Skat forbyder boliga.dk at vise salgspriser gratis. Molbo-historie.

Opdateret 14. oktober kl. 12.35. Boliga.dk’s version viser sig ikke at holde stik. Men stadig en Molbo-historie. Læs seneste udvikling her.

Skat spænder nu ben for gratistjenesten Boliga.dk, der på ingen tid er blevet en voldsom succes blandt folk på udkig efter en ny bolig. Her fås nemlig et samlet overblik over udbudet, og der fortælles bl.a. også, hvor meget boligsælgere har måttet reducere priserne.

Boliga.dk viser også de faktiske salgspriser, men det forbydes nu. Altså medmindre at boliga.dk begynder at kræve penge for informationerne!

Priserne fås ellers pr. automatik fra OIS – Den offentlige Informationsserver, men nu stilles betingelser, fordi der er fejl i data. Her fra boliga.dk’s websted:

ifølge OIS skal SKAT, som står for salgs- og vurderingsregistret, først godkende en frigivelse for gratis offentliggørelse. Det forventes de at gøre i december, når de efter sigende har rettet deres register for fejl.

Skats indgreb ligner en Molbohistorie. Det er o.k. for boliga.dk at vise de evt. fejlbehæftede salgsbeløb, hvis det sker mod betaling, men ikke, hvis det sker gratis.

Boliga.dk har besluttet at tilbyde 3 måneders abonnement for 1 krone! Muligheden for at tegne abonnement er måske på plads allerede i morgen.

Læs beretningen om den Molbo-agtige sag på boliga.dk

Spøjst i øvrigt at denne sag skal dukke op lige efter, at jeg her har fortalt om, hvorledes Staten vil tjene ekstra på tinglysningsdata, og her om, hvorledes den amerikanske regering vil slippe de data fri, som borgerne/erhvervslivet én gang har betalt for registreringen af, således, at disse data kan komme til yderligere nytte.

Tilbage til sagen med Skat og boliga.dk. Er der mon tale om en misforståelse et eller andet sted i forløbet. Lad høre. Også din mening, hvis det ikke er en misforståelse.

15 responses to “Skat forbyder boliga.dk at vise salgspriser gratis. Molbo-historie.

 1. Jeg har faktisk længe undret mig over hvordan det offentlige kan tage penge for helt normale og allerede lagrede data. Det er en ren pengemaskine.

  Det omtalte register oplyser endvidere at jeg har givet 2 mio for mit hus. Lad mig bare afsløre at det er ikke heeeeelt sandt ;-)

 2. Du har helt ret i din betragtning. Lad dog alle disse data skabe merværdi i samfundet. Jeg tror imidlertid der er flere offentlige instanser, som overfortolker begrebet brugerbetaling. Tag som eksempel Ledningsejer registret (LER). Man tvinger ved lov alle, som skal udføre arbejder i offentlige arealer at søge oplysninger om ledningers placering. Det er sund fornuft, men “filmen knækker” når man tager betaling for søgningerne. Derved frister man folk til, at undlade at bruge registret. Stik imod intentionen. Nogen må hanke op og få sat gang i nytænkning.

 3. Danmarks paradigme …

  Dette her vel blot endnu et af mange udtryk for hele det danske system, og alt for mange af vores såkladte ledere lever i et “Indstillings-paradigme”. Det er som alle ved hvordan “rigtigt” og “forkert” er, men at det rigtige sjovt nok næsten altid er det der var i går …
  Eksemplerne er desværre utallige, dette er jo bare endnu et af slagsen hvor borgerens muligheder for at angribe på nye baner bliver elimineret af et offentligt organ – måske af frygt for at deres egen manglende udvikling kommer for en dag ?

 4. Jeg mener det er ok at kræve en hvis form for beskyttelse af data (et abonnement), ellers vil statens forretning for salg af data være begrænset til den første kunde. At staten ønsker at tjene penge på salg af data kan vi vel heller ikke være sure over. Alternativet ville være en højere afgift for fx tinglysning.

  Hvordan med Nesto (www.nesto.dk)? De har udstillet handelsdata i et halvt år nu. Og her er ikke et abonnement, men blot en brugeroprettelse.

  Flere købere og sælgere vælger at skrive ‘handelsprisen ønskes ikke offentliggjort’ på deres skøde. Det har Nesto indtil videre ikke respekteret. Er der nogen der ved om Boliga viser handler, hvor køber og sælger ikke ønsker prisen offentliggjort?

 5. svar til Anders Hvid:
  OIS og dermed Boliga offentliggør rub og stub. Det der med om prisen blev offentliggjort, var en option som hørte til det gamle system med Statstidende. Så hvis der skal ske en ændring der, skal du have fat i OIS, eller måske rettere politikerne.

