Baner Android-bøvl vej for Windows og Nokia?

Der er ikke styr på den verden, som er bygget op omkring styresystemet Android til mobiler. Den åbenhed, der skulle være det stærke salgsargument for Android-styresystemet, som Google står bag, især over for iPhonen lukkede Apple-verden, ender måske med at give bagslag. Ud fra hvad jeg har læst og ud fra egne erfaringer, så opstår der for megen bøvl. I hvert fald med visse Android-mobiler.

Det har været draget i tvivl, om Nokia/Microsoft-samarbejdet om en ny smartphone kom for sent. Begge var kørt bagud i smartphone-racet af først iPhone’s succes og senere Androids.

Kendte brands

Det ville imidlertid ikke undre mig, om netop det bøvl, som nogle har oplevet med Android, gør det til rette tid for Nokia/Microsoft produktet.

Nokia kan man stole på, ikke? Microsoft? Der er tegn på, at softwaregiganten denne gang har fået sin mobilsoftware på plads. Microsofts image som “evil” er også ved at falme i takt med, at stadig flere bekymrer sig over de datasamlinger om os, som både Google og Facebook har.

Mon ikke især erhvervslivet, der i forvejen er MS-baseret og hvor Nokia har stået stærkt tidligere, vil se venligt på det nye produkt, Nokia Lumia 800?

Gode anmeldelser

Den Windows-baserede Nokia får ret gode anmeldelser, f.eks. hos grundige Cnet .

Også den danske gadget-anmelder Christiane Vejlø roser den på sin Elektronista-blog. I begge anmeldelser ringer klokken dog ikke helt i top.

Erfaringer med Android

Men kig lige på et par af mine erfaringer med Android’en:

Min HTC Desire købt via 3 nægtede efter få måneder at slukke helt. Det kan der være brug for f.eks. på rejse, men kun ved at fjerne batteriet, kan det lade sig gøre.

Efter et års tid ophørt synkroniseringen mellem kalenderen på Android’en og pc’ens Google Calendar pludselig. Desværre fandt jeg ud af det for sent, og det gør skatteregnskabet sværere. På min mands Desire-telefon gik synkroniseringen for to uger siden, og at problemet har ramt mange globalt, kan man se på nettet.

Periodisk nægter min mobil desuden at lade samtaler igennem i timevis, senest i forgårs, hvor to samtaler blev koblet direkte til 3-svar.

At jeg må genstarte via batteriudtagning, når den er lammet, er et af de mindre problemer. Programmerne? Man aner ikke, om det man downloader er godt nok, omend man kan tjekke brugernes stjerner, men det er absolut ingen garanti. Der kan være snyd med i spillet.
Upålideligt

Android er for mig blevet for upålidelig en teknologi at satse på. I hvert fald den kombination jeg har af hardware og software.

Om ansvaret ligger hos Android, hos HTC eller hos 3 er ligegyldigt. Den slags abe-placeringer er en pest i den “store” it-verden, men det er det sidste, der er brug for i forbrugerverden.

Robusthed

I forbrugerverdenen er der desuden behov for robusthed over for fejlbetjening. Jeg kan meget vel selv have lavet fejl, men når f.eks. kalendersynkroniseringen er gået galt for så mange, er der også tale om grundlæggende fejl.

Jeg har været vant til telefoner, der bare fungerede. Fra de gamle Nokia’er til Handspring (skabt af opfinderen af Palm) til Palm Treo. De sidste to er i øvrigt på visse punkter stadig min HTC overlegen i brugervenlighed.

Jeg har ønsket at holde mig til den åbne verden, men en vis styring skal der åbenbart til.

Chance for Nokia?

Men hvordan ser du på situationen. Tyder dine Android-erfaringer på, at jeg bare har fået en mandagsmobil, og i givet fald, hvilket mærke er din? Er Android’en blev til, hvad du havde håbet på?

Bliver du måske hos iPhonen til “dine dages ende?”. Har Nokia-Microsoft-samarbejdet en reel chance for at lykkes, så mobilen kommer ind på Top-3 over mest solgte? Lad os høre.

9 responses to “Baner Android-bøvl vej for Windows og Nokia?

 1. Har ikke haft nogle problemer med mine android telefoner (men har hørt om issues som dine). Syntes tit jeg høre folk (på twitter) brokker sig over at nu vil deres iPhone ikke det ene eller det andet.

  Tror bare vi må erkende at vores smartphones er komplekse størrelser og det giver problemer. Ligende issues vil opstår for WP, hvis de ikke allerede er her.

  Det med det Onde image.. jeg tror faktisk at Microsoft har en rimelig change for at klare sig godt i det kapløb. Men lidt sjovt at du ikke nævner Apple, som efterhånden får flere og flere sager om lukkethed og dårlige arbejdsforhold på Ondskabs regnskabet. Spørgsmålet er hvor længe Jobs distorsion field holder..

 2. Nokia / Windows’ skæbne afhænger af én ting, app’s. Hvis ikke der produceres de app’s folk vil have, f.eks. netbank, wordfeud og hvad folk nu ellers bruger, så bliver det ikke et hit…. Desværre for Nokia og MS ligger deres skæbne i andres hænder.

 3. Syntes jeg har hjulpet mange kolleger med både iPhone og Android telefoner. Vil ikke gøre mig til dommer over hvilken der er bedst, men mener opsætning eller Tlf skift går lettest med iPhone. Specielt hvis man bruger Google til synkronisering af kalender, data og kontakter.
  Hvis Nokia Ellen Win skal konkurrere skal de virkelig kunne snakke godt sammen med Google, Twitter, FB, Dropbox osv.

