Igen koks hos Danske Bank. Skal IBM til pungen?

“En banal menneskelig tastefejl”. Sådan lyder forklaringen denne gang fra Danske Bank, der i fredags fik it-problemer, knapt 14 dage efter, at det gik galt forrige gang. Da gik det ud over omkring 100.000 lønmodtagere, som ikke fik deres løn til tiden. Forklaringen ved månedskiftet lød ifølge Version2 på problemer med en båndstation, der via en operatørfejl, altså en manuel fejl, fik computeren til at gå ned.

Det er IBM, der kører driften for Danmarks største bank, efter at banken og Mærsk Data i 2004 solgte deres fælles driftsselskab DMdata til IBM.

Fredagens problem berørte alle transaktioner – pengeoverførsler, dankortbetalinger og meget andet – til og fra Danske Bank, skriver Jyllands-Posten. PBS oplyser i dag, at problemet nu er løst:

“Som følge af en teknisk fejl måtte en række betalinger foretaget fredag, primært til og fra Danske Bank, helt eller delvist tilbageføres. De er nu blevet gennemført igen natten til i dag. Transaktionerne vil være tilgængelige på kundekonti i løbet af onsdag den 12. december.” Citat slut.

Jeg kan ikke helt finde ud af, om Danske Bank har flere driftsproblemer end andre banker. Måske er det blot synligheden, der gør, at nedbrud ikke kan gemmes. Og da Danske Bank selv kørte driften var der jo et par langt alvorligere nedbrud i november 2002 og marts 2003. Men jeg ved, at driftsstabiliteten faldt, da IBM overtog driften. Om det skyldtes den store medarbejderflugt fra det gamle DMdata, ved jeg ikke, men driftsstabiliteten skulle for længst være kommet på plads igen.

Jeg kan bare ikke lade være med at tænke på, hvad bankens ordførende direktør, Peter Straarup, sagde, da han begrundede salget af DMdata til IBM:

“Ændringerne skyldes, at vi har ønsket at fremtidssikre udviklingen og stabiliteten i den stadig mere komplekse drift af bankens systemer. ” Citat slut.

Han talte dog også om store besparelser på sigt ved at outsource driften.

Jeg har hørt, at IBM ganske ofte har måttet til pungen for at betale bod på den ene eller den anden måde i disse år. Spørgsmålet er, om der nu er endnu to afregninger ved kasse 1 for IBM, der så vidt jeg erindrer bestemt ikke har et regnskab i Danmark, der er værd at prale af.

Dansk Bank er jo blevet berømt for at sige “Én bank – én platform”, og alle nyopkøbte banker køres straks over på bankens egen it-platform. Det er en taktik, som mange virksomheder, der opkøber andre eller fusionerer kunne lære af – og ja, det offentlige også for den sags skyld.

Men driften… Hvorfor kører den ikke blot som smurt? Skal der stadig for megen manuel indgriben til, altså er driften ikke automatiseret i høj nok grad? Har IBM problemer med kyndigheden hos de mennesker, der skal styre driften? Eller svarer driftsstabiliteten egentlig til, hvad alle andre store virksomheder byder på?

Hvad tror du?

(PS: Tænk hvis dette handlede om it-driften af et atomkraftværk).

4 responses to “Igen koks hos Danske Bank. Skal IBM til pungen?

  1. Min sammenligning var måske ikke på sin plads.
    Men har Danske Bank større problemer med sin drift end andre, eller?

  2. Jeg tror ikke, at Koncernen har en ’større’ driftsrisiko end andre it-institutioner. Koncernen har bare flere bolde i luften, og med større eksponering ville der være flere ‘begivenheder’. Det er en sund process, fra risikostyringensside, at der opleves løbende begivenheder. På den måde bliver Koncernen rustet til at modstå store ‘tragedier’ i fremtiden. Det gælder alt fra IT-drift til likviditetsrisiko til alt andet.

  3. @Poul
    Sådan som jeg læser din beskrivelse, så det sundt med en kernenedsmeltning engang imellem, det øger opmærksomhed på risikostryrring, for blive i atomkræftværks terminologien.

    Nu er jeg ikke kendt med så store installationer mere, men jeg håber da ikke det foregår på den måde. Nu har jeg ikke noget at have det i, men jeg tror at det man kalder stor kompleksitet er sammensmetning af nyere og ældre teknologi, og det giver nogen uforudset hendelser. Så retter man dem, og så opstår der nye. Det er meget typisk i sammenspillet med ny og gammel teknologi. Men som sagt det er bare en formodning.

Comments are closed.