Danmark som frizone for ”Hold kæft, kælling”. Fordel?

Om Dell og Mads Christensen (Blærerøven)
Om When in Rome do as the Romans
Om bitchretorik som ventil
Om it-branchens mangel på arbejdskraft
Om Danmarks image

Dell ville blive tæt på slagtet, hvis it-selskabet gebærdede sig i USA som i Danmark. Hvis f.eks. 8000 deltagere i et Dell-topmøde blev afkrævet et løfte om at sige, ”Shut the fuck up bitch” til deres ægtefæller. Hvis Hillary Clinton og andre kvindelige politikere blev latterliggjort fra scenen, hvis it-branchen blev rost for at holde kvinderne ude, og hvis mænd blev tilskrevet alle opfindelser, mens kvinden alene fik æren for kagerullen.

Men nu er det Danmark. Det var 800 deltagere. Latterliggørelsen var af danske kvindelige politikere. Og det var humor, for i Danmark har vi humor.

Der var da også voldsomt bifald i salen, da Dell i Danmark på sit topmøde i Tivoli i København i tirsdags lod entertaineren Mads Christensen, selvudnævnt blærerøv, præsentere sit velkendte syn på kvinder.

Elektronista

Hvem der ikke fattede morskaben, har ingen humor. Desværre for Dell var der en sådan tilstede, nemlig Christiane Vejlø, kendt for sin Elektronista-blog og –program på Radio 24syv. Den unge kvinde er desuden en populær gæst på tv, når nye gadgets og apps skal kommenteres.

Christiane Vejlø gengav via Twitter ”Hold kæft, kælling” og alt det andet. Ringene bredte sig hurtigt på de sociale medier, næret af en række yngre mænd samt af kvinder, som reagerede kritisk på Dells valg af Mads Christensen.

Entertaineren, der tidligere har ytret sig kontroversielt i flere sammenhænge, var ikke blot hyret for 15 minutters underholdning, men var også dagens moderator for arrangementet, hvor stifteren af Dell, Michael Dell, optrådte foruden repræsentanter for Microsoft og Intel.

Blandt de udskældte kvinder

Christiane Vejlø var ikke eneste deltager på konferencen, der havde svært ved se humoren. For eksempel ytrede en højt placeret kunde, en kvinde, sig dagen efter således på Twitter. ” Bakker op om betragtningerne omkring det meget uheldige set-up med Mads i går. Var selv tilstede som en af de udskældte kvinder.”

Dell var endvidere så uheldig, at en brite, der bor i Danmark, hurtigt bloggede om hændelsen med overskriften ”Dell and Sexism”. Læserne fik blandt andet gengivet Mads Christensens besked: “You are the last bastion in IT, boys. Hiss it through your teeth. Shut your fucking face, bitch”.

Revival for pinlige sager

Og vupti. Op poppede en tidligere omtalt sag om systematisk kønsdiskrimination hos Dell, der udløste en erstatning på 9,1 mio. dollar, og ligeledes et berygtet større Dell-initiativ, hvor pc-giganten henvendte sig til kvinder, nærmest som om deres arbejdsliv ikke betød noget. Der var fokus på at tælle kalorier, lave mad etc.

Ifølge den danske twitter-strøm røg der i de dage en del anseelse for Dell og i hvert fald et par muligheder for salg. Der kom dog enkelte modreaktioner, og en af dem lød således; ”Så slap dog af kællinger”.

Kontant afregning

Den stil kunne desuden ses i kommentarsporet, da Christiane Vejlø senere bloggede om sagen. Efter en start, hvor yngre mænd kritiserede Dell-strategien, også fordi netop it-branchen mangler kvindelige deltagere, kom de mænd til, der havde haft det sjovt på konferencen, og angreb. Her et lille udvalg af ytringerne rettet mod Vejlø: Spejlblank blogger. Skolepigefeministfornærmet. Lille vrede dame. Hold kæft kælling!

Skønmaleri

Mads Christensen havde sit publikums gunst, og flere steder på nettet udtrykte deltagere, at hans budskab i virkeligheden var at rose kvinder, fordi de kan så meget, og at skose mændene for ikke at tage kampen op. Mads Christensen har efterfølgende udlagt det på samme måde.

Morskabsteatret med fokus på sure, dominerende, dumme kællinger, der bare skal sættes på plads, har imidlertid solgt billetter i mange år herhjemme, drevet flittigt af stand up’er, DR, TV2 og de øvrige medier.

Der er publikum til humor med kvindeforagt og -had (misogyni), så hvem kan klandre nogen for at udnytte det.

Frisindede Danmark

Vi har ret til at udtrykke os helt frit i Danmark i ord og billeder, og vi gør det. Om indvandrede og kvinder især. Ikke nogen kvælende politisk korrekthed. De, der protesterer, savner bare humor eller er rent ud snerpede. Hvis de altså ikke blot affærdiges som ubegavede.

Derfor er det helt o.k., når en CBS-professor som Caspar Rose skriver om kællinger. ”Magen til venstreorienteret bitch-pladder”, lød det således i et indlæg i Berlingske om kvoter.

Derfor er det o.k., når filosofiprofessor Vincent Hendricks, Københavns Universitet (KU), lader sig fotografere ved tavlen sammen med barmfagre “skolepiger” som reklame for en godgørende (!) organisation og desuden bruger disse fotos som reklame for filosofistudiet ved KU.

Disse fotos er siden fjernet fra KU’s hans firmas website, Vince Inc., (men lever fortsat på nettet). Nogen var snerpet og klagede. Visse kolleger i udlandet tog det også ilde op. Yderligere en snerpe blev Politiken, der skildrede reaktionerne, og som blev skældt ud i kommentarfeltet under artiklen.

Kvinder uden moral

Der er ingen grænser i Danmark. Selvfølgelig kan vi også vælge en mand ind i Folketinget, der har givet halvdelen af Danmarks befolkning tørt på. I et blogindlæg på damefrokosten.com fortalte Ole Birk Olesen (LA), at kvinder er uden moral, ude af stand til at opbygge og opretholde en levedygtig civilisation og uden tilstrækkelig kontakt med deres hjerne. Blot for at nævne nogle få af punkterne i ”Jeg anklager…. Kvinder”, som damefrokostens læsere i øvrigt stemte ind som årets bedste indlæg.

