Stieg Larsson kæmpede mod hadpropaganda på nettet

“For racistiske grupper är cyberspace en dröm.” Sådan lød budskabet fra den nu afdøde forfatter Stieg Larsson, og vi har alle set, at nettet er blevet det kraftigste PR-organ nogensinde for dem, der opfordrer til vold og spreder hadpropaganda.

Det er velkendt, at Stieg Larsson brugte årtier af sit liv til at afsløre de svenske nynazisters mord og afsindige misinformationer. Og at den kamp skildres i hans succesrige triologi Millennium, der desuden har faktiske overgreb mod kvinder i fokus.

Ansvar for internetmediet

Men vidste nogen herhjemme mon, at Stieg Larsson  i mange år forsøgte på at ligestillet internetmedier med trykte medier i Sverige? Han pressede på for at der også på netmediet skal være en ansvarlig udgiver, som kan stilles til ansvar for opfordring til vold og racisme.

Og vidste I, at Stieg Larsson i 2004 rejste problemet med internettet som platform for opfordring til vold og hadpropaganda på allerhøjeste niveau, nemlig FN-niveau. Han talte på en konference, arrangeret af FN’s OSCE (Organisation for Security and Co-operation in Europe), der trods navnet også favner blandt andet USA og Canada.

Oplysningen står på side 61 af bogen “Millennium, Stieg & Jag”, skrevet af hans sambo gennem 30 år, arkitekten Eva Gabrielsson. Bogen udkom i tirsdags i Sverige, Norge og Frankrig.

Racisternes paradis

Det var på FN-konferencen, at han talte om cyberspace som et paradis for racisterne. Og han pointerede, at det jo ikke er tilfældigt, at det første punkt på dagsordenen i hver eneste racistisk og ultranationalistisk gruppe er at skabe en hjemmeside på nettet.

Stieg Larsson mente ikke, at en lovgivning alene kan løse problemet med hadpropaganda på nettet, slet ikke. Lovene skulle blot skumme det værste væk fra overfladen, hvis der manglede en demokratisk indsats i form aktivisme fra politikere, journalister og andre medborgere.

Lisbeth Salander

Eva Gabrielsson fortæller også, at forfatteren bag skabelsen af superhackeren Lisbeth Salander ikke selv var hverken hacker eller dreven ud i tech-verdenen. Han var altid afhængig af hjælp fra andre, men han sugede til sig af viden – også om den verden.

Bogen er på blot 157 sider, men evner at favner umådeligt bredt. Det er en historie om kærlighed, om politisk og arbejdsmæssigt engagement og skuffelserne i den forbindelse ikke mindst for Stieg Larsson selv. Det er også en bog om deres fælles passioner også for denne verdens undertrykte, og om truslerne, som Stieg Larsson og andre var udsat for fra den ekstreme højrefløjs side.

Grådigheden

Bogen efterlader mig med endnu en beklemmende oplevelse af, hvorledes grådighed sætter alt andet til side. Målet, penge, spotlight og magt, betyder alt.

Inden jeg læste bogen, havde jeg forinden (i forgårs, fredag) på SVT1 set Stieg Larssons bror, Joakim, være gæst på det gode underholdningsprogram Skavlan, der styres en vært med samme navn.

Det er som bekendt Joakim og hans far Erland Larsson, der jævnfør svensk lov er arvinger, når et samboende par ikke har børn.

Foreløbig har de fået 250 millioner kroner i hus, og i tv forklarede Joakim Larsson, hvorledes han  på fuld tid arbejder for at føre Stieg Larssons intentioner ud i livet gennem tildeling af penge. Til en månedsløn på beskedne 30.000 kroner.

Bitter?

Ugen før havde Eva Gabrielsson været i samme studie i anledning af sin nye bog. Hun virkede meget anspændt, gav ofte udtryk for forurettelse og virkede lidt malplaceret i en fredags aftens underholdningsprogram. Men da Skavlan stillede hende spørgsmålet, om hun var bitter, lød svaret således:

“Bitter?,” svarede hun. “Nej, jag är förbannad”.

Dygtigt spin

Hun må have været endnu mere forbandet efter at have set Skavlan i forgårs. Joakim Larsson virkede solidt spin-trænet. Han var den ydmyge, rare mand fra Nordsverige, der gang på gang havde rakt hånden ud til forsoning, men var blevet mødt med afslag.

