IT-iværksætter: Norden gør det godt, men for småt

Stop med snakken om, at Danmark og det øvrige Norden ikke er med, når det gælder it-udviklingen. Regionen med de blot 25 millioner mennesker er nærmest overrepræsenteret, når det gælder basissoftware og web-applikationer. Problemet er, at successen ikke skaber særlig mange arbejdspladser.

Sådan var essensen af en opsang under overskrift ”The Nordic Way” leveret af den succesrige, serielle iværksætter Thomas Madsen-Mygdal tidligere i januar på et arrangement i Ingeniørforeningen med 290 deltagere. (Jeg har tidligere blogget om hovedtaleren, Salim Ismail, Singularity University, her)

”Vi har en masse at være stolte af her i Norden både før og nu, så rank ryggen. De ældre generationer af it-kyndige måtte tage til USA, men de yngre kan gøre det lokalt,” sagde Madsen Mygdal. Han påpeger dog, at den, der vil satse, skal være villig til at pukle i årevis for mindre end, hvad en arbejdsløs kan få.

Store bidrag til “stakken”

Hans ros til Norden bygger en lang række bidrag til, hvad der kaldes the stack – stakken. Lige fra fundamentet for it-brug til skorstenen. Her er listen, han nævner:

 • Operativsystemet Linux, som bruges meget bredt, er udviklet af finnen Linus Torvalds.
 • Programmeringssproget C++, der har været en kæmpesucces, står danskeren Bjarne Stoustrup for.
 • Faderen til, hvad der blev Microsofts C# (C Sharp) og dermed .Net-platform er danskeren Anders Hejlsberg.
 • Rasmus Lerdorf skabe PHP-scripting language, der blandt andet er rygraden i Facebook.
 • Bag MySQL-databasen, der bortset fra Microsoft-databasen, er den mest udbredte, stod en finne og en svensker.
 • Danskeren David Heinemeier Hansson står bag det meget populære web-app framework, Ruby on Rails.
 • Poul-Henning Kamps Varnish-software bruges over hele verden, fordi det gør webapplikationer mellem 300 og 1000 gange hurtigere.
 • Den populære mobile browser Opera har rødder i Norge og Island.
 • Linus Torvalds dukker igen op med GIT (versionskontrol i stack).
 • Danske Umbraco er det største CMS-system på Microsoft-platformen, med Niels Hartvig som nøgleperson.
 • Lidt længere op i stakken ses David Heinemeir Hansson igen i forbindelse med 37Signals, der oprindelig blev kendt for et meget enkelt projektstyringsværktøj,
 • Bag Skype står Janus Friis og svenskeren Niklas Zennström.
 • På musikfronten er det ikke til at komme uden om svenske Spotify.
 • Finske Rovio’s spil Angry Birds er en succes over hele verden, og det populære spil Minecraft har svenske rødder.

Ifølge Thomas Madsen-Mygdal er en af de mest hypede kommende børsnoteringer for softwarehuse lige nu danske Zendesk med sin netbaserede helpdesksoftware, og det firma er stiftet af Mikkel Svane, Alexander Aghassipour og Morten Primdahl.

Vores økosystem og kultur fejler

”Vi har bevist vores værd. Vi har talenterne. Men vores udfordring er få skabt de store fundamentale virksomheder, der kan være med til at drive økosystemet”, lød det.

“Hvis man ser på de sidste 10 år, så er der ikke bygget nogen ny global it-baseret virksomhed i Europa. Den kultur, der fostrer noget sådant, er i USA, hvor flere selskaber har fået 20.000 til 50.000 ansatte. Og mange af de ansatte vil på et tidspunkt gå videre og gøre noget på egen hånd”.

Ældre tech på ny måde

Ifølge Thomas Madsen-Mygdal handler The Nordic Way slet ikke om helt ny teknologi, men om hvordan man skaber nye systemer baseret på ældre teknologi.

”Der er heller ikke noget i Facebook, der virkelig er nyt. Så der er ikke så meget ”engineering” i det hele, men nye måder at arbejde på,” sagde han.

Går globalt efter kapital

”The Nordic Way er også ”Global First”, når det gælder venture kapital. De unge flyver til Silicon Valley, før VC’er herhjemme har opdaget, at der noget i gære” .

Madsen-Mygdal er ikke med i koret, der peget på manglen på ingeniører og dataloger, som det største problem, og efter mødet uddybede han det.

Vi har svigtet vores børn

”Det handler om at skabe, ikke blot om ingeniører/programmering. Vi skal dog alle også være programmører. Men vi står med massiv fiasko, hvad angår vores børn. Vi viste dem vejen til at blive brugere af Microsoft Office og lignende, ikke til at blive skabere af fremtidens løsninger,” sagde han.

“Vi bliver ikke alle fuldtids programmører, men vi skal alle fra barnsben have forståelsen af skabelse af teknologi. Storbritannien eksperimenterer allerede med at gøre programmering en del af undervisningen”.

I regeringens ene vækstteam

Madsen-Mygdal, der senest var en af mændene bag salget af softwarefirmaet Podio til amerikanske Citrix, har senest selv investeret i finske Holvi, der snart åbner dørerne for online-banking, der arbejder ud fra et helt andet koncept end de vante netbanker,

Han har også en lille mulighed for at påvirke udviklingen politisk, da han medlem af regeringens ”Vækstteam for IKT- og digital vækst”.

Medlemsskabet vækker dog en vis undren i iværksætterkredse. Nogle hævder, at teamets sammensætning er bagstræverisk, så Madsen-Mygdal blot skal være en slags gidsel for det med vækst og vellykket iværksætteri. Men han er ikke typen, der tier, og han lægger vægt også på det personlige ansvar.

På mødet i Ingeniørforeningen gav han således følgende bud på, hvad der skal til for at skabe en succes:

 • Fremtiden kommer fra kanterne
 • Fra dem, der intet har at tabe
 • Fra dem, der kan forestille sig nye realiteter
 • Fra dem, som tør forfølge de nye realiteter og bruge 5-10 år af livet på mindre, end hvad en arbejdsløs får.

2 responses to “IT-iværksætter: Norden gør det godt, men for småt

 1. Ja, SuperCell hører med. Og den danske spilplatform Unity. Thomas Madsen-Mygdal har siden på Twitter nævnt, at de to selskaber er blandt dem, der bare ikke var plads til i hans præsentation, og at der er 5-10 mere, der fortjener at blive fremhævet.

Comments are closed.