Jubel eller? Dankort og NemID på mobilen

OBS: Artikel ajourført kl. 15.27 med allernyeste tal for mobilselskabers andele.

På nettet høres jævnligt små nødråb, når nogen har mistet mobilen, men bare vent. Disse nødråb tager til i styrke, den dag bankerne har gjort mobilen til dit Dankort, som du kan betale trådløst med, og den dag din NemID-nøgle er flyttet fra det lille plastkort ind i mobilen.

..mon ikke der er nogle forbrugere, der vil betakke sig over at stå i en endnu mere afmægtig situation?

Begge planer er meldt ud, de markedsføres som positive nyheder for forbrugerne, og der er fordele, men mon ikke der er nogle forbrugere, der vil betakke sig over at stå i en endnu mere afmægtig situation, når mobilen tabt, smadret eller stjålet?

30.000 stjålne årligt?

Hvor mange mobiler, der stjæles årligt, findes der ingen samlet oversigt over, men de mest populære jagtmarker er vist, hvor stemningen er høj.

Hos mobilselskabet 3 oplyser kommunikationschefen Rikke Juul Hansen, at selskabet gennemsnitligt lukker for 250 SIM-kort månedligt efter anmodning fra kunder, der har mistet deres telefon, altså 3.000 årligt. Mobilselskabet 3 har 13,6 pct. af markedet jævnfør Energistyrelsens seneste statistik, men fra TDC, der har godt 36 pct. af markedet, har det endnu ikke været muligt at få tal. En fremregning ud fra alene 3’s tal kunne tyde på 25.000-30.000 stjålne mobiler om året.

Mobilen har længe været et yndlingsobjekt for de kriminelle, også fordi vel typisk langt lettere at score end folks pengepunge, som ikke tages/lægges frem så ofte. Smartphones er letomsættelige i ind og udland om til private eller til den kriminelle topliga, der går efter ”nøgler” til folks data og penge.

Luksusnamnam for kriminelle
?

Danske mobiler med så mange nøgler til penge og data? Mon ikke det er luksusnamnam for kriminelle? Tag lige 15 sekunder og tænk over, hvor afhængig du er af mobilen, hvor afmægtig du ønsker at være uden den, og hvor længe. Og jovist, du har også dit Dankort hjemme i skuffen, og du kan nok få en ny NemID installeret på den nye mobil efter Nets-brev med posten til din folkeregisteradresse inden for 3-5 dage, men alligevel…

(Mobilen kan såmænd også forblive i din lomme, og alligevel være elsket af de kriminelle, f.eks. dem, der via SMS snyder dig til at klikke, hvorefter de kan aflure dine indtastninger.)

Jeg selv har altid være imod, at en og samme NemID er adgang til alt – fra bank til sundhedsregistre

I forvejen kan der være grund nok til at advare mod at satse på, hvad der måske kan kaldes en universalnøgle, der kan åbne alle døre (single point of failure), selv om det gør livet lettere for dig. Jeg selv har altid være imod, at en og samme NemID er adgang til alt – fra bank til sundhedsregistre. Jeg ville gerne betale for at have én NemID reserveret til min netbank.

Apple begrænser fingeraftrykkets tid

Det er i øvrigt interessant, at i de nye planer for NemID på mobilen indgår ”biometrisk adgang” via mobilen. Der tales bl.a. om fingeraftryk.

Apple var firmaet, der for alvor fik udbredt fingeraftrykket som identitetstjek (TouchID) via sin indbyggede fingeraftrykslæser, men noget tyder på, at Apple er blevet en smule luren ved fingeraftrykket. I hvert fald ”tæller” det nu færre timer end oprindeligt, hvis det er for længe siden, man har logget sig ind via en ”gammeldags” kode. 8 timer nu, mod 48 tidligere. Det forklares bl.a. således i Macworld:
” If you haven’t used your passcode to unlock your iPhone or iPad for six days, an iOS 9 restriction disables Touch ID if you don’t unlock with a fingerprint within eight hours.”

PS: Du kan måske erklære dig for gammel til at udskifte NemID-nøglekortet med mobilen:-)

5 responses to “Jubel eller? Dankort og NemID på mobilen

 1. Nemid virker som en meget sikker løsning, H is man anvender en nøgleviser, hvor koden kun er gyldigt i et kort øjeblik.
  Personligt vil jeg være glad for kort på mobiltelefonen, så skal man kun passe på en ting og kun have den med i byen.
  Jeg håber på en større udbredelse af mobile Pay i butikkerne, hvilket jeg benytter så ofte jeg kan.

 2. Ja. Lad os endelig komme tilbage til tiden, hvor checkhæftet var det mest brugte efter kontanter. Hvilken glansperiode i Danmark historien.
  Check var også mere personligt.

  Ironi kan forekomme

 3. @Torben Jensen @Niels Andersen Og sådan kan man være så forskellige. Jeg har nok kigget for meget på it-sikkerhed gennem årene, og den gode gamle fra min tid som programmør “hvad nu hvis” kan jeg heller ikke få slukket for:-)

Comments are closed.