Gennem hans ydmyge væren og de aftalte emner fremstod han som et offer for hende og den offentlige mening, mens han i bedste primetime på tv evnede et fortsat karaktermord på Eva Gabrielsson, denne gang fint underspillet. Tidligere har karaktermordet været helt eksplicit, blanadt andet i det store tv-interview med ham og hans far for nogle år siden.

I det gamle interview, påstod de blandt, at Stieg Larsson slet ikke havde ønsket, at hans sambo skulle arve noget som helst.

Stemplet som utilregnelig

Der er et lille klip fra Skavlan-interviet her, og også link til det tidligere Skavlan-interview med Eva Gabrielsson – et klip, der handler om manuskriptet til en 4. bog.

Stieg Larssons bror har tidligere flere gange stemplet Eva Gabrielsson som et psykisk vrag, utilregnelig. Hvilket hun måske også var i en periode efter chokket.

Men det er også manden, der ifølge bogen selv – i overværelse af en tredjeperson – foreslår Eva Gabrielsson, at hun bare kan gifte sig med hans far, så hun kan blive arveberettiget.

Det er manden, der ifølge den nye bog, kun besøgte sin bror hjemme 2 gange i løbet af 30 år, mens han i tv-udsendelsen fortalte, hvor nære de var, og hvor stødt han var over, at Eva Gabrielsson gav indtryk af noget andet.

Det er manden, der ifølge bogen, hurtigt gav sin datter 100.000 kroner af arven, mens Eva Gabrielsen fik lov til at beholde 1.200 kr. fra en eller anden konto.

Skamstøtte for Norstedts

Bogen illustrerer også, at grådighed fra forlaget Norstedts side, burde berettige rejsningen af en skamstøtte og kollektiv exit af alle forfattere med integritet i behold. Krænkelser af forfatterens tekst, af hvad han har skrevet under på i forlagskontrakten og af hans intentioner.

Bogen belyser også grådighed fra alle andre, der har en mulighed for at tjene på det.

Stieg Larsson blev den bedst solgte forfatter i Europa i 2010, og snart filmatiseres den amerikanske version af Millenium med Bond-skuespilleren Daniel Craig i en hovedrolle.

Markedsføring

Forvaltningen af forfatterskabet? Den opgave, som Eva Gabrielsson forgæves har forsøgt at opnå? Der er sket meget, som er stik imod Stieg Larssons intentioner om blandt andet at få bragt virkelighedens mange voldsovergreb mod kvinder op i lyset.

Titlen i de engelsksprogede lande blev for eksempel straks ændret fra “Mænd der hader kvinder” til “The Girl with the Dragon Tatoo”. Norstedts var selv imod Stieg Larssons svenske titel, men måtte bøje sig. Det fremgår af den danske oversættelse af korrespondancen mellem forfatter og forlag (forlaget Modtryk)).

Jeg kan  kun anbefale jer at læse bogen for at lære mere også om Stieg Larsson, hans opvækst og hans arbejde med sit magasin Expo – der overraskende nok senere nægtede at støtte et initiativ til hjælp for Eva Gabrielsson.

Svagheder

Bogen rummer måske lige lovlig megen dokumentation af, hvorledes Eva Gabrielsson selv har påvirket indholdet – hvorledes det også afspejler deres fælles gøremål – om hvor vigtig hun har været for ham. Hun er til tider selvhøjtidelig.

Men – på den anden side. Man skal nok være noget nær et overmenneske, for ikke at kamme over hist og pist, ovenpå hvorledes arvingerne tidligt fraskrev hende al betydning for Stieg Larsson og hans forfatterskab og tilmed forsøgte at fratage hende deres 2-værelses lejlighed.

Kvindebriller

Men måske ser jeg dette gennem “kvindebriller”, så jeg gør uret mod bror, fader og forlag og heltegør Eva Gabrielsson i stedet. Men det er ligegodt svært at se etikken i, hvad der er sket, og Berlingskes anmelder Jens Andersen giver udtryk for samme holdning.

Jeg ser grådighed, foragt for en afdød idealist og hans livskammerat. Jeg ser en bror, der omsider har mulighed for at “blive til noget”. (Gabrielsson er ret nænsom over for faderen, trods alt).

Gad vide, om  man  kan se et detaljeret se regnskab for fondsselskabet, som arvingerne forvalter. Mit gæt er, at de har brugt langt flere penge på jurister, PR-rådgivere, damagecontrol på nettet, rejser med videre, end der er uddelt. Men balancen ændrer sig vel hen ad vejen.

