Finanskrise, hundehuse og mobilfeber

Gad vide om den helt urealistisk store mængde nyhedsomtale af mobiler og andre gadgets har lighedspunkter med en gammel vits. Den handler om politikeres behandling af et eller andet megabyggeri (nej, vitsen er langt ældre end DR-skandalen, men var det Risø?), hvor der også skulle forefindes et hundehus til vagthunden. Debat i relation til hundehuset tog mange gange længere end debatten om kæmpebevillingen til mammutbyggeriet. Hundehuset var noget, alle kunne forholde sig til.

Vi har længe stilet mod en finanskrise og står nu midt i suppedasen. Vi har endnu længere stået over for “globalisering”, et begreb, der vel svarer i fordøjelighed til at servere en elefant som appetizer. Hvem fatter i dybden konsekvenserne? Hvem trænger ikke at bliver forstyrret med noget, som man kan fatte?  Bliver frikvarteret fra “elefanter” af den ene og den anden art hysteriet om mobiler og hele Apple-verdenen? (For nogle kvinder er frikvarteret vist p.t. dametasker).

Efter denne lommefilosoferende indledning, hermed et frikvarter om mobiler af den type, der hedder smartphones. Det er altså dem, der også er en slags minipc i sig selv. Jeg inviterer til bud på målgrupper pr. produkt, men det gælder, hvad vi vil se om to-tre år.

Analysehuset Gartner skrev i september, at salget verden over af smartphones i første halvår 2008 steg med 22 procent i forhold til samme periode året før. I enheder blev tallet 64 millioner styk, men det er dog stadig kun 11 procent af de samlede salg af mobile enheder.

Gadget-lovers og businessfolk

Smartphones var oprindelig gadget-lover’nes favoritlegetøj, men den største gruppe brugere i dag udgøres vel af officielle business-mobiler til folk, der bør kunne holde kontakten med mails og it-systemer, hvadenten de gør det eller ej.

I den vestlige verden bliver smartphonen garanteret også menigmands foretrukne på et tidspunkt, nemlig når priserne er raslet ned yderligere. Men hvem vil gå efter hvad?

I køretøjernes verden ved vi, at de kreative kører Citroen, topchefer Audi, rockerne Harley Davidsson, de snusfornuftige Toyota hvis ikke de har penge nok til VW, fattigrøvene Dodge, verdens rige bekymrede elsker Volvo etc. etc.

Stærke Nokia stagnerer

Vil folk drømme om at få en smart mobil, der trækkes af Microsofts Windows mobile? Eller er det  Nokias stærke brand, der fortsat vil være kongen? Vil US-kæmpesuccessen Blackberry for alvor trænge igennem også i DK? Vil alle tiders mest hype’ede mobil Apples iPhone bliver en stor spiller, eller blot en markant niche? Vil HTC’s G1 og andre mobiler, der kører på Google-styresystemet Android, blive, hvad der kaldes en game-changer. Den allerførste G1 er jo forudbestilt i 1,5 mio. eksemplarer, hvilket har overrasket nogle analytikere.

Gartner fortæller, at der står Nokia på næsten hver anden smartphone, der blev solgt i verden i første halvår 2008, men der er tale om en lille tilbagegang. Ses der på styresystemer, så har det Nokia-ejede styresystem Symbian p.t. 57 procent af markedet, mens Blackberry’ens styresystem tegnede sig for godt 17 procent. Derefter følger Microsoft Windows mobile med 12 procent, Linux med 7 procent, Mac OS (iPhone) med 2,8 procent og Palm-operativsystemet med 2,3 procent.

Så hvordan tror du, det bliver i Danmark om to-tre år? Hvilken målgruppe vælger hvad? Hvilke styresystemer går frem, og hvilke tilbage? Og vil DK-forhold afvige meget fra situationen i resten af den vestlige verden? Gør mig og hinanden klogere, please.

3 responses to “Finanskrise, hundehuse og mobilfeber

 1. Så det var et atomkraftværk og et cykelskur. Og det var C. Northcote Parkinson som stod bag den oprindelige beretning. Han havde jo et skarpt øje for bureaukratiets ejendommelige sider, og hans mest citerede “lov” er nok denne:
  “Work expands so as to fill the time available for its completion.”

  Tak for opklaringen.

 2. For mange år siden læste jeg Parkinsons bog og kunne vældigt godt lide teorien om ekspanderende bureaukratier som var en følge af to kræfter:

  (1) “Any official wants to multiply subordinates, not rivals”
  (2) “Officials make work for each other.”

  (genopfrisknings-kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/Parkinsons_law)

  PS. Der er måske også en “blog-lov”: Hvis først diskussionen går off-topic kan den ikke føres tilbage til at handle om emnet i bloggen :-)

Comments are closed.