Apples censur eller Androids frie Wild West? Den mobile apps-jungle

Gong Gong’en lyder.

I det ene ringhjørne har vi Steve “Du holder forkert på din iPhone4” Jobs, der kører sin appstore med hård hånd, altså webbutikken, hvorfra man downloader apps til iPhone og iPad. Udvikleren skal have sin app godkendt af Apple for at få den på de populære hylder, og ve den, der byder på bare bryster, ordet Android i beskrivelsen eller Google-funktionalitet, der måske ligner Apples egen for meget.

I det andet ringhjørne har vi Googles Android, hvor hylderne i Android Market stort set er åbne. For dem, der vil andre det godt, og dem der vil det modsatte. Et firma, der sælger sikkerhedssoftware til mobiler, har da også netop fået sit navn eksponeret overalt takket være en skrækindjagende undersøgelse af, hvor mange af Android-apps’ene, der er farlige. Sikkerhedsfirmaet giver dog ikke læserne den tryghed at vide, hvilke apps der er farlige.


Graden af risiko

Hvem er din vinder? Apple, der forbyder downloads fra andre steder end sin Appstore. Som har censuren, der giver garanteret sikkerhed mod babser og en god sikkerhed mod malware, omend ifølge i hvert fald én sikkerhedsforsker ikke god nok.

Eller er din vinder Android med det frie og mere risikable marked, hvor du selv er gatekeeperen, der siger ja/nej til den nye applikations ønsker om nærkontakt med andet indhold.

Jeg stillede spørgsmålet i ganske kort form i eftermiddag via Twitter, og der kom hurtig svar ind.

Forebyggelse eller?

Blandt dem, der ser Apple som vinder, lød argumentationen typisk på, at det er betryggende at vide, at apps er tjekket en smule af kyndige hos Apple, inden de slippes fri. Både som et forebyggende aspekt sikkerhedsmæssigt, men også for at sikre, at applikationen faktisk dur på i-enheden.

Blandt Android-fortalerne er det friheden, der tæller, og blandt argumentationerne mod censur nævnes, at også kritiske fejlrettelser forsinkes, fordi der skal en ny godkendelsesprocedure til. En Android-fortaler nævner desuden, at der benyttes “sandboxes” ligesom i browseren Chrome, så hver applikation er isoleret i sin egen sandkasse, så en ondartet app ikke smitter de andre.

Men holdningen kan også afspejle kasketten, man har på. Én udtrykker det således på Twitter:

IT-afdeling: Apple som app-censor. Udvikler: Det frie Android marked. :-)

En anden skriver:

Et mix ville være optimalt, men det vigtigste er Androids feature, hvor man kan installere apps uden om markedet, hvis man vil

Nu er det jo langt fra kun Apple og Android, der har appstores, og du kan finde en samlet oversigt (omend ældre) på bloggen Gizmodo.

Nogle af de sikkerhedsproblemer, der er blevet kendt på Android-mobiler, fremgår af en artikel med overskriften “Keeping your Android safe” på mediet AndroidSpin.

Google fjern-afinstallerer apps

Google selv sidder heller ikke stille, hvis friheden misbruges. Det fremgår af et indlæg, der netop er skrevet på bloggen, rettet mod Android-udviklere. Google har fjernet apps fra markedspladsen.

Af indlægget fremgår også, at Google netop har netop slettet to apps ude på folks mobiler. De to apps var lagt i butikken med en helt vildledende markedsføring, der skulle lokke folk til download. Manden bag dem var inden for it-sikkerhed! Mon ikke han skulle indsamle lidt skrækscenarier til markedsføringsbrug?

