Fyrre, fit og færdig. I Silicon Valley nu, men herhjemme?

Silicon Valley et af USAs mest aldersforagtende steder. Er du fyrre, om fit eller ej, er du i den grad i risikozonen, for hverken arbejdsgivere eller venturefolk gider dig. Det hævdes i en lang, tankevækkende artikel hos New Republic med overskriften “Silicon Valley’s Brutal Ageism”.

Års erfaringer tæller ikke. Bevist teknisk talent tæller ikke. Jagten går på ungt, ivrigt kød, uforpligtet af kone og børn. Det har så resulteret i, at stigende antal 30-40 årige mænd besøger de klinikker, der i mange år især var forbeholdt falmede skønheder og bedragede hustruer.

Mandens ydre må ikke afspejle dåbsattesten, hvis han skal have en chance. Mændene laserbehandles mod sprængte blodkar, ligesom der er flittig brug af botox-nervegiften til at udligne rynken mellem øjenbrynene og furerne ved munden.

Journalisten bag artiklen i New Republic er gået grundigt til værks. Han har gennem otte måneder talt med iværksættere, pengefolk, ingeniører og plastikkirurger om udviklingen.

Minder om dotcom-blusset

Men artiklen får mig til at mindes stemningen i de glade dotcom-dage. Den gang kunne man både i USA og herhjemme hører unge betegnet som det eneste, der duede. Også af dem selv. Nu er vi endt der igen, ikke mindst takket være de enorme successer, som Facebook og Google udgør.

Ifølge artiklen gik starten på en meget frugtbar tid i Silicon Valley ellers i et miljø, hvor unge og gamle mødtes, hvor højtuddannede mødte studerende og selvlærte. Det var den berømte Homebrew Computer Club, hvor fokus ikke var på penge, men på en fælles glæde ved at opfinde og popularisere teknologi i en verden, som giganten IBM især regerede.

Alderforagt på forkert basis

Hvorfor en kobling mellem ny og garvet ikke længere er comme il faut kan undre, for der synes ikke at være solide grunde til aldersforagten.

It-mediet TechCrunch tog i november 2013 et tjek på 39 startups, som er stiftet siden 2003 og som har opnået en markedsværdi på over 1 milliard dollars.

Midt i trediverne

For disse ekseptionelle virksomheder, af TechCrunch betegnet enhjøringerne, lå den gennemsnitlige alder for stifterne på 34 år. Det er altså nærmere de 40, end de 20, som var gennemsnittet for de fem Facebook-stiftere.

Stifteren af det tredjehøjst vurderede af de 39 selskaber var 52 år, og kigger man på det unge selskab WhatsApp, som jeg skrev om her, er det en historie for sig.

Zuckerberg, alder og milliarder

WhatsApp er netop købt af Facebook for hele 19 mia. dollars, men fotos af stifterne afslører, at der ikke vårharer på spil. Tjek f.eks. foto til denne Guardian-artikel, hvor den ene stifterne også fortæller, at han forgæves søgte en stilling hos Facebook i 2009.

Blot to år før havde Marc Zuckerberg ifølge New Republic-artiklen offentligt sagt følgende: “Young people are just smarter”.

Unges fokus på egne behov

Et par dage før jeg faldt over New Republic-artiklen om Silicon Valleys aldersforagt, havde jeg imidlertid hæftet mig ved en lille galgenhumoristisk Twitter-besked, der sparkede tanker om venturefolks præference for helt unge i gang. Indholdet var følgende:

”VCs prefering young founders is why we have a surplus of great hookup aps and food delivery services and few products for parents, etc.”

Der er mange af apps til dating, til chat, til levering af mad til døren… behov, som prioriteres af unge iværksættere. Men der er ifølge kvinden bag Tweetet meget få, der skuer mod den aflastning, som travle forældre kunne have behov for.

