En handyman’s drøm: 3D-printer, så der spares og skabes

Der svimles og svamles om 3D-printere som noget, der vil vende op og ned på industrier, og lige så meget skrives om, hvordan man selv kan printe et velfungerende skydevåben. Disse to områder vil jeg dog slet ikke berøre her, men blot gengive, hvad en god bekendt får lyst til at bruge en sådan printer til her og nu.

Min gode bekendt er en sand handyman og innovator, også teknologisk set, og han er ret så fristet af at kunne købe en bærbar “Portabee 3D-printer” til blot 480 dollar.

Han reagerer nemlig også på de høje priser, som byggemarkeder og andre tager for en masse ting, der burde være billigere.

Til bil, traktor og redskabsskur

“Tag min bil, f.eks. Holderen til armen i bilens motorhjelm er gået i stykker, men den lille plastikdims koster en herregård, så den ville jeg bare printe”, lyder det fra ham.

“Så ville jeg lave bokse til noget af al det småelektronik, jeg leger med. Og jeg ville lave rørholdere til vandrør ned i min krybekælder. På min traktor ville jeg desuden lave nogen holdere til hydraulik rør. Så ville jeg lave holdere til haveredskaber og værktøj. Man tager jo også en herregård for vægdåser til netværk, og sådanne ville jeg kunne lave meget billigt”.

Populær mand

Alt dette var kun første bud, og lur mig, om der ikke også vil være mange af hans venner og bekendte, der gerne vil have besøg af manden med en bærbar 3D-printer i tasken.

Jeg aner så ikke selv, hvad man kan få en 3D-scanner til. Den kan være en forudsætning, når det er noget eksisterende, man ønsker at lave en kopi af. Men alle ideerne om, “hvis nogen bare havde opfundet en sådan dims”, kan desuden realiseres via computerens 3D-software (CAD) og så printes efterfølgende.

Kvaliteten?

Men hvad med kvaliteten, spurgte jeg ham, og svaret lød således:

“Materialerne skulle være særdeles holdbare. Jeg så nogen, der havde lavet kroge til at hænge tøj på, samt en, der havde lavet holdere til et lysstofrør under et køkkenskab. Begge skal jo kunne bære noget vægt, så det synes at være o.k. Men hvis man forventer noget som skal være helt perfekt og glat skal man dog ikke bruge denne type, for man kan se og føle printlagene.”

Og han advarer: “Endnu er det til nørder”. Det er f.eks. ikke nok med et stykke 3D-software (CAD), for der skal også være et program til at omforme tegningerne til noget, printeren kan forstå, og et program til at kalibrere printeren.

“Så det er ikke til hr. og fru Almindelig”, slutter han.

Bliver enklere og billligere

Går udviklingen, som den plejer at gøre, så bliver det dog ret så hurtigt meget enklere (og billigere). Techprodukter udvikles typisk, så langt, langt flere kan være med.

Jeg håber, at også skolerne vil være med. Det ville jo være så godt og motiverende, om de unge fik eksperimenteret med muligheden fra at gå fra eget design – egen opfindelse – til eget produkt. Tænk, hvis det at skabe blev lidt mere håndgribeligt og tilgængeligt i den fysiske verden.

Printeren, der inspirerede

Den aktuelle printer, som inspirerede min gode bekendt, kan ses her. Tag blot en tur rundt på websiden og bliv inspireret af, hvad folk allerede har brugt printeren til.

Om der findes langt bedre 3D-printere i samme prisklasse eller billigere ved jeg dog ikke. Men bliver en 3-printer måske en dag en naturlig del af en handyman’s velassorterede værksted?

4 responses to “En handyman’s drøm: 3D-printer, så der spares og skabes

  1. Svaret: Selvfølgeligt, specielt når der er en stor open source katalog med designs. Og producenter vil tilbyde reservedele som designs, ikke kun færdig produkter, og deres advokater vil fortsat sagsøge piratkopister, dog nu også af designs, ikke kun af selve produkterne. Osv.

  2. Ville bare lige sige at 3d printere er til “hr. Og fru almindelig” jeg er lige begyndt at undersøge området og har fundet ud af at de fleste 3d printere følger der bruger venlige programmer med til så alle kan bruge det, disse printere koster stadig højst cirka 5000kr

  3. Ja, det varer nok ikke længe, inden man lige siger “gid, jeg havde en 3D-printer”… Men koster trods alt stadig en del mere en need-to-have værktøjer:-)
    Mon konceptet i sidste ende bliver lidt som med printere. Altså at printeren bliver billig, men patronerne koster en bondegård?

Comments are closed.