Nattens besked fra min “whistleblower” – om Erik Ove og IT Factory sagen

“PS: Manglede du ikke at nævne Erik Oves karaktermord på dig i aftenens udgave af DR2 Deadline?”.

Mailen fra min “whistleblower” var det første jeg klikkede mig ind på, da jeg fik tændt for min pc sent på aftenen, og den mail blev afsluttet med dette PS.

Jeg var kommet retur fra DR2 Deadline, på en gang overmåde glad og helt udaset, og hænderne raslede som espeløv.

Min gemal, der har været verdens bedste praktiske hjælper i disse dage, gav mig et glas vin, da jeg trådte inden for døren. Roste mig, og jeg ville jo se – se, hvordan det tog sig ud, og så afspillede han det. (Deadline indslaget er p.t. her , klik ind på “Interview med it-journalist Dorte Toft” – femte enhed på listen).

Det gik, men jeg ærgrede mig over, at jeg ikke fik ikke givet “credit” til alle dem, der har hjulpet mig allermest, og heriblandt min whistleblower.

Det stemmer nemlig slet ikke, hvad der er skrevet om, at alle ansatte i IT Factory var skræmt, betalt, medskyldige eller utilgiveligt dumme.

Whistlebloweren – hun eller han – har været harm over Erik Oves forsøg på karaktermord på mig i kommentarfeltet ved blogindlæggetEfter mange lig i grøften skabte IT Factory rigmændblogindlæg.

Harmen stiger nok en grad eller to, hvis Jyllands Posten læses i dag. I erhvervssektionen, på side 13, under overskriften “Græsk katolsk med sit renommé” kan man læse Erik Oves forklaring på, hvorfor han stadig står ved beskyldningerne om, at jeg var forudindtaget og karaktermorder:

“Hun havde ikke skyggen af dokumentation og byggede det hele på anelser,” siger Erik Ove og minder om, at alle i Stein Bagger-sagen overser, at der ikke manglede en krone som i normale bedragerisager, og at han derfor ikke kan se, hvordan man skulle have en chance for at forudse bedrageriet.

Tak for kaffe.

Jeg har forsøgt at presse min whistleblower til at stå frem, nu hvor alt er ude i det åbne, men nej.

“SB er jo ikke helt normal og jeg ønsker ikke at være på “listen”, hvis/når SB dukker op igen… “

Og ja, det er Stein Bagger, der nævnes.

Det var “John Doe”, der i efteråret 2007, gav mig de første, helt rigtige spørgsmål. Det næste store skub udefra kom  i forbindelse med mit indlæg “Rigmanden Finn Nørbygaards papirpenge” – via kommentarer og direkte mails. Næste store hug kom med indlægget, hvor Erik Ove og Stein Bagger tog til orde efter måneders tavshed på bloggen.

The whistleblower blev personen, der lidt senere gav det konkrete råstof til, at det ikke længere var muligt at lyve i så ekstrem grad, som det havde været tilfældet i aktørkredsen omkring IT Factory. At IBM begyndte at lade en smule sive. At kunder hos IT Factory begyndte at tale, etc. etc.

Men der er mange flere “hero’s”, og jeg kan ikke få alle med. Men Mr. X skal også nævnes, og I får aldrig hans navn. Han var enestående. Tak og undskyld.

PS: “Shame on you” IBM. Tænk at være villig til NU at stå frem og fortælle, at der ALDRIG var en lille stump software fra IT Factory indbygget i Bowstreet/Websphere Portlet Factory. Den viden havde måske kunnet standse dette cirkus for længe, længe siden. Men det blev så først fortalt nu til Jyllands Posten.

77 responses to “Nattens besked fra min “whistleblower” – om Erik Ove og IT Factory sagen

 1. Angående leasingforpligtelserne. Skal disse løbende betalinger ikke fremgå af regnskabet ? Altså hvis det er forpigtelser som ITF har påtaget sig. Der skal jo som sagt løbende betales “afdrag” leasingydelse, på disse forpligtelser. Hvis forpligtelserne er indgået med de såkaldte “hosting afdelinger” er det jo godt nok ikke et forhold der er ITF vedkommende. Men såfremt bankerne har indgået disse leasing aftaler med udelandske afd. så har bankerne jo igen et vældigt problem. På samme måde som finanskrisen.

