Lavpris solenergi med Google i ryggen

80 procent billigere end solpaneler, lavet på traditionel vis, altså baseret på brug af silicium-skiver! Billigere produktion af energi pr. watt end med et helt moderne kulkraftværk! Sådan lyder løftet fra Nanosolar, der blandt andet har penge fra Googles stiftere i ryggen. Og selskabet har netop har leveret de første paneler.

Ifølge Nanosolar er det de allerførste solpaneler til kommerciel brug af den art, og løfterne lyder næsten for lovende, men vi får mulighed for på tæt hold at se, om løfterne holder. Den første store ladning af de nye solpaneler går til Tyskland (i øst), hvor de indledningsvis skal producere energi, der svarer til forbruget i omkring 400 hjem.

Jeg er ikke klædt på til at fatte teknologien, men der er fokus på print med særligt blæk på tyndfilm. Læs her hos Nanosolar mere om første generations solpaneler (silicium) og anden generations (tyndfilm). Her forklarer selskabet også, hvordan man overkom de problemer, der er med tyndfilms-generationen.

Firmaets administrerende direktør, Martin Roscheisen, fortæller på sin blog, at man vil kunne sælge solpaneler til 99 cents pr. Watt – altså til omkring en femmer, og at solenergi-systemer vil kunne sælges for 2 dollar pr. Watt.

At jeg skriver om det her på bloggen, hvor det egentlig er IT, der er i fokus, må jeg legitimere på tynd vis med Google-investorerne. Og så kan jeg tilføje, at Google jo også via egne solpaneler på blandt andet bygningernes tage, dækker 30 procent af eget energiforbrug. Se billede og aktuelt solregnskab her.

Jeg har imidlertid længe ventet på, at der kom nye og billige teknologier til solenergi. Jeg har også ærgret mig lidt over, at jeg ikke hører meget om forskning i nye materialer til solenergi herhjemme. Der er jo kun blæst om vindenergien – men på den anden side, svarer det vel mere til Danmark at have fokus på blæsten end på solen:-)

Men tænk, hvordan det selv i ofte overskyede Danmark kunne hjælpe til at have en uudtømmelig, helt tyst, ikke forurenende energikilde. Og hvis der så også forskes lidt i husmandsløsninger, så det ikke hver gang skal være nødvendigt med kæmpe installationer.

PS: En sær historie fra Langør havn på “den vedvarende energi-ø” Samsø, hvor jeg har mit lille sommerhus. Der sagde Naturfredningsforeningen NEJ til solpaneler på havnens toilet- og badebygninger. Et andet sted blev der sagt ja, men krævet at solpanelerne lå så vandret, at de ikke fungerede. Jeg selv har et bette solstyret anlæg af en anden art. Det blæser frisk opvarmet luft ind i huset, når solen skinner, og huset lugter altid frisk. Men det lyder, som om man sidder i et fly tæt på motorerne, så vi slukker, når vi er i huset:-)

6 responses to “Lavpris solenergi med Google i ryggen

 1. Søg blot på disse tre ord: sol affugtning ventilation.
  Jeg kan ikke huske, hvad vores produkt hedder, men der kommer en del frem med navnet SolarVenti. Og du finder også en lille diskussion ude på nettet, hvor støj nævnes.
  Og så vil jeg lige sige, at den luft, der blæses ind, blot er lidt varmere end udeluften. Så det er altså ikke en varmekilde i sig selv.

 2. Solar Venti er et smart anlæg til affugtning af sommerhus, kælder, kolonihavehus m.m. Det betyder at du holder huset/rummet tørt og sundt når du ikke er der til at lufte ud eller varme op. Nemt at insdtallere men som sagt ikke en primær varmekilde.
  Vil du víde mere om vedvarende energikilder til dit hus så prøv at tjekke hjemmesiden http://www.enbergiakademiet.dk eller kig forbi på Strandvejen ved Ballen på Samsø

 3. @ Søren Hermansen. Din link skulle nok være:
  http://www.energiakademiet.dk :-)

  Og vi er tilfredse med vores installation, men måske skulle sælgerne deraf være ærlige om støjniveauet. “Man kan næsten ikke høre det”, fortalte vores installatør på Samsø. He, he. Han må selv være tunghør.

 4. Staten vil aldrig lade den enkelte borger være selvforsynende med (billig) energi, selv om teknologierne skulle være der. Dertil er statens monopolistiske kontrol- og mikroregulerings-iver alt for stor.

  “Der sagde Naturfredningsforeningen NEJ til solpaneler på havnens toilet- og badebygninger.”

  Hmmm…. forening eller selvbestaltet myndighed ?

Comments are closed.