Nordeas Head of Diversity var på podiet.

”Mit ”license to operate” er, at der ligger en helt utrolig god business case i at have flere kvinder i ledelsen”, sagde Nordeas Marianne Egelund Siig, da hun i dag talte på. Egelund Siig henviste blandt andet til undersøgelser fra Credit Suisse, Catalyst og McKinsey.

Indsatsen hos Nordea er faktabaseret. Det er helt nødvendigt, også for at undgå tendensen til, at folk drager konklusioner ud fra, hvad f.eks. en datter eller hustruen gør og mener, og den risiko findes.

”Hører jeg f.eks., at kvinder ikke helt slår til, hvad angår det strategiske, så går jeg ind og kigger på performance ratings. Her har jeg konstateret, at kvinderne faktisk vurderes en lille smule bedre, hvad angår det strategiske end mænd, så det er altså ikke kvinders akilleshæl”.

”Not about fixing the women & Not about blaming the men”

Egelund Siig fortalte også, hvad indsatsen ikke gjaldt, udtrykt således: ”Not about fixing the women & Not about blaming the men”.

Hos Maersk Line

Maersk Line, der næppe kan mistænkes for at fedte for kvinder for at få lidt plusser i CSR-rapporten, beskriver sit arbejde med at få has på de ubevidste bias således:

”We work to mitigate unconscious biases in recruiting, in talent reviews and provide on-line resources for our employees to help guide their understanding of cultures and biases. In addition, we continue to drive more traditional diversity initiatives such as female leadership development.”

Det er ikke kun erhvervslivets bundlinje-tænkning, der får rystet posen. I udlandet har de allerbedste universiteter og business schools længe haft fokus på at få tacklet de ubevidste fordomme, så man sikres de klogeste adjunkter, lektorer og professorer, uanset hvad der er mellem benene. Med en del forsinkelse ses nu lignende bestræbelser herhjemme, men det er vist kun CBS der kører professionelt nok. CBS lå til gengæld tidligere helt i bund med kvindeandele også i nordisk sammenhæng.

Kommentariet og brølekoret

Men hvad er så årsagen til, at det højttalende Danmark – politikere og medier med alt det indebærer fra kommentariet til de betalte i brølekoret – hvad er årsagen til, at de ikke ønsker få fokus på de ubevidste bias?

Hvad er årsagen til, at f.eks. DR, som støttes med milliarder af skattekroner, først nu skal i gang med et såkaldt mangfoldighedsprojekt?. Har man puttet sig under, “Jamen vi har da en kvinde som generaldirektør”, eller hur?

Vil den højttalende klasse af mænd og nogle kvinder ikke landets bedste? Trives de i virkeligheden med den mindre konkurrence?

Hvorfor strudsementalitet

Når alt taler for diversitet, når Danmark sakker mere og mere bagud i internationale diversitetsmålinger, når landet ikke engang kan funkle på ”bundlinjen”, hvordan kan strudsementalitet så forklares?

Hvordan kan landets mest citerede tænketank, Cepos, slippe afsted med at påstå, at topskatten bare skal ned, hvis vi vil have flere kvinder i ledelse?
160303 cepos kvinder kødgryder topskat

En kvindelig LA-repræsentant på formiddagens konference gentog Cepos-argumentet som løsning på de mange påpegede problemer med ubevidste fordomme.

De gamle borgerlige, der en gang gjorde et formidabelt ligestillingsarbejde, er også gået Full Monty ind i benægtelsen, på trods af erhvervslivets erkendelser.

Socialdemokratiet? De smed alt vedrørende ligestilling, mens de havde magten.

Men hvorfor vælger den minoritet i Folketinget, der ser problemerne i øjnene, at klimpre så svagt på klaveret, at tonerne knapt når ud.

Betændt og smitsomt

Måske er årsagen, at medier og politikerne tilsammen har fået gjort emnet ligestilling af kvinder så betændt også i befolkningen at det slår ud i meningsmålinger, så ingen politiker tør røre ved det længere af frygt for taburetten. Til gengæld scores der så på at tale om, hvor synd det er for drengene og mændene.

Jeg synes, at det er synd for Danmark. Ikke mindst for de unge. De får regningen for et samfund, der forspildte chancen for at prioritere efter kvalifikationer.

Læs evt. mere på bloggen:

Sådan undgås at kønsfordommes store appel trumfer fakta (om Bridging the Gender Gap v/CBS-skribent)

Skrid kvinde og vælt bordene på vej ud (opgør i USA’s tech-branche)

Berkeley knækker kvindefravalg: Sælges datalogi på glæden ved fagets muligheder (Og Chancellor’en ryddede tidligere op i MIT’s kvindediskrimination).

Had og sexisme: Mediernes dobbeltbogholderi (splinten i eget øje, legalisering af grov kvindekritik)

Lego: Taskforce skal give bud på metoder til at få kvinder i egen topledelse (1. forsøg mislykkedes)

Mand: Den dag jeg opdagede, jeg ikke var undertrykt (trods diversitetsprogram)

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info