Ole Birk Olesen, pointerer dog, at der er tale om generaliseringer, og at han – på den private front – oplever, at kvindernes dårlige sider opvejes af mange gode sider. De gode sider ved kvinder har han dog aldrig fundet værd at beskrive et lige så udførligt blogindlæg. Hvorfor mon?

Well, ser man på mediet 180grader.dk, som Ole Birk Olesen stiftede og skrev flittigt på, så har hans holdning til kvinder helt fra starten af været af overvejende negativ karakter, og mediet er blevet et samlingspunkt for ligesindede.

Rå og hjertelig tone

Men den ”rå, men hjertelige tone” tone i det danske hyldes ofte, og ve den arme kvinde, som erklærer, at hun ikke føler den hjertelig. Ren tabersag.

Måske kan tonen give erhvervslivet lidt problemer, men pyt. Når en garvet international headhunter som Inge Berneke i sin vel anmeldte bog ”Kvinde kend din Karriere” skriver, at der i Danmark er et sådant frisprog, hvad angår kvinder, at det ville give problemer i andre lande, får vi jo sorteret de sarte fra.

Ny vindersag?

Måske har Danmark tilmed en ny vindersag i sin nutidige frisindethed. Hvor Storbritannien kan nyde godt af injurieturismen, Luxemborg af tystysturismen, Thailand af prostitutionsturismen, så kan Visit Denmark måske markedsføre misogyni-turismen.

”Trænger du til at svine kvindekønnet til, så tag til Danmark og deltag i den danske humor.” En udskrift fra Dells topmøde skulle sammen med dokumentation for de øvrige nævnte hændelser nok kunne give en overskrift eller to i de store internationale medier som støtte for markedsføringen.

Fyring på stedet

Nicolai Moresco, direktør for Dell i Danmark, har i lighed med Mads Christensen beklaget, at nogen blev stødt, men havde havde arrangementet fundet sted i USA, var der røget hoveder øjeblikkeligt i forsøget på at begrænse skaden.

Nicolai Moresco oplyser, at Dell i Danmark fik spørgsmål fra USA grundet omtalen på nettet. Men arrangementet var lokalt, og ”when in Rome do like the Romans”. Dells danske direktør var inde over de linjer med udsagn som ”den danske kultur” i dag i programmet Elektronista på Radio 24syv (podcast kan høres her), hvor jeg også deltog.

Jeg tror ikke, at nogen af os ønsker, at Danmark skal ende i den kvælende grøft af Political Correctness, som USA roder rundt i, selv om den som bekendt også rummer ilt til mere indirekte angreb på kvindekønnet.

Men den anden grøft? Jeg tror ikke, Danmark står sig ved at forblive i den. Også blandt mænd, og især yngre mænd i erhvervslivet, ses den evige kværnen om sure kællinger, som ubehagelig.

Ventilen, der forebygger

Jeg har så hørt det hævdet, at det blot – ligesom i indvandrerdebatten – er en ”ventil”, der forhindrer værre ting i at ske. Accepteres den præmis bredt, må civilisation og dannelse vist redefineres, for der vil blive åbnet for ventil på ventil.

I Danmark er dummekællinger-retorik stueren, men er det sket i noget andet sammenligneligt land? Mine venner i det norske og det svenske siger nej, om end de påpeger, at kvindehadet bestemt også ytres, men her er det næsten udelukkende på nettet og under anonymitetens dække.

Skyldes situationen, at kvindesagen i lighed med marxismen blev så besk og ekskluderende og sårede så relativt mange netop herhjemme, at pay back time bare bliver ved og ved?

Savner arbejdskraft

På it-området kan kvindeforagtende ytringer, humor eller ej, synes ekstra uheldige, for hver tredje danske it-virksomhed savner ifølge brancheforeningen IT Branchen arbejdskraft og har ofte har efterlyst kvinder. Der var i øvrigt kun 40 kvinder blandt de 800 deltagere.

Det store bifald? Måske er it-folket stolt over at være en af de sidste bastioner for mandehørmen. Måske ramte Mads Christensen mere bulls eye over for det klientel, end noget andet. Klientellet var – så vidt jeg forstår – især fra salgsleddet, men jeg vil tillade mig at tro, at på udviklingssiden er fordommene mindre. Det er i hvert fald min egen erfaring.

Hårde hvidevarer

Min umiddelbare reaktion på, hvad Christiane Vejlø skrev via Twitter var, at der er gået ”hvidevarer” i Dell, foruden altså dansk ”humor” – dansk “satire”.

En gang var Michael Dell en beundret pioner. Ikke som den teknologiske frontløber, men han før end nogen anden realiserede muligheden for at sælge direkte via nettet uden de fordyrende mellemled. Dell blev en frygtindgydende konkurrent for de gamle spillere, for IBM, Compaq, HP, Fujitsu, ICL, Siemens Nixdorff og mange flere.

Nu ser Dell tilsyneladende på sine produkter, som hvidevarefabrikanter ser på deres. De ved, der stort set ingen forskel er, uanset hvilket mærke, der er klistret på, så der skal råbes meget højt og kulørt.

Blot en smutter?

Men mon ikke det bare var en smutter. En smutter, som kun kunne ske i Danmark. Men det er o.k.?

Danmark har optrådt i overskrifter verden over for sin indvandringsfjendske holdning. Spørgsmålet er, om vi også kommer til at score overskrifter som frizonen for misogyni.

PS: Det var i øvrigt en mand, der opfandt kagerullen. Blandt kvindelige opfindere finder vi den danske sygeplejerske Elise Sørensen, som gjorde livet lettere for stomi-opererede verden over. Hendes opfindelse blev grundlaget for den succesrige koncern Coloplast, der har 7.000 ansatte verden over.

52 responses to “Danmark som frizone for ”Hold kæft, kælling”. Fordel?

 1. Hold kæft kælling.

  Jeg kunne ligeså godt sætte den kommentar på som det første, så andre slipper for ulejligheden:-)

  Også derfor hermed en link til en amerikansk it-mand, Matt Gemmell, hvis lange blogindlæg om kvindehad (misogyni), generelt set og i it-branchen, har fået megen ros.
  http://mattgemmell.com/2012/04/20/misogyny/

  Og ja, jeg ved, at Anja Monrad, direktør i Dell’s internationale marketing organisation, har en central rolle i IT Branchens bestræbelser for at få tiltrukket kvinder. Hun forsøgte også at slukke branden på Twitter, men forgæves. Faktisk var der flest mænd, der fortalte hende, at indsatsen var spildt.