  Måske nogen kan klarlægge det lidt mere.

  Samtidig er det dybt uetisk at have en bestyrelse i en virksomhed, med så stor en omsætning, hvor direktøren sidder i bestyrelsen. Uanset hvor tillidsfuld denne end måtte være. Det er jo netop vigtigt at bestyrelsen har mulighed for at stille de trælse spørgsmål, udfordre direktionen, og bore i evt. uregelmæssigheder.

  Så AJ har jo selv et meget stort ansvar ved at tillade SB i bestyrelsen, og samtidig kun at holde denne på 3 personer. Hvor er iøvrigt medarbejderrep. ? ( og disse skal IKKE bestå af direktionen. )

 2. Jeg beklager mit tidligere indlæg, der endte med en beskyldning uden beviser,- jeg skal bestræbe mig på at det ikke gentager sig.

  Skulle det mod forventning vise sig, at SB har handlet helt på egen hånd i denne sag, så er jeg meget spændt på at se hvordan, kuratorerne vil forholde sig i forhold til bestyrelsens ansvar.

  Jeg er ret sikker på at Danske Bank vil forsøge at drage AJ til ansvar for deres tab,- og de er nok ikke de eneste, men det vil tiden vise.

 3. Kære Dorte

  Dit arbejde er grunden til at jeg stadig har nogen respekt for journalister. Tak for arbejdet, jeg ville ønske jeg tidligere havde været opmærksom på det.

 4. Dorte,

  efter min mening bør du have Cavling-prisen for seriøs, kyndig og ikke mindst vedholdende journalistik, der ikke giver op, blot fordi nogen forsøger at holde dig nede.

  Vel er dette ikke Watergate, men du viser de samme kvaliteter som Woodward & Bernstein. På demokratiets vegne: Tak!

 5. Når man er så grådig som AJ, så der det vel kun “naturligt” at han ikke stiller spørgsmål om noget som helst, der kan sætte hindringer for den pengestrøm, der går i JMI’s retning.

  Og for 120 mill., som AJ nævnte i TV i går, kan han vel godt spille vattet og dum et stykke tid, indtil det værste har lagt sig.

  Man må bare håbe, at nogen husker længere, og at det er slut med at indsætte AJ i bestyrelser rundt om i dansk erhvervsliv. Det er i hvert fald et hverv, som AJ tilsyneladende ikke er i stand til at håndtere på forsvarlig vis. Og i sidste ende er det jo altid skatteyderne og de almindelige bankkunder, der kommer til at betale for disse svigt.

 6. Dorte du er rigtig sej og super professionel. Gid vi havde flere journalister med din kritiske pen i Danmark. Godt kæmpet i et uhyre svært farvand, hvor beskyldninger og smædekampagner flyver over bordet.

  Tak for det – keep up the good work!

 7. Skandalen omkring IT Factory er også fortællingen om kritisk journalistik overfor kommunikationskonsulenter og spindoktorer. Og hvor de sidste i den grad har fået overtaget.

  Helt uhyrligt var det at se Erik Ove nedgøre kritikere som Dorte, der ikke har været så helt uhyggeligt naive som ham selv og bestyrelsesformanden. “Uhyggeligt naive” er nok den allermest positive fremstilling man kan give af de to.

  Erik Ove, læg frem hvad du har hævet i honorar, betalt af de svindlede penge. Honoraret skal såmænd nok være højt nok til at sikre dig en tryg alderdom for der er forhåbentlig ikke mange ærlige erhvervsledere der vil hyre dig efter dette.

