Hip hip for frivillige: Fra kærre til vruuuum i udkantsDanmark

En helt overvældende taknemmelighed. Sådan var reaktionen fra en lille stykke udkantsDanmark, da der i påsken pludselig blev adgang til en ordentlig bredbåndsforbindelse fra Foreningen Samsø Bredbånd.

Husene i den lille havneflække Langør på Samsø har nu typisk opnået 20 Mbit download og hele 16-20 Mbit upload. Vi kom fra TDCs omkring 1 Mbit download via kobberet og 100 kilobit upload, eller fra mobiloperatørers alt for svage dækning i området.

Not-for-profit

Vi er gået fra store begrænsninger for brug til ingen. Og bag det hele står en not-for-profit forening med en samling frivillige, der har puklet og puklet.

Den lokale installatør var tilmed så rar at installere i Langør i påsken – hvor også fritidssamsingene er til stede.

Da vi mødtes langfredag til de årlige beboermøde blev glæden og begejstringen i den grad luftet, og jeg har for længst har givet skulderklappene videre til dem, der har løftet.

Fat problemet

Enhver, der nedskyder alvoren i klager over hullet/svag dækning med gennemsnitsprocenter for hele Danmark som ammunition, burde have oplevet stemningen ved beboermødet.

Man kan også på foreningens website læse, hvilken forskel, det har gjort for dels en fritidssamsing, dels en fastboende for hvem besøg i netbanken udgjorde noget af en nervepirrende oplevelse grundet det usikre net.

En ordentlig digital infrastruktur er nu om dage helt afgørende.

Cirka 350 husstande

Foreløbig har foreningens teknikere etableret 32 fordelingspunkter, fortrinsvis på høje bygningers gavle/tage, stillet så venligt til rådighed af ejerne. Omkring 350 hustande på Samsø er nu abonnenenter.

Det går stærkt med både udbygning og tilslutning, men øens frodighed og bakkede landskab gør, at der må tages mange mindre skridt.

Flere tilbud

Om få dage åbnes for tilbud også om IP-telefoni og mobiltelefoni via ekstern samarbejdspartner. Flere tilbud, f.eks. tv-pakke og endnu højere hastighed? Vi får se.

Øens handlende får i øvrigt et lille ekstra boost af Samsø Bredbånd. Jeg hører ofte, at nu er det blevet muligt at lægge lidt ekstra dage på øen, nu hvor arbejdet også kan passes herfra takket være et ordentligt net.

PS: Jeg måtte grundet travlhed trække mig fra bestyrelsen for Samsø Bredbånd i efteråret, men støtter stadig initiativet som medlem af kommunikationsgruppen, der blandt andet står bag hjemmesiden.

7 responses to “Hip hip for frivillige: Fra kærre til vruuuum i udkantsDanmark

 1. Hej Dorte,
  Hjertelig tillykke med netværket, det var noget af et boost at få.

  vh

  Erik

 2. Meget udmærket illustration af en række problematikker.

  Ja, hvordan kan en kommune digitalisere, hvis man ikke kan få en bare nogenlunde hæderlig IT/Tlf´. forbindelse.

  En mere: jamen, der bor jo næsten ingen mennesker i de hjørner af Jeres kommune; Dette trods de kommer i 10.000 vis i turistsæsonen.

  Et par steder har vi det ligesådan med politi, ambulancer og brandvæsen.

  Så hep-hep Samsø og os andre…kartofler.

 3. Skønt!

  Her på Fyn er de for øh… økonomiske. Til den slags.
  Her nøjes vi med 3. Og har tiden. :-P

 4. Kære Dorte

  Jeg vil mægtig gerne dl din bog “Lykkelig I Nørdland”, men det ser ikke rigtigt ud til at Gyldendals vil lege med mere. Er den kun til salg nu?

  Undskyld, at jeg er helt OT. Jeg fik en tablet I sidste uge, og fremfor at gå med næsen I en bog, har jeg gået med næsen I blogs, bla din.

  Kærligst
  Tine- læsehest med æseløren

 5. @ Tine Andersen. Jeg så forleden, at Gyldendal ikke længere ville have en e-butik, og efter din kommentar ser jeg nu også, at Lykkelig-bogen heller ikke er til gratis download. Jeg vil spørge Gyldendal om der findes en løsning, ellers må du få en på papir:-) Bogen er ikke længere til salg hos boghandlere, men jeg har nogle eksemplarer.

 6. Kære Dorte
  Tak for svar. Nå så det er derfor jeg får xmls-fejl, når jeg forsøger dl af bogen.
  Jeg troede det var en softwarefejl (Uhyggeligt, som man vænner sig til den slags- forresten). Nu har jeg ikke engang brugt win I- øh 2-3 år. Nu sidder jeg godt nok på en win 7 maskine, da min blærbare døde sidste år.

  Vil du fremsende et frieksemplar? (Gerne med dedikation)

  Så min nørdesøn kan arve den (han læser datalogi, og rent faktisk har hans uddannelse, på trods af hjælp fra kommunen kostet op I mod 1/4 million. Jeg gider ikke rigtig regne efter, da tallet altid er overraskende højt. Men måske kunne du lave en blog om fattige folks børn, der trods alt får en dyr uddannels?

  Jeg har skrevet lidt om det på heste-nettet.dk I sin tid. under navnet xtiny- og ja, jeg er ikke altid for genial. ;-)

  Jeg er ikke selv andet end en trist samfundsnasser, så fik aldrig en uddannelse.

  Men min søn beherskede I en alder af 4 år “Battle Chess” (og snød med 5 dronninger. ;-D ), og dengang var der ikke børnespil på dansk- jo “Kaptajn Kaper”- der på min pc kørte lidt for hurtigt, når man skulæle I havn. Min mand var Commodore fan, så min søn spillede mange spil, også engelsksprogede tektsspil. (Der var mange gange, hvor jeg matte slukke og lukke og fortælle en tudende og frustreret Nørdelev, at man ikke kan, når man er gal og ked af det. Det var jeg ikke populær på!

  Min mand har så CD32- så pc-spil var pinligt dårlige!

  Mine ret dyre grafikprogrammer var også populære!

  Men jeg er “dumme mor” fordi, grænser er godt!
  Samme barn så Cartoon Network- på engelsk, da vi ikke kunne tage den danske. Han fik 13 I 9.klasse.

  Selvfølgelig læser han datalogi. Han er inddoktrineret. Men qua sin efterskole (og IT-college Denmark) er han en social nørd. Min mand er bare nørd. Selvstuderet.

  Jeg er nørd som I ikke-specialiseret, jeg ved lidt- om alt!
  I gamle dage ville jeg gerne læse biologi, primært etologi. Men når man er talblind, så består man ikke gymnasiet.

  Mvh
  Tine

 7. Jeg vil forresten gerne pointere, at sønnikken har tilbudt at betale, når han tjener penge. Hvilket, jeg sagde NEJ til.

  Det bedste vi kan give vores børn- er en god uddannelse :-)

  Sønnikken har forresten studierelevant job- og tjener gode penge, og kan selv bestemme sin arbejdstid.

  Det har dog kostet os rigtig mange penge- og en knaldhytte, der er.. en knaldhytte. (Vores hus kostede det same som en lile brugt bil (en morris mascot fx)- det er billigt, men dyrt I drift).

  Men jeg er sku stolt af knægten!

  Mvh
  Tine

Comments are closed.