Gratis bog til juleferien: Om din datters fremtid og om mænd der elsker kloge kvinder

I mange familier bruges juleferien til en snak om børnenes valg af uddannelse, og hvis datteren vælger, som den overvældende majoritet af piger gør, bliver det et kvindedomineret fag med offentlig ansættelse for øje.

Muligheden for også at få et solidt indblik i, hvad der er hente i et utraditionelt valg, er dog lige ved hånden. Gyldendal Business har nemlig – for første gang nogensinde – sagt ja til at stille en hel bog gratis til rådighed for download, og det er bogen “Lykkelig i nørdland – Hvem bygger fremtiden? En tankevækker til fædre, mødre og andre, der påvirker pigernes studievalg.”

Afbrudt af Bagger-sagen

Det er bogen, som jeg igennem to år – afbrudt af sagen af Stein Bagger – arbejdede på sammen med mange gode kræfter. Den handler om pigernes fravalg af naturvidenskabelige og tekniske uddannelser, om årsager dertil og om konsekvenser for dem selv og samfundet.

Bogen afsluttes i øvrigt med et mandelgave-kapitel, nemlig om mænd, der elsker kloge kvinder, men også om, hvorfor så mange mænd lader sig skræmme (som nogle af bogens kvinder beretter om).

Det handler om potens og selvværd, siger den svenske erhvervspsykolog, Lars Engström, der tidligere vakte furore med sin egen bog”En mandchauvinists bekendelser”. Fra erhvervsmanden Asger Aamund lyder i øvrigt samme bud.

Bogen rummer ellers en lang række faktakapitler, spækket med forskning også om fordomme i uddannelsessystemet og om, hvorledes piger typisk undervurderer egen intelligens. Der ses desuden på livsindkomsten ved traditionelle kvindeerhverv kontra mandeerhverv, ligesom der ses på det alvorlige problem, som det er for Danmark, at alt for få – mænd som kvinder – vælger naturvidenskab og teknologi til.

Foruden disse faktakapitler rummer bogen interviews med 12 kvinder, der gik imod strømmen, og ikke har fortrudt det et sekund.

Kvinder, der gør en forskel
Kvinderne har deres virke på vidt forskellige områder. Mød for eksempel professor Anja Boisen, hvis team forsker i, hvorledes hvorledes man nanoteknologi kan sikre en mere nænsom behandling af kræftsyge, og mød den unge civilingeniør Karen Nielsen, der udvikler bedre metoder til rensning af udstødningsgasser. Hjælperobotter, der kan skabe en bedre livskvalitet for mange, er også på programmet via interview med en af Skandinaviens førende robotforskere, Danica Kragic, ligesom man kan få et indblik livet udenlands for direktøren Linda Olsen, der har det overordnede ansvar for flere hundrede it-udviklere.

Din datter har også en mulighed for at tjekke, hvilken af de seje kvinder, hun minder mest om. Hele projektet, “Nærmest lykkelig i nørdland”, rummer nemlig også en Facebook-test.

Underbelyst, vigtigt emne

Jeg er dybt taknemmelig for, at Gyldendal Business har sagt ja til at stille bogen gratis til rådighed. Lise Nestelsø, direktør for Gyldendal Business, begrunder beslutningen således:”De danske pigers ekstreme fravalg af de matematiktunge fag og konsekvenserne heraf for dem selv og samfundet er et væsentligt og underbelyst emne, at bogen fortjener udbredelse ud over, hvad den trykte bog kan bidrage til.”

Bogen har været bredt omtalt og vel anmeldt. Det kan du også få et indtryk af via projektets blog, der rummer henvisninger til presseomtalen.

PS: E-bogen er produceret i den åbne standard ePub, der kan læses for eksempel via Adobe Digital Editions (der er link i slutningen af Gyldendals web-side), som kræver en registrering før download, men der er også andre muligheder via Open Source-software. Tjek blot længst nede på Wikipedias ePub-side under emnet “Software Reading Systems”.

8 responses to “Gratis bog til juleferien: Om din datters fremtid og om mænd der elsker kloge kvinder

 1. Det er selvfølgelig trist at en bog som denne ikke bliver en storsælger, men et tip med nissehuen herfra til Dorte & Gyldendal for at sætte budskabet over overskudet.

  God Jul!

  Poul-Henning

 2. Synd og skam at bogen ikke sælger mere. Jeg stak den i julesokken til fruen sidste år, og vi har begge læst den med stor fornøjelse. En vigtig bog om et vigtigt emne. Derfor osse flot flot at i sikrer at den lever videre så budskabet kan komme ud.

  Tak for en god bog.

 3. Godt inittiativ. Og ærgerligt, den ikke har solgt så godt. Den har givet stof til eftertanke hos flere af mine kolleger.
  Glædelig jul
  Lisbeth.

 4. Hej og tak for dejlig julegave!

  Jeg læser og køber stort set ingen bøger på dansk. Det rammer så en gang imellem i mistet viden. Det er en fremragende bog om et område, der fra mange sider er undervurderet.

  Hvad der bekymre mig er den erkendelse at ændringer tager så lang tid. Vi taler jo reelt om generationer før væsentlige forandringer kommer.

  Jeg får et billede af et samfund med en høj grad af selvtilstrækkelighed og mangel på “sult”. Det går jo nok holdningen bare vi får vores 5 minutters berømthed.

  Dejligt at høre om/fra stærke kvinder, der er bare ikke nok af dem.

  Godt nytår og lad os håbe at krisen har gjort vores samfund mere sultent.

 5. Synes det er rigtigt flot.
  Har ikke fået læst en bog i rigtigt lang tid, men jeg tror jeg vil prøve med din, har hentet filen.
  Ja der jo et ordsprog som siger ” af skade bliver man ikke rig …”
  Selv om det ikke var din skade, blev du jo ikke heller ikke rig, af din afsløring af Stein Bagger.
  Men til gengæld, har du vundet mere respekt end den samlet dagspresse, samt banker og aktionærer, som åbenbart var så grisk at de blev både blinde og døve.
  Forsæt med dit arbejde i det nye år.

 6. Tak for din bog! Forhåbentlig bliver den en inspiration til at flere piger som har evnerne til de hårde naturvidenskabelige studier, også kommer i gang og igennem dem. Der venter gode og spændende job på den anden side.
  Det lyder dog som om, at du (og mange andre) tror at den ulige fordeling udelukkende er et spørgsmål om samfundets forventninger til kvinder eller andre kulturelle bias, og at såfremt denne indstilling ændres vil man opnå 50%/50% kønsfordeling.
  Prøv at se følgende analyse af kønsvarians af matematiske evner, herunder IQ:

  http://www.lagriffedulion.f2s.com/math.htm

  http://www.lagriffedulion.f2s.com/math2.htm

  Disse data passer fint ind i mine personlige erfaringer indenfor teknik og naturvidenskab.

Comments are closed.