Først iRobot, nu Google: Skræller gys ved militærimage væk

Boston-firmaet iRobot, verdenskendt for støvsugerrobotten Roomba, frasolgte i februar den division, der producerer robotter til militær og politi. I marts blev det Google, der ifølge Bloomberg News satte sit datterselskab med militærrobotter, Boston Dynamics, til salg efter blot tre års ejerskab.

Bloomberg-nyheden kom få uger efter en video fra Boston Dynamics, der gik viralt. Videoen viste imponerende forbedringer af den menneskehøje humanoidrobot Atlas fra Boston Dynamics. Man så Atlas færdes blandt træer i snebelagte bakker, og man så den i færd med at flytte store papkasser i et lagerlokale, hvor den også blev udsat for at blive skubbet med en hockeystav, og hvor den til slut blev fældet bagfra med vold, men evnede at rejse sig igen på egen hånd.
160320 Atlas væltes

Både penge og image
Men hvorfor skrælles militærdelen nu af to firmaer? Alt tyder på, at både penge og image er involveret i beslutningen.

Ifølge analysefirmaet Tractica vil det allerstørste salg på robotmarkedet frem til 2020 ske inden for forbrugersegmentet, men salget på militærsiden er betydeligt mindre.
160329 Tractica 2020 prognose

Populærkulturens skræmmebilleder

På imagesiden betyder det noget, at der meget let opstår en skræmmende debat om robotter og krigsdeltagelse, og det kan smitte af på både iRobots og Googles image i relation til forbrugersegmentet. Populærkulturens billede af truende robotter puster til ilden, og der ses i stigende grad diskussion om, hvorvidt bevæbnede robotter propfyldt med sensorer og kunstig intelligens skal kunne agere på egen hånd, altså dræbe og ødelægge uden et menneske som den besluttende faktor.

Den seneste video af Googles Atlas, der chikaneres af et menneske først med en hockeystav og siden fældes helt bagfra, gav nærmest en eksplosion af reaktioner på de sociale medier, og typisk blandt disse var ”Sådan vender man robotterne mod os” og ”Det bliver starten på robotternes udryddelse af menneskeheden”.

Empati på spil

Den britiske professor Noah Sharkey, formand for en international komité for kontrol med robotvåben (ICRAC), undrer sig ikke over reaktionerne.

”Hvis man for eksempel er ond mod dyr, viser det, at man er et ”mindre” menneske – uden empati – selv om man måske ikke selv opfatter det som sådan. Og når en robot begynder at minde om et levende væsen, så slår det samme igennem,” sagde Noah Sharkey i sidste uge på en konference i Haag om kunstig intelligens, robotter og andre autonome systemer. Medarrangør af konferencen var FN (UNCRI – United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute).

Giver man derimod en vaskemaskine et skub, eller smider man en brødrister i gulvet, udløser det ingen tilsvarende reaktion.

Jobløs fremtid?

Men endnu et element i reaktionerne er, at Atlas pludselig blev en nærværende ”legemliggørelse” af humanoiden, der tager arbejdet fra mennesker.

Men endnu et element i reaktionerne er, at Atlas pludselig blev en nærværende ”legemliggørelse” af humanoiden, der tager arbejdet fra mennesker. Vi er langt fra automobilfabrikkernes industrirobotter, og langt lagerrobotten, der hare flytter rundt på paller. I stedet er vi tæt på arbejderen, der løfter en kasse og svinger den op på hylder, eller tager den derfra. Bevægelserne er helt menneskelignende.

Professor Noah Sharkey ser ikke positivt på, at Google sælger Boston Robotics. ”Selskabet har verdens mest avancerede robotter”, forklarer han. Foruden humanoiden Atlas er Boston Dynamics især kendt for sine firbenede skabninger, pak”æslet” Big Dog og den lynhurtige Cheetah.

Militærleverandør som køber?

Bloomberg News nævnte japanske Toyta som mulig køber samt Amazon.com, men andre tror på, at køberen skal findes blandt firmaer, som i forvejen er stor leverandør til det amerikanske militæret, som for eksempel amerikanske General Dynamics. Købere fra f.eks. Rusland eller Kina får næppe en chance.