  Hvad den berømte Michael Dell sagde? Hvad Intel og Microsoft sagde? Well. Ingen uden for salen ved det. Dell i Danmark bliver nok en af klassikerne på PR-uddannelser hvad angår effekten af sociale medier. Det er jo heller ikke første gang, at Dell herhjemme er i PR-mæssige problemer.

 2. Godt brølt løvinde.

  Man kan så spekulere over, om Elise Sørensens opfindelse af stomiposen måske i virkeligheden tog udgangspunkt i, at hun var træt af at høre på indebrændte mænd, der lukker lort ud.

 3. Måske har mænd i Danmark bare et større behov for at ytre deres “had til kvinder”, eftersom mændene i Danmark subsidierer kvindernes livsstil i Danmark i en historisk voldsom udstrækning. De betaler simpelthen for at få lov – og så skal de naturligvis have hvad de har betalt for. Eller noget.

 4. Når man tænker på de sager, som Dell har tabt i USA vedr. kønsdiskrimination, er det en forbløffende mangel på situationsfornemmelse, som ledelsen i Dells danske datterselskaber disker op med.
  Enten er det dumhed eller også er det udtryk for, at ledelsen i Dell ikke har lært noget og at Dell simpelthen bare er en tung virksomhed, at være kvindelig ansat i.

  Dorte Toft har formentligt også en pointe vedr. salgsleddet. Det er min erfaring, at andelen af glatnakker er større her, end i andre grene af en virksomhed.

 5. Der røg den sidste rest af coolness for Dell og Mads Christensen. Hvor lyder det dog bøvet og uelegant.

 6. …sådan Dorte!

  At lade sig provokerer af en provokatør er tæt på at være lige så naivt som, Jensby der stolede på Bagger.

  At lade harmen dryppe på Dell, er lige så urimeligt som at anklage Tivoli for majestætsfornærmelse over Line 3’s Margrethe parodi’er.

  Fr. Vejlø, næste gang du bliver provokeret på dit køn’s vegne, så ring til din psykolog……..

 7. @Henrik Rasch. :-)

  @Jeppe Kristoffersen. Jeg ved ikke helt, i hvilken retning du vil, men ja, det er et problem, at blandt dem, der tager længerevarende brødløse uddannelse nok er flere kvinder end mænd. Der er jo også stadig kvinder, der vel forudsætter, at de får et skaffedyr.
  Men ellers? Kvinders livsstil? Er det også det med at få børn, du tænker på? Det “stjæler” jo godt nok nogen tid fra arbejdsmarkedet, og resulterer i mindre løn og færre betalte skatter, men det tjener vel næppe heller mændene, hvis kvinder – for ikke at gøre sig fortjent til hån – sætter en stopper for formeringen. Ville du foretrække, at barslen deles 50/50?
  Det ville i øvrigt gøre en forskel i skatteevnen, hvis kvindetypiske job ikke blev lønnet så relativt lavt, som tilfældet er, uddannelseslængder og ansvar taget i betragtning.

  @Petersen Anne. Dells danske direktør oplyste faktisk i Radio 24syv, at 30 procent af de ansatte er kvinder, og det samme i ledelsesgruppen. Men om det så alle er af den type, der hilser MC-humoren velkommen, er ikke til at vide. En Dell-kvinde, der ytrede sig på Elektronista-bloggen, gjorde det i hvert fald.

  @Bo Madsen. Mon ikke det bare var en svipser… hvordan den end kunne ske.

  @Søren Munk. Du understreger vist problemet ved en sætning som denne: “Fr. Vejlø, næste gang du bliver provokeret på dit køn’s vegne, så ring til din psykolog”.

  Er det samme råd, du vil give den højt placerede Dell-kunde, der reagerede på at blive udskældt?

  Sammenligningen, du bringer, er interessant, men holder vist ikke. Er det Tivoli, der hyrer Linje 3, som Dell hyrede MC? Eller er det Linje 3, der får lov til at hyre Glassalen af Tivoli. Jeg vil tro det sidste, men selv om det ikke skulle være tilfældet, så er jeg overbevist om, at Tivoli gebærder sig så, hvem der end får lov til at optræde i den gamle have, passer til det image, Tivoli ønsker at have..

 8. You are right about two things.
  1) It would not have been tolerated in the U.S.
  2) Dell would have been concerned enough beforehand not to hire an idiot to entertain – just in case there would be a risk of this kind of thing happening, and
  3) the market would respond.
  Women buy many computers. An excellent example was the recent chaos a charity had when it made an enemy of a much-supported, non-profit business that had helped cut the chains off of womens’ ankles years ago by providing advice and health care. . http://www.washingtonpost.com/business/economy/susan-g-komen-reverses-planned-parenthood-decision-too-little-too-late/2012/02/03/gIQAWUjonQ_story.html . . . Activists are using the internet extensively to reach people who care and energize them to speak out against behaviors they don’t like. Here is another example: http://act.boldprogressives.org/survey/survey_ALEC/?akid=7370.357180.mqGwYD&rd=1&source=e1-9mo-fin&t=4
  I “get” that there is a sense that humor is essential and there are surely people who consider demanding behavioral changes from others (businesses, governments or individuals) too “politically correct”. However, if one believes they live in a democracy, then saying how they want it to operate (and saying so to businesses through their “penge-pung”) is certainly necessary. Inaction is a form of action. I hope women act in this case.

 9. Jeg vil overhovedet ikke bestemme over personers tilgang til barsel. Det mener jeg bør være helt op til den enkelte familie at afgøre. At kvinder bliver lønnet relativt lavt, kunne evt. hænge sammen med at de typisk uddanner sig til offentlige funktioner, i hvert fald i højere grad end mænd. En løsning kunne jo være udbredt at privatisere visse af disse ellers offentlige institutioner, som f.eks. børnepasning. Jeg ved heller ikke helt hvor jeg vil hen med indlægget, det relaterer sig ikke rigtigt til den konkrete IT-sammenhæng, men er måske nærmere en reaktion på en generel tendens i samfundet – der utvivlsomt subsidierer kvinder på bekostning af mænd ;-)

 10. Dorte: du skriver “Jeg tror ikke, at nogen af os ønsker, at Danmark skal ende i den kvælende grøft af Political Correctness, som USA roder rundt i,”

  Nej men så prøv at skrive “Sverige” hvor en af mine svenske venner for nylig linkede til et legtøjskatalog hvor drengene kørte dukkevogne og pigerne stod ved værktøjsbænken; billedet blev fulgt af ord som “fremskridt” og en masse “thumbs up”. JEG synes det er kvalmende politisk korrekt.

