Efter mediestøttens bortfald: Øen, der savner sin daglige avis

Det gør av, når et lille samfund mister sit dagblad. Det kan Samsøs borgere skrive under på, og det var den nye mediestøtteordning, der knækkede Samsø Posten som daglig avis.

Støtten på godt 1,2 millioner kroner forsvandt pr. 1.1.2014. Konsekvenserne rækker fra en mindskelse af den kommunalpolitiske dækning med tilhørende debat i læserbreve til familiers problemer med at få dødsannoncer i, inden begravelsen har fundet sted.

Mediestøttens bortfald betød, at Samsø Posten fra at udkomme fem gange om ugen nu kommer en gang om ugen, hver torsdag. Forinden havde krisen i medierne for længst sat en stopper for en mangeårig Samsø-dækning i både Aarhus Stiftstidende og Kalundborg Folkeblad.

Ikke journalister nok

Samsø Postens oplag var på 2.000 – imponerende for et samfund, der kun har omkring 3.750 indbyggere. Men avisen kunne ikke byde på tre journalistiske ”årsværk”, som kravet fra politisk side var, da mediestøtten skiftede fra at være distributionsstøtte til produktionsstøtte, altså uafhængigt af om på papir eller net.

Samsø Posten kan kun byde på knapt to årsværk, for økonomien er stram, da der f.eks. ingen rigtige distributions-alternativer er til dyre Post Danmark på øen.

Landspolitik priviligeret

Blandt de nye medier, der fik støtte, var Altinget.dk, Den Korte Avis og Avisen.dk – alle med stort fokus på landspolitik, hvilket i forvejen væg-til-væg-dækkes af de traditionelle medier.

Samsøs borgere savner deres daglige avis. Det fortæller folk mig, og det bekræftes af en lille rundspørge i Facebook-gruppen ”Hjælp hinanden på Samsø”, der p.t. følges a 2765 mennesker (samsinge, ex-samsinge, fritidssamsinge og andre turister).

Her et lille udsnit af tilbagemeldingerne (lettere redigeret):

Marna Foged: “Vi savner meget at få avisen hele ugen”.

Anna Skole Kruse: “Jeg savner også Samsø Posten i papir udgave 5 gange om ugen og ikke som nu 1 gang; savner at følge med i hvad der sker både af arrangementer, læserbreve, dødsfald, nyt på øen, ja rent ud sagt alt hvad avisen indeholdt før. Jeg ønsker den tilbage igen.”

Rie Stenbjoern: “Jeg er ikke glad for kun at få avisen om torsdagen. Jeg føler at jeg får oplysninger så sent, at jeg har forpasset mulighederne for at reagere på dem.”

Nettet ingen redning

At Samsø Posten også findes på nettet, bag betalingsmur, kompenserer ikke fuldt ud, mener flere.

Rita Holm Stjerne: “Jeg savner den daglige avis; syntes det er træls, at “nyhederne” er gamle inden vi får dem. På netavisen står der selvfølgeligt ikke det hele, for så var der ingen grund til torsdags-avisen.”

Anne Grethe Olsen: Jeg læser Samsø Posten i netversionen. Det gjorde jeg også før den blev til ugeavis. Så papirudgaven er ikke så vigtig for mig. Men jeg læser den egentlig primært for at kunne følge med i, hvad der sker på Samsø. Så avisen mangler alligevel i det daglige. Har lidt svært ved at huske fra torsdag til følgende uge.

Begravelserne

Fra øens erhvervsdrivende har reaktionerne været sparsomme.

”Den eneste der har ytret sig er bedemanden… og det er vist lidt sølle hvis det kun er bedemanden der mangler dagbladet,” lyder det i en mail fra Morten Christensen, der står bag Samsø Posten.

Også via en mail hører jeg, hvorledes en familie oven på et dødsfald følte et ekstra pres, fordi det kneb med at nå ugeavisens deadline.

