Danskere bag banebrydende global e-fakturering. Morten Lund med.

Whauw. Tidligere embedsmænd i IT- og Telestyrelsen står bag en global satsning, som hvis den lykkedes kommer til at ryste hele betalingsstrukturen. Firmaets navn er Tradeshift. Kernen i konceptet er enkel, sikker og billig e-fakturering mellem firmaer og folk via internettet.

De tre stiftere er alle kendt i forbindelse med udviklingen af NemHandel – tjenesten, der gør det nemt at sende en elektronisk faktura til det offentlige, der jo ikke vil modtage papir-fakturaer længere. NemHandel er, hvad der overflødiggjorde indlæsningsbureauer, som var den første anviste løsning for mindre og mellemstore firmaer, hvis egne it-systemer ikke rummede e-fakturering.

Som administrerende direktør og medstifter ses sociologen, Christian Lanng, den tekniske direktør er datalogen Mikkel Hippe Bruun, og den tredje medstifter Gert Sylvest, der har en kandidatgrad i datalogi/musik, er ledende “teknisk arkitekt”.

Lund vækker opsigt

Blandt teamets navne set også Morten Lund, der blev berømt for sit udbytte på investeringen i Skype og berygtet for satsningen på gratisavisen Nyhedsavisen, der gik konkurs med et brag og gav en personlig konkurs oveni. Lund har titlens som Chief Visionary.

Tradeshift får i dag en imponerende omtale på en af de førende amerikanske tech-nyhedsblogs, TechCrunch, der også tidligere har haft et godt øje til Morten Lund.

Ifølge nyhedsbloggen er der 13 mand i Københavner-firmaet, der også trækker på folk i Tyskland, Brasilien og Sri Lanka.

Konkurrent til EDI

Den etablerede verden benytter sig i høj grad af finansbranchens tunge EDI-systemer (Electronic Data Interchange), der stiller store krav til teknik (protokoller) og som ikke er billige at bruge. Ifølge TechCrunch kan TradeShift blive løsningen for erhvervslivet i store, mindre priviligerede nationer.

Nyhedsmediet er ude med de store ord nemlig “disruptive”, altså varsling af noget, der kan ændre spillet totalt:

“It wants to disrupt how banks and credit card companies process payments between any kind of business, and use the Internet to do it…..

But instead of the kinds of charges levied for credit card processing and other banking systems, transactions will be free across the network, but with the security of being legally binding. That is incredibly disruptive.”

Og tænk, at man skal læse om det på et amerikansk medie, men selvfølgelig. TechCrunch har en meget stor magt og påvirkning også af venture-miljøet.

Du skylder

Men du skylder, Christian Lanng:-)

Lanng er faktisk et af Danmarks klogeste mennesker at høre på, når det gælder de store ting, der virkelig kan gøre en forskel.

Jeg siger vist ikke for meget, når jeg tilføjer, at han er blandt dem, der har været dybt frustreret over, at det it-emne, som danske folketingspolitikere har brugt allermest tid på nogensinde, er den tekniske standard for, hvorledes dokumenter skal lagres. Det flytter intet, uanset hvad en af de allerstærkeste formatdyrkere, Morten Messerschmidt, DF, end påstår sammen med venstrefløjen.

Krydser fingre

TradeShift-konceptet lyder jo utroligt stærkt, når man sådan ser det beskrevet. Så jeg krydser fingre, håber på, at det er ligeså stærkt i virkeligheden og på, at nogen måske vil gøre os alle lidt klogere via kommentarfeltet.

Hvad jeg husker som sidste gang, Morten Lund ville revolutionere verdenen med net-baseret it, gjalt det firmaet zecco.com,  som gælder aktiehandel via nettet, men jeg er ikke ajour med, om det blev den varslede succes.

16 responses to “Danskere bag banebrydende global e-fakturering. Morten Lund med.

 1. Baseret paa demoerne paa hjemmesiden, saa bliver det nok mest en loesning for “mom & pop shops”, hvor godkendelsesprocedurer mv. ikke er synderligt vigtige.

  Derudover er det svaert at se fordelen ved systemet med mindre alle ens forretningspartnere benytter samme loesning.

