Bagger, Bubber og Bo samt et spektakulært show

Selvfølgelig måtte Stein Bagger foretrække Reimer Bo af alle de journalist-bejlere, der mailede deres anmodninger om interviews. Vennen Bubber var godt nok lovet det allerførste interview, men efterhånden som Bubber fik smilet sig igennem swingerklubber, pornofilm og mandestrippere på tv, fortrød Bagger.

Men Reimer Bo! Da han forlod DR for at blive selvstændig, fik han som det første scoop et interview med Alexandra, den tidligere prinsesse. Så vandt han kampen om at blive den første til at interviewe societydronningen Rigmor Zobel, der netop havde fået en mindre narko-relateret dom. Og med Stein Bagger er hattricket i hus.

Det er godt gået af Reimer Bo, om det så stadig er som selvstændig, eller ej (søndagens udsendelse var ikke en DR-produktion, men fra et eksternt produktionsselskab).

Naturligt valg

Selvfølgelig vælger Stein Bagger en Reimer Bo. Det var helt i tråd med, at han valgte en anden kendis, Blekingegade-forfatteren, Peter Øvig Knudsen, til privilegiet at skrive sin bog. Det blev så en bet, at Øvrig afslog med begrundelsen, at han ikke kunne være sikker på, at Bagger fortalte sandheden.

Men Bagger har en Star Quality, der gjorde, at dansk presse vist på et tidpunkt havde 75-100 journalister på sagen, og det udnytter han naturligvis.

Utaknemmelig opgave

Reimer Bo’s opgave var utaknemmelig. Når det er til prime time hos DR1 er det den brede interesse, det gælder, ikke min eller andre journalisters interesse for uafklarede detaljer.

Og mon ikke Baggers interessante fortælling om sin flugt gik hjem, lige som mange af hans andre beretninger. Men gik hans sammenbrud foran åben skærm også hjem? Tror vi på ham, eller beundrer vi skuespillet? Tror vi på, hvor meget han fortryder, at han har svigtet andre?

Allan Vestergaard

Hvad jeg selv savnede var Stein Baggers holdning til overfaldet på hans mangeårige ven og økonomiske hjælper, den tidligere bankmand Allan Vestergaard. Godt nok er Bagger helt ude af den sag, fortæller politiet, men han må da have gjort sig nogle tanker, for her synes der jo at være liv på spil – ikke blot penge.

Jeg ville jo også meget gerne have hørt Baggers kommentar til, at Allan Vestergaard mente sig at være medejer af IT Factory, ikke mindst som medejer af Stein Baggers eget investeringsselskab Agios United. Bagger oplyste jo til mig, at han var eneejer af Agios United, da jeg sammen med Computerworld interviewede ham den 29. oktober 2008. Men igen. Jeg er ikke familien Danmark.

Sær beundring for Asger Jensby

Den familie tror jeg derimod gerne ville have haft, at Reimer Bo havde boret lidt i, hvorfor Stein Bagger i den grad beundrede Asger Jensby, efter hvad denne havde udsat ham for.

Bagger fortalte, at først lovede Asger Jensby, nordisk direktør for CSC, ham en stilling som direktør for CSC i Sverige – for 1.000 mennesker. Men så var det pludselig aflyst, fordi Jensby forlod CSC, og Stein Bagger stod med håret i postkassen, idet han havde opsagt sin stilling.

Så ringer Jensby med et tilbud om en ny direktørpost, nemlig for IT Factory og forsikrer Bagger om, at dette firmas kendte pengeproblemer var løst. Og en uge efter Bagger overtager direktørstolen erfarer han, at kassen er tom. Der er ingen penge til lønninger.

Kan man så fortsat se på Asger Jensby som en beundringsværdig erhvervsmand? At Jensby i sin nye stilling som nordisk direktør for EDS lynhurtigt giver Bagger en ordre på 2 millioner dollars boder måske lidt på mistilliden, men alligevel.

