Standser DU svindleren, eller giver du aben videre?

Resume: Svindlere i habitter kan takke andres undladelsessynder for megen succes. Svindlerne kunne typisk være afsløret langt tidligere. Madoff har lige påpeget det. Stein Bagger er garanteret enig, ligeledes de danske ejendomspekulanter. Men regningen – og den er stor – sendes bare videre til andre.

Ejendomsspekulanter knækkede flere danske banker, Stein Bagger ”nøjedes” med en milliard, mens Bernie Madoff slog rekorder med sin svindel for omkring 370 mia. kroner ($65 mia)

Fælles for disse tre og mange andre er imidlertid, at ”svindlerne i habitter”, kunne være standset langt tidligere – lang tid før beløbsstørrelserne eksploderede. Men de, der havde magten og mulighederne for at stoppe cirkusset, undlod. Regningen blev tørret af på andre, og den er tilmed større end regningen for den helt almindelige kriminalitet, som der er så stor fokus på.

Undladelsessynder, hvad angår økonomisk kriminalitet, har altid kostet formuer og tillid. Undladelserne har også skåret dybe ridser i fine firmaers image, gjort uskyldige mennesker arbejdsløse og lukket kasser for dem, der ikke snyder.

Ikke engangsforeteende

Men forskning har for længst dokumenteret, at halvdelen af den type kriminelle, altså dem, der begår såkaldt white collar crime, ikke bare slår til én gang. De har været i kontakt med retssystemet tidligere. Dertil kommer dem, der tidligere har evnet at operere under radaren.

Ambitionsniveauet stiger, men omgivelsernes ulyst til at handle – til at tænke på de næste ofre, begunstiger svindlerne. Aben sendes videre.

For god en historie

Svindlerne i habitter begunstiges også af, at for mange fristes af ”en historie, der er for god til at være sand”. Ofte alene for egen vindings skyld.

Med til at tørre tabet af på andre er den ”diskrete” afsked, som virksomheder foretrækker at benytte sig af fremfor politianmeldelser. Firmaet undgår godt nok at udstille sig som uprofessionel nok til at blive snydt, men aben rejser videre.

Er der endelig modige mennesker, der råber gevalt, affærdiges de ofte som misundelige over svindlerens succes. Eller bare besværlige brokhoveder.

Never ending story

Derfor er vi dømt til at bevidne en never ending story. Svindlerne bliver ved, og nye kommer til.

Nogle historier fra nyere tid er ganske illustrative. Her genfortælles de med hjælp fra journalister, der var med til at tænde advarselslamper – omend forgæves. Det er nemlig sjældent journalister, der får korthuset til at kollapse her og nu, men de kan bidrage til det pres, der til sidst bliver for tungt.

Blussende advarselslamper

Bonusbanken, EBH Bank, Løkken Sparekasse og Roskilde Bank! De havde sandsynligvis været i live, havde grådigheden ikke gjort bankerne både blinde og døve, da ejendomsspekulanterne spillede kispus med dem.

Der var advarsler nok. I nogle af spekulanternes fortid, i en markedsudvikling, der var for god til at være sand, i en henvendelse til Bagmandspolitiet m.v.

”I EBH bank var der tilmed en likviditetsmedarbejder, som i to år råber højt internt om en långivning ud over, hvad banken kunne klare, men EBH-toppen ignorerede advarslen,” fortæller journalist Thomas Svaneborg, der sammen med kolleger på Jyllands-Posten har stået bag en lang række afdækninger af økonomisk kriminalitet og plattenslagere.

Det store ejendomsspil

Svaneborg, der netop er skiftet til DR, arbejdede sammen med journalisterne Niels Sandøe og Bo Jørgensen om, hvad der i denne avis blev kendt som ”Det store ejendomsspil”.

Tippet om, at der måtte være tale om svindel, fik de fra en mand, der selv ejede ejendomme, men som undrede sig over en handel i nabolaget til en eksorbitant høj pris.