  Rent faktisk vil jeg paastaa at de forsoeger at loese et problem, der ikke rigtig eksisterer. Virksomheder kan i dag med et mere eller mindre opdateret oekonomisystem sende email regninger til deres kunder, og kunderne har formentlig ogsaa tekniske muligheder for at skanne disse. Derved slipper man for en ekstra software loesning, nye interfaces mv.

  Derudover synes jeg de lover mere end de kan holde:

  “But instead of the kinds of charges levied for credit card processing and other banking systems, transactions will be free across the network, but with the security of being legally binding. That is incredibly disruptive.?

  Hvorfor der det lige at bank systemerne forsvinder?! Pengene skal vel stadig reelt overfoeres!? Maaske sparer man porto, som transkaktionomkostning, men det kan man som naevnt allerede goere i dag med email.

 2. Super interessant med Tradeshift. Hvis de kan gennemføre den samme revolution i det private, som det offentlige har gjort med Nemhandel er der klart en masse spændende muligheder.

  Martin – jeg er dybt overrasket over at du lader dig begejstre af virksomheder der benytter økonomisystemer der kan sende en faktura via email, for derefter at skubbe byrden over på den modtagne virksomhed, der så kan trækkes med fejlbehæftede indlæsningsløsninger.

  Vi skriver trods alt 2010 – Vores virksomhed har mere end 5.000 leverandører, hvoraf mere end 80% af dem fortsætter med at sende os papirfakturaer evt. via email. Det kan godt være de sparer portoen, men vi har alt arbejdet. Hvis de ikke allerede er oprettet i vores system, tager det en krig at få dem ind, og det er et mareridt at vedligeholde deres stamdata, vi bruger uanede resourcer på at håndtere fakturaerne og de er ofte behæftet med fejl. Ja – det er 2010 – og nu er det vidst på tide der kommer noget der kan “disrupte” det eksisterende – for hvad vi har fungerer bare ikke!

 3. Hehe, begejstret er nu saa meget sagt.

  Derimod har jeg en sund skepsis overfor IT systemer, der tilbyder mig alverdens besparelser og effektiviseringer, uden nogen form for omkostninger eller besvaer (det eksisterer ikke).

  Til dit punkt vedroerende leverandoer vedligeholdelse. Det vil jo ikke aendre sig med mindre alle ens leverandoerer er paa samme system. Derudover har leverandoer vedligeholdelse meget mere med processer og opdragelse at goere end IT systemer. Derudover virker muligheden for fejl endnu stoerre med Tradeshift systemet, igen grundet manglende mulighed for verificering af data (som det ihvertfald fremgaar af demo’en).

  Selve ideen med Tradeshift er god nok, jeg kommenterer mere paa de aabenlyse mangler jeg kan se ud fra deres demo. Det kan jo godt vaere at det virker meget bedre i virkeligheden.

 4. @kim Hansen,

  Din virksomhed lader i oevrigt ikke til at vaere i den umiddelbare maalgruppe med 5000 leverandoerer, men derfor er ideen nu stadig god nok. EDI var jo faktisk samme ide oprindeligt, og bliver da ogsaa brugt meget i stoerre virksomheder.

 5. Jeg skylder Dorte ;)

  @Martin: Tradeshift er ikke kun beregnet på små virksomheder, faktisk forventer vi at den helt store værdi ligger for meget store virksomheder, der idag har store omkostninger til at håndtere deres “lange” hale af papirleverandører, noget som hverken EDI eller PDF er en løsning på. Vores tilgang er blot en anden end den typiske tvangsmodel der har hersket i EDI branchen, nemlig at lave software, som små virksomheder rent faktisk ønsker at bruge og som også giver dem værdi. Jeg har beskrevet det lidt nærmere i mit blogindlæg på vores hjemmeside: http://tradeshift.com/blog/changing-the-game-february2010

  Vedrørende dit punkt omkring, det kun vil virke hvis alle leverandører var på samme system. Det er her vi har taget et lidt andet væddemål end resten af branchen, vi satser nemlig på det åbne sæt af standarder, som EU er ved at rulle ud i forbindelse med PEPPOL projektet. Det betyder, at vi ikke skal standardisere adgangen til hvert eneste platform og system, men istedet blot kan benytte os af eksisterende åbne standarder, noget som også kommer vores kunder til gavn når de ikke skal konvertere mellem 5000 forskellige formater. Disse standarder anvendes allerede af en lang række software leverandører, som sjovt nok alle er trætte af klodsede EDI formater.