 8. Kære Dorte. Du får også en rose fra mig.
  Hele cirkuset med IT-FACTORY kan ikke havet stået på i ret lang tid, for Hr Bagger må have haft fuld fart på for at skrabe penge sammen.
  Det hele er i bund og grund dumsmart,han måtte da kunne se “The end of the Road” altså muren ville komme ham snart imøde.
  Thi bankerne der har/havde belånt hans Leasingkontrakter, ville senest 1/3 månederne efter forventet at der kom nogle indbetalinger og når rykkerne kom retur ville lamperne lyse.
  Det er ikke tænkeligt at bankerne er gået med til afdragsfrie Kontrakter vel?
  Derfor mener jeg at han har haft rigtig megen fart på, for at nå så meget som muligt.
  Hilsen til dig Dorte
  fra din gamle ven

 9. Yes, Cavlingprisen til Dorte. Og kun til hende. Nogle journalister prøver nu at fremstå som om de hele tiden har været med i sagen, støttet Dorte, osv. Det passer ikke.

  Anyway, det er da en interessant tanke, at AV måske blev banket på foranledning af SB, fordi SB havde fundet ud af at han havde sladret. Det gør ikke den kommende film om ITF mindre spændende :-)).

  Karina Buch (COO hos ITF) arbejdede for mig i sin tid, da jeg var chef for Premium Services i Oracle. Hende var jeg meget glad for.

  Det er da muligt, at hun har vidst eller fornemmet noget, men jeg har svært ved at se hende sådan. På den anden side meldte hun afbud om fredagen (før mandagens store overskrifter) til et IBM-arrangement, hvor jeg bl.a. var taler. Hmm.

  Mvh.

  Mogens

 10. @Mogens Nørgaard

  Mon ikke afbudet skyldtes, at de var igang med at blotlægge falske leasinkontrakter, hemmeligt kontor og det, at chefen var smuttet.

 11. Der bliver snakket med om at SB ikke er den eneste i sagen som har haft viden om hvad der er sket, hvilket jeg også tror på.

  Men af hvad jeg har læst indtil videre (må indrømme jeg ikke har læst alt, da jeg ikke har haft tid) så er der ingen der har omtalt konen?

  Tror i virkelig de kan leve side om side uden at hun aner en pind?
  Hvis ja, sikke et forhold, men mener selv jeg har GOD grund til at tro hun ikke har været uviden, f.eks. at hun rejser direkte hjem, men også andre ting jeg ikke vil nævne.

  Hvad mener i?

 12. @Jesper

  Jeg mener nu, at hun ved hvad der foregår.
  Se på deres livsstil: dyre bileR, båd (8millioner til salg) og ny bestilt til 40 millioner, sommerhus i syden, lejlighed til 15-20 millioner, huskøb der gik i vasken til 50 millioner (de ville bygge et nyt). Læg dertil et forbrug på første klasse.
  Konen har nok tjent på sine forretninger, men SB har jo formentlig fået 250.000 kr. om måneden og arvet lidt fra bedstemor, men det holder læangt fra mål med deres tegnebog. AU har desuden ejendom i Dubai, hvor SB angiveligt har et skuffefirma.

  Jeg er også begyndt at tvivle på forklaringen fra AU og PS fra Dubai hele efterforskningen er privat sponseret af emiren og iværksat af SB ekskones venindes mands kontakter.

  Spørg hellere dig selv: hvem kontakter sin mands ekskone, fordi han er forsvundet????
  Bare se, hvor langt avisen Politiken kom med deres henvendelse i lufthavnen.

 13. @ Mogens Nørgaard:

  Enig! Det er patetisk med de journalister som nu skal piggy bagge på Dortes berømmelse og vedholdenhed.

  Som freelancer har hverken Computerworld eller andre betalt dorte for den her sag. Det er hendes egen fortjeneste, udført i egen fritid, så lad hende for f….. også få roserne i fred.

  OG: Karina Buch oplever jeg også som en kanon pige med høj integritet. Utænkeligt at hun har del i det her.

 14. @ Allan Skovmand. Tak for roserne, men Computerworld er nu blevet afkrævet en halv månedsløn:-) Og samarbejdet kom på rette tid.

  Det havde været for hårdt fortsat at stå alene som free lancer mod de kapaciteter, jeg var oppe imod. Og så har det jo også været min redning, at Computerworlds chefredaktør Jan Horsager har taget til genmæle, da Stein Bagger og Erik Ove efter et par måneders pause forsøgte at køre igennem med et karaktermord her på bloggen.