Journalisterne tog et nærmere kig på køber og sælger og fandt dem indblandet i lignende handler. Efter at have finkæmmet 600 tinglysninger ud af 1.000 relevante stod mønstret klart. En lille gruppe ejendomsspekulanter købte og solgte indbyrdes til horribelt opskruede priser, hvorefter de fik banker til at yde lån – med pant i varm luft.

“Vi lagde vores dokumentation frem i avisen i oktober 2007, men kun meget få tog den alvorligt, og Finanstilsynet gjorde ikke,” fortæller Thomas Svaneborg. ”Selv en professors advarsel på forsiden af Jyllands-Posten blev ikke taget alvorlig. De fleste banker fortsatte deres udlån.”

Madoff peger fingre af SEC

Også det amerikanske finanstilsyn, SEC (Stock Securities and Exchance Commission), har i den grad svigtet. Selv den største nutidige finanssvindler, Bernie Madoff, påpegede for nyligt, at SEC kunne havde standset ham.

Madoff, der startede som livredder og VVS-mand, nåede at bedrage for i alt 65 milliarder dollar, inden FBI arresterede ham i 2008.

Underbemanding og inkompetance

For nylig blev han interviewet af Market Watch, en del af Wall Street Journal, og her hængte Madoff SEC ud for ikke at have folk nok – kompetente folk.

”Madoff har også udtalt, at allerede i 2001 forventede han, at SEC bankede på døren. Det var efter min artikel om ham,” fortæller den amerikanske finansjournalist Erin Arvedlund. Hun var den første journalist, der for alvor såede tvivl om, hvor reel succesen var.

Don’t Ask, Don’t Tell

Hendes artikel, der også indgik i retssagen mod Madoff, blev offentliggjort hos finanstidsskriftet Baronns, en del af Dow Jones. Overskriften var ”Don’t Ask, Don’t Tell”, hvilket reflekterer det omfattende hemmelighedskræmmeri, der omgærdede Madoff og hans firma.

Manden var hyldet for sin ekstreme træfsikkerhed, hvad angik køb og salg af værdipapirer, og altså et usædvanligt højt udbytte til investorerne. Men hans investeringstjenester blev næsten altid solgt via andre firmaer (uden brug af Madoff-navnet) mod provision, og deres salgsargumenter lød på 10-20 procent årligt i udbytte.

Over 100 kilder

Erin Arvedlund, hvis efternavn stammer fra en emigreret dansk bedstefar, fik sit tip fra en børsmægler i Deutsche Bank, og hun interviewede godt 100 kilder, fra investorer til konkurrenter.

”Men jeg havde desværre ingen Silver Bullet i artiklen. Der var imidlertid indicier nok til at have foranlediget en nærmere undersøgelse, også taget i betragtning, at SEC allerede to år før var advaret mod Madoff,” siger Arvedlund.

Konkurrent advarede SEC

Bag advarslen i 1999 stod børsmægleren Harry Markopolos. Han blev bebrejdet af sin chef, at han ikke skaffede lige så formidable gevinster til firmaets investorer som Madoff, men han tog matematikken til hjælp. “Både legalt og matematisk er det umuligt at præstere, hvad Madoff har præsteret,” lød det i hans indberetning til SEC.

Ifølge Erin Arvedlund blev han imidlertid opfattet som for irriterende, for arrogant, til at SEC ville tage ham alvorligt. Madoff selv kaldte ham for en idiot i det nylige interview.

Krisen blev afgørende

Der skulle en alvorlig finanskrise til, før Madoffs korthus ramlede. Investorer i hans firma fik behov for at trække penge ud.

Fupnummeret – et såkaldt Ponzi-scheme – blev umuliggjort. Han havde brugt penge fra de nye investorer til ”aktieudbytte” til de gamle, så der fandtes ingen kapital – ingen penge til dem, der pludselig havde fået brug for dem.

