Folkebommert: Glemmer at tjekke eBoks, og det kan gøre av

Pludselig risikerer jeg at få klippet pladerne på bilen. Et rigtigt brev på papir adviserer os om, at seneste frist for syn var for flere måneder siden, nemlig 15.2.2012. Panik, men det lykkedes dog at få ordnet syn i går.

I synshallen blev jeg klar over, at jeg langt fra var ene om at have overset indkaldelsen til periodisk syn. Den indkaldelse, som Trafikstyrelsen havde lagt i elektronisk form i min eBoks tilbage i december 2011.

Dagligdag på synsstedet

De venlige synsfolk kunne fortælle mig, at også mange andre bilejere kom i samme situation.

Det blev helt aktuelt bekræftet, da en kvinde fortravlet mødte frem. “Det er sidste frist i dag, og jeg havde overset indkaldelsen i eBoksen,” forklarede hun.

Ude af øje…

Det er et problem ved eBoksen, som vi borgere i øvrigt SKAL bruge i kontakten med det offentlige fra 2014. Problemet hedder “Ude af øje, ude af sind”.

Jeg selv havde forældre, der forsøgte at undertrykke bevidstheden om, at rudekuverter altså skulle åbnes. Det problem har jeg ikke. Jeg åbner, og så ligger opkrævningen fremme og husker mig på sig, indtil jeg får den betalt. Næsten altid i tide eller før tid.

Intetsigende overskrift

Med eBoksen adviserer via en intetsigende overskrift i en mail: “Post i eBoks til Dorte Toft”. Det er ikke som på papir, hvor der er alskens signaler fra den rigtige afsender.

Det er måske Datatilsynet, der har krævet, at eBoks ikke i overskriften må fortælle, hvad det gælder helt konkret, for tænk hvis f.eks. ægtefællen så min mail! Man har jo f.eks. set Datatilsynet forbyde SMS-påmindelser af aftaler, omend det vist er lysnet noget. Men fremmende er “Post i eBoks” ikke for, at budskabet bliver klart.

Andre ryger åbenbart i samme fælde som mig. Tror, at det blot er en lønafregning, der er dumpet ind, eller måske en pensionsafregning. Blot et rutinemæssigt advis, så hvorfor kigge og printe ud løbende?

Afklapsning

Men nu ved jeg det. eBoksen modtager også den type “brev”, hvor der falder brænde ned, hvis man ikke får reageret.

Jeg mener ikke, jeg på noget tidspunkt har givet Trafikstyrelsen lov til at nøjes med den elektroniske besked. Jeg erindrer heller ikke, om Trafikstyrelsen adviserede mig forrige gang om, at næste gang ville der blive indkaldt via eBoks, men fortæl mig blot, hvis jeg tager fejl.

Dårlig beskyttelse

En forskrækkelse gav hændelsen imidlertid. Også et gys for perspektiverne fremover. Ordensmennesker får vel intet problem, men os hel- og halvrodehoveder.

Gammel hund må få lært nye tricks, hvis det ikke skal gå galt.

Men. Kære eBoks eller Datatilsyn eller hvem det end er, der laver princippet om den intetsigende overskrift, når man adviseres via mail. Kan jeg ikke få lov til at få en sigende overskrift på, hvad det er, der er landet? Såsom “Via eBoks: Indkaldelse til periodisk syn”.

Det fordyrer intet, for det kan gøres pr. automatik.

For mig personligt er det den helt forkerte måde at beskytte mit privatliv på IKKE at give ordentlig besked. Men hvad er dit syn på eBoks, overskriften og den snart obligatoriske brug mellem det offentlige og dig?

21 responses to “Folkebommert: Glemmer at tjekke eBoks, og det kan gøre av

 1. Jeg synes det er en meget relevant problemstilling du tager frem. Selv har jeg det fint med e-boks, og har rimelig styr på hvornår jeg modtager hvad, men “ude af øje…” problematikken er stadig reel nok.

  Man kan fra fx sin netbank modtage både mail og sms med kontoudtog, betalingsservice, kontosaldo med sigende overskrifter, men beskyttet indhold, så hvorfor ikke fra e-boks.

