Danmark som frizone for ”Hold kæft, kælling”. Fordel?

Om Dell og Mads Christensen (Blærerøven)
Om When in Rome do as the Romans
Om bitchretorik som ventil
Om it-branchens mangel på arbejdskraft
Om Danmarks image

Dell ville blive tæt på slagtet, hvis it-selskabet gebærdede sig i USA som i Danmark. Hvis f.eks. 8000 deltagere i et Dell-topmøde blev afkrævet et løfte om at sige, ”Shut the fuck up bitch” til deres ægtefæller. Hvis Hillary Clinton og andre kvindelige politikere blev latterliggjort fra scenen, hvis it-branchen blev rost for at holde kvinderne ude, og hvis mænd blev tilskrevet alle opfindelser, mens kvinden alene fik æren for kagerullen.

Men nu er det Danmark. Det var 800 deltagere. Latterliggørelsen var af danske kvindelige politikere. Og det var humor, for i Danmark har vi humor.

Der var da også voldsomt bifald i salen, da Dell i Danmark på sit topmøde i Tivoli i København i tirsdags lod entertaineren Mads Christensen, selvudnævnt blærerøv, præsentere sit velkendte syn på kvinder.

Elektronista

Hvem der ikke fattede morskaben, har ingen humor. Desværre for Dell var der en sådan tilstede, nemlig Christiane Vejlø, kendt for sin Elektronista-blog og –program på Radio 24syv. Den unge kvinde er desuden en populær gæst på tv, når nye gadgets og apps skal kommenteres.

Christiane Vejlø gengav via Twitter ”Hold kæft, kælling” og alt det andet. Ringene bredte sig hurtigt på de sociale medier, næret af en række yngre mænd samt af kvinder, som reagerede kritisk på Dells valg af Mads Christensen.

Entertaineren, der tidligere har ytret sig kontroversielt i flere sammenhænge, var ikke blot hyret for 15 minutters underholdning, men var også dagens moderator for arrangementet, hvor stifteren af Dell, Michael Dell, optrådte foruden repræsentanter for Microsoft og Intel.

Blandt de udskældte kvinder

Christiane Vejlø var ikke eneste deltager på konferencen, der havde svært ved se humoren. For eksempel ytrede en højt placeret kunde, en kvinde, sig dagen efter således på Twitter. ” Bakker op om betragtningerne omkring det meget uheldige set-up med Mads i går. Var selv tilstede som en af de udskældte kvinder.”

Dell var endvidere så uheldig, at en brite, der bor i Danmark, hurtigt bloggede om hændelsen med overskriften ”Dell and Sexism”. Læserne fik blandt andet gengivet Mads Christensens besked: “You are the last bastion in IT, boys. Hiss it through your teeth. Shut your fucking face, bitch”.

Revival for pinlige sager

Og vupti. Op poppede en tidligere omtalt sag om systematisk kønsdiskrimination hos Dell, der udløste en erstatning på 9,1 mio. dollar, og ligeledes et berygtet større Dell-initiativ, hvor pc-giganten henvendte sig til kvinder, nærmest som om deres arbejdsliv ikke betød noget. Der var fokus på at tælle kalorier, lave mad etc.

Ifølge den danske twitter-strøm røg der i de dage en del anseelse for Dell og i hvert fald et par muligheder for salg. Der kom dog enkelte modreaktioner, og en af dem lød således; ”Så slap dog af kællinger”.

Kontant afregning

Den stil kunne desuden ses i kommentarsporet, da Christiane Vejlø senere bloggede om sagen. Efter en start, hvor yngre mænd kritiserede Dell-strategien, også fordi netop it-branchen mangler kvindelige deltagere, kom de mænd til, der havde haft det sjovt på konferencen, og angreb. Her et lille udvalg af ytringerne rettet mod Vejlø: Spejlblank blogger. Skolepigefeministfornærmet. Lille vrede dame. Hold kæft kælling!

Skønmaleri

Mads Christensen havde sit publikums gunst, og flere steder på nettet udtrykte deltagere, at hans budskab i virkeligheden var at rose kvinder, fordi de kan så meget, og at skose mændene for ikke at tage kampen op. Mads Christensen har efterfølgende udlagt det på samme måde.

Morskabsteatret med fokus på sure, dominerende, dumme kællinger, der bare skal sættes på plads, har imidlertid solgt billetter i mange år herhjemme, drevet flittigt af stand up’er, DR, TV2 og de øvrige medier.

Der er publikum til humor med kvindeforagt og -had (misogyni), så hvem kan klandre nogen for at udnytte det.