  Hvad hulen er der blevet af folks “hoppe-op-og-falde-ned-på” -gen?

  Det bliver et meget fattigt samfund, hvis man ikke kan lave reklame, satire og almindelig underholdning uden at tage hensyn til at der er en potentiel modtager:
  * Der er fra Jylland
  * Der sidder i kørestol
  * Der er ingeniør/revisor/advokat
  * Der har haft indbrud i sit hus
  * Hvis mormor døde for en uge siden
  * Der er landmand
  * (…)
  * Der er….KVINDE

  :-(

 11. Jeg tror desværre det blot er en af Mads Kristensens uendelige mislykkede forsøg, på at være Karl Smart når han er ude som konferencier.
  Har oplevet ham i et større fora stå og gøre grin med kræftramte, fuldstændig uhæmmet af at Direktøren for virksomheden, der havde hyret ham til arrangementet, just havde mistet sin moder til kræften. Bland vores medarbejdere havde vi en kvinde med der var alvorligt ramt af cancer, hun brød helt sammen og flere udvandrede efterfølgende.
  Men med Mads Kristensens sædvanlige arrogance, svarede han ikke på min henvendelse, da jeg efterfølgende gjorde ham opmærksom på hvor hensynsløst hans jokes var.
  Jeg nægter at tro Mads Kristensen har intelligens nok til at have en seriøs holdning til kønsrolledebatten.

 12. Er Mads Christensen ikke Thorkild Thyrrings ukendte søn? Der er under alle omstændigheder noget billig mahogni, messing-solur og hentehårs-agtigt over dem begge…

 13. Nu har den stakkels Mads Kristensen endnu engang dummet sig. Denne gang så det gør noget , for hvis der er nogle man ikke må gøre grin med i Danmark , er det alle der selv er ude om det, det er lige fra kriminelle indvandre og over til kvinder der vil have magt og på alle måder overtage mændenes pladser på alle samfundets pladser, men med en vigtig undtagelse IKKE TAGE ANSVAR for deres gerninger. Så snart der er en kvinde der bliver konfronteret med sine gerninger , skynder hun sig at hoppe ind i skallen der hedder Forfulgt kvinde, for lige pludselig er den identitet, de ellers prøver at flygte fra, meget bekvem at gemme sig i. Ja stakkels Mads , du vælger desværre en taber sag, i din nok uskyldige spøg med kvinder. Da de fleste kvinder gerne vil blæse og hav mel i munden samtidig. De vil også gerne forståes !!!!!!! tro det eller ej , nogle prøver…… men til dem kom vidre med jeres liv !!!!!

 14. Humor og da især ironi er svær at formidle. Jeg er ikke sikker på at Mads C mestrer det (tvivler!), men på den anden side må det være tilsvarende svært for alle der ikke var tilstede at udtale sig om hans performance.

  Husker en anmeldelse af The Julekalender i Politiken, hvor Bo Tao harcellerede over at den udstillede og latterliggjorde den jyske landbefolkning…

 15. De brovtendes svanesang

  Udover Mads Christensen og usjove standupere, der fortsat lever videre på den hemmelige kanal – hedder den zulu? – så er der ikke nogen mænd, der i længden kan fortsætte med den stil.

  For mig at se er der tale om usikre mænds nødråb. Mange steder viser kvinderne sig som dygtige(re) medarbejdere. Efterhånden er der i det offentlige flere kvindelige ledere end mandlige, og turen skal nok komme til det private også.

  Kære mænd. Mand jer op og drop de dårlige jokes over fadbamsen. Mens vi skyller den ned, overhaler kvinderne den broventende hanabe indenom.

 16. Måske er Mads Christensen blevet underkuet og måske ikke elsket i sin ungdom, af klasse kammerater/ kærester og var hr. Upopulær at han nu er blevet blærerøven, viser jo bare hans egen usikkerhed tænker jeg, for at fremhæve sig selv med at han nu er blevet noget, og ikke er en der lader sig underkue, kvinder som mænd.
  Så i stedet for at lade sig tænde af på hans ordgejl, tænke på det som image grundet dette i fortiden.
  Så ingen grund til at trække rødstrømpen på og tale om at kvinderne er tilstadighed undertrykte i erhvervslivet, jeg har da tydeligt lagt mærke til at der er fremkommet mange større erhvervskvinder og i har en tydelig fremmarch i uddannelserne også, med cand. Merc. Etc etc. Så jeg syntes at det han siger Mads Christesen, tag det som det gøjl det er.
  Men når det nu er sagt så er der noget helt galt kvinder Blir mere og mere maskuline,med et maskulint drive.
  Siden kvinden kom på arbejdsmarkedet er det gået helt hen i hampen, vi mænd skal være alfahan/pædagog/chef/brainiac/maskuline/have penge/succés/men sandelig også være fuldtids familie far, måske vi skulle slække mindre på vores krav og lade naturen være som mand/kvinden er skabt fra naturens side.
  Det er jo simpelthen så åndssvagt den måde vi bekæmper vores sande natur på i stedet for det køre ud på et sidespor, da ødelægger vores ytringsfrihed.
  Der er en modtager og en afsender, men det kan ikkje være rigtigt vi mænd ikke kan have noget for os selv mere, det ender sku med at vi Blir delt som i dengang øst / vest Berlin bare med mand/kvinde grænser.
  Det handler i bund og grund at respektere vi er forskellige og ikke ændre hele vores livscyklus igennem årtiers evulotioner.
  Lad os være som vi er tag det med et gram salt det vi siger uanset hvem der siger det. M/K
  Der er ingen grun til vi propulere dette til et en ny kvindefrigørelse/ evolution.
  Det enseste er at vi m/k vitterlig må kommunikere sammen for at få større forståelse men der ingen grund til at ændre os da vi er som vi er, jeg tror bare at vi misforståe hinandens budskaber se på den gamle reklame med gammel dansk, forstå hva m/k i virkeligheden siger.
  En ting vi bør alle læse mænd er fra Mars/kvinder fra venus. Vi mænd har testoteron kvinder østrogen.
  Ergo vi er jægere fra urinstink mennesket / kvinder var dem der passede børn.
  Desværre gør vores krybdyrs hjerne desværre det at den ikke har fulgt ordentligt med i vores fremragende evolution. Derfra Mads Christensen udtalelser…