 15. Endnu en gang: Stor respekt, Dorte.

  Jeg har kun fulgt med de sidste godt 14 dage, men har nu efterfølgende læst op på stoffet, og min beundring for din utrolige vedholdenhed er derfor i dag endnu meget større.
  Det har ikke været skidesjovt for dig igennem de sidste måneder.
  Jeg synes godt du må knejse lidt med nakken, men du virker nu ikke til at være til den slags! :-)

  Brixtoftesagen begynder jo at ligne ingenting i sammenligning med dette!! Og de var endda 2 ansatte med løn om den sag, uden at at forklejne nogen.

  Fandme godt gået!!!

 16. Hej Dorte! Godt du afslog at ringe til det tekniske universitet sammen med Stein og Erik Ove på det møde… En dansk/amerikansk skuespillerinde var hyret til at svare… Denne har sag er for vild! (tv2 kl. 19.00)

 17. Jesper.
  Nej,Anette Uttenthal har IKKE tjent på sine forretninger.Hun måtte lukke dem for små 2 år siden og fritstille personalet da der ikke var flere penge i kassen.
  En lang række kreditorer har efter denne lukning kunne kikke i vejviseren efter deres tilgodehavende.
  Men trods denne lukning fortsatte livet i højeste gear-mærkeligt?
  MON ikke hun var klar over hvor alle disse penge kom fra???

 18. @Hans j.pedersen: Mærkeligt at det lykkedes AU at gå fallit da bolig-boblen var på vej op med fuld fart. Så vidt jeg husker var der en heftig debat om rige ejendomsmæglere der tjente fedt på de mange, høje salærer. Der er noget der ikke rigtig rimer… (som så meget andet i denne her sag)

 19. Kære Dorte Tofte, det der imponerer mig allermest er, at du i en lang periode arbejder med en tung, umulig journalistisk historie med meget lidt garanti for succes og i hård modvind OG samtidig er åben omkring dit arbejde på bloggen.

  En enestående indsats i dansk journalistik, der vil danne skole inden for dækningen af erhvervsvirksomheder.

 20. @ Dorte:
  I know, I know, – men en halv månedsløn betaler vel ca. for 1/24-del af det arbejde der er lavet? Altså en klassisk artikel med klassisk udfald på en klassisk CW-fredag?

 21. Hvordan har AJ overset alle signalerne? HAR han overset dem?

  Ville det have været belejligt for JMI Invest, hvis Agios United havde købt ITF?

  Hvordan skulle AV og SB have financieret købet af ITF? Havde AV penge med fra en tredjepart?

  Hvis ja – fandt SB ud af hvem den tredjepart var?

  Jørgen

 22. Flere krøller i blogosfæren: Andelen på Jensbys teaterlejlighed på Bryggen er oprindelig købt af AU meget dyrt. Og senere solgt endnu dyrere til et af sin mands fup-firmaer. Så hun kan jo godt tjene penge selv:-)

 23. Konen kan godt selv :-)

  Citat (http://borsen.dk/?treeid=1780):

  “Årets gazellevinder [2006] i Københavns Kommune blev virksomheden Home City – Anette Uttenthal Ejendomsmægleraktieselskab i København Ø med en samlet vækst i de sidste fire år på 2020,5 procent.”

  Det er mere end dobbelt så stor vækst, som nr. 2.

  Anette Uttenthal siger: “Ud af 4000 boliger har vi ramt rigtigt i 98 pct. af tilfældene, når vi vurderede en boligs pris over for sælger.”

  Ganske godt med 98% træffere, når man sammenligner med mange års “Hammerslag” i TV.

 24. haha. Det er da næsten for flot til at være sandt. Mon ikke der har været tilført lidt kapital fra ITF :)

 25. Nu forstår jeg bedre hvorfor Jeanette Lorentzen skulle have 3,5 millioner i løn i ITF. Ifølge AU (avisen idag) var hun både regnskabskyndig og et sødt menneske ;-))

Comments are closed.