Kindle-salon om modtræk til truslen mod DK-bøger, aviser, sproget m.v.

I Las Vegas mylder det med nyheder om e-læsere i disse dage, hvor den årlige CES-messe kører (Consumer Electronics Show). Et kig på Engadget-bloggens præsentation af e-læsere fortæller den del af historien.

På hardwaresiden får Amazon, der var tidligt ude med sin Kindle, uge for uge mere konkurrence, mens alle gisner på, hvad Apple har har ovnen på den front. Et af de store spørgsmål bliver imidlertid, hvem der får sat sig på indholdssiden, for p.t. er udsigten til åbne standarder lille. Får vi hos Amazon en lukket iTune-lignende mastodont, som indgangsportal til e-bøger og e-aviser?

Hvad nu, lille danske du?

Og hvordan forholder det så i vores sproglige miniput-verden? Er udsigterne for dansk presse og forlag ekstra alvorlige, fordi de kun halvhjertet kerer sig om mulighederne i de elektroniske “tavler”? Er e-læsere løsningen på folkeskolens mangel på bøger?

Trues det danske sprogs overlevelse ekstra, nu hvor børn kommunikerer på engelsk, mens de spiller netbaserede computerspil, år inden de får engelsk i skolen?

Vil vi blive tilbudt endnu mere indhold fra skuffen “laveste fællesnævner” af hensyn til behovet for volumenfordele? Erobrer udenlandske spillere positionen som det danske bibliotek på nettet? Vil der være en fordel i for Danmark at forsøge at standardisere sig på et par forskellige typer. Er en e-læser, uformet nærmest som en fysisk bog, som man slår op, bedre end “minitavlen”?

Alt dette kan være emner, der tages op, når en gruppe engagerede mennesker i februar mødes for at tage ordentlig hul på en diskution om e-læsere. Jeg luftede ideen for et års tid siden, men måtte først have afsluttet mine to bogprojektet, men nu er tiden inden til en såkaldte “Kindle-salon”.

Alle er velkomne

Det er et åbent arrangement for dem, der brænder for sagen og som vil bidrage med input (Skulle interessen blive for stor, må der dog nok sættes en grænse). Og arrangementet handler IKKE kun om Kindle, der blot var den første e-læser, som for alvor fik gjort en forskel. Kindle er så også enheden, som flere danskere allerede har prøvet, men salon’en handler om muligheder og begrænsninger i e-læsere generelt.

Ordet “salon” er selvfølgelig valgt for at skabe lidt associationer til gamle dages litterære salon’er, hvor engagerede mennesker mødtes, bidrog og lærte af hinanden. Det er IKKE konference-formen, der er modellen, ej heller et læsermøde.

Vi hjælpes ad

Målet er et arrangement, som kører efter præmissen “alt lykkes i en gasovn” – vi improviserer hen ad vejen, og skulle det mod forventing blive en skuffelse, er der intet tabt ved det. Men vi skal nok lige have fundet en vært/værtinde pr. gang til at holde smule snor i det. Nogen, derude med erfaring i at være salon-vært/værtinde?

Hvornår Kindle-salonen holdes for første gang er endnu ikke helt afgjort, men i den sammenhæng bruger vi et lille godt værktøj, kaldet Doodle, hvor du kan udfylde med dit navn og markere med et klik, hvilken dag, der passer dig bedst. Klik bare her. Endelig besked vil blive givet på denne blog og via Twitter (med #kindle-salon som hash-tag).

Der er lavet et lille forskræp på Twitter, og vi i skrivende stund foreløbig 9, der har klikket på datoer, men jeg ved, at også en kendt forfatter vil med. Lige nu tyder det på, at startskuddet går enten  onsdag den 3. februar eller onsdag den 17. februar.

Lokaler finder vi afhængig af antallet af tilmeldte. Bliver det ikke så mange, åbner jeg hjertens gerne døren til eget hjem. En bogcafé er jo også en mulighed, og så har advokat Martin von Haller Grønbæk, som også er Kindle-bruger, desuden tilbudt at åbne for adgang til et godt mødelokale.

Gadget-nyt

Og til slut lige henvisning til to e-læsere, andre for nylig har peget på. Kim Schaumann har peget på et e-læser-koncept, Mag+, som Bonniers eksperimenterer med, og min net-penneven Erik Trolle har lige peget på den sammenfoldelige e-bog fra Entourageedge. Amazons Kindle, der nu også vil kunne købes i Danmark, ses her.

