Digital EU-masterplan forbigår den vigtige netneutralitet

I dag præsenteres EU’s plan for EU-landene som ét enkelt digitalt marked, i stedet for som nu 29 landemarkeder, og det skorter ikke på sukkerglasur. EU forventer således, at planen for “Digital Single Market” (DSM) kan skabe 3,8 millioner nye job og reducere omkostningen ved offentlig administration med 15-20 procent blandt andet via indførelse eGov – digital forvaltning – som f.eks. Danmark og Estland er godt i gang med.

Masser af materiale er lækket forud for offentliggørelsen, der finder af sted lige nu (6. maj kl. 12.00). Hvad jeg selv havde imødeset med mest spænding glimrer dog ved sit fravær. Der ses ingen nærmere beskrivelse, hverken hvad angår netneutralitet eller roaming-problemet.

Netneutralitet er begrebet, der dækker et åbent internet uden diskrimination af trafik. Dvs at netoperatører for eksempel ikke må forsinke eller blokere konkurrenters data, og de må ikke sælge “fast lanes” – motorveje til firmaer med dybe lommer. Alle skal stå lige.

Roaming-sagen gælder de høje roamingafgifter på tale og data, som EU-borgere oplever, når de er i andre EU-lande. Der har fra EUs side været ønske om at forbyde dem, men teleselskaber protesterer, ligesom de vil have lov til at kunne sælge “motorveje”.

I pressemateriale omtales undladelsen af de to områder under FAQ (Frequent Asked Questions) således:

FAQ: “Why are roaming charges and net neutrality not mentioned in the Strategy ….?

Roaming and net neutrality are key elements of the Telecoms Single Market package that is currently being negotiated by the European Parliament and the Council of the European Union. In the Strategy, the Commission explicitly says that it expects the negotiations to conclude on a clear set of net neutrality rules and the end of roaming surcharges as soon as possible…”

Hvad jeg kan se af den øvrige tekst, der forefindes i alt lige fra bureaukrat-udgave og pixi-udgave, er at EU skal skabe “incentives” for at investere i bredbåndsudbygning. Der skal være noget lokkende, en gulerod.

Teleselskaber har f.eks. været massivt ude med advarsler mod både ren netnetneutralitet og forbud mod roamingafgift. Sådanne ting vil svække deres interesse for at investere i den nødvendige fortsatte udbygning af bredbånd, fordi økonomien ikke vil hænge sammen.

Også teleselskabernes underleverandører har advaret. Herfra hævdes f.eks., at hvis netudbydere ikke må sælge “fast lanes” til brug for kommunikationen i fremtidens selvkørende biler, så kommer der lig på bordet. Det skrev jeg om under overskriften “Fra Taleban til dødelige bilcrash: Netneutralitet i EU”.

I USA har telemyndigheden, FCC, trodset netudbydernes kritik, og der er vedtaget ren netneutralitet.

En stor del af EU’s “Digital Single Market” gælder i øvrigt fjernelse af sten på vejen til e-handel på tværs af grænser og til brug af e-tjenester på tværs. Det omfatter blandt andet forbrugerlovgivning, pris på pakkelevering, copyright og momslovgivning.

PS tilføjet kl. 12.14: En spøjs vinkel forud for dagens offentliggørelse var et indlæg i det nye medie politico.eu med overskriften “EU digital single market: Death by compromise”. Medskribent er Ryan Heath, der var talsmand for den tidligere kommissær med det digitale ansvar, Neelie Kroes, og hun blev bebrejdet sin kompromisløshed.