Køb og salg af værdipapirer var der intet af. Erin Arvedlund fortæller, at der findes registre vedrørende aktiehandlere og handel, som ville have afsløret svindlen, havde SEC taget situationen alvorligt. Men Madoff kunne uforstyrret i yderligere syv år fortsætte med at digte de tal, som blev printet ud på kontoudtog.

Men det var ikke kun SEC, der svigtede, påpegede Madoff i interviewet. Også revisionshuse, banker og institutionelle investorer. Alle valgte skyklapperne.

Stein Baggers mange held

Retur til det danske. Til øretæverne til Danske Bank, IBM, KPMG, Ernst & Young, Nordea m.fl. Retur til Stein Bagger, hvis flugt i 2008 fik eksponeret en leasingkarrusel af format, mens den reelle omsætning hos kæmpesuccesen IT Factory lå på nogle ganske få millioner kroner.

Allerede før den kendte erhvervsmand Asger Jensby i 2001 fik placeret Stein Bagger som administrerende direktør for IT Factory, fandtes spor.

Bagger var for eksempel smuttet til Sverige, væk fra et banklån, der aldrig blev indfriet. Han havde misbrugt smørrebrødsdronningen Ida Davidsens navn og opskrift til egen vinding. Han kørte rundt i svensk indregistrerede luksusbiler.

Fiasko i baggagen

Han kom tilmed til IT Factory med ansvaret for en it-fiasko i baggagen, trods en udefra kommende investering på tocifret millionbeløb. Men hverken Jensby eller bestyrelsesformanden for IT Factory, Søren Jonas Bruun, tog referencer. Heller ikke i firmaer, hvor Stein Bagger skulle have fungeret som turn-around virksomhedsdoktor.

Ganske kortvarigt så det ud til IT Factory blev en succes med Bagger ved roret, men takket være en “ulovlig” ordre fra Asger Jensby, der var blevet nordisk direktør for it-servicefirmaet EDS, men så gik økonomien igen ned af bakke. En bestyrelse, indsat af banker, fandt i 2003 tilmed falske fakturaer, og så mistede den tilliden til Bagger. IT Factory firma blev erklæret konkurs.

Slap for anmeldelse

Hvorfor Bagger ikke blev politianmeldt? Man havde brugt nok tid på den plattenslager, lød forklaringen senere. Noget i retning af samme forklaring fik jeg fra et firma, der også havde modtaget en falsk faktura, men blot fået det korrigeret via egen advokat.

Alligevel valgte bestyrelsen for IT Factory at gøre Stein Bagger til vinder. Han får – sammen med Asger Jensby – lov til at købe aktiverne ud til spotpris (via deres respektive investeringsfirmaer). Fem år senere har det nye IT Factory svindlet for en milliard kroner.

Ikke se, høre, tale

Der var ellers ugler nok i mosen i det nye IT Factory. Alt vedrørende forhandlere og kunder var for eksempel tys tys, men bestyrelsen accepterede hemmelighedskræmmeriet. Direktionen valgte også at blunde, tilmed når Stein Bagger pralede i pressen med omsætningen for software, som direktionen selv havde truffet beslutning om ikke at sende på markedet, fordi det var for dårligt.

De og salgsleddet vidste, at der intet nyt var at sælge. Men “lige om hjørnet” ville IT Factory komme med noget revolutionerende software, som ingen anden i verden kunne byde på…

Finanssektoren blundede med

Ingen reagerede i finanssektoren, selv om IT Factory, der væltede sig i overskud, gik til leasingfirmaer med købskontrakter, i stedet for at købe kontant. Eller næsten ingen reagerede. Jeg hørte faktisk, at én aktør stod af, netop grundet den ulogiske praksis.

Partneren IBM, der både teknisk og økonomisk burde have haft muligheden for at spore røgen tilbage til en brand, blundede. At IBM Nordic ikke anede, hvad IBM Global gjorde, eller ikke gjorde, hjalp ikke på sagen.