  Generelt beskytter man borgerne de forkerte steder, for hvad er den intetsigende e-boks besked op imod problemerne med fx NemId, som du selv grundigt og godt har skrevet om.

 2. Det kender jeg godt. Det blev først opdaget da politiet stillede og klippede pladerne af bilen. Det kostede flere tusinde kroner og en frygtelig masse besvær inden bilen kørte igen.

 3. Tilmelding sker i e-boks:
  http://www.trafikstyrelsen.dk/da/syn-og-k%C3%B8ret%C3%B8jer/syn-af-k%C3%B8ret%C3%B8jer/periodisk-syn/faa-synsindkaldelsen-i-eboks.aspx

  Det kan også være at indkaldelsen kommer denne vej hvis man har tilmeldt sig digital post på borger.dk? De skriver “al post fra det offentlige” og det er en overdrivelse der vil noget, men måske er syn dækket.

  I øvrigt er jeg helt enig i at anvisningerne fra e-boks ville være mere nyttige hvis der var lidt mere information.

 4. Efter at “alt” er blevet elektronisk, har jeg langt fra samme overblik og “styr på det hele”, som jeg ellers altid har haft, da jeg modtog “alt” på papir.
  Kunne jeg vælge, ville jeg modtage “alt” på papir i brevform.
  Jeg har/havde mapper sorteret med alle regninger, breve, etc., hvor jeg altid kunne slå op og finde frem. Mit problem er, at jeg kun sjældent besøger e-boks – og altid kun via web-bank, når jeg alligevel skal overføre penge o.lign.
  Nu skal jeg finde computeren frem, tænde for den og logge på, og logge på … hfinde SVÆR-ID kortet … og i mellemtiden laver jeg noget andet – og ganske som Dorte så rigtigt beskriver – ude af ude af sind :(
  Min “værste” oplevelse har været ikke at få lavet forskudsopgørelse og selvangivelse, fordi jeg har overset beskederne – hvilket resulterede i, at jeg fik en opkrævning på en stor ekstra skat i stedet for tilbagebetaling.
  I øvrigt er jeg helt enig i, at anvisningerne fra e-boks ville være mere nyttige, hvis der var mere information – og det var lettere at logge på.

 5. Undgik med nød og næppe samme fælde. Havde e-boks sat op til en forældet mailadresse (fra et firma, hvor jeg arbejdede for år tilbage), så den havde været både ude af syne og af sind i nogle år, hvor jeg arbejdede i udlandet.

  Kom for nogle måneder til at tænke på, om jeg måske skulle oprette en e-boks, eller om jeg måske havde en. Det havde jeg så. Der lå lige 27 gamle bankudskrifter og en indkaldelse til syn med frist en måned senere. Pyha.

  Nu kan man selvfølgelig sige, at jeg burde have holdt mig opdateret, herunder have holdt mailadressen up to date. På den anden side; lige så vigtig som e-boks nok er for de mennesker, der udvikler og vedligeholder den, lige så uvæsentlig er den for min dagligdag. Undtagen i nogle ganske få tilfælde :-)

 6. Jeg er rigtig glad for, at du tager emnet op – ikke fordi jeg ikke har sympati med din situation i synshallen – men fordi det er rigtig vigtig at få punkteret myten, om at de breve, der sendes via e-Boks, ikke har presserende relevans og kræver en action af modtageren.

  I den nære fremtid kommer vi til at se endnu mere korrespondance, som kræver svar eller handling fra modtageren, idet det offentlige for alvor tager hul på at kommunikere digitalt via e-Boks og Digital Post på Borger.dk. Fremover vil fx indkaldelser til undersøgelser på hospitaler og sagsbehandlingskorrespondance komme til at foregå via e-Boks.

  En anden grund til at dit indlæg er super relevant for os i e-Boks er, at vi netop i disse dage kigger på at højne informationsniveauet i vores adviseringsmails. Dit input om at sætte afsenders navn op i overskriften er noteret, og muligvis også inden for rækkevidde.

