Bredbåndsdækning: Erhvervsstyrelsen lover voldsom forbedring af kort fra 2014

Gode nyheder. Erhvervsstyrelsen debuterer i 2014 med en langt bedre, mere detaljeret kortlægning af bredbåndsdækningen i Danmark. Styrelsen forventer, at man – interaktivt via nettet – vil kunne tjekke dækningen helt ned på kvadranter på 100×100 meter.

I dag sker opgørelsen kun på postnummer, men selv i et flot dækket postnummer kan der være huller, hvilket mange har erfaret.

Om bevæggrunden for den voldsomt forbedrede kortlægning, siger fuldmægtig Theresa Hallas Andersen, Erhvervsstyrelsen, at man ønsker at skabe større gennemsigtighed, så borgere, virksomheder og offentlige myndigheder får mulighed for at træffe bredbåndsvalg på et mere oplyst grundlag.

Inspiration fra udland og pilotforsøg

”Sverige, Schweitz og Tyskland har allerede nogle fede kortlægninger, og det skal vi også med på,” siger Theresa Hallas Andersen.

Den nye kortlægning er desuden baseret på erfaringerne fra et pilotprojekt, som Erhvervsstyrelsen gennemførte i 2013.

Fra 2014 kan forventes en kortlægning på regions-, kommune- og postnummerniveau, foruden som nævnt på det helt detaljerede niveau (100×100 meter).

I det geografisk store naboland, Sverige, er det laveste niveau på 250×250 meter, som skildret i blogindlægget ”Bredbåndsdækning: sært mangelfuld danske kortlægning, men Sverige kan”.

Theresa Hallas Andersen oplyser, at den interaktive kortlægning, som kan bruges på nettet fra 2014, også vil omfatte dækningen med mobilt bredbånd og mobil tale.

Nye metoder i 2013-dækningskort

Kortlægningen for 2013 er forsinket, men Erhvervsstyrelsen forventer, at den publiceres om en uges tid. Ifølge Theresa Hallas Andersen er metoden på visse områder ændret i forhold til 2012, men der vil være sammenlignelige opgørelser.

Hvilke anderledes metoder, der er anvendt og hvorfor, vil Erhvervsstyrelsen først fortælle ved offentliggørelsen.

OBS: Berlingske oplyser, at der i forbindelse modernisering af blogplatformen opstod problemer med kommentarfeltet. Det er ikke desværre ikke været muligt at lægge kommentarer på en periode, men problemet skulle nu være løst.

4 responses to “Bredbåndsdækning: Erhvervsstyrelsen lover voldsom forbedring af kort fra 2014

 1. Jeg har prøvet at lege lidt med den svenske kortlægning, og det er da afgjort en fordel at man inden for et område på 250*250 m kan se hvad der kan forventes.

  Desværre mener jeg ikke at den svenske kortlægning er dækkende nok, eksempelvis anføres for et område at man kan forvente en dækning på eksempelvis mellem 10 og 20% (eller noget andet), hvilket dybest set ikke siger ret meget.

  Derfor ville jeg gerne bringe i forslag at man i den danske kortlægning (hvor det er dejligt med den højere opløsning) overvejer en model, hvor man med udgangspunkt i den adressedatabase over kabler som TDC og andre selskaber nødvendigvis måtte have, på enkelte adresser kan se hvilken type kabel der er til rådighed (kobber, coax, eller fiber), samt om muligt afstand til centralen.

  Parret med et forklaringsark ville det give folk en mulighed for at kunne få et fornuftigt bud på hvad de kan forvente sig.

  Tilsvarende burde det være muligt at køre rundt med GSM måleudstyr, på samme måde som Google kører rundt og fotograferer, og foretage målinger på et antal fastlagte koordinater, som så markeres i kortet med signalstyrke for hver udbyder – herfra vil der være en rimelig mulighed for også at få et overblik over hvad man kan forvente.

  Det ville skabe en fantastisk transparens, samt være et værdifuldt planlægningsværktøj for virksomheder der ikke skal udbyde bredbånd, men som har behov for det i deres virke.

Comments are closed.