Logikken haltede der, som andre steder, jeg bloggede om tidligere.

Jensby og Ove

Men man så sige, at Bagger også fik givet Jensby tørt på i den grad, og jeg kunne ikke lade være med at tænke, at det var en “tak for sidst”.

Asger Jensby gav jo i den grad Stein Bagger tørt på, da han indkaldte til pressemøde og bebudede konkursen. Senere havde han også travlt med at skyde skylden på en masse andre, og de ligner vel hinanden på dette punkt.

Jensby og Bagger peger først og fremmest fingre af andre, og sidst af sig selv. I stedet for at udvise ordentligt mandsmod.

Ljungmans tiltrækning

Interessant nok kom Stein Bagger med en observation om, at hvis man selv er kommet lige lovligt langt ud af et spor, så fristes man måske mere af andre, der er ude af samme spor.

Det er jo den gode gamle, at krage søger mage. Og det var vel også, hvad Asger Jensby gjorde med Bagger og omvendt.

Cadeau til Bo Svensson

Personligt blev jeg så glad for, at da Bagger spørger, om han blev presset undervejs, så var den første han nævnte “John Doe”. Det var pseudonymet for manden, der sendte Asger Jensby en anonym advarende mail, halvandet år før skidtet eksploderer. I mailen blev skrevet, at de flotte resultater bare ikke kunne være sande.

“John Doe” havde forinden forsøgt at varsle IBM under sit rigtige navn, Bo Svensson, adm. direktør for IBM-partneren Convergens. Bo Svensson henvendte sig til mig, da både IBM og Jensby sad advarslen overhørig. “IT Factory er måske det næste Nordisk Fjer”, lød varslet, som jeg tog alvorligt.

Ifølge Stein Bagger gjorde Jensby intet for at grave i, om “John Doe” kunne have ret. Han spurgte blot Bagger om det var sandt, og da Bagger benægtede det, brugte Asger Jensby alle kræfter til at få fejet alle mistanker af bordet. Ifølge Stein Bagger sammen med hans kommunikationsrådgiver Erik Ove. Og både Jensby og Ove havde ellers hørt adskillige interessante beretninger, fortalte Bagger sig, der undrede sig over indsatsen.

God underholdning

Jeg var godt underholdt i den time, som udsendelsen varede, selv om jeg hoppede på stolen en gang imellem, fordi for meget (for mig) fik lov til at passere. Men der var jo også lagt op til underholdning med al forannonceringen i radio, på tv og på nettet. Ligeså med titlen: Bagger: Kan man stole på en løgner?

Umiddelbart ville jeg dog have ønsket, at det var en af de journalister, der har gjort det bragende godt med Bagger-sagen efter den eksploderede, som sad i interviewerens stol. Det havde gjort friløbet, hvor det opstod, sværere.

Stein som offer

Nogle har allerede spurgt mig, om ikke mange seere ville få ondt af Stein Bagger – se på ham som en slags offer for en dårlig barndom og en anløben mentor.

Hvem ved? Noget af det værste et drengebarn kan komme ud for er angiveligt at blive forstødt af sin far, som Bagger blev det. På den anden side er det jo ikke alle ofre, der vælger den kriminelle karriere. Der er et valg.

Og jeg vil så også tilføje, at Bagger er dygtig til at spille offer. Det er i hvert fald min erfaring fra min lange research ind i sagen.

Men læs også, hvad seniorjournalist på Berlingske Business og kommentator, Jens Chr. Hansen skriver på sin blog om interviewet.

Og hvad så dit indtryk?

PS: Mange har noteret sig, at Stein Bagger har en meget lys stemme. Det havde han ikke i tv-interviewet. Weird. Kørte optagelsen lidt for langsomt måske? Bevidst?

PPS: Dagspressens journalister fik særbehandling, nemlig en forevisning allerede klokken 10 søndag formiddag. Derfor var de hurtigt ude med deres artikler, baseret på udsendelsen. Vil du læse mere er f.eks. Jyllands-Postens dækning god.