IBM Danmark afviste tilmed på under 24 timer en henvendelse fra it-direktøren Bo Svensson. Han var ellers en kendt IBM-partner, hvis firma arbejdede med fokus på samme IBM-software som IT Factory. Svensson havde vedlagt en ganske solid analyse, der kunne tyde på, at IT Factorys var en ”ny Nordisk Fjer”, om end uden han kunne byde på en ”Silver Bullet”.

Den hurtige besked, der kom retur fra IBM, var dels, at KPMG havde blåstemplet regnskabet, dels at alle burde være taknemmelig for, at IT Factory gjorde noget vigtigt for IBM-softwaren.

Jensby og Amanda

Svensson gik også forgæves til IT Factorys formand, Asger Jensby. Bestyrelsesformanden fortrak den villede rus, som også udmøntede sig i jævnlig pral med, hvor rig han var blevet, takket være investeringen i IT Factory.

Jensby! Hvor mange fine firmaer nøjedes med at flytte ham på sidespor eller fyre ham diskret, når han selv tidligere i sin karriere fik svært ved at se forskel på dit og mit? Nu er manden også dømt for skattefusk.

Gate Gourmets tilgivelser

Tankerne flyver videre fra Jensby til Jacobsen. Amanda Jacobsen, som cateringfirmaet Gate Gourmet tilgav gang på gang hændelser, der burde havde fået klokker til at kime. Kun fordi et enkelt direktør i det børsnoterede selskab nægtede at feje den sidste skandale med svindel for 132 millioner kroner under gulvtæppet, blev fondsbørsen adviseret om svindlen og Jacobsen politianmeldt.

Den direktør gjorde en forskel. Han sendte ikke aben videre.

Læren af de andre sager? Bekvemmelighed, grådighed og fejhed hos andre er svindlerens bedste ven. Og de, der ses i køen ved håndvasken efterfølgende, slipper typisk billigt, så hvorfor ikke blot sende aben videre?

PS: En stor tak til journalisterne, der bidrog til dette indlæg. Er du nysgerrig efter mere om White Collar Criminals, så findes der et forskningsoverblik, offentliggjort i “Journal of Investigative Psychology and Offender Profiling” i 2011. Titlen er “White?Collar Criminals: The ‘Kinder, Gentler’ Offender?”. Publikationen punkterer en række myter om dem, der står bag økonomisk kriminalitet, og ser på alvoren i den.

For de personer helliger målet ethvert middel. Og hvad angår, om de er “gentler”?

“..current research clearly illustrates that there is a subgroup of WCCs who are willing to resort to murder that is instrumental (planned), to prevent their fraud schemes from being detected and disclosed (Perri & Lichtenwald, 2007; Brody & Kiehl, 2010).

9 responses to “Standser DU svindleren, eller giver du aben videre?

 1. Ja Dorthe Toft.
  præcisionen af at nogen har ansvar for svindel, nogen håber måske at slippe for at rydde op” hvis nu bare ingen ser det.” Så vi siger ingenting og håber det bedste.