 17. Generelt går jeg ind for både ytringsfrihed og satire, men synes det er vigtigt at bruge det med omtanke. Jeg er også bekymret for tendensen til at mænd bruger dette kvindesyn i både erhvervsmæssige og private sammenhænge og sågar i medierne, til at styrke old boys sammenholdet, som jo i sagens natur ekskluderer kvinder og bestemt ikke fremmer synergieffekter ved diversitet/mangfoldighed, men nærmest kan opleves som kollektiv mobning.

  Jeg oplever desværre flere og flere kvindelige ledere og talenter give udtryk for denne bekymrende tendens i mine coachingsessioner. Deres højeste ønske er ofte at blive set, hørt og anerkendt for deres erfaringer, synspunkter og kompetencer uden at have en oplevelse af, at deres mandlige kolleger udstråler at de tænker Hold kæft kælling og måske enda også Kend din plads. At det er legalt ikke at være ens og se ens ud. Med andre ord at kunne være mere sig selv og være stolt at det, samt blive respekteret for det.

  Så mit håb er at flere virskomheder som Mærsk vil sætte diversitet på dagsordenen. De har erkendt at vi får brug for alle i fremtidens arbejdsmarked. De har f.eks. besluttet, at der skal bruges samme retorik dvs. sprog og spørgsmål ved interviews af kvindelige og mandlige kandidater, ligesom de har igangsat mentor ordninger for de kvindelige talenter, så de kan få sparring af mænd til at brande sig selv, arbejde strategisk med karriereudviklingen og skabe netværk og opbakning. Godt gået, men trist perspektiv med baggrunden for at det skulle være nødvendigt.

  Håber at det kan bidrage, at vi kvinder tør tale åbent om hvad det gør ved os med denne satiriske retorik. At vi desværre risikerer at virke endnu mere indebrændte og dermed som sure kællinger, når vi i virkeligheden bare ønsker at samarbejde om at skabe bedst mulige betingelser for vækst og udvikling i samfundet, virksomhederne og familielivet.

  Hvis du vil have honning, er det ikke så smart at sparke til bistadet. Det gælder både kvinder og mænd, så dette skal ikke ses som et surt opstød, men som en hjertelig opfordring om gensidig respekt og anerkendelse af forskellighed, men også et opråb om at tage situationen alvorlig.Så tak for denne mulighed for at debattere så vigtigt et samfundstema.

 18. Nu var jeg selv til stede i salen, og sjældent har jeg da oplevet en større storm i så lille et glas vand..

  Det er da en faktuel og beviselig sandhed at kønsrollerne har ændret sig drastisk de sidste 50 år, og det er for øvrigt også en sandhed at mange mænd har svært ved at finde deres rolle. Om det så skal være kvindernes skyld kan vi sikkert diskutere længe.

  Men jeg mener helt ærligt at det er okay at kommentere på den forskydning der er sket i samfundet, og sætningen “hold kæft kælling” er revet ud af et ca. 15 minutter langt indlæg. På den måde kan jeg få Ghandi til at virke usympatisk og Hitler til at fremstå som en flink fyr.

  Dorthe Toft nævner mange andre eksempler, dem tør jeg ikke lige kommentere på, kender ikke til dem, men lige præcis Mads Christensens indlæg var altså på ingen måde vendt mod kvinder. Om noget var det vendt mod mændene som en “hank dog for he…. op i jer selv”.

  Underholdningen senere på aftenen bestod af de to snobber fra Rytteriet, det varer vel ikke længe før vi får protester fra Rungsted Kyst. Så kan Dell også gå ud og beklage for det..

 19. Jeg ELSKER kvinder!!

  Men jeg er simpelthen så træt af alt det misforståede brok, der kommer fra visse (heldigvis marginale) dele af den kvindelige danske befolkning.
  Det er enormt nedslående at høre og se få spalteplads.
  Det kan godt være at Mads Christensen ensidigt går mandens erinde (i visse kvinders ører) men for hver Christensen vi har herhjemme, påstår jeg at vi har mindst dobbelt så mange kvinder der ensidigt går det feminine køns erinde.. Og det er altså kvælende irriterende at blive ved med at høre på, at kvinder bliver tromlet, latterliggjort eller andenrangs.
  Jeg tror ikke på der i virkeligheden er mange kvinder, der er interesserede at at skifte køn – langt hen ad vejen har man som dansker flere privilegier som kvinde end som mand. Det er ok med mig, men det er forkælet at brokke sig med munden fuld af kage. Groft sagt.
  Der er en kønsmæssig funktionsforskel i psyke og fysik programmeret i genetikken. Fint at skubbe til det, udfordre det, men kan vi ikke bibeholde bare lidt af spændingsfeltet “mand-kvinde” og lad Mads Christensens sidste bastion stå.. Uanset personlig smag, er hans budskab jo kønsmæssigt gensidigt kærligt; “elsk hinanden som I er”.
  Hvis man skyder på alt der bevæger sig, ender det med at alt står stille.

 20. Jeg er inderligt træt af Mads Christensen, der er ikke stil over ham. Hans udtalelser er på ingen måde brugbare eller morsomme eller tankevækkende. Hverken i denne eller andre sammenhænge. Damptromler er noget man bruger til at flade asfalt ud med, ikke i en debat.

  Man kan sagtens tale ligestiling og give skarpe hints uden de behøver at være fornærmende, uintelligente og generaliserende. Det kræver omtanke og dybde. Hvilket både kvinder og mænd fortjener.