19 responses to “Bagger, Bubber og Bo samt et spektakulært show

 1. Manden er dybt kriminel, og ganske utroværdig – så hvorfor al den interesse for fyren ? Lugter langt væk af star-fuckeri

  Lad ham dog afsone sin velfortjente straf udenfor pressens opmærksomhed!

 2. Hvad er der blevet af den helt fantastiske karisma alle talte så meget om? Det var jo en ganske ordinær og banal “småfusker” vi så i aftes. For denne almindelige dansker, var det nærmest striptease for åben skærm at se og høre Bagger – og jeg undrer mig over hvordan dansk erhvervsliv har kunnet falde for hans svindelnumre.

 3. Jeg ved godt det ville være en personlig falliterklæring at henvende sig til en person der er inde i sagerne, når man som “erfaren” journalist, henvender sig til kollegaer for at få lidt inspiration til et personligt interview. Men jeg mener ikke at det ville være til nogens skade (undtagen Baggers) at Reimar måske havde henvendt sig til Dorte Toft – gerne i det skjulte – for måske at kunne supplere sit program med nogle nye indgangsvinkler eller svar på interessante ubesvarede spørgsmål på hele farcen. Men det ville måske i sidste ende være selvdestruktivt for Remier Bos fremtidige karriere som kendissernes foretrukne journalist(?).
  Billed-Bladet ville nok være et mere oplagt medie for journalistik på det niveau.

 4. En meget skuffende oplevelse.

  Ikke spørgsmål og svar, de var som man kunne forvente. Reimar Bo kan jo ikke gå hårdt til offeret, idet han så får vanskeligt ved at få den næste “prominente” forbryder til at deltage.

  Næh, jeg havde set frem til at se en verdensmand udfolde sig på bedste psykopatvis, men nej, det her var jo nærmest bare et almindeligt lille, lidt barnelig, fjols, der på sølle vis, for mig at se aldeles uden karisma, forsøgte at påkalde sig undskyldende medynk.

  Han er blot den type selviscenesatte nullerter, som et forbavsende stort antal bankfolk og andre tilsvarende underfrankerede typer falder for.
  Jeg havde og har meget svært ved at se noget imponerende og interessant ved dette lille fjols, også da hele landet lå på maven for ham. Typerne er jo kendt i mange andre sammenhænge.

  En helt igennem overflødig og ligegyldig dyrkelse af en forbryder.

 5. Det var svært IKKE at føle en vis sympati for manden, men samtidig følte jeg mig manipuleret, fordi det var tydeligt, at han både talte sandhed – og løj. Problemet er og var, at det er ikke til at se eller vide, hvornår manden gør hvad.

  Reimer Bos spørgsmål var klart ikke nærgående nok. På den anden side har Bagger perfekteret kunsten at pakke luft og kasteller ind i moderne vendinger, der LYDER rigtige, men som stinker langt væk.

  Kan man snøre store internationale firmaer, banker og en stribe af mennesker i årevis, kan man også snøre en bette journalist, der (måske) er mere interesseret i at have fået interviewet end at gå til Bagger-makronerne.

 6. Remier Bo er efterhånden reduceret til en Lykkehjulsvært. Remiers tilgang til Alexandra, Rimor og Stein har intet med journalistisk arbejde at gøre. Nu er det helt tydeligt, at man ikke skal forvente noget spændende fra Remier Bo, men super ærgerligt, at han “spilder” de gode interviews.

 7. Offershowet var dræbende kedsommeligt. En helt igennem forudsigelig psykopat, der får taletid i primetime. Et helt igennem planlagt eksponering af en narcissist.
  Der var ikke engang fælder i showet – ellers flere oplagte muligheder.
  Så gik der tid med det og RBC fik også noget eksponering.