Jeg selv har foreløbig haft mere end nok i, hvad min Android (HTC Desire) er født med (adgang til Gmail, Google Calendar, Twitter, Facebook m.v.). Jeg fik den først for en uges tid siden, men sidenhen…

Jeg skal for eksempel have kompenseret for et handicap (geografisk udfordret:-) på forskellig vis, og så skal jeg til at lytte radio, når det passer mig, altså podcasts, og jeg skal så meget andet. Når jeg får tid. Men er der ikke noget med, at vi danskere ikke kan købe ind via Android Markets, uden vi “snyder” os til en US-adresse?

Dine råd til andre

Der er jo stadig mange derude, der går og spekulerer på, om det skal være en iPhone, en Android, Nokias eller Sony Ericssons nyeste, eller måske Blackberryen. Nogen overvejer måske også blot at skifte til en ny smartphone.

Så kom gerne med begrundelserne for dit eget valg.

PS: Har du installeret sikkerhedssoftware på din mobil?

12 responses to “Apples censur eller Androids frie Wild West? Den mobile apps-jungle

 1. Har for nylig købt htc’s desire med android – og jeg elsker den.

  Ud over den var billigere end iPhone, kan jeg rigtig godt lide ikke at måtte spytte i Apple-kassen og være bundet op på hvad Steve Jobs nu syntes er en ok app. Principielt kan jeg jo selv udvikle!

  Jeg har ikke installeret anti-alt-muligt, men overvejer det. Det er en risiko ved et åbent miljø.

  Og så glæder jeg mig til Androids software-update 2.2 som er lige på trapperne. Og lur mig om ikke opdateringerne kommer flydende i en lind strøm – i modsætning til Apple som så vidt jeg ved opdaterer ca årligt.

 2. Personligt giver jeg ikke meget for antivirus/mallware blockere hverken på PC eller på mobilen. Som udgangspunkt er de alle sammen baseret på signatur, hvilket betydet at de kun beskytte mod kendte trusler. Set i lyset af at det tager omkring 5 min at ændre signature på malware så det ikke bliver fundet af alligevel og hvis hvis man kigger lidt på hvad det er for noget mallware der typisk produceres i dag er det stort set ubrugeligt.

  Langt det mest mallware går efter fejl i kendt software som IE, Flash, Acrobat, etc. og her beskytter antivirus slet ikke da måden mallware koden bliver kørt på slet ikke bliver scannet af antivirus softwaren.

  Den eneste reel beskyttelse er at den software vi brugere er ordenligt designet og som fx. med android kan gives begrænset rettigheder. Hvis man kigger på “sikkehedssoftware” producents rapport så skriver de faktisk mere eller mindre det samme, men de laver så den fejl at de antager at software er spyware hvis det tager rettigheder som det ikke har brug for.

  Fx. hvis jeg installere software til at tag backup af mine SMS’er så er det faktisk OK at det får adgang til min SMS’er.

  Apples platform til gengæld er baseret på en sandbox som ikke giver lov til noget som helst og en mere eller mindre random review process hvor en underbetalt supporter tager stilling til om de kan lide farve valget i ikonerne. At man overhoved kan kalde det en smartphone når applikationer ikke engang kan dele data hinanden imellem kan jo undre.

 3. Har selv p.t. en Apple, men det varer ikke længe før den bliver skiftet ud. Jeg er møgtræt af ikke at kunne få den nødvendig support, at skulle købe mig til noget, for mig, fornuftigt osv. Når indkøbet, godt nok for en lille penge, er downloaded kan jeg ikke få skidtet til at virke. Muligt jeg er fattesvag til I-phone, men nu skifter jeg den altså ud med en HTC Legend. For én eller anden har ikke gjort sit job godt nok.

 4. Som tidligere iPhone bruger, der har forladt Apples “walled garden” må jeg sige, at det er en blandet fornøjelse at gå fra Apple til Android.

  Jeg har købt en HTC Desire og må indrømme, at det simpelthen er et problem, at hardwaren ikke er af samme kaliber. Fx er touchskærmen ikke af samme kvalitet som det Apple kan levere. Det betyder, at man sidder og bliver enormt frustreret over at ens tryk på skærmen ikke bliver registreret og at tryk af og til bliver registreret forkert på skærmen. Og at skrive mere end en kort sms gør, at man er ved at eksplodere af raseri.

