Mobiler i fængslet? Søren Pind ser på jamming-tech

Der var røde øren hos Kriminalforsorgen, da det kom frem, at Omar el-Husseins formodede hjælpere under terrorangrebet i København alle havde haft mobiler i cellerne, og da det efterfølgende stod klart, hvor udbredt problemet er. Bare inden for seneste tre år er der fundet over 5.000 mobiler hos de indsatte.

I flere udenlandske fængsler benyttes på forsøgsbasis teknologi til at jamme – ødelægge – signalet til og fra mobilen, så f.eks. vidner ikke kan forsøges påvirket og så handel med stoffer bremses. I Danmark er jamming forbudt.

I udlandet tales der også om at bruge jamming mod de droner, som bruges til at smugle mobiler over fængselsmure, men igen, jamming er forbudt herhjemme. Forbudet håndhæves af Energistyrelsen, der efter regeringsskiftet overtog ansvaret for teleområdet fra Erhvervsministeriet.

Pind besøger Aalborg-firma

Jeg erfarer imidlertid, at justitsminister Søren Pind i dag, fredag, besøger Aalborg-firmaet, MyDefence Communication, hvis jammingudstyr grundet forbudet herhjemme p.t. aftestes i et udenlandsk fængsel.

Søren Pind lancerede i marts “21 tiltag mod mobiltelefoner i fængslerne”, og blandt dem ses narkohunde til at opsnuse telefonerne, ligesom der skal flere kropsscannere i brug. Punkt nummer 12 af de 21 tiltag forklarer sandsynligvis ministerens besøg hos MyDefence:

12) Ekspertgruppe med eksterne eksperter, der skal undersøge tekniske løsninger, der skal hindre indsattes brug af mobiltelefoner (f.eks. jamming), og som hurtigt skal komme med en anbefaling til et eventuelt valg af en teknisk løsning.

Så vidt jeg er orienteret, kommunikerer fængselspersonalet ikke indbyrdes via mobiler, så deres kommunikation ville ikke blive blokeret. De benytter enheder, der kører på anden radiofrekvens.

Energistyrelsen advarer mod jamming

Ifølge Energistyrelsen kan forsvaret, politiet og statens strafferetlige område anmode om dispensation fra forbudet mod jamming. Styrelsen advarer dog mod bruge jamming, selv om det kan forhindre droner i at komme ind over fængselsmuren og mobiler i at fungere. Ifølge styrelsen kan jamming også ramme GPS-signaler, flytrafik, ambulancer og politiets nødudstyr.

Hvorvidt man med nyeste jammingteknologi kan eliminere disse problemer, vil jeg kigge nærmere på. Hvad angår droner, findes der imidlertid helt ny teknologi, der udelukkende jammer signalet mellem den aktuelle drone og dens operatør. Det kaldes nålestiks-jamming, og den teknologi har MyDefence, oplyser Christian Steinøe, adm. direktør for Aalborg-firmaet.

5 responses to “Mobiler i fængslet? Søren Pind ser på jamming-tech

 1. Spørgsmålet er så om man skal jamme, selv om man kan, uden bivirkninger? Jo flere perfekte løsninger man laver, hvad enten det handler om stoffer, flugtmuligheder eller kommunikation, jo mere forrået bliver fængselsmiljøet antageligvis (bare se på USA). Det er nok bedst at sørge for at fangerne har visse, begrænsede muligheder for at overtræde reglerne, og så acceptere dette evindelige ping pong-spil med dem. Jeg tror i hvert fald, at jeg selv meget hellere ville være fængselsbetjent i et sådant fængsel end i et perfekt restriktivt fængsel.

 2. @Morten Bo Johansen. Jeg forstår bestemt din holdning, men heldigvis er der vist langt mellem forholdene i amerikanske fængsler og arresthuse og danske. Men lige netop den med mobiler… Perspektiverne i trusler mod vidner, i at aftale fælles “forklaring” m.v. Jeg tror nok, jeg gerne ser jamming der, eller i hvert fald en langt mere effektiv måde at forhindre indsmugling af mobiler.

 3. Borgernes retsfølelse betyder selvfølgelig noget og den slags kan ikke altid reduceres til rationelle og objektivt meningsfulde handlinger. Men umiddelbart kunne det alligevel tyde på, der er gået politik i sagen og sheriffen derfor har mere travlt med at sende røgsignaler end rent faktisk at løse problemet.
  Problemet er jo ikke mobiltelefoner som sådan. Problemet er hemmelig kommunikation, både internt mellem de sigtede i terrorsagen og med personer uden for fængslet.
  Mobiltelefoner er bare den kommunikationsteknologi man har valgt og hvis man lukker ned for den mulighed (f.eks. ved jamming), uden at løse det grundlæggende problem, kan de jo bare vælge en anden teknologi. Blyant og papir har været en populær og i øvrigt stærkt “jamming-resistent” kommunikationsplatform, længe før man overhovedet opfandt mobiltelefonen.

 4. Hej Dorte

  Ja, men fordelene opvejer vel ulemperne, hvis man indfører jamming af mobilsignalerne.

  Pointen er bare, at vi bliver nødt til at blive enige om hvad hensigten reelt er.
  Fra et journalistisk standpunkt er teknologivinklen selvfølgelig mest “sexet”. Sådan ser sheriffen vel også på det. Det er nemt at se handlekraftig ud, hvis man holder møder med højteknologivirksomheder og giver den på alle tangenter med strammede sanktioner og mobil-jammere. Spørgsmålet er bare hvad problemet reelt er og om man løser det med jamming?
  Jeg mener ikke problemet er mobiltelefonerne som sådan. Problemet er, at visse fanger har adgang til dem (eller i tilfælde af jamming, andre kommunikationsmetoder). Det er ikke kun flueknepperi. Der er en subtil og væsentlig forskel mellem de to standpunkter :-)

Comments are closed.