Tv-kanal indleder troll-jagt; konfronterer ”nethaderne”

”Tiden er forbi, hvor man uden konsekvenser kan sprede had på nettet”. Sådan lød beskeden, da den svenske tv-kanal TV3 udsendt pressemeddelelse om et kommende program ved navn ”Trolljägarna”, der sendes første gang den 1. april.

Som titlen siger, er det en jagt på de såkaldte trolls på nettet, men det af den type, der spreder had og ofte under anonymitetens kappe. (Se evt. definition af trolls HER).

Den kendte jæger

I spidsen for troll-jagten står en meget kendt, prisbelønnet tv-personlighed, Robert Aschberg. Han er hadet af højreekstremister, der gerne kobler ordet jøde og kommunist til hans navn. Han er da også aktiv antiracist, men kommunismen sagde han farvel til i slutningen af 70erne.

Robert Aschberg researchere finder frem til de værste trolls, og han banker på deres dør. Heriblandt hos en troll, der var tæt på at drive en ung, voldtaget kvinde til selvmord, en, der har truet en fremtrædende journalist på livet, og en, der i over 6.000 indlæg på nettet har udspyet sin racisme og truet med dødelig vold.

Domstol?

I et interview på Sveriges Radio forleden blev Aschberg stillet spørgsmålet, om det ikke er at gøre mediet til en domstol, og svaret lyder, at det er en ”shitdebat”, blæst op af netop trolls. Medierne gør jo ikke andet i dag end at fortælle, når nogen forbryder sig.

”Jeg giver nethaderne en chance for at forklare, hvorfor de gør som de gør. Kun de værste vælger vi at hænge ud,” siger Aschberg.

Han peger blandt andet på en svensker, der ifølge ham er blandt de værste i Europa. Det er en mand, der tidligere har fået dom med våbenrelation, og som i mange år har været på overførselsindtægt og bruger tiden på at angribe politifolk og anklagere groft. Ifølge Aschberg har han f.eks. hængt Rigspolitichefens børn ud for på den måde at ramme manden.

Juridisk hjælp til ramte

Men programmet forbliver ikke ved at opsøge nethaderne. Man samarbejder med Juridikinstituttet, der bistår med at få de værste trolls for retten, og som yder gratis retslig hjælp til dem, der udsættes for nethad. Instituttet, der også har udgivet en bog om nethad, blev stiftet i februar 2013 af juraprofessor Mårten Schultz.

Achberg selv er så vant til at blive angrebet, at han betegner sig som ”lutret”, og har man en offentlig kendt position må man kunne tåle lidt mere, mener han. Men grænser overskrides, og nethaderne angriber også almindelige mennesker.

Har lukket profiler

Målet? Robert Aschberg har ikke forhåbninger om at kunne standse uvæsenet, men om skabe lidt mere opmærksomhed og måske eftertanke ud fra risikoen for afsløring. Han fortæller, at der er trolls, der allerede har lukket deres profiler – som er ophørt med angrebene – som følge af programmet.

Men ”Trolljägarna” lægger ifølge ham blot ”et stå til den stak”, der gør en løbende debat nødvendig.

Danske stemmer i øresneglen

Et øjeblik… Jeg hører i min øresnegl, at det bare er så typisk svensk. At et svensk tv-program vil hæmme ytringsfriheden, at svenskerne bare ikke tåler åben snak om problemerne, at de ingen humoristisk sans har, at man er så helvedes politiske korrekte også ud i det antiracistiske. Og Aschberg – han er sgu da bare venstremilitant. Her i Danmark er der heldigvis højt til loftet.

Ja, ja, kære venner, og ignorerer man blot trolls, går de væk af sig selv, og der kommer to torsdage i en uge.

Skaderne

Jeg køber desværre ikke “Don’t Feed the Trolls” længere, men det tog mig nogle år at forstå skaden, de forvolder på både de angrebne og på informationsniveauet.

Jeg har tidligere beskrevet, hvorledes trolls udhuler journalistik ved via kommentarfeltet at skabe en polarisering af holdninger.

Der foreligger også en undersøgelse, der kan tyde på, at trolls bare er nogle skidte mennesker, som nyder at gøre andre ondt. Desværre foreligger der også adskillige beviser for, at det lykkes for dem i uhyggelig grad.

Man må så sige, at Robert Aschberg går noget mere drastisk til værks, end trollbekæmperne, der ”bare” holder ordentlig justits i kommentarfelter om på medier eller på Facebook og sletter, hvad der bryder debatreglerne og grænser.

Godt eller skidt?

6 responses to “Tv-kanal indleder troll-jagt; konfronterer ”nethaderne”

 1. Nej trolle kan ikke ties, så tror de at de har vundet, efter devisen den som tier samtykker. Men efter min mening burde moderator / administrator af diverse fora være meget mere strikse med at holde dem på sporet, de kører ofte debatten ud på et sidespor. Du har jo selv i tiderne oplevet et par trolle i din klumme her :-(

 2. Undskyld, men en troll og en nethader er altså to forskellige ting.
  En troll er bare pisse irriterende, umulig at debattere med og han kan have alle mulige farver.

  En “nethader” derimod er en person som blot skriver sin mening. Så kan man være enig eller uenig. Oftest kan man dog debattere med dem.
  Jeg har i øvrigt ikke stødt på ret mange som direkte hadede, men helt sikkert en masse som Aschberg mener er hadere. Det er bare noget andet end trolls!

