Nordisk bank-alliance skal eliminere it-kriminelles fordele

De kriminelle, der står bag it-angreb på bankerne, samarbejder bedre end bankerne gør, men den alvorlige svaghed vil de store nordiske banker nu eliminere. Det oplyste Jim Ditmore, COO hos Danske Bank, på Copenhagen Cybercrime Conference i Industriens Hus i dag.

Jim Ditmore fortalte om etableringen af en samarbejdsplatform – ”Nordic Cyber Security Collaborative Framework” – som også ventes at omfatte nationalbanker, deltagere fra efterforskningsside, teleselskaber og producenter af hardware og software, inclusive sikkerhedssoftware.

Danske Bank er initiativtager, men følge Jim Ditmore er Norden meget sent ude. Amerikanske banker har allerede for ti år siden etableret et sådant samarbejde som værn mod, hvad der kaldes de cyberkriminelle.

Det nære samarbejde betyder blandt andet at hvis en bank rammes af et cyberangreb, så vil den øjeblikkeligt orientere de andre via platformen – banker, politi og andre relevante. Når andre kender angrebets art, kan der straks arbejdes med forholdsregler hos andre. De kriminelle vil nemlig, hvis et indbrud har vist sig succesfuld, hurtigt bruge samme type over for 20-30 andre banker.

”I dag finder vi ud af, at en bank er angrebet via medier, og data om det er meget sparsom og af meget lille nytte for at forhindre fremtidige angreb,” siger Jim Ditmore, der forventer at samarbejdsplatformen er etableret i december 2016.

På spørgsmålet om, hvorfor de nordiske banker er så sent ude, svarer Jim Ditmore, at det blandt andet handler om den gamle kultur. Banker er meget tilbageholdende med at dele information, også for ikke at risikere antitrust-sager.

Danskeren, Troels Ørting, der er direktør for Barclays Banks it-sikkerhedsafdeling, oplyste på konferencen, at store europæiske banker allerede er gået ind i et tilsvarende samarbejde, som i øvrigt også omfatter Interpol og Europol. Ørting, der selv har omkring 1.000 ansatte i afdelingen, ser frem til, at der også kan etableres et samarbejde mellem ”hans” sikkerhedsalliance og den nordiske.

One response to “Nordisk bank-alliance skal eliminere it-kriminelles fordele

 1. Bankerne har da gjort meget brug af kooperativer: Bankdata er bare et af mange tragiske eksempler.

  ‘Alliance’ plejer at være et kodeord for ‘kartelvirksomhed’…
  Men desværre plejer ‘nyttige’ karteller og monopoler at tillades, og man arbejder hårdt for at skabe nye, hellige køer.

  Oldtidens britiske liberalister var optaget af populisme og tryghed, da man så farer i Frankrig. I liberalisternes jord kunne alt dyrkes: også dagens hæslige socialisme, der sørger for at jorden bliver pløjet, køerne mælket m.m., i et cirkulært fællesskab (f.eks. Danmark).
  De reagerede imod unyttige regler, der evt. kunne true deres markedshæmmende kollektiver, privilegier og beskyttelse. Når man kunne gøre brug af private ejendomsrettigheder, gjorde man dette; det blev dog aldrig et krav at konsekvent fastholde ejendomsrettighederne, så man kunne bare aftale det man ville, eller dvs. drive kollektiver i de mange former som forfølger os i dag.

  Man kan altså godt kalde det en Nordisk Bank-Alliance, men der er altså ikke nogen tvivl: bag enhver alliance af denne slags, er det Lenins skygge, der står og lurer.

Comments are closed.