Ada’s dag: Her går Nora hen en dag. Hvis det står til far.

I dag æres teknologi-verdenens kvinder og piger af bloggere verden over. Det er nemlig Ada Lovelace’s dag, den 24. marts, og på denne dag beskriver kvinder og mænd deres “Ada”.

Ada Lovelace (1815-1852) tilskrives ofte æren at have været den allerførste programmør, men min Ada? Sidste år skrev jeg om Grace Hopper, en markant kvinde fra fortiden, men i år vil jeg nævne ALLE de fantastiske kvinder inden for teknologi m.v., som er med i bogen Lykkelig i Nørdland.

De 12 kvinder har hvert sit kapitel i bogen, og i kapiteloversigten, finder du en kort beskrivelse af hver. Du kan desuden høre små lydklip med kvinderne på Youtube (OBS. Der er dubletter, idet flere lydklip er lagt op igen forsynet med professionelle fotos. Sletning af gamle klip havde resulteret i døde links her og der i blogland). 

Der er ikke én kvinde, der bør fremhæves i forhold til de andre, så derfor tyer jeg i dette indlæg til en helt skæv vinkel og fremhæver Nora, der endnu kun er baby. Står det til hendes far, kan Nora blive en af dem, der måske skal hædres om nogle årtier på netop denne dag. Som det også fremgår af bogen, har fædre en afgørende rolle for, om piger tør vælge de “hårde” fag.

Nora stiftede jeg bekendtskab med, fordi hun spiller hovedrollen i en lille film, indsendt til konkurrencen, der afsluttede projektet Nærmest Lykkelig i Nørdland, og bag filmen står hendes far Jonas Als. Tjek filmen, der varer godt 1 minut, her:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/RdjoKt0XdRs" width="340" height="270" wmode="transparent" /]

I alt kom 13 bidrag, og som det kan ses blev Nora-indslaget, der vandt førsteprisen på 25.000 kroner. Juryens særpris gik til Anne-Sofie Majlund og Kaan Aricici for deres film med titlen “Kom ind i kampen piger”. Den kan ses på filmkonkurrencens side ( 23video.com’s enkle tv-platform), men du skal først klikke på “Jeres bidrag”.

Vil du have en kort introduktion til Ada Lovelace, hendes liv og gerning, så tjek videoen her hos BrainPop.com. Foretrækker du dansk, så kan du også blot gå på Wikipedia.dk.

PS: Jeg ser, at jeg selv er nævnt som “Ada” af Birgitte Sværke Pedersen, specialestuderende ved Kunsthistorie, Københavns Universitet, og hun har ifølge sin blog en forkærlighed for web2.0 og kalkmalerier. Det er Lykkelig-projektet, hun peger på, og jeg siger tak og det er for meget:-)

2 responses to “Ada’s dag: Her går Nora hen en dag. Hvis det står til far.

  1. Kære Dorthe

    Nej, det er slet ikke for meget :-) Det seje træk er det daglige og ikke en årlig mærkedag, som midlertidig retter opmærksomheden hen på en problemstilling. For herefter at blive glemt indtil næste år. Hvis der skal flere kvinder ind i de tekniske og naturvidenskabelige fag skal der arbejdes langt mere målrettet og over længere tid. Og Nærmest lykkelig i nørdland er et eksempel på dette.

Comments are closed.