 8. Man bruger et prominent Hell’s Angels medlem med flere narkodomme til at stå for ’sikkerheden’ i et ‘almindeligt’ IT-firma? Fordi han kan gøre det 20% billigere?

  Jamen, det lyder da fornuftigt nok. OK. Videre til næste spørgsmål.

  Hvad var det dog der havde behov for al den beskyttelse? Forstår man ikke at det er meget uortodokst i branchen at anvende kriminelle til at stå for ’sikkerhed’ på et IT-kontor? Hvorfor anvender man Hell’s Angels hvis man gerne vil fremstå som et seriøst firma der ‘handler med IBM’? Indhentede man tilbud fra andre end Siemens og Brian Sandberg?

  Dette blot et af måske 10-12 tilfælde hvor man på knæ sad med tænderne langt nede i sofabordet og bad inderligt om en ordentlig journalist der ville holde op. Holde op med bare at lade den interviewede køre sin egen agenda af. Det var så glat som papirlakken på Alt for Damerne. Og dette på landets Public Service-kanal!

  Reimer Bo har ikke noget at gøre på DR. Giv den til Steffen Kretz næste gang, eller træn et nyt hold journalister og start med at sende dem på kursus hos BBC. Inde i Reimer Bo er jo en ung mand der vil over på Kanal 4 og lave noget med blondiner, breezers og bryster. Lad ham, please …

 9. Åh. Glemte en ting. Dorte, masser af respekt for din dækning af denne her sag, men udsagnet:

  “Men der var jo også lagt op til underholdning med al forannonceringen i radio, på tv og på nettet.”

  Finder jeg altså såre sært.

  Der er tale om at landets licensfinansierede public service tv-station får en helt eksklusiv interview-mulighed med hovedmanden bag årtiets erhversskandale. En skandale som har påvirket mange mennesker.

  Er det så i orden at holde Alt for Damerne niveau … hvis bare man på forhånd lægger op til at der bliver tale om underholdning?

  Det åbner op for helt nye muligheder for at holde lavt niveau fremover. Hvis blot man på forhånd annoncerer at det altså bliver skidt det her, så er det cool …

 10. Dorte, hvorfor går du ikke aktivt ind i sagen igen og forsøger på at få styr på nogen af de løse ender? Det kan evt. gøres effektivt ved at udgive en form for “fiktionaliseret” udgave af historien, som i Birgitte Erhardtsen’s Bristepunktet om E-Factory skandalen.

  Vi mangler at finde ud af om Stein fik opskriften til hans svindel fra Mikael Ljungman og Carl Freer, som vist har gjort noget lignende tidligere – og om de endda opfordrede ham til at gå igang med det, med løfte om at hjælpe ham.

  Vi mangler også at finde ud af om Stein virkeligt er blevet afpresset af “tyrkere”, eller om de virkelige afpressere er rockerne. Det er vel ikke usandsynligt at Stein med årene er blevet lidt for involveret med rockerne, og dermed har udsat sig selv for afpresning fra deres side.

  Endelig mangler vi at finde ud af stort set alt vedr. Allan Vestergaard og hans involvement, herunder hvorfor han blev overfaldet, og hvem der stod bag det.

  Det virker urealistisk at en så intelligent mand som Stein ikke skulle have haft en “drop out” strategi, da det jo må have stået klart for ham helt fra starten at den eskalerende svindel kun kunne ende med at blive opdaget.
  Dermed følger at han utvivlsomt må have planlagt at stikke penge til side til ham selv, alternativt aftalt med andre at holde penge klar til ham efter straf.

 11. Kære Dorte Toft,

  Du har fuldstændig ret.

  DR optræder komplet dilettantisk.

  Og jeg har et sammenligningsgrundlag:

  En svindler tømte vores familiefirma i løbet af godt et år.

  Det er samme surdej og samme stemmeføring, som Bagger optræder med.

  Velbekomme

  og

  Venlig hilsen

  Timme ørvad

 12. Dorte,

  Du har som altid ret i dine formodninger.

