Baggers svenske venner skifter facade og buzz – travlt med at padle?

Hovsa. Pludselig har Stein Baggers svenske venner udskiftet inventaret på deres web-sted. Væk er for eksempel alle de fine henvisninger til samarbejde med adskillige universiteter. The Media Power Group, stiftet af Carl Freer, og med Mikael Ljungman som nøgleperson, reklamerer nu kun for mobil-produktet Getfugu på det websted.

IT Factorys software, som man ifølge Mikael Ljungmans udsagn til Computerworld videresælger, har aldrig figureret på webstedet, men væk er også markedsføring af spilkonsollen Gizmondo, og væk er siden med navne på partnere.

Boris Frederiksen kommer med navne

Sært tidspunkt eller? Boris Frederiksen, kurator for IT Factory-boet, har oplyst, at han snart offentliggør navnene på det lille dusin partnerselskaber, som vidende – eller uvidende – spillede hovedroller i Stein Baggers store svindelnummer.

Alt tyder på, at der er et pænt stort sammenfald.

Ifølge medier som Ekstra Bladet og svenske Dagens Industri figurerer Media Power Groups navn selv på de faktura’er, der indgår i hele leasingkarusellen og “softwarekøbet” hos IT Factory, og ligeledes eCommerce, der er en del Media Power. Partneren Dragon Phoenix skulle også være blandt de udvalgte.

Navnet Xiop ses også på IT Factory-fakturaer, fortalte Dagens Industri, og det svenske bagmandspoliti har fornylig foretaget en ransagning af Xiop, som Ljungman var involveret i på et tidspunkt.

Hovedrengøringsselskab på

Noget tyder på, at The Media Power Group, har haft et hovedrengøringsselskab på nettet. Et selskab, der har til formål at fjerne spor – en praksis, som også IT Factory benyttede hen mod slutningen. Her vedrørte det dog især sporerne efter Stein Baggers akademiske meritter.

Jeg har end ikke kunnet finde themediapowergroup.com på archive.org, der ellers rummer en del fra nettets historik, men jeg kan jo have søgt forkert. Links, jeg finder via Google til tidligere Media Power-sider, ender imidlertid også bare som døde links.

Favoritjournalist Sandberg om Gizmondo-dimsen

Sært i øvrigt, at også alt om Gizmondo-dimsen synes fjernet. (Kender du ikke Gizmondo-forhistorien, der er koblet til den såkaldte Uppsala-mafia, så har Wired en fantastisk historie her).

Så sent som den 19. december var der ellers en historie hos den svenske USA-baserede blogger/journalist Hans Sandberg om, at nok er Gizmondo forsinket endnu en gang, men at man kan glæde sig til den kommer til sommer.

Sandberg, der vist er den eneste journalist, som Carl Freer vil tale med, leverede også nyheden til det svenske IDG-nyhedssted  Teknik 360.

Jeg skrev i øvrigt også en kommentar til Sandbergs seneste blogindlæg, hvor han fortæller, hvorfor han ikke vil “join the pack” og skrive negative historier om Carl Freer. Han skriver blandt andet:

……..And the only thing Carl Freer has been convicted of is – as far as I know – signing his parents’ names to a student loan check for 20,000 kronor (about US$2,500). He claims that he did so with his parents’ permission, but the bank didn’t accept that….. This incident, which occurred when Carl Freer was 17, is the only time when he has been convicted of anything….

I min kommentar anbefalede jeg ham blandt andet at tage kontakt med Computerworlds Kristian Hansen, der har foretaget en dybere research på Freers juridiske mellemværender end Sandberg har gjort. (Burde nok også have henvist ham til denne artikel i Los Angeles Times).

Da jeg sidst tjekkede med Kristian Hansen, havde Hans Sandberg endnu ikke ringet.

