Stein Baggers falske ph.d.

På denne blog blev der rejst tvivl om den nu bortløbne IT Factory-direktør Stein Baggers akademiske meritter i en kommentar, som Stein Bagger via sin advokat senere krævede fjernet. Her har du beretningen på den lange jagt på sandheden om, hvorvidt Stein Bagger havde en phd. eller ej. Jeg skrev den til Computerworld, men den bringes her på dagen, hvor IT Factory blev erklæret konkurs, da it-avisen har udskudt publiceringen.

______________________

Stein Bagger fremviser stolt sit bevis for en ph.d. Det er i glas og ramme – en forgyldt ramme. Flot printede sorte bogstaver fortæller om oprindelsen: ”San Francisco Technical University”.

IT Factorys direktør præsenterer beviset på et møde med Computerworld den 29. oktober. Årsagen er en kommentar på Berlingske-bloggen, Bizzen, hvor der blev rejst tvivl om holdbarheden af direktørens akademiske meritter.

På IT Factorys eget websted kunne man tidligere læse, at den administrerende direktør havde to bachelorgrader (regnskab og økonomi), en MBA og en ph.d. Disse informationer fremgår ikke længere af webstedet.

Stein Bagger oplyste før mødet, at MBA’en er fra 1998. Ph.d.’en, der havde fokus på konkurrencefordele under negativ vækst, blev afsluttet i 2003.

Inden mødet oplyste direktøren kun, at ph.d.’en var fra ”SFTU” – uden at ville forklare, hvad bogstaverne stod for. Af en profil på nettet, som syntes at tilhøre Stein Bagger, fremgik imidlertid navnet San Francisco Technical University (Profilen er efterfølgende fjernet).

En søgning på domænet .edu, som universiteterne i USA bruger, fremskaffede intet etableret universitet, hverken for forkortelsen eller det fulde navn.

Under andet universitet
Der findes intet holdbart spor af det universitet på nettet i dag, men det forklarede Stein Bagger således på mødet:
”Det ligger i dag under San Fransisco State University, der spænder paraplyen over ganske mange”.

Han uddyber med en forklaring om flere skolesammenlægninger, hvorefter han tilbyder et verificerende telefonopkald lidt senere, hvor tidsforskellen gør det muligt. Computerworlds research i sådanne sammenhænge går imidlertid ind via officielle kanaler, og der blev taget kontakt med San Francisco State University.

“We are not affiliated with, and never have been, any organization called San Francisco Technical University,” lød svaret fra direktøren for universitetets kommunikation, Ellen Griffin. Der har ifølge gentagne kontakter med hende ikke været nogen forbindelse. Ellen Griffin kunne heller ikke se Stein Baggers navn af listen over ph.d.’er.

Men Stein Bagger nævnte også et par gange California State University som stedet. Herfra henvises imidlertid til San Francisco State University, der i sig selv er paraplyen.

Det har ikke været muligt at få yderligere kommentarer fra Stein Bagger, idet der er lukket af for al information, også vedrørende ph.d.’en. Det annonceres på IT Factorys eget websted.

Ej certificeret i USA
Det nærmeste, man kommer navnet ”San Francisco Technical University” i dag er et websted, oprettet anonymt som domænet sftech.org. Her udbydes akademiske grader også for distancestuderende. Af en ”Legal Disclaimer” (en juridisk varedeklaration) fremgår dog, at stedet ikke er ”akkrediteret” af de amerikanske myndigheder, hvorfor papirerne ikke ville blive taget for gode varer de fleste steder.

Webstedet voldte i øvrigt problemer rent teknisk. På anmodning tjekkede IT-sikkerhedsfirmaet CSIS stedet og fastslog, at det forsøgte at downloade ondartet kode.

San Francisco-korrespondenten hos Computerworld-familiens nyhedstjeneste, IDG News Service, tog et opkald til det opgivne telefonnummer, men beskeden var, at det var et privat telefonnummer. Røret blev lagt på, så snart der blev spurgt til universitetet.

Et tidligere domæne, sftechnical.org viser hen til sftech.org, men det eksisterer kun i nettets ”gamle gemmer”, archive.org. Udseendet er dog mere professionelt, og der tilbydes flere grader pr. distance, incl. ph.d. Undervisningen støttes ifølge webstedet af ”instructors from all over the planet”, og heriblandt fastansatte professorer, der har tilpasset deres pensum til alle personer, uanset uddannelsesmæssig baggrund.