Frisindede Danmark

Vi har ret til at udtrykke os helt frit i Danmark i ord og billeder, og vi gør det. Om indvandrede og kvinder især. Ikke nogen kvælende politisk korrekthed. De, der protesterer, savner bare humor eller er rent ud snerpede. Hvis de altså ikke blot affærdiges som ubegavede.

Derfor er det helt o.k., når en CBS-professor som Caspar Rose skriver om kællinger. ”Magen til venstreorienteret bitch-pladder”, lød det således i et indlæg i Berlingske om kvoter.

Derfor er det o.k., når filosofiprofessor Vincent Hendricks, Københavns Universitet (KU), lader sig fotografere ved tavlen sammen med barmfagre “skolepiger” som reklame for en godgørende (!) organisation og desuden bruger disse fotos som reklame for filosofistudiet ved KU.

Disse fotos er siden fjernet fra KU’s hans firmas website, Vince Inc., (men lever fortsat på nettet). Nogen var snerpet og klagede. Visse kolleger i udlandet tog det også ilde op. Yderligere en snerpe blev Politiken, der skildrede reaktionerne, og som blev skældt ud i kommentarfeltet under artiklen.

Kvinder uden moral

Der er ingen grænser i Danmark. Selvfølgelig kan vi også vælge en mand ind i Folketinget, der har givet halvdelen af Danmarks befolkning tørt på. I et blogindlæg på damefrokosten.com fortalte Ole Birk Olesen (LA), at kvinder er uden moral, ude af stand til at opbygge og opretholde en levedygtig civilisation og uden tilstrækkelig kontakt med deres hjerne. Blot for at nævne nogle få af punkterne i ”Jeg anklager…. Kvinder”, som damefrokostens læsere i øvrigt stemte ind som årets bedste indlæg.

Ole Birk Olesen, pointerer dog, at der er tale om generaliseringer, og at han – på den private front – oplever, at kvindernes dårlige sider opvejes af mange gode sider. De gode sider ved kvinder har han dog aldrig fundet værd at beskrive et lige så udførligt blogindlæg. Hvorfor mon?

Well, ser man på mediet 180grader.dk, som Ole Birk Olesen stiftede og skrev flittigt på, så har hans holdning til kvinder helt fra starten af været af overvejende negativ karakter, og mediet er blevet et samlingspunkt for ligesindede.

Rå og hjertelig tone

Men den ”rå, men hjertelige tone” tone i det danske hyldes ofte, og ve den arme kvinde, som erklærer, at hun ikke føler den hjertelig. Ren tabersag.

Måske kan tonen give erhvervslivet lidt problemer, men pyt. Når en garvet international headhunter som Inge Berneke i sin vel anmeldte bog ”Kvinde kend din Karriere” skriver, at der i Danmark er et sådant frisprog, hvad angår kvinder, at det ville give problemer i andre lande, får vi jo sorteret de sarte fra.

Ny vindersag?

Måske har Danmark tilmed en ny vindersag i sin nutidige frisindethed. Hvor Storbritannien kan nyde godt af injurieturismen, Luxemborg af tystysturismen, Thailand af prostitutionsturismen, så kan Visit Denmark måske markedsføre misogyni-turismen.

”Trænger du til at svine kvindekønnet til, så tag til Danmark og deltag i den danske humor.” En udskrift fra Dells topmøde skulle sammen med dokumentation for de øvrige nævnte hændelser nok kunne give en overskrift eller to i de store internationale medier som støtte for markedsføringen.

Fyring på stedet

Nicolai Moresco, direktør for Dell i Danmark, har i lighed med Mads Christensen beklaget, at nogen blev stødt, men havde havde arrangementet fundet sted i USA, var der røget hoveder øjeblikkeligt i forsøget på at begrænse skaden.

Nicolai Moresco oplyser, at Dell i Danmark fik spørgsmål fra USA grundet omtalen på nettet. Men arrangementet var lokalt, og ”when in Rome do like the Romans”. Dells danske direktør var inde over de linjer med udsagn som ”den danske kultur” i dag i programmet Elektronista på Radio 24syv (podcast kan høres her), hvor jeg også deltog.

Jeg tror ikke, at nogen af os ønsker, at Danmark skal ende i den kvælende grøft af Political Correctness, som USA roder rundt i, selv om den som bekendt også rummer ilt til mere indirekte angreb på kvindekønnet.

Men den anden grøft? Jeg tror ikke, Danmark står sig ved at forblive i den. Også blandt mænd, og især yngre mænd i erhvervslivet, ses den evige kværnen om sure kællinger, som ubehagelig.