  Endeligt ved jeg ikke hvordan du kan se ud af demoen vi ikke verificerer data, jeg vil faktisk gå så vidt og sige vi har markedets bedste model for dette, ikke mindst takket være vores samarbejde med identitetsspecialister, som f.eks. WSO2: http://wso2.com/

  @Kim Kontakt endeligt vores enterprise folk på enterprise@tradeshift.com, vi vil være mere end glade for at hjælpe jer :)

 6. Jamen kære Dorte – det ku være interessant at høre din mening om projektet når TechCrunch/Wired forskrækkelsen har fortaget sig… Du er jo en af de få journalister i Danmark som har balast og begavelse til at veje dette.

  Christian Lanng er en begavelse helt ud over det sædvanlige – som ved lov burde tvinges til at blive It Minister når han blir 40 (om 10år) og Mikkel og Gert er RIGTIGE voksne mænd der har deployed store MEGET systemer mange gange. DENNE PERSON SAMMENSÆTNING ses næsten aldrig i Danmark.

  @martin h
  Tradeshift må vist igang med at lave hjemmesiden/demo’en mere overbevisende – da meningen er lige det modsatte af hvad du får ud af informationerne. Der skal knokles!
  Tak for kritiken.

  – let there be a future – free of financial crisis and bankeråt’s.

 7. @Morten & Christian

  Tak for kommentarerne og velbekomme.

  God vind med foretagendet, jeg glaeder mig til at hoere om fortsaettelsen en dag.

  Martin

 8. Tradeshift har en spændende vision og rigtig tilgang for at få udbredt ikke blot elektronisk fakturering men i lige så høj grad alle processer / dokumenter ifm handel (ordre, bekræftelse, ændring, shipping, betaling, finansielle transaktioner osv).

  Velkommen til! – MEN udfordringen, som jeg ser det, er i højere grad at håndtere “the big bang” – dvs det tidspunkt – eller snarere periode, hvor alle i en forretningsproces nationalt som globalt anvender samme dokument standard / protokol og ikke mindst nem tilgang til infrastruktur – her PEPPOL. Først der kan man slippe for bøvlet – eller ?

  Faktum er jo, at Nemhandel standarden i en tidlig fase i 2005 baserede sig på den såkaldte UBL version 0.7′ også kaldet OIOUBL, siden version 1.0, hvor PEPPOL vil basere sig på UBL ver 2.0 eller senere. Og tro mig – standarder er ikke blot bagudkompatible :-)

  Der er en mega opgave i at sikre Interoperabiliteten og ikke mindst konvergensen mellen UN/CEFACT (edifact organisation) og UBL, så vi ikke behøver konverterne ligesom ved adgang til EL-nettet i Europa og USA (220V versus 110V). Og for en god ordens skyld så er EDI standarden EDIFACT en “åben!” CEN/ISO standard, og ikke en propritær protokol som mange hævder.

  Vil Tradeshift kunne “changing the game” på dokument format området eller er det “kun” på transportlaget?

 9. @Nicholas Hawtin. Interessant Wired-artikel, tak.

  @Anders Kristian Jørgensen. Og du fik givet noget mere dybde i vores viden med historikken, tak.

 10. Kære allesammen,

  Herligt med et nyt initiativ og bestemt dygtige folk der står bag Tradeshift.

  Når det så er sagt, så er der intet nyt i dette koncept. Det kan kun betragtes som et begavet marketing stunt at fremføre dette koncept som revolutionerende.

  Uden at skulle fremhæve vores eget selskab, så har vi (www.fakturaservice.net) siden 2005 kunne tilbyde præcis samme koncept. Nemlig at sikre, at alle virksomheder uanset størrelse har kunne udveksle elektroniske fakturaer og ordrer. Det er korrekt, at specielt i større virksomheder som modtager mange fakturaer (typisk papirbaseret) er der mange penge at spare såfremt man kan få leverandører til at sende e-fakturaer. Det er et koncept som indebærer, at leverandører til den større virksomhed rent faktisk kan sende e-faktura, og til dette formål tilbyder vi ganske som Tradeshift løsninger til leverandører med et lile behov for at sende e-fakturaer (en light løsning hvor man taster i en webløsning) og til leverandører som skal sende mange fakturaer kan kan vælge at integrere med økonomisystemet.