  Det, jeg ikke kan få ud af hovedet, er hvor torskedum Jensby har været. Kan man have en direktør, hvis baggrund man ikke undersøger bare med ét eller to telefonopkald.?

  Eller var det hele aftalt spil? Altså at Jensby undlod at checke Baggers falske MBA-grad mod at Bagger sparkede nogle millioner tilbage til ham? Hvad skal man tro? Er danske erhvervsfolk virkelig dummere, end politiet tillader, eller hvad fanden foregår der?

  Stillet over for en Bagger vil da ethvert normalt begavet menneske fatte knoglen og foretage et par opkald. Er mandens grad ægte? Hvad er hans track record? Hvor mange penge har han tjent og for hvem? Jeg mener, ganske banale spørgsmål.

  Jensby forekommer at være så dum, at han burde spærres inde i mange år mere end Bagger.

  Mht interviewet fik Bagger sig jamret godt igennem, især med den dér posering omkring den angivelige afpresning. Fandt den sted, er han en nar, lyver han, er han rigtig god til at jamre.

  Hæng ham, siger jeg, men vi har jo ikke dødsstraf i Danmark for at være psykopat.

 13. Jeg får lige så meget (eller skal jeg skrive lidt) ondt af Stein Bagger, som jeg i sin tid havde at Finn Nørbygaard.

  Jeg så hele interviewet, og bortset fra at Reimer Bo må sælge sit talentløse show til DR, så var det en forestilling med en masse ubesvarede spørgsmål.

  Reimer Bo er godt nok joirnalist, men nøj hvor ville jeg føle mig snydt, hvis jeg var Kenneth Plummer. Det var dårlig tilrettelagt og dårligt udført med en journalist ved roret, som tydelig var bange for de svære spørgsmål.

  Og ikke nok med det, så skal vi i dagene efter høre terapuetiske udsagn fra den mand, der næsten tabte mest på det hele – Finn Nørbygaard.

  Han investerede en stor del i IT Factory med det formål at hive nogen fede udbytter hjem – sådan er det når man investerer, u win some – u loose some. Så tag en tudekiks Finn!!! Tag dig sammen og tag dit tab som et mandfolk, hvis du ikke har råd til at tabe, så lad være med at investere!!

 14. Sikke dog en latterlig useriøs journalistisk dækning af danmarkshistoriens største (kendte) svindler(e). Først ser vi Asger Jensby tude og hælde vand ud af ørerne om at hans “søn” (SB) har snydt ham. Så skal vi høre på Finn Nørbygaard tude over de mange (fiktive) millioner som han har tabt. Og gud hjælpe mig om vi ikke nu skal høre Stein Bagger selv fortælle hvor dårlig samvittighed han har over det der er sket.

  Suk – verden vil bedrages.

  Kan folk da ike se at vi har med en bedragerisk lystløgner at gøre? Er der nogen der har overvejet at kontakte alle de mennesker, som han har trådt på på vejen til sin “succes”? Er der nogen der har tænkt over de skæbner han har efterladt i sin stræben efter penge og magt? Der er rigtig mange tidligere ansatte, leverandører og kunder som har brændt sig gevaldigt på denne mand og hans kompaner, men vi skal gang på gang kun høre på tudefjæsene og høre deres løgnagtige side af sagen.

  Skam jer DR og specielt Reimar Bo – det næste bliver vel at han stiller sig op i rækken af tudefjæs og krænger sit hjerte ud om hvordan han blev snydt af Bagger til at fortælle hans side af sagen – måske bliver han i virkeligheden afpresset af de samme tyrkere …

 15. Ja, der var en mængde ting, som Reimer Bo kunne havde boret i, men konceptet var jo ikke et dokumentarprogram.

  Det har så været interessant at læse om, hvorledes TV2 i forbindelse med arbejde på netop et dokumentarprogram blev præsenteret for et helt uspiseligt aftaleudkast fra Stein Bagger.