 4. “Periodisk nægter min mobil desuden at lade samtaler igennem i timevis, senest i forgårs, hvor to samtaler blev koblet direkte til 3-svar.”

  Dette oplever jeg til tider også på min iphone, og det er næppe telefonens skyld men nærmere netværkets.

  Hvis vi kigger på markedsandele så ser det ikke umiddelbart ud til at Android stopper sin vækst. Den sidste forudsigelse jeg så, viste en fortsat fremgang til Android, Windows Phone med en anseelig markedsandel mens iOS vil gå en smule tilbage indenfor de næste år. Det bliver under alle omstændigheder spændende at følge udviklingen.

 5. Købte Nexus One (HTC’s Google telefon) i starten af 2010. Den har virket upåklageligt siden. Har dog måttet hjælpe adskillige HTC ejere siden. En aldeles uvidenskabelig og statistisk insignifikant opgørelse over de problemer jeg har set mener jeg dog mere skyldes manglende produktions kvalitet på hardware siden. Dette synes jeg at have konstateret hos flere mobilproducenter, hvor det ser ud til at der har været for stor travlhed med at få spyttet enheder ud på et lukrativt og prestigefyldt marked.

 6. Hvorfor er det lige, at alle telefoner skal kunne Wordfeud, Dropbox og alle de der andre produkter, der er blevet en livsnødvendighed? Vi køber vel primært en telefon for at kunne telefonere? Det har Nokia altid kunne. Erhvervsfolk vil ikke have ½ mill apps og alle mulige 3de parts applikationer vi ikke har kontrol over. Vi vil have en god telefon, uproblematisk og ukompliceret mail og kalender, tæt integreret med vores Exchange miljø. Vi vil have SharePoint og OneNote integration, og vi vil have et miljø, der sikkerhedsmæssigt er integreret med vores øvrige sikkerhedsplatform. Vi vil gerne have integration til vores MS CRM system, og MS Skype videokonference. Får vi så også en telefon, der er integreret med de sociale platforme, og har et anstændigt kamera, må det være svaret på vores våde drømme om en god telefon. Det er i mine øjne Nokias berettigelse og store chance. Jeg tror med Lumia serien har de det bedst mulige afsæt. Personligt har jeg lige nu en E7, og sætter stor pris på det indbyggede tastatur, så jeg imødeser en Lumia 870 (med tastatur – modelnummeret min opfindelse). Til alt det andet gejl og lir har jeg en iPad, som alligevel har en større og bedre skærm, der er bedre egnet til de skærmorienterede apps.

 7. @ Thomas. Ja, kompleksitet koster, og en vis “pris” må vi jo betale. Og så Apple og “evil”. Ja, selvfølgelig. Knapt så rosenrødt længere.

  @Christian. Vedr. Apps til Nokias Windowsbaserede. Umiddelbart vil jeg tro, at en del uafhængige softwarehuse vil tage det ganske alvorligt. Om så med mindre tant, fjas, spil og mere erhvervsrettet, får vi se.

  @Karsten. En helt smidig integration ml. Windows og de mest brugte værktøjer er som du skriver et must.

  @S . Så det er nettet, der blokerede for samtalerne. Virker også mest logisk, men frustreret bliver man.

  @Klaus Gøtzsche Heldige dig:-) Du antyder hastværkssjusk. Ja, noget mønster findes der vel ikke.

  @P. Enig. Også i, at Nokia bør tilbyde én med tastatur:-) Så irriterende at taste ind på min HTC via skærm. Var vant til Handspring/Palm tastatur.

 8. Jeg har en Samsung Galaxy II S med android 2.3.5 som kører super stabilt og aldeles problemløst . Det samme var tilfældet med Galaxy S som jeg havde før, så man skal nok være varsom med at skyde skylden for problemerne på android . Med hensyn til sikkerheden i apps gælder det her som alle andre steder hvor man færdes på nettet, at hvis man forholder sig lidt kritisk til kilden, er der sjældent problemer. Dvs. hvis man nøjes med at installere apps som udbydes af en troværdig aktør er tingene ok. Jeg synes det er en gevinst med mangfoldigheden i android market frem for det lukkede miljø i fx apples store .

 9. Ferietiden står for døren, og danskerne kører bilen udenlands eller stiger på flyene til solrige himmelstrøg. De af os som har købt en ny Nokia Windows telefon er dog ilde stedt, når det gælder opretholdelsen af mobilforbindelsen til hjemlandet og mobilsamtalerne med hinanden på ferien. For disse Windows-“smartphones” er ikke udstyret med noget så basalt som en log-funktion hvor man kan se sit data- og samtaleforbrug, og derfor risikerer man at komme hjem til tårnhøje mobilregninger når ferien er slut. En løsning kan selvfølgelig være at undlade at bruge telefonen i ferien, men er det mon derfor man har punget mange tusinde kroner ud til en ny mobiltelefon…?
  Alle tidligere Nokia-modeller har haft en indbygget forbrugs-log så man kunne holde øje med sit forbrug. Så derfor er vi i titusinder af Nokia-kunder der har købt ny telefon i klar forvisning om, at en sådan selvfølgelighed da også var indbygget i Nokias nye Windows-telefoner.
  Der står intet i den (fattige) dokumentation der medfølger telefonerne om at denne elementære funktion ikke findes i Lumiaer’ne, og ej heller tele-butikkernes elskværdige ekspedienter er vidende om denne mangel.
  Det rumsterer pt. i underskoven, at man er på vej med en “DataSmart” funktion i WP8, men er det ikke lidt sent – jeg mener hvor længe har WindowsPhone været på markedet..?

  God sommer…
  arnejaco

Comments are closed.