Jensby bortforklaring af millionordren fra EDS til IT Factory

Nyhedsudsendelser fortæller nu, at Asger Jensby, som nordisk direktør for det store it-selskab EDS, afgav en stor ordre til IT Factory, som han var medejer af.

Her er lidt af mit tidligere interview med Asger Jensby om den sag:”Ja, jeg fik et tilbud om at investere 500.000 i IT Factory,” sagde Asger Jensby til mig, da jeg interviewede ham i starten af november.

Jensby forsøgte at forklare mig, at da han som nordisk direktør for it-driftsselskabet EDS gav IT Factory to ordrer på tilsammen 1,5 millioner dollars (cirka 9 millioner kroner) var han ikke medejer af IT Factory.

Jeg spurgte Asger Jensby, hvorfor IT Factory den 10. december 2003 kunne udsende en pressemeddelelse om, at han gik ind som investor i IT Factory – en nyhed, der blandt andet blev omtalt i Computerworld – når Stein Bagger på hans vegne efterfølgende har sagt, at Jensby ALDRIG var aktionær.

Blot 2 dage efter pressemeddelelsen den 10. december, kom en ny pressemeddelelse med Asger Jensby i centrum. Nu blev det meddelt, at han blev den nye nordiske direktør for EDS.

Kort tid efter gav han IT Factory de to ordrer. Det fik jeg forlængst bekræftet fra EDS og fra en 2M Invest kilde (2M Invest ejede da IT Factory).

“Jeg havde bare fået tilbudet på at investere de 500.000”, gentog Jensby gang på gang overfor mig.

“Jamen, bestyrelsesformanden for IT Factory, Søren Jonas Bruun – 2M Invest-partner – udsender da ikke en pressemeddelelse, uden du har givet et tilsagn,” argumenterede jeg.

“Og jeg har tjekket hos Computerworld-journalisten. Ingen har forsøgt at trække pressemeddelelsen tilbage,” tilføjede jeg.Asger Jensby mente ikke, at det var hans pligt at dementere pressemeddelelsen.”Jeg investerede ikke i IT Factory den gang,” sagde han til mig.

Jenbys dobbeltrolle i fokus i august 2008

Dobbeltrollen var i fokus i min klumme på bagsiden af Berlingske Business den 11. august 2008. Overskriften var Asger Jensbys tågebanker. Her et udsnit fra klummen:

Jensbys engagement i IT Factory tog fart, da han i november 2001 forlod CSC efter en uoverensstemmelse. Nu ville han for en stund hjælpe det nødlidende investeringsselskab 2M Invest. 2M-stifteren Michael Mathiesen kendte han godt, idet denne var medlem af CSCs bestyrelse, og hjælpen gjaldt især den tabsgivende porteføljevirksomhed IT Factory.

Selskabet havde allerede været drøftet mellem ham og Mathiesen under CSC-dagene, men nærmest på privat basis, lød det.Jeg erfarer dog, at Jensby som CSC-direktør havde en konkret drøftelse med IT Factory om en eventuel overtagelse af den konsulentside, som åreladede det mindre firma. IT Factory måtte »back to basics« – tilbage til et fokus på tilpasning af mail og gruppesoftware.

Udsigterne var mørke. Den store investor, Merkantildata, trak sig og bogførte sin investering på 60 mio. kr. som tab. Men den 10. december 2001, knap to uger efter at Jensby trådte til som hjælper, kom gode nyheder i form af en pressemeddelelse. 2M Invest skød nye millioner ind, og ny investor i IT Factory var Asger Jensby, der også ville være »operationel rådgiver«. Samtidig blev de op mod 400 ansatte reduceret til 50, et USA-eventyr afsluttet og en milliongæld parkeret. Den administrerende direktør blev degraderet, men en ny stod parat, lød beskeden.

To dage senere havde Asger Jensby imidlertid scoret en toppost hos CSC-konkurrenten EDS, hvor han fik ansvar for 3.200 ansatte i Norden og Holland.Den nye direktør for IT Factory blev som bebudet annonceret. Hans navn var Stein Bagger. En mand, som Jensby allerede som CSC-direktør havde involveret i IT Factory-drøftelsen.

Året efter bebuder Stein Bagger et to-cifret millionoverskud. IT Factory havde flot medvind, også fordi EDS tildelte det lille selskab to store ordrer. I al stilhed. Jensby og EDS skiltes dog efter blot et halvt år, og i dag udgør IT Factory – efter konkursrengøringen i 2003 – altså hovedaktivet i JMI Invest.

En parentes i historien er, at jeg for et halvt år siden modtog en forurettet mail fra direktøren, Stein Bagger. Han mente at vide, at jeg researchede på en upassende sammenblanding af CSC- og IT Factory-aktiviteter.

Det gjorde jeg ikke, men jeg benyttede anledningen til at spørge Bagger og Asger Jensby, om EDS-exitten skyldtes, at Jensby som direktør tildelte ordrer til firmaet, han selv var investor i. Kun Bagger svarede, og det var med beskeden, at Jensby ikke investerede i IT Factory.

Pressemeddelelsen og interviews i den forbindelse holdt altså ikke, men blev aldrig dementeret.

Hvor mange millioner EDS betalte, ved jeg ikke, blot at EDS slet ikke bruger IT Factorys produkter. Alene det svar var overmåde svært at trække ud af EDS.

IT Factory, der har solide IBM som sin store partner, er blevet en enestående dansk succes med overskud og ekstrem vækst. Hatten af, men måtte de tågebanker, der præger det selskab, aldrig brede sig til KMD.

Kommentarer? Skriv blot på bizzen.blogs.business.dk

Citat slut. Og det var så den gang.Den tidligere 2M partner Søren Jonas Bruun har i et svar den 29. oktober 2008 nægtet at udtale sig om sagen til mig. Han begrundede det med, at det var historie, og han glædede sig bare over firmaets succes. Han havde ellers lovet en forklaring.

301 responses to “Jensby bortforklaring af millionordren fra EDS til IT Factory

  1. Tak for inputet

    – Og man skal faktisk ikke undre sig; der ligger en utrolig viden rundt omkring i de små hjem og ikke mindst ude i Cyberspace.

Comments are closed.