  Udvalget af apps er bedre til iPhone, men deres funktionalitet er som Dorte også er inde på noget mere begejstret. Jeg synes dog jeg ser en tendens til, at der kommer flere apps til Android også first-party apps fra de mere populære services.

  Efter to måneder med Android må jeg erkende, at hvor sympatisk Android end er, så er det stadig ikke klar til prime-time for de brede masser. Der er for mange skarpe kanter som det ser ud nu og de små gennemtænkte detaljer som er spredt med nænsom hånd ud over iOS, savner man når sidder med Android.

  Googles evne til at udvikle fantastisk software gør dog, at jeg er fortrøstningsfuld over, at det bliver bedre med de nye software opdateringer.

  Frihed fra Steve jobs smagsdommere føles godt på det overordnede niveau, men den stærkt kontrollerede Apple platform giver en brugeroplevelse, der er svær at matche, når der kommer for mange kokke ind over.

 5. Jeg har testet og afprøvet adskillige mobil telefoner gennem det seneste år, og er ansvarlig for en Dansk virksomhed der har apps i både App Store, Android Market og OVI Market.

  Som udvikler kan man selvfølgelig argumentere for, at det er irriterende at Apple skal bruge en uges tid på at godkende din applikation, men det skal Nokia iøvrigt også (til OVI market). Men når irritationen har lagt sig, kan man glæde sig over effekten af denne proces. Når Apple har godkendt din app, ved de 100 millioner iPhone OS brugere at:

  – Din applikation ikke crasher
  – Din applikation kan det som du påstår den kan
  – Din applikation er udviklet af et firma, hvis identitet er kendt af Apple
  – Din applikation ikke bryder loven

  Vores app blev faktisk først godkendt anden gang, fordi beskrivelsen var lidt misvisende, og da vi endelig blev godkendt, blev vi det til app store i alle lande pånær Grækenland, Ungarn og Polen, hvor vores app tilsyneladende var på kant med loven…Hvilket vi aldrig havde fundet ud af selv.
  Iøvrigt er det en stor fejltagelse at tro at Apple er smagsdommere. De tager ikke stilling til om din applikation er brugbar, skaber værdi for brugeren eller er del af et smart eller tåbeligt koncept. De beskytter deres brand og deres brugere ved at sikre at de ved hvem du er og at din app kan det som du påstår den kan.

  På Android market, var der ingen godkendelse proces, og vores app var tilgængelig 3 sekunder efter vi havde uploaded den.

  Som bruger mener jeg at konceptet med app store den vigtigste årsag til Apple’s success. Udviklingsmiljø og SDK er gratis og ekstremt godt dokumenteret, og har avlet fantastisk mange rigtig gode apps på ret kort tid. Som bruger har jeg ingen risiko og har ingen betænkligheder ved at købe og installere ting fra app store. Det har jeg tværtimod på min PC og også på Android.
  Selvom jeg ikke har prøvet Android ligeså meget som Apple (da jeg anvender iPhone i det daglige), har jeg flere gange oplevet at app ikke virkede ordentligt, enten fordi at beskrivelsen ikke passede til app, eller fordi at app ikke lige var understøttet til den version af Android jeg brugte (hvilket Android Market ikke fortæller).

  Udover at jeg synes at iPhone hardware mæssigt er alle andre overlegen, synes jeg også at kvaliteten af apps i app store er andre apps meget overlegne. Og da app store slet ikke er så lukket som folk tror kan jeg fra bruger siden overhovedet ikke se noget dårligt ved den. Fra udvikler siden er det lidt irriterende at der er en godkendelses process, men det tvinger mig bare til at lave min app ordenligt, hvilket i sidste ende giver flere glade brugere

 6. Efter at have holdt en HTC med Android i hånden, og derefter en iPhone, var jeg ikke det mindste i tvivl: iPhone er, om ikke lysår, så i det mindste adskillige længder foran på både brugerfront og softwareside.

