Store IT-problemer afsløres i regnskaber

Unimerco og A.O. Johansen. Begge firmaer har i nylige regnskabsbeskeder løftet sløret for alvorlige it-problemer, som ellers havde holdt sig under nyhedsradaren.

Hos Unimerco skete afsløringen, da årsberetningen blev udgivet. Unimerco har fået sin amerikanske bankkonto hos Citybank lænset for 2,6 millioner kroner, fortæller dagbladet Børsen (dog ikke på nettet). En tilsyneladende uskyldig jobansøgning til det amerikanske selskab, vedlagt som pfd.bilag til en mail, bragte ondartet kode ind i det amerikanske it-system. Her “aflyttede” koden blandt andet brugernavn og pinkode til bankkontoen, der efterfølgende blev lænset.

De stjålne penge blev først ført over til såkaldte muldyr – det er folk, der stiller deres egen netbank til rådighed som mellemstation, mod at få 5-15 procent i provision af de stjålne penge, som de selv senere overfører til de kriminelle bagmænd, typisk via Western Union. (Vi har også set nogen af dem i Danmark. Fremgangsmåde med videre har jeg tidligere beskrevet her).

Sagen blev afsløret, da et af muldyrerne fik dårlig samvittighed. Citybank dækker – i modsætning til danske banker – ikke et sådant tab.

Hos A.O. Johansen var det en nedjustering for forventningerne til 2007-resultatet, der bragte problemerne frem i lyset. Et nyt it-system på logistikområdet havde givet store leveranceproblemer.

Mange husker nok også, at det var i regnskabssammenhæng, at de store problemer med logistikken for Mærsk containerforretning blev dokumenteret.

Det var i øvrigt B&O, der for mange år siden først kom i søgelyset med den type slags dårlige nyheder i årsregnskabet. Her blev 25 millioner manglende kroner begrundet med problemer med et SAP-system.

Jeg vil så lige tilføje, at it-systemer også er gode syndebukke. Alle ved jo, at “der bare er bøvl med it”, men jeg vil vædde fem nystegte sild på, at store fejl på lederniveau også er set fejet ind under det gulvtæppe.

PS: Jeg ser, at Danske Bank har fået problemer med at få udbetalt lønninger til en hulens masse danskere efter et it-nedbrud og en efterfølgende manuel fejl. Jeg ser også, at Danske Bank ikke nævner IBM med et ord. Det er IBM, der kører Danske Banks it-systemer, og da Peter Straarup skulle begrunde outsourcingen (eller rettere salget af it-driftsselskabet DMdata) til IBM, var det blandt andet med en højere driftssikkerhed. Gad vide om den holder:-) I starten, ved jeg, faldt stabiliteten i hvert fald, men siden skulle det være lysnet.

3 responses to “Store IT-problemer afsløres i regnskaber

  1. Ja, måske burde man gøre det, især hvis politiet havde et samarbejde med medier, så de rigtigt “gode” af den slags mails, der lover store provisioner, også bliver vist – med klar besked om, at her er tale om kriminalitet. Jeg har i øvrigt stadig ikke fattet, hvorfor OBS indslag er forbeholdt problemer i den “gamle” verden og ikke i den nye.

Comments are closed.