 21. Jeg er mand, 66 år og har nu været lykkeligt gift i foreløbig 41 år. Jeg vil gerne kommentere to ting i den foreløbige debat: selve debatkvaliteten. Hvordan kan det være, at det er så uendeligt svært at holde sig til emnet? Det vrimler jo med ligegyldige bemærkninger i alle mulige indlæg.
  Emnet: ja, jeg må jo leve i et glastårn, for jeg anede ikke, at der var sådan et modsætningsforhold. Det virker meget ynkeligt fra kvindehadernes side. Magter de ikke deres egne liv? Hvad er de bange for? Er de simpelthen bare ubegavede?
  Jeg diskuterede engang evner og muligheder mellem kønnene med en psykiater og han mente, at bortset fra kønsspecifik pasning i den første del af et barns liv, var der intet mænd og kvinder ikke kunne gøre lige godt. Mine egne erfaringer er, at mænd og kvinder har forskellig tilgang til tingene, men bliver noget af det mere forkert eller rigtigt af den grund?
  Vi bør naturligvis ikke acceptere, at en flok tåber sætter dagsordenen og det glæder mig, at nogen stadig kan protestere. Tak for det.

 22. @Søren Munk har jo helt ret :-)

  Jeg var selv for nylig til et foredrag med MC i Viborg og jeg må da indrømme at han smører tykt på, og jo nogen kunne helt sikkert blive stødt af nogle af hans udtalelser, men omvendt så burde de måske ikke komme til hans foredrag da han jo generelt ikke skjuler sine holdninger… måske det ikke var helt det samme i omstående arrangement hos Dell, men helt ærligt hvor selvhøjtidelig skal man nu være for at blive foraget over den slags..

  MC er som Søren skriver en provokatør og det har vi nogen gange brug for for at se ting i et andet lys, og ærlig talt så har han da lidt ret når han beskriver hvordan mænd er blevet lidt nogle vatarme der ikke rigtig ved hvad ben vi skal stå på – nu må vi end ikke ytre os ugunstigt om det andet køn, skal vi så også til at holde os fra molbo-vittigheder da nogen jo også kunne blive stødt over disse?

  Og nej, det var ALDRIG gået i USA men her er det så at jeg er mega glad for at dette ikke er USA, her i landet kan mennesker da ytre sig og det er da fedt.

  Nu var jeg der jo ikke selv så der kan selvfølgelig være blevet sagt uheldige ting, men måske man så bare burde have udvandret fra arrangementet hvis man følte sig gået for nær!?

 23. It is true that Mads Christensen is an insensitive asshole – to put it mildly, and it’s true that he could say whatever he would like and that it’s equally stupid to be offended with what he’s saying when we are fully knowing that he can say stupid things (considering his record in saying stupid things).

  However, this event is a corporate event, not a stand up comedian, or picnic in some park with some private audience where you could insult your neighbours if you want to, or make any other stupid comments.

  People should notice that whatever he’s speaking in this event has impact on whoever attend the event and the company image he represents. He’s paid to go on stage in this event and he should very well apologise for his not-so-smart comment.

  …and if Mads Christensen ever feel the need to say Hold Kæft Kælling again, he can do it with a megaphone in Kongens Nytorv, as long as he does it himself on his own name.

 24. @ deltagerne her i tråden og andre, der kommer forbi.

  Der er ganske mange mænd, der peger på andre mænd og siger, at de er vatarme/feminiserede/tabere etc. Der skal nok også være mænd derude, der er “under tøflen”. Det har der altid været. Lige som der altid har været nogle mænd, der absolut ingen respekt viser deres hustruer eller kvinder alt i alt.

  Det, der er ændret, er vel, at de fleste kvinder ikke længere er 100 pct. afhængige af mandens pengepung og dermed hans velvilje. Nu bliver man sammen, fordi begge trives ved det. Nu skilles man, når den indbyrdes kærlighed/respekt er væk (måske opgiver man for let, men det er en helt anden sag).

  Men der er også et gammelkendt forhold, som måske spiller ind nu, hvor mænd peger mere fingre af mænd end tidligere. Nemlig den – i øvrigt helt kønsuafhængige – med at man tror, man selv bliver større ved at gøre andre mindre. Er der mere behov for det nu?

  Jeg lever måske i en osteklokke, men jeg møder altså en helvedes masse stærke, dejlige mænd, der ikke behøver at nedgøre hverken kønsfæller eller kvinder. Og jeg vælger at tro, at de er normen. Men at de andre tegner debatten i dagens Danmark langt mere, er der desværre ingen tvivl om.

 25. Hvad er problemet? Sandsynligvis at veluddannede kvinder I Danmark ikke er interesseret I at arbejde I en branche som it, hvor de fleste har en relativt kort og lidet krævende uddannelse bag sig. Man kvalificerer automatisk hvis man har en nørd i sig (dvs en der har fumlet rundt m fars (måske mors hé hé) pc medens de endnu havde babymos på hagen.
  For nogen er der gode indtjeningsmuligheder men mit skøn er at mange slaver rundt i stressede Jobs u de store karrieremuligheder.

  Så derfor er det sikkert også godt med en pep talk fra en mand der ved at sætte ‘kvinder på plads’. Så kan man råde bod på den manglende selvfølelse.

 26. @Linda Pedersen. Uha. Det er dog ikke rigtig den side, jeg kender udviklingsverdenen fra. Minder mig mere om de stakkels it-supportere, der stresser rundt. En helt anden verden.

 27. Hej, Dorte Toft (og andre).

  Tak for dit indlæg. At man “må” sige (eller tegne), hvad man vil er jo ikke ensbetydende med, at man “har ret til” det. På den anden side: det er jo det, der stinker, der har mediernes interesse.
  Der er nok mange, der har behov for at få styrket deres selvtillid. Vi ser jo allerede i børnehaven, at det er de svageste, der mopper.
  Generelt vil jeg sige, at man skal være sig selv og sit liv bekendt og være ærlig i livets forhold. Man skal gøre sig umage med det, man gør og man skal give sig selv plads til at være stolt af det. Det er ligemeget, hvad man laver, men man skal kunne se sig selv i øjnene (i et spejl) og sige ærligt, at man er O.K.
  Når alle kan det har vi ingen af denne slags diskussioner.

 28. @Helge Smith. Velkommen tilbage. Lykkelig gift i 41 år! Hvor dejligt at høre. Jeg selv er også privilegeret, men kan ikke byde på så helt så mange år. Tak også for dine livskloge betragtninger.

