7 af 10 kan få 100 Mbit, men Madsen måtte give 150.000 kroner

150.000 kroner for at få et godt nok bredbånd! Det var, hvad et lille grafisk enkeltmandsfirma i postnummer 9370 besluttede at satse for at sikre sin forretning.

Morten Bunk Madsen, MV Grafisk, har ifølge 2013-bredbåndskortlægningen, offentliggjort i dag af Erhvervs- og Vækstministeriet, 40-60 procents mulighed for at have adgang til 100 Mbit/s download og upload hvor han hører til, nemlig i Hals ved Aalborg.

Under 800 Kbit op

I realiteten var hans eneste mulighed, efter at teleselskabet Skyline gik konkurs, igen at måtte nøjes med TDCs kobber – med 4 Mbit ned og 758 Kbit op. Noget, der forslår som skrædder i helvede, når man som han skal kunne uploade tunge filer til kunder og trykkeri, og når der også bruges back up via nettet.

Morten Bunk Madsen kontaktede i foråret 2013 Bredbånd Nord, som lokale elselskaber står bag. Selskabet har en fiberbrønd 1,5 kilometer fra hans bopæl, og han blev koblet på i oktober 2013.

”Nu har jeg 100 Mbit op og ned, og det er en ren fornøjelse,” siger Morten Bunk Madsen, der jf. aftalen med fiberleverandøren afholder de 150.000 kroner over fem år.

Urealistisk TDC-tilbud

Fra TDC havde han også fået et tilbud om at komme på fiber, tilmed for nul kroner. Det viste sig bare, at TDC slet ingen fiber havde i flere kilometers afstand. Bunk Madsen har ellers været fint tilfreds med TDCs erhvervsservice, men han undrer sig over, at telegiganten i sin markedsføring skyder så forkert.

Denne case illustrerer imidlertid, at Erhvervsstyrelsens kortlægning ikke er til megen hjælp for enkelte borger og virksomhed med behov for bredbånd.

Svært genkendeligt

Jeg tog selv et lille tjek via gode kilder på Samsø, der ifølge kortlægningen for medio 2013 har over 99 procents dækning med 2 Mbit/s download og upload.

”Jeg ved ikke, om man skal grine eller græde over en sådan udmelding. Det stemmer ikke”, sagde en af de lokale, der har ganske godt tjek på 2013-situationen.

På Twitter kunne man se følgende kommentar fra it-direktør Per Palmkvist Knudsen, JP-Politikens Hus: ”7 ud af 10 danskere har adgang til 100 Mbit/s bredbånd, viser opgørelse http://goo.gl/KtRbuw Passer dårligt med mit indtryk.” Bemærkningen udløste et par lignende kommentarer på Twitter.

Via nettet, og især nettets kommentarfelter kan man også jævnlig konstatere, at der er huller, selv der, hvor der synes at være fornem dækning.

Brugbar kortlægning fra 2014

Erhvervsstyrelsen vil, som tidligere nævnt her på bloggen, tage hånd om problemet med den manglende brugbarhed for slutbrugere af kortlægningen. Styrelsen forventer i 2014 at kunne udskifte estimater på postnummerniveau, baseret på netoperatørernes indberetninger, med konkrete fakta ned til 100 x 100 meters niveau.

Et pilotprojekt, gennemført i 2013, har desuden vist, at estimaterne ikke altid er retvisende, og det har påvirket 2013-kortlægningen lidt.

100 Mbit-adgang overvurderet i 2012

I pressemeddelelsen om 2012-kortlægningen kunne man for eksempel læse, at hele 65 pct. af danskerne havde adgang til 100 Mbit/s i download. Men 2012-tallet er nu justeret ned til 60 pct. grundet erfaringerne fra pilotprojektet.