  Jeg vender tilbage her senere.

 16. De kommentarer her på siden, der blot betegner Bagger som en simpel småkriminel, må have set en anden udsendelse end jeg.

  Bagger gjorde en formidabel indsats, og han er uden tvivl fuldt tilfreds med interviewet – måske næsten i samme grad, som vi andre må være utilfredse med Reimer Bo’s urimeligt lave niveau!

  Bagger fortjener sin straf, men han har selv været med til at skrive sin historie, som han gerne vil, at den huskes. Og lur mig, om den kollektive hukommelse ikke kommer til at lægge lige dele ansvar på Jensby og Bagger.

 17. @Jens Petersens første afsnit – jeg kunne ikke have sagt det bedre selv.

  @Claus Jensen. Interessant, jeg kendte ikke til Birgitte Erhardtsen?s bog Bristepunktet.

  Interessant fordi jeg var inde over eHuset eller DDE på nært hold i mine unge dage. Hvilket bringer mig til at Bagmandspolitiet jo også var inde over eHuset. Jeg blev afhørt ved flere lejligheder som vidne – utroligt hvor tal-blinde politiet er. Selv ting som stod direkte i powerpoints eller excelark kunne de ikke finde eller binde sammen.

  Det står derfor 100% klart for mig hvorfor politiet “stod af” på sagen om Bagger og blot tog den halve sejr. Nu er det så kun Boris som skal agere politimand, betalt af kreditorerne velsagtens.

 18. @”John McLuhan”. Vedrørende den tyndbenede forklaring på sikkerhedsleverandør, så fik dit skriv mig til at tænke over noget, jeg hørte under researchen til “min” Bagger-bog Bedrag.

  “Først blev der investeret en frygtelig masse penge i sikkerhedselektronik til overvågning af bygningen om natten, og så blev der sat nattevagt på, så elektronikken måtte sættes ud af spil”.

  Det gælder så næppe al elektronik, men det er jo sært, at det ikke var nok med et par natlige besøg af vagter – ligesom andre virksomheder har det.

  Jeg kan ikke rigtig forestille mig, at Bagger vitterligt troede på, at han var på vej til at få et revolutionerende produkt, som der skulle beskyttes. Herregud. Der arbejdede jo kun 7 personer på fremtidsproduktet, Paas (Platform as a Service), og store dele bestod af et licenseret amerikansk standardprodukt til virtualisering.

  @Claus Jensen. Skulle jeg gå ind i sagen igen? Jeg har jo aldrig HELT forladt den, men da dagspressen satte alle deres gode journalister ind (på et tidspunkt var der vist over 100 journalister på Bagger-sagen), ville det være hovmod at tro, at man kunne gøre en forskel. Men vigtigere var, at mit hjerteprojekt (det der bl.a. er udmøntet i bogen Lykkelig i nørdland) skulle gøres færdigt lynhurtigt. Det var sat på stand by grundet Bagger, og takket være Bagger-sagen fik jeg også forlag til den anden bog.

  Men som sagt. Helt slippe sagen, gør jeg jo ikke, og jeg har da stadig kommunikation med gamle og nye læsere om sagen.

  @ David Gress. En god forklaring på, at Asger Jensby ikke tjekkede Baggers påståede MBA og succes ligger snublende nær. Jensby pyntede sig jo også med falske akademiske fjer, og han havde måttet forlade nogle virksomheder meget, meget hurtigt.

  @ Allan Skovmand. Politiet talblindt? Man kunne ønske sig, at politiet – og ikke mindst bagmandspolitiet – fik hyret sig de allerskrappeste revisorer/økonomer OG de allerskrappeste it-folk.

  Når det bliver så dyrt at få endevendt tingene, som det gør, når man skal købe ekstra ekspertise udefra, kan man vel foretrække at nøjes med de lavthængende frugter.

Comments are closed.