 29. Jeg er bestemt ikke kvindehader, og jeg agter og ærer enhver dygtig og klog kvinde fuldt så meget som enhver dygtig og klog mand.
  Jeg foragter udygtige idioter af begge køn.

  Jeg har 45 års ægteskab bag mig med samme kloge kvinde. Min hustru og jeg har endog drevet fælles bilfirma, og hun, der vel i andres øjne kan beskrives som lidt af en “grå mus”, nød måske endog større anseelse på sit felt end jeg pga sine evner, indsigt og vilje til at sætte sig ind i div. problematikker. Jeg kender også andre kvinder i tilsvarende roller, som nærmest ophøjes til gudinder af mænd i segmentet.

  Der hvor kæden så hopper helt af for mig er, når man meget ofte på TV ser kvinder, der udgiver sig for at være nøgterne, kloge, ambitiøse, eksperter osv, det være sig politikere, off. ansatte i høje stillinger, undertiden ligefrem erhvervsledere og alle mulige andre trendsættende karrierekvinder, og så gudhjælpemig spiller de på sex.
  Jeg holder rigtig meget af, selv i min høje alder, hvor jeg netop er blevet en del af ældrebyrden, at beglo en køn kvindekrop og glaner meget gerne, som den finske præsidents mand, uhæmmet ned i en smuk kavalergang! :-)

  MEN FOR FAEN!!!, hvorfor flytte fokus fra sin klogskab, viden og erhvervsmæssige kunnen, ved at optræde udfordrende nedringet, med dramatiske frisurer voldsom make-up, flirtende smil osv.??
  Hvem majer disse flotte (undertiden lidt overmodne) kvinder sig ud for? Det kan kun tolkes som om, de spiller på deres køn, for at kompensere for manglende evner og narre vel især mænd, til at se bort fra svigt og indsigt i det det virkelig handler om?

  Og når så man oplever feministernes evige råben og skrigen på respekt for kvinders uendelige og ubegrænsede klogskab osv, ja så virker dette spilleri på sex noget forunderligt, samtidig med at man så vældig ofte som mand har oplevet kvinder, som ved enhver lejlighed bryder ud i gråd, når noget går dem på, eller ser dem må give op når de overvurderer sig selv, ja så er det vel ikke så underligt, at en og anden kan finde på at gøre sig en smule munter på kvindekønnets vegne????

  Spring dog op og fald ned igen over disse drillerier!!, eller tag skeen i en helt, helt anden SERIØS hånd!

 30. At give stand-up skylden er at skyde over målet. Vi lever i en verden hvor stand-up er populært, men der findes ikke decideret kvindehadende stand-uppere i DK. Selv Uffe Holm forholder sig respektabelt til kønnet, det er bare sex han har det svært med.
  Der findes til gengæld kvindelige komikere som lever af at hade mænd uden at have rigtige jokes om det. Ja, Sanne Søndergaard, jeg kigger din vej!
  Men det er da populært at hade ting man ikke ved noget om – ligesom dit forhold til stand-up!

 31. Selvfølgelig skal vi kunne tåle noget røg. Men man skal bare huske på, at der er nogle mennesker oftere er genstand for jokes end andre. Om det så er jøder, jyder, kvinder, muslimer, tykke, handicappede, etc. etc. Det er ligesom når man til familiefesten igen skal høre den festlige onkels samme gamle joke: Den er egentlig sjov, og onklen er egentlig ret flink – men man ORKER bare ikke høre den samme vits igen og igen.
  Så det kan godt være, at Mads Christensen er sjov – hvis man er til den slags – men emnet for hans performance er bare ret slidt. Derfor stivner smilet lidt.
  Eller også er problemet, at han ikke var sjov nok. Man kan jo som regel gøre grin med det meste, hvis det gøres elegant og med masser af selvironi. Det har måske manglet?

 32. Man kan mene hvad man vil om Mads Christensen og det han har sagt igennem mange år og det er nok en ting der kan få folks pis i kog.

  Men man skal også huske at hele debatten blev udløst af Christiane Vejlø der driver en webside for kvinder: http://www.femina.dk/Dig%20og%20dit%20liv/Karriere/2010/12/elektronista.aspx

  En kvinde som på den ene side er forarget over det som Mads Christensen siger og som samtidig er gift med stand up´eren Geo: http://www.youtube.com/watch?v=k1q9XRqyBBA

  Måsk skulle debatten blive lidt mere nuanceret og så kunne man diskutere for og imod Mads Christensen, for og imod at en virksomhed som Dell bruger Mads Christensen, hvorfor er Christiane blevet snerpet over det Mads Christensen siger – listen er lang.

  Jeg mener at denne sag er et PR stunt fra Christianes side formoder ike at hun er så snerpet – hvis hun er det så må hun sku have et sjovt ægteskab… :-)

 33. @John Strand. Ja, man kan altid motivtænke. Men forklar mig så lige, om den højtstående kunde også var gift med en stand up eller havde egen business at promovere. Den forklaring havde jeg også bedt dig om, inden du skrev dette indlæg.

  Det er jo tredje gang, som du overfor mig forsøger at drage Vejløs motiver i tvivl i denne sag. Hvorfor er det så vigtigt for dig?

  @Kirsten From. Enig.

  @ Daniel Jensen. Hvem er det, der hader stand up’ere?

 34. Kære Dorte

  Tak for dit svar, jeg syntes at det er helt fint hvis der er en kunde der klager – og det kan også være at det er beretiget.

  Det jeg forholder mig til er at kvinden der blev forareget og startede den store meide opmærksomhe er gift med en mand der får Mads Chrisgtensen til at fremstå som en skoledreng.

  Jeg mener at overskrifterne skulle have været: “Geo´s kone går efter den kontrovertielle Mads Christensen”

  Dert er fint at debatere det Mads Christensen har sagt og Mads Christensen som person men jeg syntes at man i den debat bør se på hvem der starter debatten, hvem der bliver forarget og så bør man overvje om Christianes indllæg i debatten var et m<aketing stunt for hendes medie der henvender sig til kvinder.

  Jeg syntes at debatten burde være mere nuanceret end den er blevet og så syntes jeg at meget af debatten går på hvordan folk opfatter Mads Christensen frem for på hvad han rent faktisk sage og i hvilken kontekst det blev sagt – jeg opfatter et som humor.