Google-salget af Boston Dynamics kan dog have endnu en årsag, mener Noel Sharky. Der synes at have været strategisk uoverenstemmelser mellem Google og datterselskabet Boston Dynamics. Google går efter at få produkter på markedet i løbet af meget få år, mens arbejdskulturen i Boston Dynamics er det lange, seje træk måske over et årti eller mere.

Reaktioner indefra selve Google tyder på, at reaktionerne på Atlas-videoen har været en tankevækker. I en intern, lækket mail, udtrykkes det således af en kommunikationsansvarlig hos Google:
“There’s excitement from the tech press, but we’re also starting to see some negative threads about it being terrifying, ready to take humans’ jobs.”

Afholdt militærrobot

For de soldater, der har patruljeret i krigszoner med iRobots militærrobot, Packbot, er maskineriet dog alt andet end skræmmende. iRobot, hvis start blev finansieret af militæret, har produceret over 6.000 af Packbotten, en lille bæltekøretøj, som også klarer trapper og ujævnt terræn.

I aktiv tjeneste har Packbots opgave først og fremmest været at afsøge terrænet for vejsidebomber og få dem uskadeliggjort

Packbot er set forsynet med missiler, men kun på forsøgsbasis. I aktiv tjeneste har Packbots opgave først og fremmest været at afsøge terrænet for vejsidebomber og få dem uskadeliggjort.

Soldaterne knyttede sig på sin vis til deres Packbot, der reddede adskillige liv. Det erfarede jeg, da jeg i 2006 til Politiken i Boston interviewede en af iRobots tre stiftere, ingeniøren Helen Greiner. Hun stod i spidsen for militærdivisionen og fortalte, at soldaterne gav botten navne og soldaterne kunne reagerer stærkt, næsten med empati, når Packbot’en selv blev offer for en vejsidebombe.

Helen Greiner har i øvrigt siden forladt iRobot for at opbygge et nyt robotfirma, CyPhy Works, men denne gang gælder det små overvågningsdroner til militær- og politibrug. Hendes firma har dog valgt den både/og-model som iRobot forlader. Takket være effektiv crowdfunding via Kickstarter udvikler CyPhy Works også droner til forbrugermarkedet.

2 responses to “Først iRobot, nu Google: Skræller gys ved militærimage væk

  1. Vil det rent faktisk ende med, at robotter kommer til, at gøre al det manuelle arbejde –som vi har mennesker til at udføre idag (f.eks. lastbil-kørsel – rengøring både ude og inde ) m.m. –Så bliver der jo alt-formange ledige mennesker på kloden (som i forvejen er overbefolket af mennesker)–Vil folk “fornuftige” ! Holde op med, at føde børn ? –Og kan vi leve uendeligt med “stop-aldring” ! –metoder ? –Det lyder da meget rart -synes jeg ! –idet halvdelen af vores liv jo har bestået af, at gøre fejl ! som vi har brugt resten af vores tid til, at oprette !–Vi får så masser af fritid –som skal bruges til, at “forfine livskvaliteten ” ! Det lyder da virkelig godt Ikke sandt !

  2. @Lonny Fischér Olsen Autonome systemer, herunder robotter, vil overtage mere manuelt arbejde, end der allerede er sket. Men ikke manuel arbejde alene. Majoriteterne af handler på Wall Street sker via softwarebots, så det har allerede overflødiggjort mange “white collar workers”. I USA bruger flere advokatfirmaer allerede software (kunstig intelligens) til at tyre retssager igennem for at finde præcedens – et job, som tidligere krævede mange timer og dager fra uddannede jurister. I konkurrence med softwaren er så lavtlønnede yngre jurister, idet der i mange lande er kommet en så stor overproduktion af jurister, at de ikke kommer i “normalt” arbejde. Men også på mange andre “tænke-områder” vil vi blive overflødiggjort.
    Den med, at vi mennesker så får mere fritid til at forfine livskvaliteten:-) Jeg tror sgutte, at “kapitalejerne”, eller hvad fællesbegrebet egentlig er, for aktionærer og privatejere, har lyst til at finansiere de overflødige, og staten i stadig mindre omfang. Men hvis det med at forfine livskvalitet handler om at grave spiselige rødder op, så jo:-)

Comments are closed.