  Tilgangen til Tradeshift, er naturligvis inspireret af Skype tankegangen omkring netværkudnyttelse, hvilket jo er besnærende. Endvidere det at udnytte internettet til distribution, som jo før i edifact verden har været kontrolleret af vans operatørerne. Jeg er helt enig i, at det er oplagt at bruge internettet som kanal, og det er klart at det kan bringe omkostningerne ned i et mere attraktivt niveau end de er idag hvor VANS “skummer fløden”.

  Vi har sådan set sunget denne sang i flere år, men uden den rette markedsføring bliver man jo sjældent hverken set eller hørt :o)

  Jeg ser absolut Tradeshift som et positivt tiltag, og håber at de får fat. Vi skal nok være nogle stykker som tilbyder ligende løsninger før vi for alvor kan tage kampen op mod vans operatørerne. Ligeledes ser jeg markedet fremadrettet vil bestå af flere operatører som tilbyder løsninger som vores og Tradeshift. Løsninger som via etablerede standarder kan udveksle e-fakturaer, e-ordrer mv, mellem sig.
  På dette marked vil det være nivt at tro, at man kan lave en SKYPE og løbe med hele markedet. Dertil er markedet for fragmenteret.

  Held og lykke til Tradeshift. Potentialet for e-fakturering på det private marked er enormt, og der er plads til en del internetbaserede operatører.

 11. I forlængelse af Dorte’s indlæg og begejstring kan jeg kun være enige i hendes og Mortens betragtning er omkring teamet, super dygtige mennesker, der nok skal få hul igennem.

  Når det så er sagt, er jeg selvfølgelig også spændt på at se hvad det kan bære, efter selv i over 10 år at have arbejdet med e-handel, etablering af gatetrade og den offenlige indkøbsportal (doip), som begge havde de samme budskaber

  – bankerne mister indflydelse
  – virksomheder slipper for papirerne

  igennem udveksling af xml dokumenter efter en fælles standard.

  Hvor skete det så ikke?

  – det var for dyrt at integrere erp og indkøbssystemerne og få de forskellige processer integreret i eksisterende systemer

  – xml standarden for dokumenterne kunne man ikke blive enige om

  Men som det også fremgår af artiklen er de markeder der satses på de markeder, hvor man måske er mere åbne over for ny teknologi og ikke belastet af mange års dårlige erp forretninger….

  Faldt i øvrigt over denne løsning, udviklet og designet af en af mine gamle kollegaer

  e-indkøb til betalings løsning
  http://www.coupa.com/

  Held og lykke drenge
  hilsen
  Stig

 12. Hmmm…. Tjaeh…. Det er jo efterhånden ikke transporten af dokumenterne der er det store problem, det kan for så vidt gøres på mange forskellige måder. Det er for så vidt heller ikke afsendelse af dokumenterne der er det store problem, det kan de fleste systemer relativt nemt håndtere. Udfordringen ligger fortsat i at modtage dokumenterne (f.eks. fakturaer), og det er da også her at den store besparelse ved indførelse af elektroniske dokumenter kan hentes. Modtagelse kræver jo som bekendt at de indkomne fakturaer indeholder de informationer som lige netop modtageren ønsker (f.eks. projektnr., afd., konteringsnummer, bestiller osv. osv.), alt sammen informationer der er mere eller mindre specifikke for lige netop den aktuelle modtager. Dette problem kan ikke løses med standardisering alene. Desuden udgør de mange standarder i sig selv et problem. Det er jo sådan at når en ny standard for dokumenter dukker op, så er den kommet for at blive. Der kommer hele tiden nye standarder (og afarter af disse) til, men der er stort set ingen der forsvinder igen. Derfor vil der formentligt altid være “tonsvis” af forskellige standarder som man skal forholde sig til…. Og DET er den reelle udfordring i e-handel og det har det været de sidste 20 – 30 år.

Comments are closed.