  Sådan er det i øjeblikket med kuratorerne, som får konkurser og dødsboer lige ind på skrivebordet med mange værdier i, ejendomme, biler, grunde og maskiner.
  De største advokatvirksomheder har specialiseret sig i at afvikle boer.
  De sælger til venner og bekendte, til jagtvenner og forretningsforbindelser , sælger til langt under markedsprisen.
  Indtægten bliver til honorar i millionstørrelse og efterladte og
  konkursramte må se livsværk gå lige i advokaternes lommer. Regnskaber er ulæselige.
  Det er svindel, men hverken justitsminister eller lokale retsvæsener mener det er deres ansvar.
  Og så er porten til onkel joachims pengedynger jo åben.
  Vi er mange som ikke har sendt aben videre, men må se på at de, som har ansvar for også en gruppe” banditter i habitter, kører videre med tømning af boer og indtægter fra værdier, som de aldrig havde kunnet optjene i almindelige retssager, ikke engang forsvarsadvokater høster så store beløb.
  Pressen kalder dem økonomiske gorillaer. Men tør ikke skrive det. Erstatninsgskravene har været store fra advokatene.
  De har fine skræddersyede habitter, de har mercedes i luxusklassen og de har min santen også møderet for højesteret.
  Det kan blive en abe på justitsministerens skulder hvis de mange tusinde , de har høstet værdierne hos, sågar en dommer køber op i partners konkursboer, og andre seriøse advokater taler om “dommernes kaffeklubber”, ja så kan justitsministeren blive ansvarlig år efter ,han er gået af.
  Men han sender aben videre, til de som går konkurs og de som mister, de kommer i samme svindelmaskine og mister alle de værdier , der er samlet gennem et helt liv og står stadig med den samme gæld, som de gjorde, hvis værdierne ikke var solgte.
  Hvem stopper de juridiske banditter i habitter og hvem stopper aben !!!!!
  Der er nogen som har et direkte ansvar og nogen som tager ansvar, folketingsmedlemmer kunne det ønskes.

 2. hvad gør vi/jeg ved “platugler” og “små??”-svindlere som Masterseek-mafiaen?? jeg tænker på Rasmus Refer og co, der ikke overholder de normale regler, der gælder som virksomhedsledere – og kan man anmelde ham/firmaet til de amerikanske finansmyndigheder, nu hvor “man” er flyttet til USA, anmelde for ikke at udsende årsregnskaber og ikke informere aktionærerne endsige indkalde til generalforsamling – de må overtræde en stribe regler – men hvor er “skovlen”.
  En platugleramt.

 3. @Michael Duholm. Jeg har slettet en kommentar fra din hånd, idet referatet af det blogindlæg, du nævner fra min side, ikke er korrekt. Du må have læst det lidt for hurtigt:-)

 4. Det starter i det små. Og det starter med at man oplever at retssystemet ikke tager den forurettede alvorligt.

  Eksempel: Man har en detailbutik, og fanger en butikstyv eller en tyvagtig medarbejder. Politiet kommer, optager rapport, og går igen. Tyven er fri.

  Eksempel 2: Man har en håndværkervirksomhed, man snydes af en kunde eller en underleverandør, retssystemet er 3 år om (hvis det sker) at kradse pengene ind, og det koster formuer i advokater. “Tyven” er defakto fri.

  Eksempel 3: Man får indbrud i sin villa og alt tømmes. Politiet kommer flere dage senere- hvis de da kommer. Spørger om man har forsikring (fordi så gider de ikke stresse over sagen da forsikringen betaler). Tyven går fri.

  Eksempel 4: Man har en forretningspartner som begår underslæb. Tager af kassen i form af “sorte leverancer” til venner og bekendte. Ingen vil vidne fordi de “fik det billigt”. Ingen beviser som holder i retten, – manden går fri, bl.a. fordi politiet er for ubegavede (eller ubemidlede) til at udføre en reel efterforskning.

  Når samfundet i små sager er “ligeglade” så vokser svindlerne med opgaven og hæver overliggeren. Mit gæt er at de starter med at stjæle slik på tanken. I takt med det går godt, så stiger ambitionerne. De kloge (Bagger) øger så overliggeren til et niveau hvor de flestes fantasi ikke følger med.

  Samtidig rammes de forurettede af afmagt, og ophører med at anmelde/reagere på svindelen, hvilket forstærker processen. Svindleren lærer at der er meget små konsekvenser ved hans (hendes) handlinger, og i mange tilfælde slet ingen konsekvenser.

 5. Tak for et godt indlæg med et glimrende
  overblik over store svindelsager.

  Problemet er bare, at der er så mange andre
  sager med fusk, svindel og samarbejdende
  karteller, som udnytter systemet.

  Listen for sager relevante for borgerne
  i Danmark er næsten endeløs stor.

  Uden drastiske og prompte reformer
  vil systemet snart kollapse.

Comments are closed.