Sært nok fortælles hverken i pressemeddelelsen eller det 2-siders notat, der ledsager kortlægningen, at der er tale om en 5 procents afvigelse fra det tidligere oplyste. De 65 pct. blev ellers bredt omtalt i medier og som er set nævnt i udlandet. Det giver nemlig Danmark en ret flot dækning, og der var tale om en kraftig stigning fra 2011’s 38 procent.

Kabel-tv-net især udbygget

Stigningen i dækningen med 100 Mbit fra 60 pct. i 2012 til cirka 70 medio 2013 skyldes jf. Erhvervsstyrelsen fortrinsvis opgraderingen af kabel-tv-nettet. Det er dog en delt ressource, følsom over for hvor mange slutbrugere der er koblet på, og hvor meget de bruger.

I øvrigt skriver Erhvervsstyrelsen følgende: ”Det skal understreges, at kortlægningen estimerer, hvilke hastigheder infrastrukturen understøtter, men ikke hvorvidt de pågældende hastigheder konkret udbydes på nuværende tidspunkt.”

Tallet for adgang til de høje hastigheder rummer husstande, der ”passeres” inden for en ”begrænset graveafstand”. I Erhvervsstyrelsen defineres dette som, at slutbrugerens udgift til tilslutning skal holdes på det normale niveau for tilslutning.

Meningsudvekslinger på nettet

På Twitter, hvor Morten Bunk Madsen, først ytrede sig i relation til kortlægningen, ses også reaktioner fra leverandørside og deres organisationer.

Chefkonsulent i Dansk Industris sektion for it- og tele, ITEK, Christian Hannibal, skrev således: ”Færre mobilhuller og mere fart på nettet. Den markedsbaserede og teknologineutrale tilgang virker”.

Men hos Dansk Energi – elselskaber, der har lagt fiber – skrev chefkonsulent, Thomas Wolderich, at det jo ligegodt har været nødvendigt med en bredbåndsbevilling på 60 mio. til Bornholm.

Det er også særdeles interessant at læse kommentarfeltet under omtalen af kortlægningen hos it-mediet Version2. Her berettes f.eks. om en situation med relation til TDCs overtagelse af Dongs fibersatsning.

Vækstteam-anbefalinger

Bredbåndskapaciteten kommer næste gang på dagsordenen hos Erhvervs- og Vækstministeriet på fredag (24.1.14), hvor ministeriets IKT-vækstteam jf. planerne skal aflevere sin rapport.

Ifølge Computerworld, der oplyser at have haft adgang til anbefalingerne, vil vækstteamet bl.a. foreslå et samarbejde mellem stat og private aktører for at få løst problemer med huller i internettet og i mobildækningen, f.eks. gennem at stille lånegarantier til rådighed.

Vækstteamet opfordrer også regioner og kommuner til at kæmpe mere aktivt for at få løst de lokale problemer.

10 responses to “7 af 10 kan få 100 Mbit, men Madsen måtte give 150.000 kroner

 1. Jeg bor midt på Frederiksberg men kan kun få ADSL med 10 Mbit ned og 1.5 Mbit op på en god dag. Har forlængst opgivet at få en forbindelse til det ‘KTAS Kabelnet’ der ligger under 10 meter herfra, men på den forkerte side af vejen.

 2. @ Jørgen Haneen. Ja, selv det at bo midt i en storby er ingen garanti for høj hastighed. Dit eksempel er blandt mange, der illustrerer, at nytten af Erhvervsstyrelsens nuværende kortlægning er begrænset for slutbrugere, men styrelsens planer for 2014-kortlægningen lyder lovende.

 3. Som jeg kan forstå på artiklen, så betaler Morten Bunk Madsen 150.000 kr. for etablering af forbindelsen, herunder trækning af 1,5km fiber.

  I den forbindelse har han indgået en finansieringsaftale med Bredbånd Nord, gående på at han betaler 30.000 kr. om året i 5 år – historien melder så ikke noget om der også pålægges renter?

  Det jeg godt kunne tænke mig at vide er så hvad MBM skal betale om måneden for hans 100/100 forbindelse, så det kan give et samlet overblik over hvad en sådan historie koster.

