Ny Firefox kontra ny Internet Explorer

Vi hører, vi er verdens førende land, hvad angår brug af IT, men vi nok også blandt de mere konservative. Tag blot brug af browsere. Danskerne holder sig til Good Old Microsoft i højere grad end sammenlignelige lande. Derfor får lanceringen af den helt nye Firefox-browser med version 3 i morgen næppe den store effekt.

Mozilla, der er organisationen bag Firefox, håber ellers på at sætte rekord med antal downloads inden for 24 timer. Målet er at komme i Guiness Book of Records. I USA har Firefox en andel på omkring 20 procent, og i Tyskland er Firefox større en Internet Explorer, men herhjemme er tallet kun 11 pct., hvis man ser tallene fra FDIM (Foreningen af danske interaktive medier), der måler på medlemmernes websider. Omkring 87 pct. bruger Microsofts Internet Explorer.

Situationen er anderledes på min blog, ligesom på de fleste andre steder, der henvender sig til techinteresseret. På Bizzen har Firefox en andel på mellem 25-30 procent, og jeg kan se, at adskillige allerede har downloaded den seneste testversion (beta) af Firefox.

Og ja, jeg bruger selv Firefox som min primære browser, og den skal opdateres til nyeste version. Jeg skiftede mig, da hackere var helt vilde med at forsøge at udnytte Internet Explorers svagheder til deres misgerninger, men Explorer har fået rettet gevaldigt op på sikkerheden. Men så blev jeg i Firefox-universet af forskellige grunde. Som jeg ser situationen, er der egentlig ikke den store forskel på at bruge den ene eller den anden browser, og hvilken der er bedst skifter hen ad vejen.

Måske er det lidt med browsere som med biler. Folk køber efter mærker, selv om størstedelen af bilen måske også findes i en bil af et helt andet mærke (tænk på de allermindste biler hos Citroen, Peugeot og Toyota). Og man har vist tendens til at blive hos det mærke, hvor man starter som unge. (Og nej, Firefox og Explorer har overhovedet ikke samme kodegrundlag, men de “kører” begge folk fra A til B på nogenlunde samme effektive måde).

I min klumme på bagsiden af Berlingske Business i dag ser jeg lidt nærmere på, hvad det er for mekanismer, der er på spil på techområdet, når folk vælger. Det er slet ikke sikkert, at bedste teknologi vinder, og det giver jeg en række eksempler på. Klummens overskrift er “Vanedyr koster Firefox spredning”.

Firefox 3 er betydeligt hurtigere end version 2, læser jeg. Man har også gjort det enklere at markerer favoritter (bookmarks). Alt i alt må jeg dog sige, at jeg er imponeret over, den konstante videreudvikling. Firefox hører jo til inden for Open Source-verdenen, hvor udviklingen det først og fremmest sker på frivillighedens basis.

Men det varer blot et par måneder før den nye Internet Explorer (IE) kommer, altså version 8, og der rummes jo også forbedringer. Rent teknisk set skulle Microsoft-browseren omsider begynde af overholde internettets standarder fuldt ud, hvilket gør det lettere for dem, der udvikler websteder. Så skal de ikke længere sørge for at tage højde for alle Microsofts egne drejninger af standarderne. Til gengæld vil et kig på eksisterende websteder via IE 8 måske give lidt mislyde en stund. Her er jeg dog på gyngende grund, for har Microsoft i sin IE 8 lagt den ekstra kode ind, der vil sikre, at websteder udviklet til tidligere IE-versioner vises rigtigt?

Jeg slutter min klumme således: “Men har browsere det stort set som pølser? »Ølse for og ølse bag, pølsen har dog samme smag«? Er det vanen, der tæller, teknologier eller følelser?”

PS: Jeg er blevet glad for en lille plug in til Firefox, Foxmark. Den tager hånd om bookmarks og har betydning for dem, der har et par pc’er eller flere og bruger dem. Foxmark synkroniserer disse bookmarks, så hvad jeg markerer på én pc pr. automatik kommer på den anden også. Og da jeg lige har taget en ny, bette pc i brug var det en såre enkelt måde at få alle bookmarks på min store pc over på den lille. Tippet til Foxmark, der kræver en lille download, fik jeg fra Erik Trolle. Google har også haft en “syncronizer”, men den fungerer vist ikke på Firefox 3.

22 responses to “Ny Firefox kontra ny Internet Explorer

 1. Jeg kører også med Firefox. Det skete nu mest fordi Vista efter en opdatering pludseligt ikke ville lade mig komme online gennem IE længere.