Eva Gabrielsson har sagt nej 20 millioner kroner fra dem – det er ikke pengene, det er forvaltningen af forfatterskabet, der tæller. Hun har også sagt nej til en plads i styrelsen, og i bogen forklarer hun hvorfor. Pladsen er helt uden magt, og derfor vil hun ikke lægge navn til.

Men Skavlan-udsendelsen i fredags har allerede fået ytringer frem på nettet om, hvor ond Eva Gabrielsson, hvor grådig hun er, hvor synd det er for Stieg Larssons bror og far.

Cyberspace er ikke kun en drøm for racister. Det er en drøm for alle, der bag anonymitetens feje dække, har noget imod nogen.

PS: Forfatteren Hanne Vibeke Holst mødte i fredags Joakim Larsson i Skavlan-studiet. Hun blev af værten anmodet om en kommentar til, hvad JL netop havde sagt om i interviewet. Hanne Vibeke Holst kommentar gik udelukkende på, at folk burde gifte sig eller skrive testamente.

7 responses to “Stieg Larsson kæmpede mod hadpropaganda på nettet

 1. Stieg Larsson var trotskist og medlem af 4. Internationale. Som venstreekstremist var han besat af jagten på nazistiske tåber, men forsvarede venstreekstremister og islamister.

  Han stiftede og arbejdede for Expo, der viderefører hans ekstreme holdninger. Her er et eksempel. Det gamle frihedskæmperparti Dansk Samling hænges ud for at være nazister:

  http://lilliseverin.blogspot.com/2010/09/expo-hanger-ut-motstandsman-som.html

  Dansk Samling havde to repræssentanter i Danmarks Frihedsråd. Hvis Expo havde ret, så var modstandskampen i Danmark altså ledet af nazister. Jamen, hvor vanvttigt kan det blive…?

 2. @ Anders Nielsen. Stieg Larsson nære tilknytning til det yderste venstre er kendt stof.

  Har det betydning? Hvad der tæller for mig (som er af en helt anden politisk observans) er, at han ud fra faktiske overgreb mod kvinder får beskrevet, at under overfladen i det åh så ligestillede land, sker der mange alvorlige overgreb mod kvinder. Ligesom det for mig har været interessant at blive lidt klogere på den tiltrækning, som nazimen havde (og har) i det neutrale Sverige. Vi kender det jo også fra Danmark og Norge, men besættelsen medvirkede så vidt jeg ved til, at færre overgav sig til übermensch-forførelsen.

  Og tak for oplysningen om Expo http://expo.se/ . Jeg håber, at tidsskriftet for længst er informeret om sin misinformation. Jeg forsøgte i øvrigt lige at søge på “Eva Gabrielsson” hos Expo. Intet resultat, men måske har der været et par venlige ord på print i forbindelse med mindeord om Stieg Larsson og hendes indsats for at hjælpe Expo på forskellig vis efter hendes livskammerats død m.v.

  Til gengæld kunne man så på Skavlan høre, at Joakim Larsson berettede, at Eva Gabrielsson holdt penge væk fra Expo ved ikke at udlevere det ufærdige manus til den 4. bog, som skulle komme Expo til gode.

  Nu forvalter Joakim Larsson selv 250 millioner kroner for de første tre bøger, så der burde måske være rigeligt til Expo ud over de få millioner, han har bevilget til Expo, der i øvrigt også har modtaget den første “Stieg Larsson”-pris som uddeles af ham, hans far og Norstedts forlag. Expo er nu også medlem af priskomiteen.

 3. @Dorte

  Jeg skrev mit indlæg, fordi du åbenbart også er faldet for (den falske) myte om Stieg Larsson. Det var IKKE hate speech på nettet, som han – og Expo – bekæmpede. Hvis det havde været tilfældet, så ville han jo – ud over de skrækkelige nazister, som der ganske rigtigt er mange af i Sverige i modsætning til Danmark – også have sat focus på andre lige så hadefulde politiske/religiøse grupper som islamister, autonome etc. Det gjorde han ikke, fordi han anså de sidstnævnte som forbundsfæller i sin kamp imod kapitalismen og det borgerlige demokrati. Hans mål var udelukkende at angribe sine ikke-socialistiske modstandere og reelt at indsnævre deres ytringsfrihed. Og det er faktisk ikke særlig sympatisk.

