Kompromisløs og fanatisk. Tak Steve Jobs.

Spørg ikke, hvad mennesker vil have. De har jo ikke en jordisk chance for at vide det, når man vil give dem noget, de aldrig har set før. Glem alt om fokus-grupper.

Giv dem “blot” noget, de bare ikke vil undvære, når de først har fået det i hænderne. Noget, der er en udpræget æstetisk nydelse vel at mærke uden at designet er sket på bekostning af funktionen. Noget, der vises stolt frem, næsten ligesom når manden viser sin nye Porsche og kvinden sin nye diamantring.

Nej. Jeg opgiver at skrive en nekrolog over den 56-årige Steve Jobs, der døde i nat. Der vil jo også blive skrevet flere nekrologer om ham end om nogensomhelst anden i it-branchen. Flere en nogen som helst topchef i erhvervslivet nogensomhelst har fået. Fortjent.

Hvad der bare står øverst i mit hoved, når det gælder Steve Jobs er, at han var den første, der tog brugeren dødalvorligt – brugeroplevelsen. Mens konkurrenterne blot holdt skåltaler om brugervenlighed og “brugeren i centrum”.

Steve Jobs var ingen helgen. Han havde som andre store mænd også store fejl, og naturligvis. Der er masser, der gerne vil ændre verden, men få der gør det, fordi de ikke har evnerne eller orket. Det ork, der også ytrer sig i kompromisløshed, fanatisme og detailrytteri.

Wikipedia er et rigtig godt sted at læse mere om Steve Jobs, hele hans histories ups and downs. Modstand gjorde ham blot endnu stædigere.

På artikelfronten kan jeg især anbefale et et interview i Cult of Mac, med et menneske, som Steve Jobs cuttede enhver forbindelse til.

Den interviewede er John Sculley, tidligere berømt som topchef for Pepsi-Cola. En mand, som Jobs fik lokket til at blive Apples nye CEO med spørgsmålet: “Do you want to sell sugar water for the rest of your life, or do you want to come with me and change the world?”

Sculleys fortælling om Steve Jobs lærte mig mere end noget andet interview, jeg har læst om manden, og min indledning kommer derfra.

Har du andre favoritkilder, så fortæl endelig om dem og link til dem.

Tilføjet kl. 14.51: Læs endelig også Poul-Henning Kamps kloge ord på Version2 om Steve Jobs.

9 responses to “Kompromisløs og fanatisk. Tak Steve Jobs.

 1. Here?s to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes. The ones who see things differently. They?re not fond of rules. And they have no respect for the status quo. You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them. About the only thing you can?t do is ignore them. Because they change things. They push the human race forward. And while some may see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.

  Fra Apples Think Different kampagne – den passer godt på Jobs.

 2. @ Max Kim Tobiasen. Jeg løfter glasset. Det er ord at varme sig ved for alle “de runde pinde, der ikke passer i de firkantede huller” i en tid, hvor sociale evner så ofte sættes allerøverst på ønskelisten, når der rekrutteres folk. Hvor konsensus er religionen. I en tid, hvor væksten længe har svigtet.

 3. Steve Jobs er blevet uploaded til iCloud… han fortsætter nok sit virke der hvor han kommer hen … og også dér bliver det lidt mere brugervenligt :-)

 4. De produkter som Steve Jobs stod i spidsen for var inspirerende. Det er sjovt at når folk holder en præsentation om innovation, så kommer der altid et tidspunkt hvor de nævner Apple.

  Jelv er jeg først hoppet på Apple-bølgen da iPad kom, men der var jeg også solgt, “Det er jo præcis sådan det altid har været meningen at en computer skal være” gik jeg rundt og sagde, og da jeg fik den i hænderne blev jeg ikke skuffet.

  Jeg prøver selv at ændre verden en smule med vores nye startup:
  http://muscula.com
  Der vil gøre veden til et bedre sted som internetbruger, ved at give udviklere en mulighed for at opdage de faktiske JavaScript-fejl deres brugere oplever på live websites.

  JavaScript-fejl er mega-irreterende for brugere, og ofte bliver der ikke gjort noget ved dem, for dem der ejer websitet aner ikke at der rent faktisk er fejl.

 5. @Allan
  Din SEO-optimering i navnet “Allan Ebdrup” med link til din side har desværre på forhånd ødelagt min sympati for dit projekt.

 6. @ C H. Tak fordi du lige tog et tjek af “Allan Ebdrup”. Jeg er desværre ikke selv godt inde i SEO-optimering, men jeg går ud fra, at der slås på lige lovlig mange strenge, og den noget søgte placering her på min blog tyder jo også på det.

  Jeg overvejede at fjerne indlægget, lige da det var lagt på, idet det rummer en klar reklame,

  Men… jeg endte med ikke at fjerne det, fordi jeg troede, at Allan Ebdrup måske bare var en naiv amatør hvad angår markedsføring. En af dem, der bobler over af begejstring over eget produkt og synes, at Steve Jobs og ham har masser til fælles.

  Men din kommentar indikerer altså, at det er lokumskoldt udspekuleret. Hvad gør jeg så? Sletter kommentaren nu, eller lader den forblive sammen med din og min kommentar – til advarsel?

 7. Det er interessant at sammenligne presseomtalen af Steve Jobs med den manglende omtale af Dennis Ritchie, der var med til at skabe programmeringssproget C og Unix. På nærmest enhver computer/enhed (printer/mobiltelefon med mere) i verden har han således sat sine spor.

 8. Jobs finger spidsfornemmelse består også i hans evne til at gøre selve
  produktet og brugernes oplevelse af det som et aktiv i markedsføringen.
  Tag nu Iphone 4S, hvor det er lykkedes Apple ( og Jobs ) gøre SIRI
  ( talegenkendelses funktionen m.m.) til noget af det stærkeste i viral markeds føring der er set længe.
  Det vil sikkert i sig selv betyde en enorm mængde feedback, der kan anvendes til at løfte beta versionen.

Comments are closed.