PS: Jeg skrev først om Kindle-salon’en – samt sprogteknologi – her, og der løb mange gode debatbidrag ind i kommentarfeltet. Berlingskes nye blog-platform kan dog drille, så man skal måske skrolle helt i bund, for at læse indlægget. Jeg vil også tilføje, at jeg selv er novice på området.

19 responses to “Kindle-salon om modtræk til truslen mod DK-bøger, aviser, sproget m.v.

 1. 3.feb er god for mig – til nød 17 feb, hvis aftenen ikke bruges til det. jeg er forfatter in spe bl.a. til kommende serie af rådgivningsoplæg til forretningslivet.

 2. Ifølge en Computerworld-læser vælger europæiske forlag tilsyneladende det åbne format ePub.
  http://www.computerworld.dk/art/52799

  Jeg har ikke checket om det er rigtigt, men for mig lyder det som en god ide med et åbent format. Så bliver man – og ens bøger – ikke låst fast til en leverandør.

  Her i England er det stadig mest Amazons Kindle jeg ser og dermed er det Amazons lukkede format som anvendes.

  Men måske Google og Sony kan ændre på det?

 3. Man kan sagtens være uden KINDLE, fordi der findes andre muligheder. Tag en netbook ( f.eks. EEEPC 900) og gå til E-BOOKS.COM.
  Hilsen.

 4. En Netbook bruger den elendige teknologi baggrundsbelyst LCD skærm, det er netop på skærmen at rigtige “læsebrædt” – jeg synes vi skal prøve at tage dette norske ord til os – “skinner” (bevidst “morsom” ;-))

 5. Supergod og relevant ide med salonmøde.

  I forhold til netbooks og LCD-skærme, så har netbooks den store fordel at de allerede nu har stor udbredelse i Danmark, i modsætning til Kindlen. Der er heller ikke udelt begejstring for eInk, som Kindle benytter, fordi det netop ikke er baggrundsbelyst.

  Og så må man sige at der virkelig kommer mange alternativer til Kindlen på markedet i disse måneder og dage!

 6. Nu handler det også mest om indhold, ikke teknik eInk er fantastisk! Tro mig, det skal bare opleves før man tror det.

  Amazon kan levere indhold til iPhone, Mac, Windows – og dermed noget der der er >95% af markedet

 7. For mig, der kommer fra forlagsbranchen, handler det i høj grad også om teknik og form, ikke kun indhold. Og jeg har prøvet en del eInk-læsere, som desværre alle sammen mangler det touch, jeg er vænnet til fra min iPhone.

  Et andet forhold er, at den danske forlagsbranche på ingen måde lader til at omfavne Amazon helhjertet som distributionsplatform. Så det vil da være en relevant diskussion i forhold til det danske sprogområde.

 8. Naturligvis er det en relevant diskussion :-)

  Kommer du til Kindle-salon?

  ps. har din avis eller bog “touch”? – fatter stadig ikke den fokus på teknik, jeg ville dog gerne have auto-scroll, men det kan eInks opdateringshastigheder desværre ikke håndtere

 9. Enig i at eInk er fantastisk..men snakker vi faglitteratur eller skolebøger, så mangler der stadig farver og interaktivitet…men der er flere gode bud på vej med den næste generation, som kombinerer det bedste fra begge verdener (fx fra http://www.springdesign.com/)

 10. Mest stemning for #Kindle-salon den 3. februar kl. 17-21. 19 tilmeldte. Men hvor? Hvem har lige rammen:-) Vender tilbage, når ved nærmere.

 11. Jeg har fået tilsagn fra Løve’s Bogcaé på Vesterbro om at de gerne vil stille lokaler til rådighed den 3-2 fra 17-21, de lukker normalt kl 19. De holder derfor også åben i caféen fra 17-19, men det lyder da bare hyggeligt.

  Der er mulighed for lidt let at spise, og de har kaffe af høj kvalitet.

  Lad os mailes ved Dorte, jeg har mail adresen kim.bach@gmail.com

 12. @Tommy: den aktuelle display teknologi med lavt strømforbrug egner sig kun til aviser og gode gammeldags bøger, Kindle er at sammenligne med en iPod anno 2001

 13. Hvis man har problemer med at finde stedet, kan man bare ringe på 36 96 48 52 eller 22 25 69 51 som er mine telefonnumre

 14. Skal da lige tilføje at vi undervejs har skiftet sted, så arrangementet finder sted hos Sjakket på Skaffervej 6 2400 København NV, glæder mig til i morgen

Comments are closed.