  @Tore: Du har givet vis ret i, at Dorte har accepteret at få alt post fra det offentlige, og dermed også indkaldelser til bilsyn. Når man er logget på e-Boks, kan man under ”Tilmeldinger” få et overblik over alle de myndigheder og virksomheder, man har accepteret at få modtage post fra i e-Boks.

  Pernille Brandis Rosengaard
  Marketing & Communications Director i e-Boks.

 7. Jeg synes e-boks er genialt og har tilmeldt ALT hvad der er tilgængeligt: forsikringer, betalingsservice, bank, løn, pension, benzin – og synes egentlig det mest trælse er at man ikke kan få det hele elektronisk (synsgodkendelse fx).

  Meningen med galskaben er jo netop at spare papir og frimærker – så altså, meld nu frisk til – spar vores fælles samfund for en stor og fuldstændig unødvendig omkostning.

  Når man så rent faktisk får alle sine ting i e-boks, ja så checker man også automatisk løbende. De fleste ‘fælder’ har en frist på adskillige måneder, så man skal være temmelig fraværende for at ryge i.

  Derudover findes der smarte apps, der er dejligt fri for NEM-ID og ellers er der jo direkte adgang når man alligevel er inde på sin netbank. e-boks hjemmesiden kan iøvrigt nemt sættes op med adgang til ægtefællens e-boks.

  Synes faktisk det er så smart at jeg overvejer at scanne de mange hyldemeter miljøfjendtlige papirer der står og fylder i skabet derhjemme, så alt kan holdes elektronisk…det papirløse kontor er nu inden for rækkevidde :-)

 8. Helt enig.

  Men endnu værre er det vel der, hvor der slet ikke sendes besked fra det offentlige.

  Da mit kørekort igen udløb – jeg er 74 – var der rungende tavshed.

 9. I mine email fra e-boks er overskriften ganske vist intetsigende, men i meddelelsteksten står der fx.

  Der er ny digital post til dig fra:
  Region Midtjylland – Lønseddel

  Så det er da OK. Hvis ikke man læser meddelesesteksten, så er man virkelig et fjols og må tage konsekvenserne.

 10. Jeg får e-mails når der er nyt i min e-boks, men de mangler det afgørende, nemlig en statusdato og/eller tidsfrist.

  Eksempler jeg kunne ønske mig: Lønseddel pr. dato, Bilsyn frist dato, Pasfornyelse frist dato, Årsopgørelse pr. dato, Selvangivelse frist dato, Hospitalstid til dato, Teaterbilletter til dato.

  Samtidig kunne bankernes besked gerne indeholde lidt mere fx: Udbytte firma, Fondshandel firma, Kontoudskrift kontonavn (dog ikke nr.) pr. dato.

 11. Lad mig supplere med lidt reaktioner på mit blogindlæg via Twitter og Facebook:

  – oplevede samme problem (med tilbud om børnehaveplads). Brokkede mig til kommunen, som pegede på eboks

  -Helt det samme her. Det’ så møgbesværligt og ryger alt for let i glemmebogen, hvis man fx læser den intetsigende mail på tlf.

  -Fuldstændig enig. Den standardoverskrift ryger alt for ofte med i massesletningen. Har lige fået synet bilen…4 mdr. for sent.

  -Øhm. Har ikke kigget i min e-boks siden september hvor jeg skulle udfylde noget lønstatistik. Har heldigvis ingen bil… #FAIL

  – Gud forbyde at noget så privat som en indkaldelse til bilsyn blev sendt som almindelig e-post. eBoks burde være et valgfrit tilbud til folk, der ikke er i stand til at modtage krypteret e-mail (det er ikke svært).

  – tankevækkende i relation til din eboks synsudfordring http://fpn.dk/motor/bil/article2791592.ece

  -Jeg har frameldt eboks til så meget som muligt af samme årsag.

  -Guuud ja, jeg skynder mig lige ind og kigge.