Men Samsø Postens Morten Christensen, peger i sin tilbagemelding også på et muligt demokratisk problem – Christensen funderer over, hvilken betydning fraværet af den daglige avis får for nærdemokratiet.

Store kommunale udfordringer

Samsø er, trods den landdækkende øvelse med kommunesammenlægninger i 2007, forblevet selvstændig. Sådan var ønsket fra kommunalpolitikernes side.

Men økonomien er svær, og udfordringerne er store, både i forbindelse med demografi (meget høj andel af borgere over 65) og i forbindelse med transport til og fra øen. Kommunen har f.eks. selv oprettet et færgeselskab, der skal klare transporten over mod Jylland, og for at få forkortet den lange sejltid mod Sjælland bygger kommunen en ny havn i Ballen – på østsiden af øen. Håbet er flere turister.

Den politiske dækning i Samsø Posten har oftest været refererende, typisk af kommunalbestyrelsesmøder, mens bølgerne jævnligt er gået højt i indlæg fra læserne, inklusive kommunalpolitikerne.

Det er typisk også i læserindlæg, at der ind imellem sættes kritisk fokus på den kommunale administration – lige fra særprægede fyringer til et stort ledelseslag og et skrumpende lag af ”varme hænder”.

Savner åben debat

Tim Resbo, der i Facebook-gruppen kritiserer Samsø Posten for ikke at være kritisk nok, forklarer sig nærmere i en mail:

”Jeg savner i den grad den åbne daglige debat, som ikke engang findes på Samsø Postens netavis. I forbindelse med overgangen fra dagsavis til ugeavis skete der også det ærgerlige, at læserindlæg (ikke bare læserbreve) blev “glemt” eller kom i avisen med op til 3 ugers “forsinkelse” i forhold til afsendelsen.”

Blandt tilbagemeldingerne på Facebook ses kun en, der mener, at skiftet er positivt. Rune Balle skriver således: ”Samsø Posten er blevet MEGET bedre efter at den blev en ugeavis, fordi der nu er længere artikler og generelt mere stof, der holder længere end et døgn. En ulempe er nok annoncering af arrangementer, for det er ret ærgerligt hvis en annonce bliver glemt.”

Rockhotellet

Men mærker arrangører en forskel? Jeg spurgte på Brundby Hotel, der også har stort fokus på musikken (og derfor også kaldes rockhotellet) samt hos Samsø Bio.

Rasmus Hanevold fra rockhotellet er ikke helt klar over, om skiftet til ugeavis har betydet noget. ”Generelt set finder gæster vejen forbi alligevel,” skriver Hanevold i en mail, men tilføjer dog et ”øv” over avisændringen.

Hotellets markedsføring sker i høj grad via småplakater i sommerlandet, men programmet kan også ses på hotellets website og på Facebook.

Biografen

Fra biografen, der drives udelukkende via frivillig og ulønnet arbejdskraft, lyder meldingen fra formanden Ellen Lynard således: ”Det sker at folk siger, de har overset en film, men ellers benytter de mange medlemmer sig af medlemsbladet, og vi skriver nye opdateringer hele tiden på Facebook. Ligeledes forsøger vi at holde hjemmesiden opdateret.”

Facebook er i øvrigt også rammen for Samsø Netavis, der slet ikke har tilknyttet journalistiske kræfter. Enhver kan ”indrykke” annoncer og holdninger og kommentere på hinandens.

Politikerne og Facebook

Morten Christensen fra Samsø Posten mærker endnu stærkere Facebooks betydning som konkurrent, efter det bortfald af mediestøtten, som er konsekvensen af et folketingsflertals beslutning.

”Med Samsø Posten som ugeavis har vi set en faldende annoncemængde, og jeg tror ikke, at avisen i den nuværende form vil overleve på længere sigt. Facebook og andre sociale medier vil overtage en stor del af annoncemarkedet, og indhold er det svært at få folk til at betale for”.

Christensen tror ikke på, at en fuld avissatsning på nettet holder. Igen er det demografien med de mange ældre, der er udfordringen.