Sandberg lagde faktisk ikke min kommentar på, men henviste i en mail til, at det jo var en besked rettet mod ham:-) Derfor fik bloggens læsere heller ikke min forklaring på, at Sandbergs sammenligning i indlægget mellem Gizmondo-forsinkelser og Microsoft-forsinkelser ikke holder en millimeter. Nogen der erindrer en spektakulær konkurs hos Microsoft?

Hos Hans Sandberg kunne jeg i øvrigt læse, at Carl Freer oplyser, han har mødt Stein Bagger én gang. Bagger må have en dårlig hukommelse for under interviewet med mig og Computerworld den 29. oktober, sagde han, at han aldrig har mødt Freer. Og Ljungmann? Det var jo kun to gange.

Universiteternes rolle

Tidligere var Media Powers websted som nævnt prydet med en række universitetsnavne midt på første side. Der var tale om forskningsmæssigt samarbejde, lød forklaringen. Men så vidt jeg kunne nå at se, var “samarbejdet” hver gang koblet sammen med, at Carl Freer/Mediapower havde doneret et millionbeløb til forskning i fremtids-buzz’en Augmented Reality Technology.

Det anerkendte Georgia Tech fik foruden 5 mio. dollar også Gizmondo-chippen at lege med, men om det er tilfælde for de øvrige to, University of Cantebury i New Zealand og Graz University of Technology i Østrig, ved jeg ikke.

Blåstempling

Jeg gør måske Carl Freer og Michael Ljungman uret, når jeg formoder, at hovedårsagen til disse donationer netop var, at kunne fremvise universitetssamarbejde som blåstempling. Men man bliver jo lidt mistænksom, når man også så, hvorledes IT Factory brugte IBM og analysehuset Saugatuck Technologies til at åbne døre:-)

Universitetssamarbejdet skulle angiveligt ske i Media Power-divisionen Magitech, men heller ikke den kan jeg finde længere.

Nå, jeg er måske bare dumpet ind under en større rekonstruktion, hvor der senere åbnes igen. Vi får se.

Stillingsannoncen

Men ønsker du at opleve suset af, hvad The Media Power Group byder på – efter egne udsagn – så læs denne stillingsannonce, hvor selskabet søger en regional salgsdirektør. Det lyder imponerende:

Media Power has created the only Augmented Reality Links in the World. Destined to be even more powerful marketing tools than URLs, ARLs enhance brands with immediately available, dynamic, interactive content. It has never been easier for advertisers to reach there audiences, and never easier for customers to reach the brands they know and trust. Media Power is the gate-keeper for this new technology and we are working to make it available to every customer, to every business (large or small), and available on every phone in the world.

Jeg noterer mig også, at Augmented Reality Technology, der ellers har været buzz-ordet, der skal imponere, nu er blevet Augmented Reality Link (ALR).

IT Factory skulle i øvrigt have demonstreret lidt af Media Power-teknologien på IBM’s Lotusphere-konference, der indledes 18. januar. Det var også, hvor ITF’s nye teknologi, Platform as a Service, for alvor skulle lanceres, omend kun i betatest-version.

Media Power Group er i øvrigt interesseret i at købe ITF-teknologien ud af konkursboet. Det har jeg i hvert fald læst tidligere.

12 responses to “Baggers svenske venner skifter facade og buzz – travlt med at padle?

 1. Det er jo soleklart, at kan man sælge slideware og drømme, så er det meget nemmere at producere end reelle produkter. Det er gået op for nogen, og det er helt sikkert vi ikke har set det sidste til hverken ARL, ART eller Gizmondo.

  Det er jo typisk at man bliver ukonkret, når man skal præsentere et produkt. På den måde kan man nemmere sige ja, hvis kunden / investoren stiller spørgsmål.

  “Selvfølgelig kan det det”
  “Det har vi også tænkt”
  etc etc etc – bekræft bekræft bekræft. Det er den omvendte mikrofonholder.

  Så vi har nok ikke set det sidste til hverken Bagger, hans svenske venner, eller de “produkter” de “har”. De venter bare på næste optur hvor markedet er bange for at gå glip af den næste Google!

  Det er min opfattelse.

