Rigmanden Finn Nørbygaards papirpenge

Der cirkulerer et sandt eventyr i medierne i disse dage. IT-selskabet IT-Factory har gjort komikeren Finn Nørbygaard til halvmilliardær og medejeren, den cykelglade tidligere CSC-direktør Asger Jensby, til milliardær.

Investeringen er sket gennem deres JMI Invest, der også har et par andre medejere. I ejerkredsen af IT-Factory er desuden firmaets administrerende direktør Stein Bagger (via sit investeringsselskab Agios United, skriver Børsen).

Men spis brød til, kære venner. Milliarderne er jo foreløbig kun på papiret. Nok er der sket en eller anden prisfastsættelse af en eller anden investeringsbank, men om vurderingen holder, ser vi først ved en eventuel børsnotering. Vi inde i en periode, hvor der igen tales om for høje vurderinger af it-selskaber, og vi har tidligere set, at investeringsbanker bliver ganske omtågede.

Og jo, jeg ved, at der er en forunderlig stor vækst i både omsætning og overskud fra IT-Factory – et selskab, der  igen er blevet lovende ovenpå først at placere gæld i et skraldeselskab og så en konkurs.

Finn Nørbygaard siger til EkstraBladet: “Jeg har været meget heldig”, og jeg vil komplimentere manden for at satse på it og ikke blot ejendomme o.l. Men som sagt – kun tiden vil vise, hvor heldig han er, altså hvor mange, der er villige til at bruge deres penge på at købe sig ind på Nørbygaards og de andres aktier, være det sig ved en børsnotering eller som investor uden en børsnotering.

Hvad IT-Factory laver? Firmaet er gået i gang med at tilbyde systemer, der giver overblik over kunder og over personalekyndig med m.v. via nettet. Det hedder i fagsprog Software as a Service, og det var amerikanske succes Salesforce.com, der for en del år siden beviste, at der kan ligge en god forretning i at tilbyde software på abonnementsbasis via nettet.

Der er også lidt såkaldt Business Intelligence (analyser af økonomidata med videre) med blandt tilbudene. Tidligere lå hovedparten af opgaverne i at nørkle forskellige traditionelle systemer (applikationer og portaler)  sammen baseret IBM WebSphere og IBM Lotus Notes, som IT-Factory også har fremstillet et udviklingsværktøj til. Løsninger bygget til Microsoft Exchange kom også til.

Men er jeg for skeptisk? Vil du investere i IT-Factory, hvis den børsnoteres i morgen?

PS: Min “spis brød til” over for sagen med disse to mangemillionærer rækker til mange andre af nutidens mangemillionærer og milliardærer. Jeg er altid skeptisk over for milliardvurderinger af danske firmaer, der ikke har nogen lang sund track record, en ofte noget uigennemsigtig selskabskonstruktion, og hvor det er storaktionærer, der konstant blæser værdier op over for offentligheden:-)

PPS tilføjet i 2016: Læs også 2008-indlægget med overskriften Efter mange lig i grøften skabte IT Factory Rigmænd. Som bekendt bristede luftkastellet den 1. december 2009, hvor firmaet blev meldt konkurs, mens Stein Bagger var på flugt gennem USA, og søges der på “Bagger” på denne blog kommer der en del mere frem, som f.eks. “Stein Baggers falske ph.d.” fra 1. december 2009

60 responses to “Rigmanden Finn Nørbygaards papirpenge

 1. Jeg så for længe siden en udsendelse i fjernsynet om et copifirma, der havde fået den ide at lave nogle total uigennemskuelige kontrakter med firmaer, jeg har hørt fra en bekendt at de havde leaset en kopimaskine, det kom til at koste dem kr. 900.000,-.Så vidt jeg husker var Finn Nørbygaards navn også fremme her, så måske har han smagt sin egen medicin, når man bliver for grisk kan det gå galt, tak til Dorte Toft for ikke at sove i timen, måske skulle Told og skat anskaffe sig et vækur for de har åbenbart sovet i timen i denne sag, men det er jo heller ikke småfolk vi taler om i dette tilfælde.