Adresse i boligkompleks

San Francisco-korrespondenten tog til adressen, der lå i et hyggeligt kvarter, nær ved vandet, men fandt frem til et almindeligt lejlighedskompleks, og ifølge viceværten rummede det kun privatboliger. Det tilknyttede telefonnummer ledte til en telefonsvarer med beskeden, at der ikke kunne modtages flere beskeder.

Ifølge webstedet selv er det oprettet i 2003, men af archive.org findes siderne først fra 2004. Stein Bagger oplyste, at han færdiggjorde sin ph.d. i 2003.

Stein Baggers kommunikationsrådgiver, den erfarne mediemand Erik Ove, rejste på mødet den 29. oktober spørgsmålet, om vi troede, at det fine ph.d. bevis var fabrikeret i kælderen. Det afviste vi sandsynligheden af.

Erik Ove har siden henvist til, at opkaldet til en person, der sad parat ved telefonen i San Francisco, havde opklaret sagen en gang for alle.

IT Factory har som nævnt lukket helt af, og dermed også for en opklaring af en eventuel misforståelse.


Headhunter: Ph.d.-titlen under udvanding

Først blev MBA-titlen udvandet, og nu sker det samme for ph.d.-en. Sådan lyder vurderingen fra Niels Bentzen, partner i den danske afdeling af det internationale headhunterfirma Amrop Hever.

Tidligere repræsenterede en ph.d. afslutningen på en forskeruddannelse, der byggede ovenpå en kandidatgrad. En ph.d.-afhandling fordrede også et højt niveau af selvstændig forskning.

”De ”rigtige” business schools og universiteter holder deres værdi, men de nye åbne eller deltidsstudier taber i værdi,” siger Niels Bentzen, har en stor erfaring inden for it-området.

Praksis hos Amrop Hever i Danmark er, at hvis der i en persons CV er tale om en dansk ph.d. ses på emnet, sponsor (virksomhed/forskningsmidler) og herefter uddannelsesinstitutionen. Hvad angår de udenlandske ph.d. grader tages reference vedrørende det pågældende uddannelsesinstitut hos kolleger i udlandet, eller direkte kontakt til universitetet.

Skal en amerikanske ph.d. tages for gode varer ved ansættelse på et dansk universitet, skal det amerikanske universitet være akkrediteret i USA. Det oplyser specialkonsulent ved Cirius, Allan Bruun Pedersen. Cirius er Videnskabsministeriets organisation til håndtering af udenlandske grader. Ifølge ham indebærer en akkreditering, at institutionen er underlagt en uvildig kvalitetssikring.

På det seneste ses i øvrigt tilbud via mails fra kriminelle, der forsøger at lokke penge ud af folk. Her er uddrag fra en mail: ”No Exams/Books/Tests/Interview/classes. 100% No Pre-School qualification requíred.” Tilbudet gælder bachelor- og mastergrader, MBA og Ph.D.

– slut –

Det var i øvrigt en lang jagt, for det startede med, at Stein Bagger skrev “SFU” som universitetsnavnet. Men SFU, alias Simon Fraser University i Canada, havde ingen Stein Bagger på ph.d.-listen. Bagger forklarede, at der var tale om en stavefejl, så det altså var SFTU.

PS tilføjet 2016: Den 1. december 2009 blev IT Factory erklæret konkurs. Foruden ovenstående artikel fra 1. december kunne man på bloggen den dag læse kort om konkursen med link til nylig dækning fra min side, samt følgende artikel“Fik Stein Baggers kompagnon Allan Vestergaard tæv med en hammer?”. Et par dage efter artiklen “Stein Baggers løgne om stor amerikansk partner og adgang til 100.000 kunder”.

53 responses to “Stein Baggers falske ph.d.

  1. Tak:-) Den tog lang tid for mig at få hjem, og lidt ærgerligt, at Computerworld valgte at udskyde den.

  2. Nu kender jeg lidt til problematikken med at hyre på falske forudsætninger. Jeg ansætter medarbejdere i mit firma i Bangkok og der møder vi også mange med falske diplomer. Især er der visse universiteter i USA, som fx. Uni Arizona, men også i Thailand er der universiteter som er ‘diploma mills’. Men det er ikke altid let at finde ud af.

Comments are closed.