  Nu har jeg så Firefox og selvom forskellene egentligt er ganske minimale så foretrækker jeg klart Firefox. Jeg kan desværre ikke bruge den nyeste firfox da Vista ikke vil lade mig komme online med den efter jeg har opdateret firefox.

  Hurra for Vista.

 2. Hej Dorte
  Jeg bruger for tiden Firefox browseren – min Explorer 7 har et problem med noget scripting så den fryser en gang imellem. Derfor bruger jeg p.t. Firefox – men kun til IE8 kommer. Jeg sýnes dels at Firefox’en er meget længe om at starte, dels er der nogle mærkværdigheder indbygget, således at browseren ikke altid reagerer ensartet når man klikker på ét eller andet. Nogle gange starter der et download til en default mappe (kan ikke ændres når downloaded skal til at starte), nogle media filer åbnes i min player, andre åbnes i Quicktime plug-in i browseren. Dette medfører irreterende forskelle i højrekliks menuer mm.
  Jeg synes at Firefox er noget skrammel – og jeg anser ikke mig selv for konservativ hvad angår IT

  Med venlig hilsen
  Finn Sørensen

 3. En ting, der irriterer mig ved Firefox – og som måske skyldes, at jeg ikke har har benyttet mig af avancerede konfigurations funktioner (det er jeg ikke avanceret nok til:-) er, at downloads altid ender på “skrivebordet”, i stedet for at spørge mig, om hvor jeg vil have det downloadede gemt – i hvilken mappe m.v.

  En sådan funktionalitet synes jeg IKKE skal konfigureres. Den skal være en selvfølge – en default.

  Men det andet – det med mangle på ensartet reaktion – det har jeg ikke fået hæftet mig ved:-)

 4. Hej Dorte.

  Er det du kalder “avancerede konfigurations funktioner”, mon det jeg kalder for indstillinger?
  I Firefox kan du selv bestemme, hvor dine downloads ender. Du kan også selv bestemme om du vil spørges hver gang. Her er et tip. Menuen Funktioner -> Indstillinger -> Overordnet -> Gem filer i / Spørg mig altid hvor filer skal gemmes.

  Jørgen Rasmussen

 5. Hej Dorte!
  Du behøver såmænd ikke at gå ind i avancerede konfigurationsfunktioner for at bestemme, hvor dine downloads skal ende. Vælg Funktioner > Indstillinger > Overordnet (gælder både Firefox 2 og 3).
  Det med den uensartede reaktion har jeg kun observeret, når en hjemmeside er skrevet specielt til Internet Explorer (med fx Frontpage). Akkurat det samme sker med Opera og Safari.
  M.v.h.
  Jørgen Vibe

 6. Nu er mennesket ikke mindre vanedyr, end at Firefox-brugere også kan være lidt for konservative.

  Hvad med et kig på Opera (der i sin nye version har indbygget bogmærkesynkronisering)?

  Heck, eller hvad nu med Safari.

  En lille hastighedstest af de fire browsere.

 7. I kredse med speciale i brugervenlighed hed det sig den gang, da jeg var aktiv, at en skjult funktion er ingen funktion. Som udgangspunkt.

  Og når folk kommer fra Explorer-verdenen, hvilket allerflest gør, har de jo en rutine. “Rattet” skifter ikke plads i bilen, blot fordi man køber et andet mærke. Og lige netop downloads er en meget central funktion.

  Når det er sagt, så tak for anvisningen. Havde den jo ikke for øje ej heller lagret fuldt ud i korttidshukommelsen, så da jeg gik ind under funktioner og indstillinger, kiggede jeg tumbe forgæves efter en fane med noget om “Download” …Så vendte jeg tilbage til jeres forklaringer, og vupti – der var den. På allerførste billede. Som altid erkender jeg, at hastværk er lastværk:-)

 8. Med hensyn til synkronisering af bookmarks vil jeg gerne anbefale http://del.icio.us/

  Istedet for at synkronisere bookmarks på tværs af browsere og pc’ere – opdelt i en forældet folderstruktur – kan du her tilføje nye bookmarks og tilføje dem metadata. Vha et enkelt tryk på en knap på din værktøjslinie kan du tilføje den side du står på – og http://del.icio.us/ forslår faktisk selv nogle metatags.

  Det hele er lavet ‘google-simpelt’ – det er f.eks lynhurtigt at finde favoritter der både omhandler nyheder og it.