  Efter 4 måneders brug virker alt perfekt på iPhone, bortset fra et enkelt program (eBuddy Pro, som er en cross platform Messenger til Facebook, Messenger osv. Det kan ikke anbefales, og firmaets support besvarer konsekvent ingen henvendelser). Fik App Store ikke checket den del? App Stores sikkerhedskontrol er utvivlsomt fin, men åbenbart ikke tilstrækkelig fintmasket på kvalitetssiden.

  Ud over ovennævnte eksempel har jeg dog 100% tillid til Apple.

  Naturligvis handler det om, hvilke præferencer man har, men hvis man er til wild west, og måske selv er app udvikler, så er Android sikkert sagen.

  Bundlinien er, at jeg fryder mig hver gang jeg benytter min iPhone. En fuldstændig suveræn smartphone, hvor man skal anstrenge sig for at finde klagepunkter. En kollega har haft nogle batteriproblemer, men det blev løst og han smiler igen.

  Jeg benytter iPhone i mit daglige arbejde, og der synkroniseres imellem en arbejds Windows pc og hjemme synkroniseres på en Mac. Synkroniseringen imellem de to platforme kan ofte give dubletter af kalenderaftaler, men måske er det en “fejl 40”. Ud over det spiller det bare.

  For en uges tid siden installerede jeg OS 4.0 på telefonen, og det virker fint, men den store forskel fra den tidligere version af styresystemet har jeg endnu ikke observeret.

  Man kan spare (en del) penge ved at købe en Android-baseret telefon, men, som Lars skriver, så er brugeroplevelsen slet ikke på samme niveau – hverken hardware- eller softwaremæssigt.

 7. Jeg har for nylig købt en HTC legend med android 2.1

  Det er en virkelig lækker telefon. For mig har Android vs Iphone dog aldrig været et spørgsmål.

  Jeg kunne aldrig drømme om at købe en telefon hvor andre skal bestemme hvilke programmer jeg må lægge på den.

  Apple opfører sig om de mener at brugere af Iphone ikke har købt den men snarere har lejet sig på et device der stadig tilhører Apple og som de nårsomhelst føler sig ret til at børnesikre med Disneyagtig ny-puritanisme uanset hvem brugeren er og selv ønsker.

  Ud over det er jeg virkelig imponeret over Android telefonen. Den er lækkert lavet, god skærm, responderer hurtigt og har endnu ikke crashet (har nu haft den i 14 dage).

  Navigationen fungerer glimrende og virker hurtigt og de apps jeg har prøvet har generelt været fine (nogle terminal/SSH programmer og lidt utitlties).

 8. Jeg er indehaver af en Nokia N900 (doneret af leverandøren da jeg roder med en del open source) som opfylder mine behov.

  På N900/Maemo udvikles apps på en helt tredje måde. Der findes både commercielle programmer og open source. Nokia har et hjørne af Ovi til N900 (meget lille udbud) og en række offcielle repositories af open source software. Endvidere findes der en række community repositories.

  Som mangeårig Linux-bruger er det rart at genfinde klassiske programmer. Det giver en kortere indlæringstid. Men der er også en del N900-specifikke apps.

  Ideen med at give ejeren fuld kontrol over telefonen, sætter jeg stor pris på (ja, ja, jeg er lidt småreligiøs når det kommer til censur og privatliv – Grundlovsdag er årets vigtigste dag).

  @Lars Østergaard: Din applikation ikke bryder loven

  Hvilken lov? En amerikansk lov, en dansk lov eller en kinesisk lov? Skal loven i mellemøsten bestemme om jeg må se på nøgne mennesker? Må min GPS app ikke tillade at jeg kører mere end 110 km/t på motorvej – i Danmark?