  Hilsen

  John Strand

 35. Og det var så fjerde gang, at du følte behov for over for mig at påpege, hvem Christiane Vejlø er gift med. Du har vist et problem med kvinden, eller også er du meget glad for MC – eller Dell.

  Tror jeg skriver noget positivt om iPhone eller om hurtigt bredbånd via fiber (her fra min 500-600 kb TDC-kobberforbindelse), så jeg kan få dig tilbage på dit fagområde:-)

 36. Kære Dorte

  Nu manipulere du med virkeligheden – fakta er at der var en journalist der har skrevet om dette på samme måde som du har gjort.

  Jeg sendte den pågældende journalist en mail og kopierede dig og Christiane på den mail idet din blog var nævnt i mailen – du valgte at svare på den mail hvorefter jeg svare dig på det du skrev.

  Efterfølgende valgte jeg at fremføre det samme synspunkt som jeg fremførte i mailen på din blog idet jeg mente at det kunne være interesant for læserene af din blog som ikke var kopieret på den mail som du var kopieret på.

  I praksis så valgte jeg at fremføre mit budskab i det offentlige forum efter at jeg havde kommunikeret det i et lukket forum.

  Syntes at det er trist at du bliver sur over a jeg fortæller dine læser om at Christiane er gift med Geo og at du fremstilelr det som om jeg gentager mig selv efter at du har været kopieret på en mail som du valgte at svare på.

  Skal jeg tolke det sådan at din bloig er et sted hvor du kommunikere til folk og folk kommunikere med dig – troede at det var et sted hvor dem der skriver også kan kommunikere med og til hinanden.

  Jeg syntes at det er yderst rimeligt at foretage en vurdering af hvad der gør Christiane snerpet i denne sag –
  pwersonligt tror jeg at det drejer sig om at markedsføre den site som hun driver og som henvender sig til kvinder – et rent PR stunt hvor Dell bliver ofret for PR´ens skyld

  Når det er sagt så mener jeg at hendes mand ofte overskrider flere grænser end Mads Chirstensen nok har gjort det den dag hos Dell.

  Hvad mener de andre læsere – hvem er værst Goe eller Mads Christensen

  Hilsen

  John Strand

 37. Så endte historien i det bredt læste Wired http://www.wired.com/wiredenterprise/2012/05/dell-mads-christensen
  Wired har en kommentar fra coporate Dell formidlet på det sociale netværk Google+ https://plus.google.com/117161668189080869053/posts/5Zg5FdFEydi

  Forinden blev Christiane Vejløs dækning af Mads Christensens bidrag på Dells topmøde livligt diskuteret et af de andre steder, der er centrale for tech-debatten, Nemlig Reddit:
  http://r2.reddit.com/r/technology/comments/tkcfs/dell_fail_misogynistic_moderator_asks_women_in/

  I øvrigt kom der interessant viden frem i kommentarfeltet under Dells undskyldning på Google+. Her blev bragt en link til et langt blogindlæg, der især beskriver, hvorfor kvinder forlader “de hårde fag”, og på softwaresiden er macho-kulturen/sexual harrassment en af de helt store årsager, men figurerer også kraftigt for andre fag. Der henvises til en undersøgelse offentliggjort i Harvard Business Review. Blogindlægget er her: http://rachelappel.com/stats-data-and-answers-as-to-why-there-are-so-few-women-in-technology-fields

 38. Hej

  Er ikke helt med.. anklager du MC for misogyni? Det er da vidst skudt en hel del over målet.

 39. Mads Christensen,

  jeg tror, at hans udsagn skal tages med et gran salt! Der er da kvinder selv jeg som kvinde kunne tænke mig at sige til:

  Så hold dog kæft!

  I det offentlige rum fx.

  En stresset mand, på bibliotek med et lille barn, i ulvetimen – der lige skulle nå en ting på en PC dér, kunne jeg nemt også have sagt:

  Så hold dog helt kæft!

  Jeg gjorde så i et splitsekund andet – situationen vendte på også et splitsekund, alle var glade og hyggede sig i nogle få minutter.

  Herligt – og det koster så lidt, dvs intet – og giver så meget, ikke nødvendigvis at råbe:

  Så hold din dog kæft!

  En finke kan da ryge af panden; men nok lidt magtesløshed hvis det sker – selvom den enkelte måske kan føle sig særlig ‘mægtig’ ved denne retoriks anvendelse.

  Ellers skal vi stakkels kvinder jo til at sige noget modsvarende, som måske kan sætte fokus på, hvad det egtl er, der bliver råbt til kvinder. Og derfor bør undlades<.

  Så hold da kæft stodder!

  Så – hold dakæft stoder

 40. @Peder Pedersen Pedersen på Pedersvej. Dit indlæg er en bekræftelse på, hvad blogindlægget handler om, men da det er formuleret i strid med Berlingskes kommentarregler, har jeg måttet sætte det til side. Du er velkommen til at formulere et nyt indlæg.

 41. Kvinder og Teknik ? Nej, endnu bedre: Kvinder og Computer-nedbrud. Er der noget om snakken ? Det vælter jo ikke ligefrem rundt med “selvbestaltede Elektronistaer” – eller hvad de nu kalder sig – i det danske landskab.

  Til gengæld er der en hel del på herre-siden, der har været med “hele vejen”, og kan snakke med om de gamle dage med IBM-DOS version 3.3, fremkomsten af 386-processorer, emulering af matematiske co-processorer via compiler-direktiver etc.

  Tilmed kender jeg nogle hankøn, der som teenagere startede deres IT-interesse med hobby-programmering af Texas Instruments lommeregnere etc. Her mangler D’hamerne stadig en naturlig nysgerrighed inden for det tekniske. Og så er det svært at “catche up” senere – der er toget som regel kørt. Det er med at komme ud over “vedligeholdelse af Facebook-profil” -niveauet.

 42. John Strand spørger os i kommentarfeltet, hvem der er værst: Mads Christensen eller Geo. Uden nogen som helst tvivl må det være MC.

  Jeg var ikke klar over, at Christiane var gift med Geo. Har så forøvrigt heller ingen anelse om, hvorfor det skulle have nogen betydning.

  MC er så helt enormt trættende at høre på generelt (som da han fandt at ofrene på Utøya den 22. juli skulle have gået til modangreb med en kæp) og i særdeleshed i hans komplet forfejlede ‘kønskamp’.

Comments are closed.