  ‘prøv det…prøv det’

  :-)

 9. @ Morten. Jeg bruger selv del.icio.us med stor fornøjelse, men ved sider, hvor jeg skal ind flere gange dagligt foretrækker jeg bookmarks, for det går hurtigere.

 10. Personlig preferance lader til at have ret stor indflydelse på denne artikel.
  Omend Firefox da er en ganske glimrende browser, er den ikke ligefrem nyskabende.
  Dertil kommer at Firefox ofte har problemer med gældende web standarder, og i rendering heraf ligger langt uder hvad f.eks. Opera kan præstere.
  Den eneste reele fordel ved Firefox fremfor Opera er det mindre forbrug af system resourcer – men nu om dage er det heldigvis de færeste for hvem det overhovedet udgører et problem.

 11. Personlig præference? Jeg stiller jo netop spørgsmålet om det ikke er med browsere som med pølser, altså “ølse for og ølse bag, pølsen har dog samme smag”:-)

  Altså at det er ret så ligegyldigt, hvilken browser man bruger. De kan det samme (med minimale forskelle.

 12. Jeg bruger FF3 fordi den virker under alle mine platforme – Linux og Windows, og hvis jeg havde Mac ville den også virke der. Derfor bruger jeg også Open Office og Mailklienten Thunderbird.
  Det er bare rart at alt virker næsten ens ligemeget hvilken platform. Og når jeg laver programmer virker de også under ovennævnte platforme.
  Jeg havde kun haft Linux platformen, hvis jeg ikke havde kunder der brugte Windows.
  Nu har jeg alle kendte browsere kørende, og som Dorte skriver er det et vane spørgsmål. Jeg er specielt glad for FF, og det er ikke mindst fordi der findes så mange værdifulde plugins til hjemmeside udviklere. Desværre er der en del af dem, der ikke virker endnu til FF3. Men jeg høre til FF fansne.

 13. @Jimmy Arh jeg synes nu ikke at Dorte T er biased i sin beskrivelse af browservalg. Jeg gik oprindeligt over til Firefox fordi – som Dorte – at alverdens hackere ikke sad og forsøgte at nakke den (der var for få der brugte den ) og fordi der var og er en masse add-ons derude. Det er der givetvis også til Opera , som er en fremragende browser, men dengang for år tilbage, så var der bare flere der udviklede til Firefox end Opera.

  @Dorte T: hey – og så kendte jeg da ikke Foxmark. Det er en funky fætter – især for de personer, der ikke synes at del.icio.us lige er afløseren, når det handler om “saml bogmærkerne et sted”

 14. Jeg har da flere browsere installeret, Opera, IE7 og Firefox. Den sidstnævnte er daglig arbejdshest, IE7 bruges kun hvor de andre ikke kan vise websider eller funktionalitet. Fx. Digital Signatur, som jeg ikke har kunnet få til at virke med Firefox. Der er også flere offentlige websteder der kun du’r i IE.
  Opera bruger jeg til separate virkefelter hvor det er praktisk med et helt uafhængigt sæt af bookmarks.
  I praksis er alle tre i drift dagligt!
  Kører nu Firefox 3 release candidate og vil opdatere i aften – hvis ikke hele nettet går ned derved!

  Hans-Henrik

 15. Hej Dorthe,

  Jeg kører også FF, og det eneste tidspunkt, jeg bruger IE7 er, når jeg skal til min netbank, der ikke virker i FF pga. at banken ikke har lavet til at virke i FF :(

  Jeg har så mange add-ons, der hjælper min surfning på nettet meget lettere og sjovere.
  Bruger bl.a. Tiny menu, NoScript, adblock plus, download statusbar, fasterfox, fireftp osv.
  Og det bedste er i hvert fald rent visuelt, at man kan få lige det tema, man vil. Hvis man er utilfreds, så kan man altid lave sit eget, hvis det er noget, man vil sætte sig ind i.

  Den nuværende funktion af bogmærker sys jeg fungerer rigtig godt. Min browser ser således ud, og er opdelt i undermapper osv.

  http://i200.photobucket.com/albums/aa44/dgb86/Browser.jpg

  Hilsen Michael

 16. Som udvikler af sites både kodning og SEO arbejde, er det langt hurtigere og mere praktisk at bruge Firefox, da Firefox har sååå mange gode plugins, der letter arbejdet en væsentlig del.