Ventilen, der forebygger

Jeg har så hørt det hævdet, at det blot – ligesom i indvandrerdebatten – er en ”ventil”, der forhindrer værre ting i at ske. Accepteres den præmis bredt, må civilisation og dannelse vist redefineres, for der vil blive åbnet for ventil på ventil.

I Danmark er dummekællinger-retorik stueren, men er det sket i noget andet sammenligneligt land? Mine venner i det norske og det svenske siger nej, om end de påpeger, at kvindehadet bestemt også ytres, men her er det næsten udelukkende på nettet og under anonymitetens dække.

Skyldes situationen, at kvindesagen i lighed med marxismen blev så besk og ekskluderende og sårede så relativt mange netop herhjemme, at pay back time bare bliver ved og ved?

Savner arbejdskraft

På it-området kan kvindeforagtende ytringer, humor eller ej, synes ekstra uheldige, for hver tredje danske it-virksomhed savner ifølge brancheforeningen IT Branchen arbejdskraft og har ofte har efterlyst kvinder. Der var i øvrigt kun 40 kvinder blandt de 800 deltagere.

Det store bifald? Måske er it-folket stolt over at være en af de sidste bastioner for mandehørmen. Måske ramte Mads Christensen mere bulls eye over for det klientel, end noget andet. Klientellet var – så vidt jeg forstår – især fra salgsleddet, men jeg vil tillade mig at tro, at på udviklingssiden er fordommene mindre. Det er i hvert fald min egen erfaring.

Hårde hvidevarer

Min umiddelbare reaktion på, hvad Christiane Vejlø skrev via Twitter var, at der er gået ”hvidevarer” i Dell, foruden altså dansk ”humor” – dansk “satire”.

En gang var Michael Dell en beundret pioner. Ikke som den teknologiske frontløber, men han før end nogen anden realiserede muligheden for at sælge direkte via nettet uden de fordyrende mellemled. Dell blev en frygtindgydende konkurrent for de gamle spillere, for IBM, Compaq, HP, Fujitsu, ICL, Siemens Nixdorff og mange flere.

Nu ser Dell tilsyneladende på sine produkter, som hvidevarefabrikanter ser på deres. De ved, der stort set ingen forskel er, uanset hvilket mærke, der er klistret på, så der skal råbes meget højt og kulørt.

Blot en smutter?

Men mon ikke det bare var en smutter. En smutter, som kun kunne ske i Danmark. Men det er o.k.?

Danmark har optrådt i overskrifter verden over for sin indvandringsfjendske holdning. Spørgsmålet er, om vi også kommer til at score overskrifter som frizonen for misogyni.

PS: Det var i øvrigt en mand, der opfandt kagerullen. Blandt kvindelige opfindere finder vi den danske sygeplejerske Elise Sørensen, som gjorde livet lettere for stomi-opererede verden over. Hendes opfindelse blev grundlaget for den succesrige koncern Coloplast, der har 7.000 ansatte verden over.

52 responses to “Danmark som frizone for ”Hold kæft, kælling”. Fordel?

 1. Thomas U har et indlæg og en oplysning, der får mig til at tænke på, at i Sverige er der en el flere institutioner, som vil indføre, at der siges ‘hen’ om hinanden – i LIGESTILLINENS navn i stedet for retteligt ‘han’ om denge og ‘hun’ om piger.

  Det er apropos diverse debatter nu om børns pasning en tydelig ideologisering (fri mig fra det onde her) samt forsøg på udjævning af kønsforskellene, ‘ven’ er vist tilladt i st f ‘hen’.

  Take that!

  Men – hvis det ikke er tvungent, hvad Tomas U har observeret, så er der ikke noget i vejen for, at børnene både ser og, vis de ønsker det, leger med hinandens legetøj, og hvad angår dukker, så findes der vel ‘far’-dukker, når der leges fx far, mor og børn.

  Nå, hvad har det så med emnet her at gøre – langt mere end der er til at komme ind på; men apropos mit eget indlæg her i går, så må vi da finde på andet end ‘kælling’ til kvinder og ‘stodder’ til mænd.

  Det har de glemt i Sverige, er jeg sikker på!

  Så – nu er de på den, de har endnu ikke regnet ud, at børnene bliver voksne, OG får forhåbentlig helt andre spilleregler, hvis de da ikke er ødelagt af visse pædagogers inhumane pladder. Stygt.

  Så – hold da helt kæft!

Comments are closed.