 3. Når Robert Aschberg forfølger folk og dukker op ved deres gadedør, så skal folk naturligvis også forfølge Robert Aschberg og dukke op flokkevis ved hans gadedør. Sker dette nogle gange, så er Robert Aschberg nok færdig med at spille Internet-censor. Gengældelse er hele sagen.

  Man skal ikke finde sig i de intellektuelles Internet-censur, heller ikke Robert Aschbergs, og svenskerne må være meget svage, hvis de ikke kan stoppe hans selvbestaltede korstog.

  I øvrigt forekommer Robert Aschberg mig at være en Internet-trold.

 4. Du blander flere fænomener sammen, og godtager således venstreradikale Robert Aschbergs metode til at shame politiske modstandere. Han gør det bevidst.

  TROLL’s

  Troll’s er i udgangspunktet ikke politiske, og kommenterer blot for at få respons af den ene eller anden art. Som blogger kender jeg fænomenet ret godt, og de findes både på højre- og venstrefløjen. De låser sig fast på en ligegyldig detalje (en bys stavemåde, en upræcist formuleret sætning o.l.), og kaprer så debatten med absurd motivanalyse eller regulær spam. De har masser af tid, og får altid det sidste ord.

  TRUENDE TROLL’s

  Troll’s der truer folk findes ligeledes på alle politiske fløje. Det kan være en opgave for politiet, som når Pia Kjærsgaard, Naser Khader eller Yahya Hassan bliver mål for en islamistisk ’shitstorm’. Påstand: Ingen venstrefløjsdebattør eller ‘rettroende muslim’ er blevet truet i samme omfang som de tre nævnte. Som man kan se på de svenske blogs, så er trusler, hetz og vold hverdagen, ikke blot mod højreradikale, men enhver der er aktiv i DF-pendaten Sverigedemokraterna.

  Da jeg for nogle år siden mødes privat med SD Ungdom i Malmø, chokerede det mig, at de alle kunne fortælle længere historier om alt fra diskret chikane til umotiverede overfald. De var hunderædde, og efter min vurdering, politisk set, nærmere De Konservative end Dansk Folkeparti. Forinden havde jeg været til valgaften med Sverigedemokraterna, og her var der vagter overalt hele aftenen. Da det sluttede fik vi forbud mod at gå derfra, og politiet sikrede at alle blev fulgt ind i den ventende taxi. Det var midt i Malmø, Skåne – partiets hovedbase.

  ASCHBERGS PROBLEM

  Robert Aschbergs ‘nethadere’ er i hovedtrækkene blot hans politiske fjender, der grundet Aschbergs militante bagland, er nødsaget til kommentere anonymt. Når han angriber Avpixlat-kommentatorer, har det intet med kampe mod ‘usympatiske troll’s’ eller ‘truende debattører’ at gøre.

  Det overordnede mål er at skabe mere frygt blandt multikulturens kritikere, så de syv socialdemokratier ikke fortsat kan synge EXPO’s sange til skade for den gennemsnitlige svensker, der ikke drømmer om revolution og et sekterisk multikulturelt samfund med alt hvad deraf følger.

 5. Det er desværre sådan i dagens Danmark at skal man gøre karriere så skal man også have de rigtige meninger, og det kan være svært altid at give udtryk for de rette meninger samtidig med at tie med ens private.

  De private meninger kommer så frem ved hemmelige afstemninger hvorfor DF altid er lavere i meningsmålinger end i hemmelige afstemninger. I Sverige der har åbne afstemninger kan man risikere at miste sit job hvis den valgtilforordnede opdager at man stemmer på det forkerte parti.

  Det en voldsparat venstre radikal opfatter som “onde mennesker” er bare hans politiske modstandere.

  Jeg husker stadig den spindoktor der løgnagtigt blev hængt ud som nazist i flere medier af venstreradikale politiske modstandere.

 6. Efter en uges ferie offline, fik jeg kigget på nettet for at se, hvad den første Trolljägarna-udsendelse handlede om og reaktionerne derpå. I medieomtalen efter første udsendelse har der været mest fokus på konfrontationen med en ung mand, der i sin videodagblog på nettet kørte hårdt på en ung kvinde, der med nogen forsinkelse selv havde berettet om et overgreb på hende. Et overgreb, som nogen havde filmet og lagt ud på YouTube.

  Troll’en, som tv-værten Robert Aschberg konfronterede, havde på nettet hævdet, at den unge kvindes beretning om overgrebet (på YouTube i form af skilt på skilt med håndskreven tekst om det skete) var en løgn, og han brugte ret så stærke udtryk om hende. Hans indlæg ledte til noget, der mindede om en hel kampagne med mange deltagere, som alle gik efter den unge kvinde, der til sidst forsøgte at begå selvmord.

  Serien kører på en af de reklamefinansierede kanaler, men SVT (der svarer til DR) tog udsendelsen op i programmet Debatt med Aschberg som en af flere deltagere. Han blev blandt andet angrebet af et medlem af Piratpartiet, der i kernen af sin politik har “att försvara de möjligheter den moderna informationstekniken ger människor att gripa makt och inflytande”. Angrebet gik på, at Aschberg skulle overlade “jagten” til det rigtige retssystem.

  Der er også reaktioner, der tyder på, at programmet tjener almenoplysningen. Man kan evt. læse mere om det her http://tvdags.se/artikel/aschberg-i-trolljagarna-den-stora-bocken-bruse samt her http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/niklas-wahllof-var-tid-ar-beroende-av-ilskans-estradorer-vad-sager-det-om-oss-sjalva/

  Hvad angår definitionen på en troll henvises til beskrivelsen hos amerikanske Wikimedia http://en.wikipedia.org/wiki/Troll_(Internet)

Comments are closed.