  Af uundværlige plugins for en webnørd er der blandt andet:
  – Web Developer, som kan…. ja sådan set alt vedrørende webudvikling. Det er et for genialt plugin.
  – Foxmarks, som nævnt, er også god.
  – Scribefire. Skriv forskellige blogindlæg direkte gennem browseren.

  Og så er der jo selvfølgelig også lidt religion med i billedet. Første gang jeg lavede en hjemmeside hed den gode browser Netscape og Explorer var en skurk, som nægtede at overholde internet-standardernes spilleregler. Ja ja. Det var tider! Man bli’r sgu helt nostalgisk. :o)

  Med hensyn til hastighed mellem Firefox, Explorer, Opera og Safari (på PC)… tjah… Min påstand er, at man dælmedytme må have en ringe computer og/eller ekstremt mange services og programmer kørende, hvis man føler sig belastet af hastighedsforskellen mellem de forskellige browsers + for lidt ram.

  PS: Firefox har jo også et lille genialt plugin, der kan forvandle den til en Explorer, ved et enkelt klik.

 17. Som jeg skrev i indledningen til den klumme, som dette blogindlæg læner sig op ad, så udfordrede Firefox-organisationen Nemesis. Man gik efter at komme i Guiness Book of Records for antallet af downloads af den nye Firefox3, men gudinden Nemesis slog til. Selvfølgelig voldte teknologien knuder som følge af trafikken:-) Se f.eks. her:
  http://blogs.zdnet.com/BTL/?p=9128

  @Kim Elmose. Jeg er da helt stolt over, at jeg kunne give dig et tip – du, som bevæger dig rundt i det nye, som fisk i vandet:-)

 18. Dorte:

  Du har fuldstændig ret, alle browsere bringer dig på den ene eller anden vis, frem til det ønskede website.

  Men der er kæmpe forskel på browserne, teknologisk set, bl.a. på følgende områder:

  Plugins
  Loade-tid (den tid det tager at loade en enkelt side)
  Brugervenlig og opbygning
  Håndtering af bookmarks
  Brug af systemressoucer
  Anvendelse af standarder
  Fanehåndtering
  Farveprofiler

  Osv.

  Mht. brug/understøttelse af standarder er Internet Explorer stadigvæk en synder, de er slet ikke godt nok med endnu og benytter til stadighed flere af deres “egne standarder”. Opera & Safari klarer sig godt lige netop på dette område.

  Det har stor betydning for dem der udvikler websites, hvilken browser du vælger, for vælger du fx Internet Explorer giver det dem ekstra unødigt arbejde.

 19. Hej Dorte:

  Du skriver i din glimrende klumme:
  “På browserfronten blev Netscape suveræn. Men da Microsoft omsider »opdagede« internettet og smed en gratis browser i nakken på alle Windows-brugerne, var slaget tabt.”

  Det er nu ikke helt sådan som jeg oplevede det tilbage i 1996. Da Netscape (som var min foretrukne browser) udkom i version 4.0, skulle den pludselig koste 15-20 dollars, hvor den ellers havde været gratis.

  Da Internet Explorer var gratis og samtidigt kom i version 3.02, hvor de havde lagt sig tæt op af Netscape, var det naturligt at skifte.
  Det gjorde alle andre også og derfor døde Netscape lynhurtigt.

 20. Jeg troede egentlig, at Netscape-browseren altid havde kostet noget, og det gjorde mig ikke klogere at læse wikipedias beskrivelse af selskabets skæbne. Men tak for opdateringen.

 21. Hej Dorte,
  jeg har ikke set punktet popupvindue endnu i listen, derfor min observation.
  børsens er OK
  Irmas er OK
  isos er ej OK

  R du et stort ?? nu?

  Svaret er popupvinduerne til eg porteføljeovervågning eller ugeaviserne.
  De åbner i deres eget vindue, og det er for så vidt jo udmærket.
  De to reklameaviser åbner i nærmest fuldskærmsstørrelse for at vise alle tibuddene og avisens børspopup i den størrelse de nok mener er god.

  Men isos popup ændrer standardstørrelsen, så at alle nye IE-vinduer, jeg efterfølgende åbner, åbners i nærmest total størrelse. Men jeg har brug for at de ikke ændrer min standardstørrelse, da den er valgt netop for at vise de ting jeg har brug for at se samt at kunne skimte resten af skrivebordet!
  Var det ikke et nyt emne, eller er det mere noget til Jacob Nielsen?

  /BeK

Comments are closed.