 2. Asger Jensby burde nok have pensioneret sig selv i forbindelse med at han forlod CSC. Tilsyneladende har han forladt skuden mens der tilsyneladende var gode tider for afståelsesvederlag af en pæn størrelse – måske var han allerede på det tidspunkt sat bagud i en konstant nyudvikling, idet det formodes han stadig husker hulkort og disketter som en fantastisk opfindelse. Hvis han kunne tro på at en tilsvarende opfindelse blev kreeret af Stein Bagger, imens han havde et beløb fra afståelsesvederlaget, ja så har han smidt al forstand fra sig og løbet lige i retning mod den mørke grotte. CSC må tænke – godt vi kom af med ham … han er sgu blevet for gammel til denne branche – et kvantespring af en opfindelse på højde med hulkort, disketter og internet kommer næppe igen i samme fart som ITF tilsyneladende har ladet den gamle “gut” tro kunne ske i form af SaaS (eller anden fancy kategorisering) .. Der er heste i Dyrehavsbakken med skygklapper der er bedre naviagators ..

 3. Problemet er ikke Stein Bagger. Problemet er at langt de fleste højtuddannede og ansvarlige mennesker er alt for nemme at imponere. Og når deres sunde fornuft først er sat til side med noget imponerende, så vil de selv være med på vognen. Det er ganske menneskeligt, og først uhyggeligt, når man tænker på hvor højt op i samfundets magtfulde og ansvarlige lag denne skolegårdsmentalitet florerer. Når I roser Dorte Toft, så glem ikke alle hendes kolleger, som sammen med revisorerne og investorerne først tilbad Stein Bagger (fik han ikke en “pris”?) og nu svælger i alle mulige og umulige aspekter af hans bedrageriske natur. Stein Bagger havde hundredevis af villige kumpaner, og de burde alle skamme sig, for så fantastisk godt skjult var hans bedrag heller ikke.

  Med venlig hilsen Jesper Milling.

 4. Hej Dorthe
  Jeg har med interesse læst din blog og de forskellige kommentarer.
  I starten af kommentarerne forekommer en anonym person der kalder sig: @ Strato.
  @ Strato roser IT Factory i høje vendinger.
  Du spurgte vedkommende om hans/hendes identitet.
  Jeg er spændt på om du nogensinde fik et svar på hvem der gemte sig pseudonymet ?

  Godt arbejde forøvrigt.

  Hilsen
  Morten

 5. Hej Dorthe Toft
  Jeg har fulgt med i de seneste uger med Bagger-sagen og begyndte at se på din blog for at få seriøse informationer. Historisk set har du jo i lang tid lugtet lunten omkring IT-FACTORY, bare ærgerligt, at offentlige myndigheder (politi,Told og Skat, politikerne osv)ikke har fået færden af evt. ulovligheder. Det skulle vel ikke forholde sig sådan, at kun hvad medierne med meget besvær finder ud af kan komme på dagsordenen? Erhvervslivet og kriminelle arbejder i et gråzoneområde, hvor alt forsøges holdes skjult, det må være min konklusion.
  Den sorte økonomi florerer – ikke kun i det små som børnepasning, rengøring m.v. – men i stor stil. De skulte konti i udlandet ville jo ikke være nødvendige, hvis penge blev tjent i Danmark på lovlig vis. Vi kunne starte med at undersøge kunder på hoteller, restauranter,gallerier m.m.m., så ville Told og Skat måske finde nogle af ulovlighederne. For hvor mange skattebetalende danske lønmodtagere har råd til at gå på restauration i dagens Danmark?Jeg håber meget, at du har mod på også at se på evt. kriminelle forhold, f.eks. HAerne, i din kommende bog, som jeg glæder mig meget til at læse.
  Dejligt at der findes modige mennesker som dig!
  En der ikke mere betaler sin skat med glæde efter Bagger-svindelnummeret er kommet frem. For hvem skal betale gildet? Skattebetalerne, bankkunderne – hvem ellers.

 6. Jamen Jensby og andre var da sikkert godt klar over at Stein Bagger havde gang i noget.
  De troede sikkert bare at han var igang med lidt momssvindel og skattesnyderi. Til firmaets bedste. En respektabel beskæftigelse i toppen af erhvervslivet og for superliberale tænketorsktanke. Og så løb han med sækken.
  Take the money and run
  Den rådne moral siver fra toppen mod bunden.
  Skriv om det

 7. Jeg tror bestemt at Jensby og andre var klar over at der blev fusket. Jeg tror samtidigt at de der i leasingselskaberne er ansat til at undersøge det produkt der handels med når der lånes penge, har kendt til bedrageriet, hvis der, som jeg har hørt, skal undersøges hvilke varer der handles med.
  Derfor forholder jeg mig skeptisk til alle der har medvirket i “karrusellen” mellem ITF, leasingselskaber og skuffeselskaber ..

Comments are closed.