 2. Jeg læser på journalisten.dk at du er sikker på at ville tabe i en retssag med Stein Bagger, hvor jeg vil spørge, hvad der får dig til at tro det? Også, hvorfor du fortsætter med at skrive om antagelser, hvor der kan komme en lignende retssag? Er du blevet mere modig – eller er lovgivningen mere klar, end du dengang troede?

 3. Jeg synes hele Gizmondo projektet virker lidt passé. Designet og funktionerne findes allerede på markedet i dag i flere andre dimser. ART blev brug i stor still af CNN på den amerikanske valgaften og er som sådan egentlig ikke ny. Så måske har der engang været et nyt og teknologisk avanceret stykke hardware, men det er der ikke mere. Mon ikke Carl Freer snart kommer med noget nyt og smart som vil tiltrække nye griske investorer?

  /Jan

 4. Ved man hvad ARL er om man ikke kender forskellen mellem: (fra stillingsannoncen)
  … advertisers to reach there audiences … og
  … advertisers to reach their audiences …

  en fejl der passerer stavekontrol men gør sætningen til volapyk …

  … sound critical questions …

 5. (Tak skæbne. Nu skal jeg selv aflevere alle informationer, selv om jeg er logget ind som blogfører, tsk, tsk).

  Jeg glemte at skrive, at seneste “buzz” som jo bruges om Gizmondo-dimsen er, at den også kommer i en version, baseret på Googles Android-styresystem. Og p.t. giver Android buzz.

  Men jo – at Carl Freer bliver ved med at ville trække Gizmondo-spilkonsollen op af hatten. Jeg tror ikke, at den tryllekunst har effekt længere.

  @ Michael Bjørnbak Martensen. Jeg har måske ikke udtrykt det præcist nok. Der var en række påstande på min blog – injurierende, mente Stein Bagger og hans kommunikationsrådgiver Erik Ove. Havde det ikke vist sig, at disse påstande faktisk holdt, havde min blog kostet Berlingske 100.000 kroner.

  Men da påstandene kom, var der fra IT Factory-aktørernes side efterhånden spredt så meget tåge, at det ikke ville undre mig, om påstandene holdt. Alene ph.d.-en – alle de år, en forskeruddannelse tager…

  Om jeg i dag ville have slettet dem og blot fortsat researchen på påstandene bag linierne? Enkelte af dem havde jeg måske slettet. Jeg er IKKE blevet mere modig efter advokattruslerne, hvad angår kommentarfeltet.

  Til gengæld får jeg jo hele tiden mere og mere at vide om sagen, så ja… jeg vil blive ved med selv at skrive “antagelser” og konkrete beviser.

  Her er i øvrigt udsnittet fra Journalisten.
  “De anonyme debattører hævdede, at Stein Bagger ikke havde hverken ph.d. eller mastergrad, og de undrede sig over, hvem IT Factorys kunder egentlig var, og hvad IT Factory reelt lavede.
  På spørgsmålet, hvad der var sket, hvis IT Factory ikke selv havde afsløret skandalen, eller det aldrig var lykkedes at finde belæg for anklagerne på bloggen, svarer Dorte Toft prompte:
  »Så havde det kostet Berlingske 100.000.«

  CITAT slut.

 6. Kære Dorte Toft

  “Så ville det have kostet Berlingske 100.000 kr.”

  Tror du virkelig selv det ?

  – for en retssag ville vel lige netop have afsløret, at den pågældende herres uddannelse ikke var, som han selv angav, og iøvrigt ville IT Factory vel så skulle have stillet bevis for deres omsætning.

  Et er at true, noget helt andet er, når der skal dokumenteres noget i forbindelse med en retssag. “Nogen” (forsvaret af berlingske) ville vel have krævet dokumentation !