 9. Det passer ikke, at Apple lukker for apps fra andre, hvis funktionaliteten truer deres egen økonomi. Du kan eksempelvis få Kindle app, som er bedre end iBooks. Du kan også købe musik i andre apps end iTunes.

  Blot en af de myter, der præger debatten. Apple kritiseres for sin tilgang af nogle, mens helt almindelige brugere sætter stor pris på, at en iPhone elller en app virker og ikke kræver teknisk viden for at få til at virke. Et andet eksempel er iPad, som trods kritik fra teknisk sindede eksperter, har stor kommerciel succes, fordi den appellerer til andre typer af brugere.

 10. @Lars Østergaard ville måske være så venlig, at forklare en svagtseende fatsvag I-Phone 8GB ejer, hvorledes de pokkers indkøbte ringetoner rent faktisk kan anvendes som ringetoner. Og ikke som nu, bare ligger i et musikbibliotek. I-Phonen blev netop købt p.g.a. brugervenligheden, især da det er muligt at forstørre til et, for mig, passende niveau af læsevenlighed.

 11. Har haft en Desire i en måneds tid, og det er sådan set et dejligt stykke legetøj, især har jeg rigtig meget glæde af WiFI analyzer app’en.

  Kameraet er ret godt.

  Browseren fungerer rimeligt overbevisende.

  Men, men, men der er sandelig også nogle ting jeg ikke er lykkelig over.

  Den æder batteriet på en dag.

  Jeg bruger ikke Facebook og alt det andet sociale pladder, men alligevel kan jeg ikke fjerne det fra telefonen.

  Bluetooth er sløv til at reagere på min Parrot håndfri i bilen, nogen gange forbinder den slet ikke – min gamle Ericsson var der med det samme, hver gang.

  Den er egentlig ret ubehagelig at holde på når den bruges som telefon, unaturlig på en eller anden måde.

  Og så den rigtig slemme:
  Jeg var så dum at aktivere min gmail konto (hvilket er nødvendigt for at kunne bruge market), og når først den er aktiveret, kan man ALDRIG mere logge ud, med mindre man resetter telefonen.

  Dvs. at medmindre jeg bruger en (besværlig) skærmlås, så kan gud og hver mand der piller ved min telefon (f.eks. lige låner den for at ringe) glo i mine mails, og måske skrive mails.

  Endvidere sovser gmail mit almindelige adressekartotek til med mailadresser, så når man skal skrive en sms, så er listen fyldt med email adresser, der ikke har en bjælde at gøre der.

  Og som der også skrives andetsteds, så er der nogle hjørner hist og pist hvor brug ikke er specielt logisk.

  Men mit største problem er udover privacy – når nu jeg ikke kan blive fri for nogle ting jeg ikke ønsker, hvor meget skjuler Google så yderligere under motorhjelmen som jeg ikke ved af – det er bekymrende.

 12. @Christian Nobel. Jeg er jo novice på Desiren, men …
  Vedr. batteri. Jeg ved ikke, hvor meget du taler i telefon, men min holder et par dage på et batteri med den strømædende Wi-Fi slået til. Længere uden.

  Den med konstant Gmail-on. Har ikke selv tænkt på, at man ikke kan logge ud. Det burde man da kunne.

  Jeg bruger selv skærmlåsen med at forbinde 4 prikker, men sporene efter “fedtfingrene” kan jo aflæses, hvis man ikke jævnlig kører fingrene på kryds og tværs af prikkerne.

  vedr. alle Gmail-adresserne…. Jeg er begyndt at opdatere min Gmail-kontakter med telefonnumre, så samlingen bliver god – en gang. Min synkronisering af tlf.nr. fra Palm til Google så ud til at gå i spåner, men efterfølgende viser det sig at meget gik fint. Problemet er, at jeg ikke kan se noget mønster i de personer, der IKKE blev overført.

Comments are closed.