 12. Den slags foregår ikke kun i Danamrk, men også her, hvor jeg bor. Det kan ganske rigtig gøre ondt, meget ondt, hvis man ikke får informationerne til tiden. Hernede falder hamren hårdt og ubønhørligt. Vi får ganske vist meddelserne med post, men det er ikke altid posten når frem, inden man skulle have reageret. Derfor har jeg vænnet mig til at skrive på kalenderen, hvornår jeg skal dit og dat, selvom det er år frem i tiden. Jeg bruger også lokale Gestorias, som er en slags kontor, der hjælper med alle former for håndtering af det offentlige. Til trods for det, kan det stadig gå galt.
  Der burde være en margen, så man kunne nå at reagere, hvis man f. eks. er bortrejst eller brevet ikke når frem til tiden. Det var en lille ønskedrøm, men den går sikkert ikke i opfyldelse.

 13. Jeg har det helt fint med e-Boks, men da jeg foretrækker papir som huskeseddel, printer jeg straks det, jeg har modtaget i e-Boks.Og der er det så, at jeg mangler et klikbart link i e-mailen om, at der nu er kommet en lønseddel eller en kontoudskrift til mig. Så var det lettere at huske at kommer derind og få printet med det samme.
  Men det er der nok et eller andet sikkerhedshysteri, der forhindrer.

 14. @Aino Slej Ja, det er sikkerhedshensyn, der gør, at man ikke kan klikke sig direkte ind hos eBoks. Kunne man det, ville det vist være en stor hjælp for de kriminelle, der forsøger sig med phishing, altså som fremsender en mail, der ser ud til at være “legal”, og hvor man bare lige skal klikke på en link, hvorefter man når fem til en webside, der også ser legal ud, men som så afkræver dig alskens kontooplysninger.

  Bankerne har også bevidst udeladt, at man kan klikke sig direkte ind, og jeg er bange for, at det er vejen at gå. Er det unormalt med direkte, vil pshisherne have lidt sværere ved at få folk i gyngen.

 15. Den røde regering har til hensigt at omlægge folkepensionens grundbeløb, så vor indtægt bliver drænet for 27200 kr. årligt, hvorefter jeg er nødsaget til at rationere vore udgifter, så f.eks. internet og fastnet-telefon må sløjfes, de kan sagtens undværes. Jeg vil da ikke betale et abonnement for at det offentlige kan pleje sin sædvanlige dovenskab. De må tage fat i papir igen og sende breve med snailmail, der grænser for hvad vi skal finde os i!

 16. Jeg er kunde i Nordea som ikke bruger e-boks, men har sit eget system til opbevaring af bankudskrifter o.l. Fra dem får jeg både en e-mail og en SMS når der er noget nyt og beskeden er forsynet med et emne, fx “Aktieudbytte”. Det samme kunne jeg godt ønske mig fra e-boks.

 17. Jeg har tilfældigvis set en meddelelse fra Udbetaling Danmark (Skat) på E-boks, da jeg var inde og kigge på min lønseddel om. Det havde jeg fået en e-mail om, fordi jeg er tilmeldt e-mail og sms besked når jeg får meddelelser. Men jeg har dobbelt tjekket, og jeg har mærkelig nok ikke fået e-mail fra e-boks om besked fra skat. Det drejede som om offentlig gæld, der skulle betales inde 10 dage, og hvis ikke det blev betalt var gebyret på 250,- og registrering i et “Offentlig skyldner regi”. 250,- i gebyr og mange bække små..,gad vide hvor mange, der oplever det samme,

 18. ja det er skræmmende, var selv i samme situation da jeg ikke kunne forstå at indkaldelsen til syn ikke kom, rent tilfældig kiggede jeg i E boks og blev meget overrasket den var den i min kones E boks, og der var ingen advisering kommet på mail – det skyldes at vi kun har en emailadresse som er tilknyttet min e boks og man kan ikke benytte samme email 2 gange nu er det løst min kone får advisering via sms nu.

 19. @Søren Schmidt. En illustrativ kommentar. De, der står bag systemerne, har ikke tænkt langt nok. Men godt, at det er kommet på plads.

Comments are closed.