Kryds fingre: It-nervesystem på Herlev og Gentofte udskiftes i nat. Nyt EPJ.

Blodprøverne, jeg i dag fik taget på Gentofte Sygehus, er nok taget den værst mulige dag. I løbet af natten får sygehuset nemlig fjernet det gamle it-nervesystem, bestående af alt for mange systemer, og ind transplanteres et helt nyt, sammenhængende nervesystem fra det amerikanske firma EPIC. Kommer mine data – de bittesmå nerveimpulser – mon godt nok med over?

Som én, der har fulgt danske sygehuses genvordigheder med it-systemer i mange år, er jeg selvfølgelig allermest spændt på, om patienter, læger, sygeplejersker, laboranter, portører og alle de andre gode mennesker kommer nogenlunde glat igennem udskiftningen af it-nervesystemet. Pyt med min egen lille sag – intet stort på spil der.

Der vil opstå problemer, men forhåbentlig alle i kategorien ”børnesygdomme”

Der vil opstå problemer, men forhåbentlig alle i kategorien ”børnesygdomme” – dem, der indtræffer, når der implementeres store systemer, om til produktionsstyring, økonomistyring eller nye elektroniske patientjournaler (EPJ).

Bekymrede læger

Berørte læger har allerede har udtrykt bekymring over skiftet, der også sker på Herlev Sygehus i nat, og som med tiden vil ske på alle hospitaler i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Jeg selv blev lidt bekymret for gigantprojektet, som koster mindst en milliard kroner for Region Hovedstaden, da jeg for nylig hørte fra en person, bosat i USA.

Drukner i succes?

”EPIC drukner i sin egen succes. Selskabet har simpelthen taget alt for mange ordrer ind”, sagde personen, som dog kun har det fra von hören sagen, men som har kontakt med sygehuse i USA.

EPIC har haft en enorm salgssucces. Lige som der en gang blev sagt om IBM, at ingen it-chef nogensinde er blevet fyret for at vælge IBM, og lige som det samme senere blev sagt om det tyske virksomhedshedssystem SAP, er det EPIC som den remse køres af på i sundhedssektoren.

Det ene prestigesygehus efter det andet har givet ordre på EPJ-softwaren, der i USA hedder EHR (Electronic Health Record), heriblandt John Hopkins Medicine, Cedars-Sinai Medical Center og den berømte Kaiser Permanente-gruppe, der også blev nævnt i forbindelse med det danske valg.

Problemer flere steder

Men Googler man på ordene Epic og software og problems kan rygtet fra USA om, at der er taget alt for mange ordre ind, og at det går ud over kvaliteten, måske have noget på sig.

Google-søgningen fortæller om en del problemer og om ret betydelige budgetoverskridelser. F.eks. har sygehuse i New York angiveligt store problemer, og et par sygehuse under Cambridge University blev sat under opsyn grundet faldende behandlingskvalitet efter indførelse af systemet

Men disse ting skyldes ikke nødvendigvis EPIC-systemet. Det kan lige så godt være, at køberen har budt ind med for dårlig ekspertise, en svag organisation og alt for mange ændringskrav. Købere har det med at lægge skylden på it-leverandøren.

Man ser bestemt også systemet nævnt i positiv sammenhæng, senest i historien om blyforurening af vandet i Flint, Michigan. Her var det en læge og hendes kolleger, der ud fra EPIC-data fra blodprøver fra områdets børn afslørede, at efter byen havde skiftet vandforsyningskilde, skete der en fordobling og nogle gang endnu mere af det skadelige blyindhold i børnenes blod. Flere af de positive historier fortælles på selskabets eget websted.

Kvinde bag successen

EPIC er et privatejet selskab, grundlagt i 1979 af datalogen Judith Faulkner, der nu er i 70’erne. Firmaets motto er “Do Good. Have Fun. Make Money”.

Judith Faulkner er stadig i spidsen for firmaet, og fra 2016-interviews med hende, nogle sigende linjer, om kunsten at lave godt software:

“Code is three things; programming is three things. One, it’s mathematics. So, it’s millions and millions of lines of math,” she says “Two, it is a language. You really have to think in it. You have to be able not to be translating it, but to think in that language and when you decide what you want, you write it as fluently as though you were talking in another language. It has to be art too; good software is art.”

Dækker halvdelen af amerikanere

EPIC er foreløbig rammen for 190 millioner menneskers patientjournal, og jeg har læst, at i det tal rummes halvdelen af alle EPJ-journaler for amerikanere.

Det er lidt spøjst at tænke på, i et lille land, hvor de gamle amter valgte at have stort set hvert deres eget EPJ-system, og hvor amternes afløser, de fem regioner er endt med at bruge fire forskellige EPJ-systemer til landets 5,5 millioner mennesker. I Region Syddanmark bruges et svensk system fra Cambio Healthcare Systems. I Region Midtjylland er leverandøren dansk, nemlig Systematic, Region Nordjylland satser på CSC Scandihealth, mens det altså er EPIC for Region Hovedstaden og Sjælland.

PS: Hvad der tidigere er skrevet her på bloggen om EPJ – skandaler, valg m.v. – kan ses HER.

One response to “Kryds fingre: It-nervesystem på Herlev og Gentofte udskiftes i nat. Nyt EPJ.

  1. Opfølgning: Umiddelbart efter igangssætning var der forlydender om, at alt var gået fint, men nu synes der ifølge Ugeskrift for Læger at være opstået alvorlige problemer.

Comments are closed.