  Jeg synes dog problemet er, at over 75% af bolighandler bliver mærket “ønskes ikke offentliggjort”, og dermed forsvinder gennemsigtigheden i markedet. Det er jo ikke spørgsmålet om den enkelte køber/sælger og hans gode eller dårlige handel, det er spørgsmålet om at hele området bliver bombet af manglende data, hvis man tillader dette.

  Og så iøvrigt er “ikke offentliggjort” jo ikke det samme som “hemmelig”. For enhver med abonnement til OIS kan jo trække de data. Det gælder fx enhver ejendomsmægler, bankkonsulent m.v. Og enhver privatperson kan købe sig til oplysningen. Så man må vel spørge, hvad det hele egentlig er værd? At handelsprisen er offentlig betyder ihvertfald en forbedret magtbalance mellem private boligsøgende og boligsælgere. Altså forbedret i forhold til boligsøgeren.

 6. Vi er ude i et virkeligt principielt ærinde!

  Når noget er offentliggjort i Statstidende, så kan man ikke påberåbe sig ukendskab! Man er rent faktisk forpligtiget til at vide det.

  Tilsvarende med tinglysning: Alle disse oplysninger burde være frit og gratis tilgængelige – det giver ikke mening med en offentlig information, som ikke alle har umiddelbar og gratis adgang til. Tanken om at tage penge for tingbogsoplysninger er lige så pervers som banker, der tager gebyr for at modtage kontant betaling.
  Eller når de kinesiske myndigheder sender regningen for patronerne til de efterladte.

 7. Det er lidt underligt. Kendte personer mener vi skal have et videnssamfund. Ofte er det de samme personer som ønsker bruger betaling, i så mange sammenhænge som muligt. Nu tinglysningen er digital (eller bliver det). Er det vil samme omstændighed, som tidligere. Hvor opslag var gratis. Print kostede. En væsentlig opgave for et vidensamfund in spe, er vel let & gratis tilgængelighed, i søgning af viden. Venlig hilsen V.P.

 8. Igen et eksempel til underbyggelse af min påstand: Det eneste som overgår politikernes fantasi er deres grådighed.
  Da min svigerfar døde og skødet skulle omskødes til hans søns navn kostede det ca 8000 kr., fordi han ville beholde ejendommen.
  Hvis ejendomen derimod var blevet solgt til mig eller en anden ville omskødningen have kostet 1400 kr.
  Hvor er logikken ?
  Og ja det har tidligere været gratis at kigge i tingbøgerne, på tinglysnings kontoret, hvor en ansat skulle finde bogen frem. Men nu skal man betale for selv at søge oplysningerne på nettet.
  Det giver ikke mening.

 9. Sjove eksempler med ledninger osv. Det er skjult skat og intet andet. …Og hvorfor kan jeg ikke selv trække tegnings-retten på MIT EGET SELSKAB uden at skulle betale cvr.dk 100 kr.?

  Det er klart at det offentlige har en omkostning ved at lagre og display’e data. Men lad os bare være ærlige og sige at det offentlige ikke er super dygtige til at købe IT-services og dermed skabe positive brugeroplevelser, og det offentlige sparer virkelig meget tid på alt vores “gør det selv” arbejde som en fuldmægtig tidligere stod for.

  Man burde lave et offentligt XML-format hvorigennem man gratis (betalt via skatten) kunne trække data fra ALLE offentlige registre/databaser, men i “nørd-format”.

  Herfter kan kreative udbydere som Boliga og andre, så i fri konkurrence lave den bedste online løsning (brugeroplevelsen) og opkræve penge som de vil. Det vil alt andet lige give billig adgang til data, som vi så vil se krydset/mikset i alle mulige umulige sammenhænge.

  Lidt ligesom ophavsret og online musikdistribution. Om man vælger TDC Play (“gratis”) eller iTunes, er ABBA ret ligeglade med.

 10. Prøv at se på Zillow.com hvor smart det kan gøres i USA. Har gjort Boliga opmærksom på det for flere år siden.

 11. Boliga har været opmærksom på problematikken før de offentliggjorde priserne. se her: http://www.boligdebatten.dk/onskelisten/5741-vis-realiserede-salgspriser-som-pa-nesto-dk.html

  Grunden til at Boliga gik ud med priserne den pågældende dag er, at en konkurrende portal tilbød salgspriser for et mindre beløb. Det er altså en form for mediestunt, som helt åbenlyst er lykkedes for Boliga.

  Når det er sagt, så bliver det fantastisk, når man kan få de reelle salgspriser helt gratis. Jeg ved, at der er flere sites, som vil offentligøre disse.

Comments are closed.