 7. @ Dorte Toft (vedr. dit svar 5. januar 2009 kl. 08:34)

  Nu ved jeg af gode grunde ikke hvad påstandene var, men en formulering som “Stein Bagger har ikke en ph.d.” kan jeg altså dårligt forestille mig giver skrammer i en retssal. Mens en påstand som “90 procent af omsætningen i virksomheden er baseret på fup-fakturaer.” nok vil blive vurderet mere kritisk – omend jeg godt kunne tænke mig at se en retsbehandling af blogindlæg, der nok kan sammenlignes med kommentarer og løs snak på lange stræk.

  Men det var måske nogle meget grove påstande?

 8. @ Michael Bjørnbak Martensen. Jeg ved faktisk ikke, hvad der kan give skrammer i en retssal af påstande. Om “nul-ph.d.” f.eks. kan. De fleste injuriesager, jeg erindrer, har noget med racisme at gøre.

  Måske var det en idé for de tre journalistuddannelsessteder at lave et lettilgængligt katalog over, hvor der blev rejst sag, på grund af hvad, og resultatet:-)

  Blandt de andre ting, der blev krævet fjernet, var antydning af frygt for, at det var en ny Nordisk Fjer, og så brug af ord som kreativ og plattenslager i forbindelse med tvivl om forretningsgrundlag.

  @Jens Hansen. Nej, selvfølgelig ville Berlingske ikke have fået dom….nu med facit i hånd. Men lad os nu sige, at IT Factory faktisk havde en IBM-grossistvirksomhed at takke for den store omsætning og overskuddet – selv om man udadtil markedsførte sig som en succes med salg af egen software. Det havde jo bare været bad, bad taste. Men et nyt Nordisk Fjer havde det ikke været.

 9. Kære Dorte

  Tak for dit svar – men du havde jo oplysninger fra en person, som jo havde kendskab fra virksomheder, som også var inden for forretningsområdet, så hvor kunne det gå galt.

  Men du har da ret, man bør da lige tænke sig lidt om – men journalister plejer vel ikke sådan uden videre lige at bøje sig for hvert lille skub/modstand! Du er jo også fra din tid i it-udviklingsprojekter bekendt med modstande.

  Normalt siger man, at der ikke kommer røg medmindre der er lidt ild/lue – og her var oplysningen om den manglende uddannelse jo nok mere vigtig, end vel først antaget. For hvis man lyver lidt på et område, hvad så med andre situationer; og så er tiltroen til en person jo forsvundet.

  Set i forholdet til IBM, så kunne det da være, at journalister skal til at være betydeligt mere opmærksomme på sådanne medspillere – og det kunne da være et “lille” område, som måske også kunne interesse læsere af jeres kommende bog. Selv om jeg da nok tvivler lidt på, at I får insiderviden herfra, som kan afdække IBM’s årsag til miseren i forbindelse med tavsheden om den anonyme henvendelse.

  Og så lidt andet – Nordisk Fjer og lignende sager.

  Det er lidt mit indtryk, at “mange” journalister går efter det store scoop, og så ikke har øje for så meget andet. Det synes jeg nogle gange er lidt kedeligt, for det er jo ikke alle som lige kan falde over sensationen; og det er måske så også her vi skal takke dig lidt for din vedholdenhed.

  – Og så synes jeg at Berlingske skal hensætte lidt af de penge, som de har tjent på IT-Factory sagen til mulige fremtidige sagsanlæg, og så være lidt mere beredvillige og tage en risiko !

 10. Hej Dorte!
  Hermed min første kommentar på din blog. Til trods for de nye procedurer og selv om jeg har læst med den siden i sommers. Jeg hører til dem som bare ikke kan få nok af ITF paradigmet som langsomt har udfoldet sig fra denne blog og sidenhen i samtlige medier, derfor glæder jeg mig naturligvis til din bog, men håber stadig at kunne læse med her.
  Nu synes politiet også at fatte interessere for den anden side af Øresund, det skal blive interessant at se om efterforskningen når helt til USA.
  Der findes dog flere implementeringer af mobile IP lan protokollen, så vi kan ikke helt udelukke det som slideware endnu.
  MVH
  Nicolai

Comments are closed.