Venturefolk med kikkertsyn

Hendes navn er Clara Jeffrey, der i sin Twitter-bio skriver ”One very tired lady” – og hun er co-editor of Mother Jones – et ofte citeret medie. Jeffrey mener i øvrigt ikke, at venturefolkene bare har noget mod gamle. Alt, der ikke er ungt, hvidt og bor i byerne, dutter ikke.

Jeg ville så i en sidebemærkning tilføje, at det måske ville være ret godt for samfundet, hvis venturefolkene skuede lidt mere over erhvervslivets og det offentliges behov. Vi kan sgutte leve af at chatte og date hinanden, lige så lidt som vi kan leve af at klippe hinanden, og som det stjæler tid fra, hvad vi kan leve af.

Best buck pr. dollar er b-t-b

Techcrunchs undersøgelse har, hvad angår fokus, en interessant konstatering. Der kommer mere værdi pr. dollar ud af den dollar, der investeres i iværsættervirksomheder med fokus på erhvervslivet end i den dollar, der rettes mod forbrugermarkedet.

Måske er det igen Facebook-successen, der blænder for udsynet, men kigger jeg på erfaringer herhjemme, så synes det også at være business-to-business-satsninger, der lykkes bedst.

Jeg tænker her på Tradeshift (e-fakturering), Zendesk (helpdesk), Podio (samarbejdssoftware) og senest på Area9, der for nylig blev købt af McGraw-Hill Education. Men er du uenig, brug endelige kommentarfeltet. Måske er det mine øjne, der har for meget fokus på b-t-b.

Læseværdig

Den lange artikel hos New Republic, er i høj grad værd at læse, også ud fra, at hvad der sker i USA ofte smitter af med nogle års forsinkelse herhjemme. De fleste af kommentarerne er også læseværdige.

En case i artiklen illustrerer i øvrigt, hvor frustrerende det kan være at være en iværksætter i 40’erne, på trods af, at denne ikke blot har flere pæne, små techsuccesser i baggagen, men også et fungerende produkt, der burde være behov for, nemlig sikkerhed i skyen – The Cloud.

Venturefolket tænder ikke på denne iværksætter, så han kan få den nødvendige kapital til allersidste satsning. Til gengæld tænder venturefolket på en ung mand, der er konkurrent. Denne har fået masser af kapital til et produkt, der ikke blot synes teknisk svagere, men som også er langt mindre færdigt. Der findes så en 11 minutters video fyldt med marketinglingo.

PS: Hvad angår venturefolks kikkertsyn, så kig også forskningen, jeg omtalte tidligere her på bloggen. Attraktive mænd har størst chance hos dem.

2 responses to “Fyrre, fit og færdig. I Silicon Valley nu, men herhjemme?

 1. Silicon Valley blev grundlagt af nogle modne herrer i 1968, der stiftede Intel baseret på Silicon. Gordon Moore var ganske vist kun 39 år, men jeg tillader mig at kalde ham fyrre fed og færdig. Robert Noyce var 41 år.

  VMWare er ligeledes stiftet af et modent ægtepar omkring 40 år.

  Jeg tror at inden for B2B er der plads til ældre iværksættere, da det ofte kræver en del erfaring at bygge videre på eksisterende komplicerede systemer.

  Y Combinator Paul Gramham har da haft iværksættere på 50 år:
  http://blog.zencoder.com/2010/09/21/doing-y-combinator-in-your-30s/

  Mange reklamer retter sig mod unge mennesker, da de endnu ikke har opbygget faste indkøbsvaner. Derfor har unge iværksættere en fordel her, da de ved hvad der er “in” og ved hvad der påvirker den let påvirkelige målgruppe.

  Plus fyrre kan være så heldige at børnene er flyttet hjemmefra og parforholdet er mindre krævende.

  Analyser har vist at gode skakspillere beholder stort set deres spillestyrke selvom de er blevet fyrre, hvis de fortsat er aktive. Anand der fører den aktuelle kandidatturnering er et godt eksempel.

Comments are closed.