  Det er kun priser for private der fremgår på Bredbånd Nords hjemmeside.

 4. @ Morten Nielsen. Tak for din gode redegørelse, der gør det klart, at kortlægning på adresseniveau vil være allerbedst. Hvad tror du, holder en sådan kortlægning tilbage.

  @ Christian Nobel. Der er jo tale om en forretningsaftale mellem to virksomheder, så måske skulle du kontakte parterne direkte.

 5. Man kan undre sig over at kortlægningen bygger på beregninger som giver resultater der ikke altid er i overensstemmelse med det konstaterbare. Kan man ikke lave en app der måler hastighed et givet sted og sender resultatet til en database der samler op? Der findes apps der måler hastighed, vi mangler bare at samle det op for at lave et kort. Så kan vi involvere hele befolkningen i kortlægningen, vi slipper for at forstyrre diverse leverandører, og vi får et billede der viser de faktiske hastigheder, ikke de teoretiske.

 6. Jeg bor i Brønshøj og kan også kun få en 8/1 Mbit forbindelse på en god dag. Jeg fandt ud af at TDC gravede et fiberkabel ned i nabovejen, men at blive tilsluttet det kan man ikke. Jeg havde en længere korrespondance med TDC. Først benægtede de at de havde gravet et fiberkabel ned, men jeg havde heldigvis taget et billede af en samleboks med et kabelnummer. Da jeg oplyste det, så havde de lige pludselig et kabel, men så var deres undskyldning at jeg boede mere end 30 meter væk. Jeg tilbød endda selv at betale for tilslutningen, men de var ikke til at rokke – ingen fiber til mig. Nu kan man se på deres hjemmeside at det koster 500 kr. per meter udover de 30 meter at blive tilsluttet. Da jeg har 150 meter til fiberkablet vil det koste mig ca. 60000 kr. at få hurtig fibernet, måske lige i overkanten for en familie. Vi har også prøvet de nye 4G trådløse net, men de kan slet ikke give en hastighed der kan løse hastigheds problemet. Vi kunne trække mellem 2 og 10 Mbit og det meste af tiden var det 2 Mbit. Derfor er det en stor opgave for regeringen at få lovgivet om fibernet til alle og så os der bor i stor byen.

 7. Og så skulle det være forbudt at kalde forbindelser under 10 Mbit for bredbånd. Og at sælge begrænset upload på fx. 8/2 Mbit, skal være total forbudt.

  Hvad skal man med 8Mbit download, hvis andre kun kan uploade med 2 Mbit. Hvordan skal to personer (f.eks. studerende) kunne videokonferere. Det er simpelt hen at holde folk for nar.

 8. @Michael Hald: “Kan man ikke lave en app der måler hastighed et givet sted og sender resultatet til en database der samler op?”

  Det viser ikke højeste hastighed man kan få. Det viser kun den hastighed kunden reelt får.,

  @Michael Hald: “Der findes apps der måler hastighed, vi mangler bare at samle det op for at lave et kort. Så kan vi involvere hele befolkningen i kortlægningen, ”

  Hvad der reelt skulle laves, var en database der fortæller hvad der kan fås, til hvilken hastighed, og fra hvilke leverandører på en given adresse.
  Og så ikke noget med at man kan få fiber, selvom den ikke er gravet ned endnu.
  Kun på de teknologier der er etableret…

 9. @PEDER PEDERSEN

  “Hvad skal man med 8Mbit download, hvis andre kun kan uploade med 2 Mbit. Hvordan skal to personer (f.eks. studerende) kunne videokonferere. Det er simpelt hen at holde folk for nar.”

  Undskyld men hvilken kvalitet er der behov for at videokonferencere i ? Det er jo ikke tele-medicin vi snakker om her.

  2Mbit up så kører du næsten TV kvalitet med standard MPEG2 komprimering.

Comments are closed.