  Men når det er sagt, så er problematikken om, hvordan vi hindrer, at voldelige ekstremister af alle slags anvender den stort set ubegrænsede frihed på nettet til at kapre tilhængere og true deres modstandere, meget væsentlig.

 4. Familien Larsson tager nu til genmæle over for Eva Grabrielsson – hvad hun har skrevet i bogen, hvad hun har gjort og undladt at gøre siden Stieg Larssons død:

  Deres nyoprettede websted med genmælet er her: http://moggliden.com/
  Nogle af de ting, som jeg citere fra hendes bog, gendrives her.

  Interessant læsning, der endnu en gang får mig til at sige, at der sjældent findes blot én sandhed. Man husker, hvad man ønsker at huske, man fremhæver, hvad der tæller for en selv, man glemmer nuancer, man tror, man ved mere om et andet menneske, end man gør etc. etc.

  Eva Gabrielsson må berede sig på en fremtid med et mere broget image end som den stakkels kvinde. Det ser ikke godt ud.

 5. Jeg syntes det er lidt svært, at få sympati for nogle af parterne.

  Uværdighed – er et ord der falder mig ind.

  Men hvorfor oprettede han ikke et testamentet der begunstigede hans samlever i en eller anden grad ?

  Ligestilling forhindre da ikke overgreb. Overgreb har rod i syge personers syge sind / et sygt menneskesyn.

  mht Nazisme i Sverige konta DK – under krigen, så ved jeg ikke om den var så lille i DK !?

  http://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/de-danske-oestfrontfrivillige-1940-1945/

  Bemærk: 12.000 meldte sig, frivilligt, til Waffen SS.
  Og SS hørte jo ligefrem til en blød gren af Wehrmacht….

  Og iflg. denne bog, var der 28.000 medlemmer og sympatisörer i Sverige.
  http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/176273:Kirke—tro–Bog-navngiver-28-000-svenske-nazister

  Men de meldte til ikke til aktiv tjeneste i SS. Bortset fra ca. 200.

  Set i det lys havde DNSAP i DK 19.100 medlemmer og fik 43.000 stemmer ved FT valget i 1943.

  Den Svenske befolkning er ca. 2 x Danmarks.

  Men er vi ikke ved at komme lidt langt væk fra IT & Business?

 6. @ Frans Josef Meyer Undskyld, at det tog så lang tid, inden din kommentar kom på. Jeg har ikke været opmærksom nok, selv om jeg dagligt tjekker bloggen, men altså ikke godt nok.

  Problemet er også, at jeg fik omdirigeret kommentarvarsler til en anden mail-adresse i kølvandet på Bagger-sagen, hvor der kom hundredevis af kommentarer på hver dag. På høje tide at få den ind på min normale mailadresse nu.

  Det eneste problem er så at “trolls” jo melder sig også i indbakken lige ved det vuns:-)

  Du skriver i øvrigt “Overgreb har rod i syge personers syge sind / et sygt menneskesyn”. Og så er det, at jeg tænker på krig og kvinders skæbne. Der er altså mange syge personer / personer med et sygt menneskesyn.

 7. I min kommentar “27. januar 2011 kl. 01:15”

  “Og SS hørte jo ligefrem til en blød gren af Wehrmacht?.”

  Skulle være:

  “Og SS hørte jo ikke ligefrem til en blød gren af Wehrmacht?.”

  Der manglede et vigtigt “ikke” … :-)

  @Dorte

  “Og så er det, at jeg tænker på krig og kvinders skæbne. Der er altså mange syge personer / personer med et sygt menneskesyn.”

  Det er jo ikke nødvendigvis en kronisk tilstand.
  Ja, det er jo slet ikke uaml. at folk bliver syge af, at være i krig. Og gør syge ting, under og efter? vel?

  ?I Sverige betragter man prostitution som overgreb og kønsskævheden i prostitution som et ligestillingspolitisk
  statsligt anliggende. Mænds privilegerede adgang til kvinders kroppe er uforeneligt med et ligestillet samfund,
  argumenteres det blandt andet.?

  Citat fra indbydelsen “Høring om prostitution og de svenske erfaringer mandag den 2. juni 2008 kl. 9.30-15.30 Landstingssalen på Christiansborg”

  I DK mener ?man? derimod, at kvinder har ret til at sælge sig selv (også med afsæt i ligestilling?)?.. og mænd har ret til at købe kvinder?

  På det punkt er jeg Svensker?.

Comments are closed.