Sådan undgås, at kønsfordommes stærke appel trumfer fakta

Selv den gode vilje spiller oftest fallit, når det gælder om at få flere kvinder ind i topledelsen. ”Det er kvinderne selv, der ikke vil”, lyder tidens mest populære forklaring. Biologi! Work/life-balance!

Det er en bekvem forklaring for den, der trives ved status quo, men der er langt mere på spil.

Ønsker man at vide, hvor mange snubletråde den gode vilje møder undervejs, er den nye bog ”Bridging the Gender Gap. Seven Principles for Achieving Gender Balance” et godt sted at starte. Den er forfattet af lektor ved CBS, ph.d. Lynn Roseberry , og rektor for Jönköping International Business School, Johan Roos.

Blænder for realiteter

Bogen fortæller om, hvorledes kønsfordommene har så meget stærkere appel, end realiteterne, hvad angår evner, præferencer og fordele ved diversitet.

Bogen angiver også veje til at genkende nøjagtigt, hvad popper op som modstand undervejs, og angiver, hvordan man klarer sig udenom disse forhindringer.

Legos gode vilje

Apropos bogen. Nogen erindrer måske stadig, hvordan Legos topchef Jørgen Vig Knudstorp for et par år siden kom i fokus, fordi var et stærkt misforhold mellem koncernens gode vilje, hvad angår diversitet, og så realiterne, nemlig en koncernledelse bestående af 22 mænd.

Lego måtte erkende, at den gode vilje ikke slog til. Ifølge Jørgen Vig Knudstorp kunne ”antagelser”, altså fordomme om hvad de to køn var bedst til, have stillet sig i vejen. Lego måtte derfor grave dybere, og resultaterne er begyndt at vise sig, også i allerøverste lag.

Trængte mænd?

IBM har længe arbejdet systematisk med at komme fordommene til livs, så det vitterligt handlede om de bedst muligt kvalificerede. Nogle mænd følte sig truede på karrieremulighederne, fordi IBM prioriterede diversitet, men blev klogere, og det skrev jeg om under overskriften ”Mand: Den dag jeg opdagede jeg ikke var undertrykt”.

IBM er med i bogen “Bridging the Gender Gap” som eksempel på et selskab, der har arbejdet professionelt med at opnå diversitet, ligeledes Novatis Pharmaceuticals.

Bogen sluttes i øvrigt af med et skrækeksempel på, når ”diversitet” forbliver ved skåltaler. Et skandinavisk gren af et amerikanske konsulenthus, dumper på 6 ud af de 7 principper, der ifølge forfatterne skal til, for at man lykkes. Det syvende ”Forvent modstand fra kvinder”, opstod aldrig.

Størst forskel inden for et køn

Bogen rummer en solid beskrivelse af, hvad forskningen siger, og det er, at forskellen mellem køn er mindre end forskellen inden for et køn. Og glem så alt om, at finanskrisen skulle have med testosteron at gøre. Den holder heller ikke.

Ønsker du at læse mere om bogen, så læs evt. min anmeldelse med overskriften: “Kønsfordomme står for skud”.

Anmeldelsen er skrevet til Kvinfo – et center for viden om køn, kvinder som mænd, og et forskningsbibliotek. I øvrigt et center, som mange ønsker nedlagt, med argumentation a la kvinder har for længst opnået ligestilling, og ikke blot juridisk, og at det er mændene, der har det værst.

Usædvanlige Danmark

Danmark er et ret usædvanligt land, hvad angår køn. Vi har et ekstremt kønsopdelt arbejdsmarked, hvilket også er et emne i bogen.

Danskerne har også en helt særlig holdning til kvinder og ambitioner. En EU-undersøgelse viste, at i Danmark mener 49 procent, at mænd i højere grad end kvinder har ambitioner om at blive ledere. I EU som helhed 26 procent.

Ifølge bogen ”Bridging the Gender Gap” viser forskning, at ambition intet køn har. Men den modvind, der møder de ambitiøse, har forskellig styrke. Nogle opgiver på forhånd, nogle undervejs. Om i erhvervslivet, på universitetet eller i det offentlige.

Og det er et spild af højtuddannede mennesker i en global konkurrence, hvor Danmark ikke står for stærkt i forvejen.

One response to “Sådan undgås, at kønsfordommes stærke appel trumfer fakta

Comments are closed.