Jimmy Wales’ appel: Lad ikke politistatsmaskineri ødelægge det åbne internet

”USA har bygget hele maskineriet til en politistat – et maskineri, der ville været en drøm for et DDR. Men USA er ikke en politistat, og NSA-afsløringerne sætter fremtiden for det åbne internet på spil.”

Jimmy Wales, den berømte stifter af netopslagsværket Wikipedia, lagde ikke fingrene imellem, da jeg i torsdags talte med ham. Han havde netop talt på konferencen ”An Open World” arrangeret af Københavns Universitet – en konference, der skal ses i lyset af Niels Bohr opfordring til åbenhed og samarbejde.

Wales betegner det som en kritisk tid for internettet. Han håber, at det faktum, at NSA har holdt omfanget af sin verdensomfattende spionage skjult for den amerikanske kongres, fører til en retssag, så nogen drages til ansvar og så USA besinder sig.

”Meget truer nettets åbenhed lige nu, og jeg er nervøs for, om vi får en såkaldt balkanisering,” siger Jimmy Wales.

Kontroltrang

Han henviser til, at flere lande også før NSA-afsløringerne har sagt, at de vil have mere kontrol med nettet – i “det godes tjeneste”. Man vil kunne gribe ind mod download af illegalt indhold. Men efter NSA-afsløringerne taler statsledere om at få oprettet eget internet, egne ”Clouds” for at beskytte borgerne og styret mod udspionering.

Jimmy Wales var blot en af flere talere på konferencen, der frygtede for balkanisering af nettet efter det er kommet frem, at 35 statslederes mobiler er overvåget, at der er snuset i data fra tusindvis af virksomheder, at millioner af borgere også er berørt.

Universiteter skal stå vagt

Professor Ronald J. Deibert, Toronto University, der i mange år haft fokus på, hvordan overvågning og censur på nettet finder sted, er så bekymret, at han på konferencen opfordrede universiteter og videnskabsfolk tager ”deres” net tilbage og stå vagt om det.

Hans censurstudier sker blandt andet via universitetets Citizen Lab, som han var medstifter af i 2001.

Ifølge Deibert er der positive effekter af Snowdens afsløringer – nemlig at vi bliver klar over omfanget, at journalister begynder at interessere sig for udviklingen.

Men han mener, at de negative effekter bliver større, og han taler ikke blot om balkanisering. De andre lande vil bygge deres egen barrierer mod NSA, men også udbygge egne efterretningstjenester.

Tabt troværdighed

Deibert mindede om den debat der var i USA om den kinesiske netværksleverandør Huawai. Amerikanske myndigheder vil ikke tillade Huawai som leverandør af digital infrastruktur, da man frygtet at der er indbygget “en bagdør” i udstyret, som Kina kan spionere via.

”Hillary Clinton definerede USA som landet, hvor internetfrihed talte. Efter Snowden-affæren er den diplomatisk vind suget helt ud af den definition,” sagde Deibert. ”Nu får USA og amerikanske firmaer problemer.”

Men er det nok til at få USA til at styre NSA beddre? Der vil i hvert fald går år, synes holdningen på konferencen at være.

Ifølge professor Deibert vil mange lande bruge Snowden-sagen som trinbræt for en tættere kontrol med sine borgere. Der er allerede tilfælde, hvor der har været bygget filter ind i f.eks. apps på mobilen, så myndigheder varsles pr. automatik, når visse ord skrives, men filtret kan også blive i kommunikationens start- og slutpunkter, eller i servernes software.

Min egen NSA

”I want my own NSA, vil landene sige, men de har ikke samme ressourcer som NSA. I stedet vil de købe software til overvågning, og den findes i høj grad som hyldevarer,” sagde Deibert.

Professoren minder os om, den stor tillid var, der i begyndelsen forbundet med nettet. “Staterne spillede en meget lille rolle. Det har ændret sig i takt med nettets øgede popularitet, og jeg ser løbende beviser for at stater har involveret sig langt mere.”

Deibert fortalte, at der kun var en håndfuld lande tilbage 2001, som overvågede deres borgere og/eller blokerede for information. Nu er der over 50 lande.

Cybersecurity

Mange lande er i gang med at skrue op for deres ”cybersecurity”-strategier. Ifølge ham kan det meget vel blive startskuddet for mere kontrol med borgerne. Fristelsen kan være svær at modstå. Det viste sig jo sidst med den omfattende lovgivning efter 9/11-angrebet.

”Der er sket et skift fra stat mod stat, spion mod spion. Nu gælder det borgerne – om i shopping malls, hjemme eller på arbejde,” sagde professor Deibert, der også nævner øget overvågning af aktivistgrupper.

Villige håndgængere

Han nævnte, at andre regeringer end Kina blokerer for indhold. Pakistan har for eksempel har blokeret adgang til YouTube, og det er tilmed et canadisk selskab, der står for den blokerende firewall, oplyste Deibert.

”Firmaer, der var i gang med at ”wire the world” er nu også i gang med at ”wire for war,” sagde han.

Britisk spionsoftware

At nationer allerede nu køber spionsoftware som hyldevarer, illustrerer han med en hændelse i Bahrein. For halvandet år siden blev en borger arresteret grundet en kommunikation med andre. Borgeren, der havde troet sig at bruge sikker chat, gik til en reporter hos nyhedsbureauet Bloomberg, der sikrede, at Bahreinborgerens computer blev gået grundigt igennem.

”Det viste sig, at det var lykkedes myndighederne at få sneget overvågningssoftware fra et britisk firma ind. Vi har efterfølgende scannet for det software og fundet det repræsenteret i 30 lande”.

Fordel for kriminelle

Deibert mener, at markedet for den type software vil eksplodere, hvis der sker en balkanisering af internettet og opbygning af lokale ”NSA’er”. Og de kriminelle vil tage samme hyldevarer til sig.

PS: Konferencen “An Open World, som jeg også har skrevet om her og her, blev afsluttet med formulering af et åbent brev, som videnskabsmænd har sendt til FN. Politiken bringer brevet i sin helhed. Internettet spiller en meget stor rolle i brevet, og ikke blot hvad angår nødvendigheden i at have et åbent internet, men også i en god udbredelse.

2 responses to “Jimmy Wales’ appel: Lad ikke politistatsmaskineri ødelægge det åbne internet

  1. Husk nu på, at der lurer en terrorist bag hver en busk. Og de venter kun på at æde dig.

    Hvem har ikke selv set op til flere Al Qaeda medlemmer luske rundt nede i baghaven – Nej vel!

    Når NSA overvåger hvert et skridt du tager ,så er det sandelig kun for din egen skyld. Det er bestemt ikke for at skræmme dig eller varetage magthavernes egne interesser.

Comments are closed.